Nadogradjen u smislu jasnijeg definisanja VNI i u kojem slucaju se moze koristiti ? Ja za to pricam.dr_Evil wrote: ↑21/04/2026 14:43Pa dobro to bas i ne pije vode. Ustav - iako se ja i Haris ne slazemo da je legalan, jeste nadogradjen kako intervencijama VP tako i presudama ustavnog suda, a to je po pravilu uvijek bilo zbog poglavica vecinom iz B faktora,a i ostalih faktora, parlamentarna skupstina je usvojila par amandmana.4L0n3 wrote: ↑21/04/2026 14:35 Doslo se jer nikad u sustini nisu definisani pravno pojmovi “vitalni nacionalni interes” - sta je to (mozda eto neka lista) i u kojem slucaju se moze potegnut. Ovako je dosta suhoparno i ostavljeno na tumacenje pa se moze potegnut kad ko hoce i iz bilo kojeg razloga blokirati procese.
Zanimljivo, koliko mi je poznatno, niko od ovih poglavica iz BHS faktora dosad nije problematizirao to i predlagao izmjene ustava. Sto li![]()
Mi prvo moramo da sjednemo pa se izmedju sebe dogovorimo jel mi zelimo BiH, pod mi mislim na B faktor, pa onda nakon toga bilo sta dalje. Ocito je da fildzan drzava je zivlja nego ikad, i ako posmatramo politicko Sarajevo nemamo razloga vjerovati u drugo. Kad to zavrsimo i ako i dalje zelimo BiH onda da vidimo kakvu je zelimo, jer ovo sta sad zivimo je de facto federacija 2.5 subjekta, i nakon toga je de facto konsocijacija. De jure je nesto sasvim drugo, iako nije bas jasno sta.
Drugi pasus, slozio bih se, bez obzira sto je termin “politicko sarajvo” nazalost stigao i u kuce B faktora po Hercegovini
Svasta nesto bi bilo drugacije da postoji stvarno takvo jedno, monolitno i politicki haman pa jedno-partijski ustrojeno Sarajevo. Ne bi onda ni imali taj problem koji spominjes.