Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
nasa

#5826 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

GAU8 wrote:
nasa wrote:Vidis, kazem ti ja, skloni ste vi svemu :D
Da li si upoznata sa studijom koja se bavila svestenstvom i problemom "gubitka vjere".

Radjena je anonimna studija gdje se ispostavilo da je broj znacajan, ali niko nije htio da objavi svoje iskustvo cak ni pod garancijom sakrivanja identiteta.
Toliko je ukorijenjen strah od osude okoline.

Da je licemjerno, jeste. No, stavi se u situaciju. Citav zivot si radio samo to. Zajednica te cijeni, ima specificno misljenje o tebi.
Izlaskom u javnost sa svojim novostecenim stavovima, gubis sve, a dobijes vrlo malo.

To je studija vezana za kler. Nesto specificno za islam jos nije radjeno. Tu opet imamo drugacije probleme. U serijatskim sredinama nije samo ugled, vec ode i glava!

Ima i toga ali ono sto je moje iskustvo iz okoline, ljudi ne promisljaju vjeru...neki su preuzeli od roditelja, neki su u mladosti zaista prihvatili vjeru ali s godinama zapostave, neki nisu nikad ni bili vjernici ali iz nekih politckih razloga kazu da jesu i sl. dok dio stvarno imas koji vjeru dozivljavaju skroz rastezljivo, oni rade sta god zele i vjeruju da je to prihvatljivo odnosno ne lazu da se osjecaju vjernicima
S4mpion

#5827 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

harač wrote:
S4mpion wrote: Loš društveni položaj pojedinca nije isto što i nedostatak materijalnih sredstava. Kad kažem loš društveni položaj, mislim na pojedinca, ne na grupu.
tražio sam razjašnjenje, ne dalje zagonetke :D loš društveni položaj uzrokuje homoseksualnost? kako? zašto?
http://www.klix.ba/magazin/showbiz/mari ... /131128001
GAU8

#5828 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

nasa wrote:
GAU8 wrote:
nasa wrote:Vidis, kazem ti ja, skloni ste vi svemu :D
Da li si upoznata sa studijom koja se bavila svestenstvom i problemom "gubitka vjere".

Radjena je anonimna studija gdje se ispostavilo da je broj znacajan, ali niko nije htio da objavi svoje iskustvo cak ni pod garancijom sakrivanja identiteta.
Toliko je ukorijenjen strah od osude okoline.

Da je licemjerno, jeste. No, stavi se u situaciju. Citav zivot si radio samo to. Zajednica te cijeni, ima specificno misljenje o tebi.
Izlaskom u javnost sa svojim novostecenim stavovima, gubis sve, a dobijes vrlo malo.

To je studija vezana za kler. Nesto specificno za islam jos nije radjeno. Tu opet imamo drugacije probleme. U serijatskim sredinama nije samo ugled, vec ode i glava!

Ima i toga ali ono sto je moje iskustvo iz okoline, ljudi ne promisljaju vjeru...neki su preuzeli od roditelja, neki su u mladosti zaista prihvatili vjeru ali s godinama zapostave, neki nisu nikad ni bili vjernici ali iz nekih politckih razloga kazu da jesu i sl. dok dio stvarno imas koji vjeru dozivljavaju skroz rastezljivo, oni rade sta god zele i vjeruju da je to prihvatljivo odnosno ne lazu da se osjecaju vjernicima
Samo da ispravim/dodam na ovo:
DakleM sustina:
1) Ljudi ne promisljaju vjeru. (velika je saMsa, da kad pocnu da je promisljaju, prestanu vjerovati, ili pocnu da je RASTEZU kako kazes)
2) SVI su je preuzeli od roditelja.
nasa

#5829 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ma dobro, ti to sad guras u neku krajnost, ne bih da te ubjedjujem ali naravno da nije istina jer ateisti nisu samo nasljedno ateisti vec su i oni imali roditelje vjernike bar onoliko cesto koliko i vjernici roditelje nevjernike
Nasljedstvo svakako ima veze s mnogo toga, religija nije izuzetak niti moze biti...ali to ne znaci da je zbog toga pogresna.
harač

#5830 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

S4mpion wrote:
harač wrote:
S4mpion wrote: Loš društveni položaj pojedinca nije isto što i nedostatak materijalnih sredstava. Kad kažem loš društveni položaj, mislim na pojedinca, ne na grupu.
tražio sam razjašnjenje, ne dalje zagonetke :D loš društveni položaj uzrokuje homoseksualnost? kako? zašto?
http://www.klix.ba/magazin/showbiz/mari ... /131128001
sumnjao sam da ciljaš na nešto zanimljivije. ova vrsta "uročnosti" je i banalna (toliko puta prežvakana ovdje), koliko i netačna (nasilje u porodici i druge disfunkcionalnosti očito nisu ni nužan, ni dovoljan uzrok homoseksualnosti).
S4mpion

#5831 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

harač wrote:
sumnjao sam da ciljaš na nešto zanimljivije. ova vrsta "uročnosti" je i banalna (toliko puta prežvakana ovdje), koliko i netačna (nasilje u porodici i druge disfunkcionalnosti očito nisu ni nužan, ni dovoljan uzrok homoseksualnosti).
Ne znam zašto meni govoriš sve ovo!? Obrati se Mariji i reci joj da je sve umislila i da nije upravu.
harač

#5832 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

kao što rekoh, mislio sam da je zanimljivije. miješanje korelacije i kazualnosti
sigh

#5833 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Pa moglo bi se reci da religija tu opet pokazuje neku svoju nesenzibilnost, imas te gene bez svoje krivice, los drustveni ambijent takodjer bez svoje krivice, i onda slijedi osuda i od boga za to :-D
Lopov-eliminator

#5834 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

sigh wrote:Pa moglo bi se reci da religija tu opet pokazuje neku svoju nesenzibilnost, imas te gene bez svoje krivice, los drustveni ambijent takodjer bez svoje krivice, i onda slijedi osuda i od boga za to :-D
Sto se tice religije, i ovdje vrijedi ona da je sve to Bozije iskusenje.
Leo_alfa

#5835 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Meni je jedino fascinantno kako ljudi tako lako osude nesto sto, ocigledno prema samoj njihovoj osudi, ne razumiju. Previse impulsivnosti, premalo razmisljanja, previse smo povodljivi.
Za LGBT pripadnike je najlakse reci da su ovakvi ili onakvi, uglavnom u negativnom kontekstu, jer su manjina, a zakon jaceg jos uvijek vlada, znaci da zivimo u divljini. Homoseksualnost ili biseksualnost se mora objasnjavati genetikom, problemima, nasiljem, kao bolest itd. ali je tesko cak i pokusati razumjeti jer nas tradicija, religija uci da je to sramotno i za osudu. Dok za neke druge stvari koje bi se mozda mogle poistovijetiti sa spomenutim se uopste ne trazi objasnjenje jer se prihvata kao sasvim normalno. Npr. zasto se nekom muskarcu dopadaju crnke u odnosu na plavuse? Mozemo i to izucavati kao poremecaj jer i plavuse su zene, mozda je osoba prozivjela neku torturu u toku odrastanja, bolest, zarazna bolest :mrgreen:, a mozda je samo isti kao tata, jer i tata voli crnke pa rade geni, uostalom i mama mu ima crnu kosu, mozda je u tome problem, Edipov kompleks? Strasne stvari osjetiti privlacnost prema zenama s crnom kosom u odnosu na zene s plavom kosom. Homoseksualnost i biseksualnot, ma odma na psihijatriju.
harač

#5836 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

Lopov-eliminator wrote:
sigh wrote:Pa moglo bi se reci da religija tu opet pokazuje neku svoju nesenzibilnost, imas te gene bez svoje krivice, los drustveni ambijent takodjer bez svoje krivice, i onda slijedi osuda i od boga za to :-D
Sto se tice religije, i ovdje vrijedi ona da je sve to Bozije iskusenje.
džizus hejts d sin not d siner :D
aurora313

#5837 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

dustaban wrote:...I prestanite se vise vaditi, kad vas se ovako razoruza, tom otrcanom frazom "ne znam ja nista, Allah zna..."
Znate vi svi jako dobro da nevjerovanje nije nikakav grijeh u usporedbi sa grijesima licemjernih vjernika. Licemjerje je cak i ovo sto ti sada radis ("ne znam ja nista, Allah zna...") jer ZNATE, NIJE ISTINA DA NE ZNATE !
Naravno da znaju. Isto tako znaju da ako i muslimani i hrišćani vjeruju u istog Jevrejskog boga, čemu onda da postoje TRI religije koje se očima ne mogu smisliti? Naravno da znaju ali im nametnuta NJIHOVA vizija izgleda ljepša i prihvatljivija. Isto onako kako Pitari i Štrumfovi vide jedni druge. Lijepo je to sažeo Esad Bajtal: "Prevedeno na jezik nesvjesnog tj., na jezik frojdovski interpretirane racionalizacije, to znači slijedeće: Mi smo uzor vjere. Mi smo istina. Oni su razlika. Stoga, svako razlikovanje od nas jeste udaljavanje od istine. A udaljavanje od istine jeste izdaja. U religijskom smislu, izdaja Boga. Stoga se mi protiv izdaje i izdajnika moramo boriti."

Jasno je da je lakše 'proučiti' jednu knjigu i nastaviti živjeti samozadovoljno cijeli život. Takve je strah da budu znatiželjni jer je to kažnjivo. Ne žele da bar pokušaju—koliko je nama običnim pojedincima moguće—da prate šta milioni učenih koji rade na onom realnom i praktičnom sa kojim smo okruženi imaju da kažu i dokažu.

Zato se i događa da su oni drugi (vjerski neistomišljenici, homoseksualci, ateisti...) pod uticajem samog đavola/šejtana. Ali eto, On je ipak milostiv pa ako se pokaju na vrijeme, imaće šansu. Ovo me po stepenu ozbiljnosti podsjeća na igre gdje smo se kao djeca natjecali ko će dalje da pljune ili da se ispiša.
statixx

#5838 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

nasa wrote:Zasto u ovakvim situacijama, ne mislim nuzno na ovu gore sliku-ja sam apoliticna :D , nikad vam ne padne napamet da je upitanju ateista koji glumi vjernika zarad koristi vec uvijek je zakljucak da se radi o licemjernom vjerniku.
Padne li tabi na pamet da mitovi na kojima su koncipirane abrahamske religije, kao sto se u proslosti desavalo, a zbog slabe veze i nemogucnosti da se povezu sa istinom i cinjenicama, ulaze u zavrsnu fazu mukotrpnog izumiranja, kada se iskljucivo smatraju alegorijama i kada gube svoju, nekada, snaznu drustvenu ulogu. :D

Naravno da ne treba zuriti sa napustanjem tih mitova, jer to bi znacilo usvajanje neke druge, nove, kulture, za koju mozda jos nismo spremni, ali u svakom slucaju sadrzaj ce polako da izumire dok ce rituali i obicaji, zbog svoje iskonske prirode, prezivjeti jos dugo.
GAU8

#5839 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Kakve su predstave vas vjernika o "životu nakon smrti"
aurora313

#5840 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

harač wrote:džizus hejts d sin not d siner :D
To umiranje za naše grijehe (grijeh je zato što je gladna ženska pojela jabuku sa zabranjenog stabla?!) podsjeti me na nečiju duhovitu primjedbu:
"Ok, Isus je zakovan na krst umro nakon tri dana, ali je zatim otišao u nebo do živi sa ocem. Pa u čemu je problem?"
šatirana_ljubičica

#5841 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

ova tema još uvijek nije zatvorena :D
Lalena

#5842 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

Meni je jedino fascinantno kako ljudi tako lako osude nesto sto, ocigledno prema samoj njihovoj osudi, ne razumiju. Previse impulsivnosti, premalo razmisljanja, previse smo povodljivi.
Upravo je ovo ono sto sam ja primjetila u tvojim postovima... Interesantno kako imas jedne kriterije kada su u pitanju odredjene skupine ljudi, a sasvim druge kada su u pitanju vjernici, skoro pa cu pomisliti da nismo ljudi?! Jer vjernicima se upravo to zamjeri - sto se usudjuju vjerovati u nesto sto drugi osudjuju, ne razumiju... Kao da u horu pjevate "religija je kriva za sve"...

I vecina onoga sto navodite u svojim prigovorima religiji i vjeri u Boga, je upravo no sto ja nalazim kod vas...

Da se ne zavaravamo, kao sto neko rece na jednoj drugoj temi, ne zelite vi govoriti o svojim svjetonazorima, nego kritikovati tudje i to onako "s visoka" ne obaziruci se na necije argumente, odgovore, cak ni prava...
Nije bas neka korisna rasprava iz koje bi se nesto moglo nauciti... vise gubljenje vremena.
šatirana_ljubičica

#5843 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Lalena wrote:
Upravo je ovo ono sto sam ja primjetila u tvojim postovima... Interesantno kako imas jedne kriterije kada su u pitanju odredjene skupine ljudi, a sasvim druge kada su u pitanju vjernici, skoro pa cu pomisliti da nismo ljudi?! Jer vjernicima se upravo to zamjeri - sto se usudjuju vjerovati u nesto sto drugi osudjuju, ne razumiju... Kao da u horu pjevate "religija je kriva za sve"...

I vecina onoga sto navodite u svojim prigovorima religiji i vjeri u Boga, je upravo no sto ja nalazim kod vas...

Da se ne zavaravamo, kao sto neko rece na jednoj drugoj temi, ne zelite vi govoriti o svojim svjetonazorima, nego kritikovati tudje i to onako "s visoka" ne obaziruci se na necije argumente, odgovore, cak ni prava...
Nije bas neka korisna rasprava iz koje bi se nesto moglo nauciti... vise gubljenje vremena.
:thumbup:
dustaban

#5844 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

šatirana_ljubičica wrote:ova tema još uvijek nije zatvorena :D
... jer religije su jos uvijek tu.
hladan.preminger

#5845 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hladan.preminger »

duduk, šampinjon, plitak potok & co i dalje u sukobu sa naukom i zdravim razumom....
Last edited by hladan.preminger on 31/12/2014 10:48, edited 1 time in total.
šatirana_ljubičica

#5846 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

dustaban wrote:
da, na vašu žalost, ne možete izvršiti utjecaj da nestanu :)
n e v e r
šatirana_ljubičica

#5847 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

hladan.preminger wrote:duduk, šampinjon, plitak potok & co i dalje u sukobu sa naukom i zdravim razumom....

haj ti na pivo, šta se bakćeš time
dustaban

#5848 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

šatirana_ljubičica wrote:
dustaban wrote:
da, na vašu žalost, ne možete izvršiti utjecaj da nestanu :)
n e v e r
Ma mene ipak vise brinu neke druge boleshchine, mada je i religija jedna od njih.
S tim da je problem sa religijama posebno opasan jer upravo je njihov cilj da nestanu oni drugi.
šatirana_ljubičica

#5849 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

I da znate, ko god od vas ateistića slavi Novu godinu, odmah istupite iz garde navedenih jer samo lažete sebe da želite provod, ovo, ono, kao za Bajram što reče preslavni NIN da voli baklave itd.... Budite dosljedni.Ako niste, neće vas niko shvatati ozbiljno (kao što vas i ne shvatam :lol: ) ali haj' to, nego što ispadate ne smiješni, nego pre-smiješni, pomalo i jadni.šmrc.
šatirana_ljubičica

#5850 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

@dus,

šta te brine?koje bolesti?
Last edited by šatirana_ljubičica on 31/12/2014 10:55, edited 1 time in total.
Locked