Onoliko koliko ja znam, misljenja sam da genetika ne utice direktno, nesto kao pederski gen jer on ne postoji, ali do jedne mjere utice indirektno, kroz hormonalnu determinaciju majke dok je dijete u utrobi, a na hormonalnu genezu uticu i geni. Dakle, indirektno. Oko geneze homoseksualnosti nista nije doreceno, jos uvijek, i sve se bazira na djelimicnim istrazivanjima i eksperimentima. Ono sto se ipak zna je da na genezu homoseksualnosti uticu mnogi faktori, od hormonalnog lucenja majke, spola djeteta, koje je po redu rodjeno, pa sve do interakcije s okolinom i drustvenih faktora. Mislim da su najznacajniji hormonalni faktori koji dijete determiniraju jos u utrobi majke.S4mpion wrote:Pretpostavljao sam da se radi o ovakvom materijalu, i ja sam nalazio slične, ali, u suštini, ovi članci nisu nikakav dokaz da genetika utiče na seksualnu orijentaciju, jer spadaju u grupu "rekla-kazala", drugim riječima, navedeno istraživanje nije objavljeno.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- NIN
#5801 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- GAU8
#5802 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A očekuješ da cijeli svijet baš po tom principu vjeruje u neko štivo pisano prije 15k godina!?!?S4mpion wrote:.....jer spadaju u grupu "rekla-kazala", drugim riječima, navedeno istraživanje nije objavljeno.
-
kerima1
#5803 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
GAU8 i mene zanima isto ovo pitanje od Lopova ?Lopov-eliminator wrote:Ne kontam ni ja sto ce ti ta tema, bi li mogao obrazloziti?GAU8 wrote:Nisi upravu. Adekvatne teme treba da se čuju.dustaban wrote: Izvini ali sta ce ti ta tema? Ateisti mogu bez boga pa mogu i bez te teme.
Za razliku od religije ateizam nije propagandnog karaktera. Tek u okrsaju sa religijom ateizam postaje ona druga, normalna strana.![]()
Meni ne trebaju cak niti ove mudre ateisticke izreke kao sto vjerniku treba religijska instrukcija i za najbanalnije stvari. Ateizam je najvise stanje ljudskog intelekta, stanje samostalnosti, elementarne logike, istrazivacke radoznalosti i odsustva nametnutih dogmi.
Eto, sve receno, nema tu potrebe za forumanjem.
- S4mpion
#5804 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zapravo, očekujem da ispuniš svoje obećanje:GAU8 wrote:A očekuješ da cijeli svijet baš po tom principu vjeruje u neko štivo pisano prije 15k godina!?!?S4mpion wrote:.....jer spadaju u grupu "rekla-kazala", drugim riječima, navedeno istraživanje nije objavljeno.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ne gubi vrijeme.GAU8 wrote:Hocu, ne sekiraj se, cim ne budem imao pametnijeg posla. Samo nemoj da editujes u meduvremenu...S4mpion wrote: Izvoli, dokaži da govoriš istinu. Nađi taj post?
- S4mpion
#5805 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisam isključiv kada je u pitanju geneza homoseksualnosti. Ja, lično, sam mišljenja da je homoseksualnost dominantno uzrokovana lošim društvenim položajem.NIN wrote:Onoliko koliko ja znam, misljenja sam da genetika ne utice direktno, nesto kao pederski gen jer on ne postoji, ali do jedne mjere utice indirektno, kroz hormonalnu determinaciju majke dok je dijete u utrobi, a na hormonalnu genezu uticu i geni. Dakle, indirektno. Oko geneze homoseksualnosti nista nije doreceno, jos uvijek, i sve se bazira na djelimicnim istrazivanjima i eksperimentima. Ono sto se ipak zna je da na genezu homoseksualnosti uticu mnogi faktori, od hormonalnog lucenja majke, spola djeteta, koje je po redu rodjeno, pa sve do interakcije s okolinom i drustvenih faktora. Mislim da su najznacajniji hormonalni faktori koji dijete determiniraju jos u utrobi majke.S4mpion wrote:Pretpostavljao sam da se radi o ovakvom materijalu, i ja sam nalazio slične, ali, u suštini, ovi članci nisu nikakav dokaz da genetika utiče na seksualnu orijentaciju, jer spadaju u grupu "rekla-kazala", drugim riječima, navedeno istraživanje nije objavljeno.
- dustaban
#5806 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ah ti vjernici i sva njihova licemjerja...Towelie wrote:Ah, taj alkohol i svi njegovi benefitistatixx wrote:Sta je sljedece: "Ja sam musliman i ne pijem za bajram".
(svaka slicnost nenamjerna)

- Towelie
#5807 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Drugi je pao na sedzdu dobrovoljno, onu koja ce ga uzvisiti. Onaj prvi je pao protiv svoje volje, i zbog cega ce mu se smejati.dustaban wrote:ah ti vjernici i sva njihova licemjerja...Towelie wrote:Ah, taj alkohol i svi njegovi benefitistatixx wrote:Sta je sljedece: "Ja sam musliman i ne pijem za bajram".
(svaka slicnost nenamjerna)
Ko je tu na gubitku, a ko na dobitku, mislim da je jasno.
- IcedMFEarth
#5808 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Drugi je pao radi reklame i glasova.
-
statixx
#5809 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ziku Lipovace, sta li on dovi "Oprosti mi boze, ali tenis je kjafirski sport."
- dustaban
#5810 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A sta mislis, onako iskreno, koji od njih dvojice je Allahu drazi ?!Towelie wrote: Drugi je pao na sedzdu dobrovoljno, onu koja ce ga uzvisiti. Onaj prvi je pao protiv svoje volje, i zbog cega ce mu se smejati.![]()
(ili da budem precizniji - koji je manji grijesnik?)
- irac300
#5811 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma on i nema pojma ko je Lipovača, nije skontao poentu, skoncentrisao se samo na sliku.dustaban wrote:A sta mislis, onako iskreno, koji od njih dvojice je Allahu drazi ?!Towelie wrote: Drugi je pao na sedzdu dobrovoljno, onu koja ce ga uzvisiti. Onaj prvi je pao protiv svoje volje, i zbog cega ce mu se smejati.![]()
- Towelie
#5812 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne poznajem zaista ovog drugog, a ovo je tamo neki random pijanac. Na insanske oci, manji je gresnik onaj koji ima namaz od onoga koji nema, ali opet i namazdzija moze biti licemer te stoga moj odgovor glasi ne znam.dustaban wrote:A sta mislis, onako iskreno, koji od njih dvojice je Allahu drazi ?!Towelie wrote: Drugi je pao na sedzdu dobrovoljno, onu koja ce ga uzvisiti. Onaj prvi je pao protiv svoje volje, i zbog cega ce mu se smejati.![]()
Da, ne znam ko je covek. Poenta je da cini sedzdu, a njegov nijet svakako ne mogu znati.Ma on i nema pojma ko je Lipovača, nije skontao poentu, skoncentrisao se samo na sliku.
- harač
#5813 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
šta bi ovo trebalo da znači? romi su mahom guz-meraklije?S4mpion wrote:Ja, lično, sam mišljenja da je homoseksualnost dominantno uzrokovana lošim društvenim položajem.
jedan od rijetkih SDP-ovaca koji javno koketira sa vjerom. nedavno se pokazalo da je duboko uvučen u kriminal, korupciju i podzemlje.Towelie wrote:Da, ne znam ko je covek.
- Towelie
#5814 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zaista nisam upoznat sa bh. politickom scenom, pa se ogradjujem ako koristi Islam za licnu promociju i necasne ciljeve. Meni zapravo nije bilo bitno ko je taj covek (kao ni ko je pijanac sa slike iznad), vec ono sto oni cine. Iskreno ili ne, Allahu alem.jedan od rijetkih SDP-ovaca koji javno koketira sa vjerom. nedavno se pokazalo da je duboko uvučen u kriminal, korupciju i podzemlje.
- dustaban
#5815 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Towelie, ne izvlaci se, ovo su jako ozbiljne stvari. Lipovaca JESTE KRIMINALAC, ali jeste i OMILJENI VJERNIK u svom dzematu, jer je donirao znacajne pare iz budzeta za gradnju tamo neke dzamije ili islamskog centra.Towelie wrote:Zaista nisam upoznat sa bh. politickom scenom, pa se ogradjujem ako koristi Islam za licnu promociju i necasne ciljeve. Meni zapravo nije bilo bitno ko je taj covek (kao ni ko je pijanac sa slike iznad), vec ono sto oni cine. Iskreno ili ne, Allahu alem.jedan od rijetkih SDP-ovaca koji javno koketira sa vjerom. nedavno se pokazalo da je duboko uvučen u kriminal, korupciju i podzemlje.
Dakle to ti je religija - dobar joj je svaki vjernik dok im daje pare, a kad se ispostavi da je rijec o kriminalcu onda on biva nije vjernik!
Svi religijski sistemi su u tome i svi se zapravo baziraju na tom licemjerju.
I prestanite se vise vaditi, kad vas se ovako razoruza, tom otrcanom frazom "ne znam ja nista, Allah zna..."
Znate vi svi jako dobro da nevjerovanje nije nikakav grijeh u usporedbi sa grijesima licemjernih vjernika. Licemjerje je cak i ovo sto ti sada radis ("ne znam ja nista, Allah zna...") jer ZNATE, NIJE ISTINA DA NE ZNATE !
- nasa
#5816 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zasto u ovakvim situacijama, ne mislim nuzno na ovu gore sliku-ja sam apoliticna
, nikad vam ne padne napamet da je upitanju ateista koji glumi vjernika zarad koristi vec uvijek je zakljucak da se radi o licemjernom vjerniku.
- S4mpion
#5817 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
No.harač wrote:šta bi ovo trebalo da znači? romi su mahom guz-meraklije?S4mpion wrote:Ja, lično, sam mišljenja da je homoseksualnost dominantno uzrokovana lošim društvenim položajem.
- irac300
#5818 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Onda je procenat ateista u BiH mnogo, mnogo veći nego što se misli, jer ja takvih ''vjernika'' poznajem na sepete.nasa wrote:Zasto u ovakvim situacijama, ne mislim nuzno na ovu gore sliku-ja sam apoliticna, nikad vam ne padne napamet da je upitanju ateista koji glumi vjernika zarad koristi vec uvijek je zakljucak da se radi o licemjernom vjerniku.
- harač
#5819 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
istinski me zanima kako ova uzročnost funkcionišeS4mpion wrote:No.harač wrote:šta bi ovo trebalo da znači? romi su mahom guz-meraklije?S4mpion wrote:Ja, lično, sam mišljenja da je homoseksualnost dominantno uzrokovana lošim društvenim položajem.
- S4mpion
#5820 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Loš društveni položaj pojedinca nije isto što i nedostatak materijalnih sredstava. Kad kažem loš društveni položaj, mislim na pojedinca, ne na grupu.harač wrote:istinski me zanima kako ova uzročnost funkcionišeS4mpion wrote: No.
- GAU8
#5821 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
definiraj los drustveni polozaj pojedinca...S4mpion wrote:Loš društveni položaj pojedinca nije isto što i nedostatak materijalnih sredstava. Kad kažem loš društveni položaj, mislim na pojedinca, ne na grupu.harač wrote:istinski me zanima kako ova uzročnost funkcionišeS4mpion wrote: No.
pa vise gay-eva ti je medju "kremom" (gledajuci u odnosu na procenat straight populacije) nego u "kloaki" drustva.
- nasa
#5822 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vidis, kazem ti ja, skloni ste vi svemuirac300 wrote:Onda je procenat ateista u BiH mnogo, mnogo veći nego što se misli, jer ja takvih ''vjernika'' poznajem na sepete.nasa wrote:Zasto u ovakvim situacijama, ne mislim nuzno na ovu gore sliku-ja sam apoliticna, nikad vam ne padne napamet da je upitanju ateista koji glumi vjernika zarad koristi vec uvijek je zakljucak da se radi o licemjernom vjerniku.
- GAU8
#5823 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da li si upoznata sa studijom koja se bavila svestenstvom i problemom "gubitka vjere".nasa wrote:Vidis, kazem ti ja, skloni ste vi svemuirac300 wrote:Onda je procenat ateista u BiH mnogo, mnogo veći nego što se misli, jer ja takvih ''vjernika'' poznajem na sepete.nasa wrote:Zasto u ovakvim situacijama, ne mislim nuzno na ovu gore sliku-ja sam apoliticna, nikad vam ne padne napamet da je upitanju ateista koji glumi vjernika zarad koristi vec uvijek je zakljucak da se radi o licemjernom vjerniku.
Radjena je anonimna studija gdje se ispostavilo da je broj znacajan, ali niko nije htio da objavi svoje iskustvo cak ni pod garancijom sakrivanja identiteta.
Toliko je ukorijenjen strah od osude okoline.
Da je licemjerno, jeste. No, stavi se u situaciju. Citav zivot si radio samo to. Zajednica te cijeni, ima specificno misljenje o tebi.
Izlaskom u javnost sa svojim novostecenim stavovima, gubis sve, a dobijes vrlo malo.
To je studija vezana za kler. Nesto specificno za islam jos nije radjeno. Tu opet imamo drugacije probleme. U serijatskim sredinama nije samo ugled, vec ode i glava!
Last edited by GAU8 on 30/12/2014 21:41, edited 1 time in total.
- harač
#5824 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
tražio sam razjašnjenje, ne dalje zagonetkeS4mpion wrote:Loš društveni položaj pojedinca nije isto što i nedostatak materijalnih sredstava. Kad kažem loš društveni položaj, mislim na pojedinca, ne na grupu.harač wrote:istinski me zanima kako ova uzročnost funkcionišeS4mpion wrote: No.
- hrastov žižak
#5825 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
isprani pravnik nastavlja sa cirkusom. čuj loš društveni položaj