Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Dembele100

#5776 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dembele100 »

ImageImageImage

Najveće preporuke za kanjon Caminito del Rey u Malagi. Tura od 2-2,5 sata, a osjećaj nevjerovatan. Uzeli karte preko GetYourGuide, 60 eura za dvije osobe. Vodić, oprema, uređenost, dobra ekipa, ma vrhunski.
Last edited by Dembele100 on 08/05/2026 13:04, edited 1 time in total.
BarbaDue

#5777 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by BarbaDue »

SaraFina wrote: 02/05/2026 21:23 @kakavdanakneiskustvu Kontrolu imaš. Ne znam zašto se ne vidi na nekim snimcima. Ali je obavezna.

Evo me malo na Ficibajru u Brčkom. Prvomajska proslava. Ima i u BiH lijepih mjesta. Ma prelijepih! @BarbaDue, bila sam i na Arizoni/Porebricama. Ako nisi dolazio obavezno navrati. Odusevices se. Mislim da je to najpoznatija pijaca u BiH. Pijaca nije vise kao prije 20 godina sa natkrivenim daščarama. To su sve objekti. Eto zadnjih slika pogledaj kako izgleda salon zavjesa recimo. Ljepsa Arizona nego pojedini truni centri. Nema ovakve pijace ni na Novom Zelandu!
Spoiler
Show
Image

Image

Image

Image
Arizona:

ImageImage
Bilježim u reminder da se u narednom periodu posjeti osim vašara u Puračiću i Arizona. Svakako nikada nisam bio u Brčkom :thumbup: :bih:
SaraFina

#5778 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SaraFina »

@BarbaDue, nisam slikala ali imaš masu radnji sa alatima. Mislim da ćeš se oduševiti. Imaš parkinge super sa rampama - ako ne nadjes nešto slobodno uokolo. Uglavnom pijaca ne radi ponedeljakom. Jer je u Brčkom pazarni dan. Pa onda prigodi koji drugi dan.
Imaš i voća i povrća takodjer na veliko. Po pravi pristupačnim cijenama. Ma svega ima.
BarbaDue

#5779 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by BarbaDue »

:kiss: :mrgreen:
liyf

#5780 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by liyf »

Kakav je proces prelaska HR granice sa propisanim lijekom? Trebam li originalno pakovanje, recept, racun, i trebam li prijaviti?
holowey

#5781 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by holowey »

liyf wrote: 15/05/2026 08:29 Kakav je proces prelaska HR granice sa propisanim lijekom? Trebam li originalno pakovanje, recept, racun, i trebam li prijaviti?
nalaz koji propisuje lijek
BlackCaviar

#5782 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by BlackCaviar »

Dembele100 wrote: 06/05/2026 15:35
Supruga i ja svako malo spominjemo Andaluziju, zaista nam je tamo bilo najljepše nekako. Caminito nismo obišli, za to nju krivim i njen strah od visine :D

Uživajte i stavljaj još slika
banjaluka078

#5783 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

Bila u ZG, pa kad sam već tu, provozam se do Samobora na čuvene krempite kod Livadića. Imaju odlične i na drugoj strani trga u "U prolazu".

Image

Image
Dosadno mii

#5784 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dosadno mii »

Ima li smisla januar i andaluzija
SaraFina

#5785 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SaraFina »

@banjaluka078
Odlično izgledaju. Čista desetka. :thumbup:
Dembele100

#5786 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dembele100 »

Dosadno mii wrote: 15/05/2026 21:57 Ima li smisla januar i andaluzija
Naravno da ima, što da ne..
Sad na ovom putovanju u Malagi sam pričao sa jednim lokalcem i baš ga pitam za vrijeme u decembru i januaru, kaže da je prosjek 10-15 stepeni. Nekad znaju biti te kiše, ali ništa strašno.
mufa1

#5787 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mufa1 »

Ma april mi je nekako naj idealniji za Andaluziju, maj vec zna bit prevruco.. Mada kao sto kolega iznad rece, Andaluzija moze uvijek, osim u sedmici kad je uskrs :D Mi se ove godine zeznuli pravo. Mislim sve je krasno divno, al jedino broj turista puta 10.. Mi smo znali po 45 minuta cekati samo ulicu da predjemo. Fazon je sto oni u toj sedmici imaju neke procesije po gradu, i to uglavnom po glavnim ulicama, pa to bude sve zatvoreno, plus nenormalan broj ljudi. Ja generalno volim kad ima puno ljudi, i meni to ne smeta, al ovo je bas bilo hard core, vise iz prakticnih razloga kao npr, mjesto u boljim lokalima je prosto bilo nemoguce dobiti.. postavim posle par slika da vidite o cemu se radi...
Dembele100

#5788 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dembele100 »

mufa1 wrote: 16/05/2026 10:07 Ma april mi je nekako naj idealniji za Andaluziju, maj vec zna bit prevruco.. Mada kao sto kolega iznad rece, Andaluzija moze uvijek, osim u sedmici kad je uskrs :D Mi se ove godine zeznuli pravo. Mislim sve je krasno divno, al jedino broj turista puta 10.. Mi smo znali po 45 minuta cekati samo ulicu da predjemo. Fazon je sto oni u toj sedmici imaju neke procesije po gradu, i to uglavnom po glavnim ulicama, pa to bude sve zatvoreno, plus nenormalan broj ljudi. Ja generalno volim kad ima puno ljudi, i meni to ne smeta, al ovo je bas bilo hard core, vise iz prakticnih razloga kao npr, mjesto u boljim lokalima je prosto bilo nemoguce dobiti.. postavim posle par slika da vidite o cemu se radi...
Ja gledam Valenciju za januar, mada treba sačekati zbog čitave ove situacije i vidjeti šta će biti sa letovima, gorivom, otkazivanjima itd.

@BlackCaviar ma ne može ništa sa tim dijelom. Već sad smišljam gdje bi se moglo naredni put :mrgreen:
istra_hr

#5789 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by istra_hr »

banjaluka078 wrote: 15/05/2026 21:52 Bila u ZG, pa kad sam već tu, provozam se do Samobora na čuvene krempite kod Livadića. Imaju odlične i na drugoj strani trga u "U prolazu".

Image

Image
:-D
Zapravo "U prolazu" su orginal i tamo ih rade za sve okolne restorane

I samo kratki odgovor/komentar za "tajming", kao: da li se isplati Andaluziju, Veneciju i sl. posjetit u I mjesecu, općenito ,"van sezone"?
Itekako, čak i preporučam SAMO van sezone; u protivnom, to nije zadovoljstvo- već puko preživljavanje u stampedu hordi turista....
Venecija uvođenjem taksi/naplate ulaska, samo povećala gužvu. Naime, svi (cca.70-80%) koriste besplatni termin, nakon 4 popodne (od 16 sati) - i tada nastaje krkljanac, gužva na kvadrat, laktarenje... fuj
banjaluka078

#5790 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

istra_hr wrote: 18/05/2026 08:25
:-D
Zapravo "U prolazu" su orginal i tamo ih rade za sve okolne restorane
Tamo smo ih jeli prošlog puta. :)
ElRe

#5791 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ElRe »

Vratio sam se iz Kirgistana, gdje sam sa porodicom proveo 6 dana. Bili smo u Biškeku i sjevernoj obali Isik Kul jezera (Čolpon Ata i Semenovskaja klisura). Bisli smo u sopstvenoj režiji. Zaključak, najbolji dio Kirgistana su priroda i ljudi.
Zvanična valuta je SOM, 100 SOM/euro.
Biškek je miks sovjetske arhitekture i savremene gradnje. Grad se uveliko razvija, gradi i modernizuje. Centralni trg Ala Too je mjesto okupljanja i polazna tačka u razgledanju grada. Parkovi Panfilov i Oak park su tipički sovjetski parkovi sa drvećem, cvijećem, kružnim vidikovcem, zabavom za djecu. Eurasia Park je moderni zabavni park po ugledu na Euro Park u Njemačkoj. Tu su rolerkosteri, ringišpili, vozovi, VR zabave...sve u svemu za potrošiti 3-4 sata bez problema. Ulaz je oko 20 eura/osoba, djeca do 6 godina 5 eura. Biškek park je najpoznatiji šoping centar, a tu je još par drugih. U centrima dominiraju kineski i korejski brendovi odjeće, obuće, kozmetike, mada su zastupljeni i Adidas, Puma, LCW...
Gastroponuda je vrhunska, sa cijenama reda 5-7 eura/osobi za kvalitetno jelo od piletine i teletine. T bone steak je 15 eura/osoba, pice su 4-6 eura. Mi smo ručali u Navat, Positano, Safa restoranima. Lokalna jela, manti i plov nismo probali. Espreso je reda 2 eura i jedni su od najboljih espresa koje sam pio. Lokalni kompoti (sok) 1l je 5 eura, alkohol ne konzumiramo.
Iz Biškeka smo otišli do Ala Arča nacionalnog parka koristeći Yandex Go, 10ak minuta se vozili novom žičarom iz koje se pruža prelije pogled na sve 4 strane i planinske vrhove sa nadmorskom visiom do cca 4500 metara. Vrijeme je bilo ugodno i na 2600, madmorske visine cca 15 stepeni, sunčano.

Od Biškeka do Čolpon Ate i nazad smo išli autom, Subaru Outback 2.5 80, USD/dan. U polasku iz Biškeka krenuli smo magistralnim/regionalnim putek do Burana muzeja i to je bila fenomenalna odluka jer se vozi kroz prelijepe planinske predjele, livade, crveni mak je u punom svatu. Dalje smo se uputili do Čolpon Ate grada koji leži na obali Isik Kul jezera, drugog najvećeg glečerskog jezera na svijetu. Klisure Grigorievka i Semenovskaja). Na obali jezere nalaze se desetine resorta po ugledu na Antaliju koji rade jul i avgust i dom su pretežno za ruske turiste srednje klase. Klisure pružaju prelijepu prirodu i potpuno su dostuple automobilom i povezane sa magistralnim putem/brzom cestom asfaltom. U obje klisure nalaze se tradicionalne jurte, stada hiljada divljih konja i goveda, tradicionalne kirgiške nomadske porodice. Jahanje konja sa profesionalnim vodičem 1 sat je 12 eura/osoba i to se obično radi u grupi od 5-6 osoba. Šou lov orlovima za grupu košta reda 50 dolara od pola sata. Spremniji i opremljeniji turisti dalje se penju u planine na nadmorskom visinama preko 4500 m.

U povratku smo se do Biškeka vratili brzom cestom/auto putem, koja je prava i bukvalno se nema gdje skrenuti. Ta cesta je ujedno i glavni drumski pravac prema Kini sa kojoj je današnji Kirgistan ekonomski izrazito povezan.
Generalno, svako selo ima svoju džamiju, koja nije velika, reda do 7-10 m sa 7-10 metara i u kinesko/ujgurskom su stilu. Islam se snažno razvija zemljom, koja je 100 godina bila pod ruskom rukom. Većina porodica ima bar 3 djece, sa preko 60% stanovništva živi van gradova. Mladi, koji odrastaju u novom vremenu i uporedo sa vraćanju islama, uglavnom komuniciraju izmedju sebe na kirgiškom jeziku koji vuče na turski jezik sa primjesama madjarskog jezika. Generalno ruski jezik je još sveprisutan a u Biškeku mladi koji rade u uslužnim djelatnostima i trgovini aktivno govore i engleski jezik. U Biškeku prate i tehnologiju, većina stanovništva koristi iPhone sa kineskog tržišta, plaćanje mobitelom, preko QR koda i sl je sveprisutno. E sad malo o automobilima, koje me i lično zanimaju. Era evropskih automobila u Kirgistanu završne ja sa vozilima proizvedenim do reda 2005 godine sa izuzetkom većih BMW modela. Vidi se da su prvi uvozni automobili bili Golf 2, 3, Mecedes 190, 124, Passat 3 i delfin, VW Transporteri 4, prve generacije Sprintera i Vita, Audi 80 CC, jaje i B4, Audi 100 kocka. Tu je kraj za VW modele, Mercedes Sprinter još prolazi na tržištu i u generacijama 2 i 3, ali su ga od 2020ih počeli mijenjati JAC kombiji. Od današnjih evropskih automobila jedino se mogu vidjeti BMW X5, X7 i G30 serija 5 i to u solidnom broju u Biškeku. Od 2010ih pa do cca 2020ih zastupljeni su Toyota, Lexus, Hyunda i Kia koji se proizvode u Uzbekistanu i Kazahstanu. Nakon npr 2020.e godine tržištem počinju da vladaju kineski automobili, BYD, Weltmeister, Hong Qi, Zeekr, Changan, Li, BAIC...Većinom su to električni automobili, a Biškek je idealan grad za posjedovanje električnog vozila. Punjači su instalirano u svim dijelovima grada, ima ih dovoljno i na parkig mjestima, tržnim centrima. Yandex je glavna platforma za kretanje kroz grad jednog turiste, obzirom da osim autobusa, Biškek nema gradski prevoz i gužve su velike. Cca 20ak minuta vožnje na Yandexu košta oko 2-3 eura u zavisnosti od doba dana. Od hotela do aerodroma 26 km udaljenost smo platili 10 eura, Zeekr 001 i Kia K5.
1 litar benzina košta 84 SOMa odnosno tačno 1 USD.
Sve u svemu, za mene prijatno putovanje, a ostalo nam je obići neki drugi put i Žalalabat i Karakol region.

Image

Image

Image
istra_hr

#5792 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by istra_hr »

@ElRe :thumbup:

Jako dobra "reportaža".
Prošao sam cijeli svijet, doslovno-sve kontinente... ali, uvijek volim vidjet i pročitat nešto novo, meni nepoznato.
Ak smijem pitat; zašto/kako Kirgistan?? Srry oprosti, ak se nesmije pitat. :D
Turizam, poslovno, avantura?
ElRe

#5793 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ElRe »

istra_hr wrote: 19/05/2026 14:52 Ak smijem pitat; zašto/kako Kirgistan??
Turizam, priroda, nešto novo, a donekle i blisko.
mirota

#5794 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

Mexico, Gvadalajara idem 20.6. na SP u fudbalu, neko bio, sta obici ?? najpovoljniji mobilni net, necu nista da doplacujem Mtel roaming, jer su preskupi, ima li neki esim povoljan_ hvala
ElRe

#5795 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ElRe »

mirota wrote: 20/05/2026 08:02 ima li neki esim povoljan

https://www.esimfly.app/bs
https://www.up-app.com/?utm_source=Klix
mirota

#5796 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

hvala, odlicno, drugi link je povoljan bas
ElRe

#5797 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ElRe »

mirota wrote: 20/05/2026 10:27 hvala, odlicno, drugi link je povoljan bas
Obje firme su BiH platforme.
Dembele100

#5798 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dembele100 »

ElRe wrote: 20/05/2026 10:13
mirota wrote: 20/05/2026 08:02 ima li neki esim povoljan

https://www.esimfly.app/bs
https://www.up-app.com/?utm_source=Klix
Ja sam baš ovaj prvi probao u Spaniji, perfektno rade. Povoljni su baš i sve preporuke. Koliko sam vidio, i aplikacija im je u izradi.
mirota

#5799 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

e koliko papira za Mexicku vizu majko sveta, je li ko isao odavde ? je li se odobri lako ???
petunija

#5800 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by petunija »

Dembele100 wrote: 06/05/2026 15:38 GetYourGuide,
Da, oni su zaista dobri i mi uvijek uzimamo izlete preko njih :thumbup:
Post Reply