Vratio sam se iz Kirgistana, gdje sam sa porodicom proveo 6 dana. Bili smo u Biškeku i sjevernoj obali Isik Kul jezera (Čolpon Ata i Semenovskaja klisura). Bisli smo u sopstvenoj režiji. Zaključak, najbolji dio Kirgistana su priroda i ljudi.
Zvanična valuta je SOM, 100 SOM/euro.
Biškek je miks sovjetske arhitekture i savremene gradnje. Grad se uveliko razvija, gradi i modernizuje. Centralni trg Ala Too je mjesto okupljanja i polazna tačka u razgledanju grada. Parkovi Panfilov i Oak park su tipički sovjetski parkovi sa drvećem, cvijećem, kružnim vidikovcem, zabavom za djecu. Eurasia Park je moderni zabavni park po ugledu na Euro Park u Njemačkoj. Tu su rolerkosteri, ringišpili, vozovi, VR zabave...sve u svemu za potrošiti 3-4 sata bez problema. Ulaz je oko 20 eura/osoba, djeca do 6 godina 5 eura. Biškek park je najpoznatiji šoping centar, a tu je još par drugih. U centrima dominiraju kineski i korejski brendovi odjeće, obuće, kozmetike, mada su zastupljeni i Adidas, Puma, LCW...
Gastroponuda je vrhunska, sa cijenama reda 5-7 eura/osobi za kvalitetno jelo od piletine i teletine. T bone steak je 15 eura/osoba, pice su 4-6 eura. Mi smo ručali u Navat, Positano, Safa restoranima. Lokalna jela, manti i plov nismo probali. Espreso je reda 2 eura i jedni su od najboljih espresa koje sam pio. Lokalni kompoti (sok) 1l je 5 eura, alkohol ne konzumiramo.
Iz Biškeka smo otišli do Ala Arča nacionalnog parka koristeći Yandex Go, 10ak minuta se vozili novom žičarom iz koje se pruža prelije pogled na sve 4 strane i planinske vrhove sa nadmorskom visiom do cca 4500 metara. Vrijeme je bilo ugodno i na 2600, madmorske visine cca 15 stepeni, sunčano.
Od Biškeka do Čolpon Ate i nazad smo išli autom, Subaru Outback 2.5 80, USD/dan. U polasku iz Biškeka krenuli smo magistralnim/regionalnim putek do Burana muzeja i to je bila fenomenalna odluka jer se vozi kroz prelijepe planinske predjele, livade, crveni mak je u punom svatu. Dalje smo se uputili do Čolpon Ate grada koji leži na obali Isik Kul jezera, drugog najvećeg glečerskog jezera na svijetu. Klisure Grigorievka i Semenovskaja). Na obali jezere nalaze se desetine resorta po ugledu na Antaliju koji rade jul i avgust i dom su pretežno za ruske turiste srednje klase. Klisure pružaju prelijepu prirodu i potpuno su dostuple automobilom i povezane sa magistralnim putem/brzom cestom asfaltom. U obje klisure nalaze se tradicionalne jurte, stada hiljada divljih konja i goveda, tradicionalne kirgiške nomadske porodice. Jahanje konja sa profesionalnim vodičem 1 sat je 12 eura/osoba i to se obično radi u grupi od 5-6 osoba. Šou lov orlovima za grupu košta reda 50 dolara od pola sata. Spremniji i opremljeniji turisti dalje se penju u planine na nadmorskom visinama preko 4500 m.
U povratku smo se do Biškeka vratili brzom cestom/auto putem, koja je prava i bukvalno se nema gdje skrenuti. Ta cesta je ujedno i glavni drumski pravac prema Kini sa kojoj je današnji Kirgistan ekonomski izrazito povezan.
Generalno, svako selo ima svoju džamiju, koja nije velika, reda do 7-10 m sa 7-10 metara i u kinesko/ujgurskom su stilu. Islam se snažno razvija zemljom, koja je 100 godina bila pod ruskom rukom. Većina porodica ima bar 3 djece, sa preko 60% stanovništva živi van gradova. Mladi, koji odrastaju u novom vremenu i uporedo sa vraćanju islama, uglavnom komuniciraju izmedju sebe na kirgiškom jeziku koji vuče na turski jezik sa primjesama madjarskog jezika. Generalno ruski jezik je još sveprisutan a u Biškeku mladi koji rade u uslužnim djelatnostima i trgovini aktivno govore i engleski jezik. U Biškeku prate i tehnologiju, većina stanovništva koristi iPhone sa kineskog tržišta, plaćanje mobitelom, preko QR koda i sl je sveprisutno. E sad malo o automobilima, koje me i lično zanimaju. Era evropskih automobila u Kirgistanu završne ja sa vozilima proizvedenim do reda 2005 godine sa izuzetkom većih BMW modela. Vidi se da su prvi uvozni automobili bili Golf 2, 3, Mecedes 190, 124, Passat 3 i delfin, VW Transporteri 4, prve generacije Sprintera i Vita, Audi 80 CC, jaje i B4, Audi 100 kocka. Tu je kraj za VW modele, Mercedes Sprinter još prolazi na tržištu i u generacijama 2 i 3, ali su ga od 2020ih počeli mijenjati JAC kombiji. Od današnjih evropskih automobila jedino se mogu vidjeti BMW X5, X7 i G30 serija 5 i to u solidnom broju u Biškeku. Od 2010ih pa do cca 2020ih zastupljeni su Toyota, Lexus, Hyunda i Kia koji se proizvode u Uzbekistanu i Kazahstanu. Nakon npr 2020.e godine tržištem počinju da vladaju kineski automobili, BYD, Weltmeister, Hong Qi, Zeekr, Changan, Li, BAIC...Većinom su to električni automobili, a Biškek je idealan grad za posjedovanje električnog vozila. Punjači su instalirano u svim dijelovima grada, ima ih dovoljno i na parkig mjestima, tržnim centrima. Yandex je glavna platforma za kretanje kroz grad jednog turiste, obzirom da osim autobusa, Biškek nema gradski prevoz i gužve su velike. Cca 20ak minuta vožnje na Yandexu košta oko 2-3 eura u zavisnosti od doba dana. Od hotela do aerodroma 26 km udaljenost smo platili 10 eura, Zeekr 001 i Kia K5.
1 litar benzina košta 84 SOMa odnosno tačno 1 USD.
Sve u svemu, za mene prijatno putovanje, a ostalo nam je obići neki drugi put i Žalalabat i Karakol region.