MLI wrote:Hello

Da vam se i ja pridruzim...
Ne pratim nesto extra Farmu, pogotovu u zadnje vrijeme...ocigledno je na ovoj Farmi sve namjesteno, pa i nema smisla gledati a jos manje nervirati se.
Vidim izbacili dvije ucesnice, potukle se...neka...VIPovci.
Odgledah malo i primjetih i Memino radovanje. Na prvu mi se nije svidjelo, ali...on je pokazao da je iskren koliko god to izgledalo bezveze ili kako vec...radovao se bez skrivanja jer izlazi, diskvalificiraju osobu zbog koje je i sam bio u bolnici.
Ako cemo realno, ima razloga da se raduje, pa reakcija bila pretjerana ili ne, on ju je pokazao!
Ono na sta sam naletila a vec je neko ranije citirao je mrznja koja se siri na dr forumima prema Memi i Ermu jer su kao nacionalisti. I sto je "najgore" dolazi od jednog tzv. "sarajelije".
E kad sve to procitam, dodje mi u inat da glasam za tog Memu...
Oliver:
Muslimani se identifikuju sa Ekremom i Memom, koji u njihovim očima na Farmi predstavljaju njih, njihov narod i njihovu državu. Svaki napad na Ekrema i Memu doživljavaju kao napad na sebe i na državu BiH. I Macu su doživljavali svojim ali ipak manje pošto je Maca Srbin, pa su prema njemu imali kakav takav otklon koji im je pomagao da budu objektivni. Ekrema i Memu bezrezervno podržavaju.
Korijen svega je njihov kompleks koji imaju od Srba i pobjeda Ekrema ili Meme na Farmi za njih bi bila određena vrsta satisfakcije za sve nevolje koje su preživjeli od strane Srba. Zadovoljstvo bi bilo veće kad bi oni pobijedili usred Srbije. Još kad bi neki od njih prevrnuo neku Srpkinju na Farmi trijumf bi bio potpun. To je tako u svemu pa čak i na Farmi. Oni to doživljavaju kao nadmetanje Srba i muslimana. Svaki turcizam koji Memo izgovori na Farmi izaziva kolektivnu onaniju u Sarajevu. Maca ipak nije imao tih rijeci. Halali, hairli, selami, čok... Sve su to riječi koje su ustvari lozinke, kod za prepoznavanje. Te riječi su specifične samo za muslimane, nijedan Srbin iz Bosne to ne koristi. On preko njih ustvari šalje poruke svom glasačkom tijelu u Bosni: "Vozdra raja, evo me u mrskoj Srbiji i prodajem papcima turcizme, ko mi šta smije, baš sam mangup". On za sebe kaže da je mahalac a to je riječ koja se do pred rat upotrebljavala za nekog ko je zaostao i primitivan. Kasnije se ta riječ koristila za nekog ko je otprilike sitni prevarant, čaršijški namazan i šeret. Danas već su to muslimani uzdigli do nivoa mangupa, zavodnika, Robin Huda i slično. Kod Srba i Hrvata iz Sarajeva ta riječ ima negativnu konotaciju. Mahale su jednonacionalna muslimanska naselja povezane uskim uličicama, gdje su kuće bukvalno naslonjene jedna na drugu i gdje svako o svakome sve zna iako se čak i ne posjećuju niti njeguju komšijske odnose. Tu su uvijek živjeli najzadrtiji muslimani i nije čudo da je iz jedne takve mahale koja se zove Bistrik ponikao jedan od najvećih monstruma zvani Mušan Topalović Caco koji je sa svojim "mahalcima" na zvjerski način ubio više desetina Srba u prošlom ratu. Ima kod Ive Andrića i Mome Kapora baš opis tih mahala i njihovih stanovnika, slabo šta pozitivno se tu može naći iako, naravno, i tu ima svakakvih ljudi, i dobrih i loših.
Za gradsku raju mahalci su uvijek većinom bili papci (papak je ekvivalent šabanu u srbiji,ili kulovu, geaku...) ali su oni bili udarna pesnica SDA u Sarajevu i brzo su preuzeli grad i medijski okrenuli sve u svoju korist predstavljajući se rajom (raja ekvivalent nekom ko je cool u modernom žargonu). Čak je prije rata bio i slogan "Raja je za nezavisnu BiH a papci su protiv", što je bila više nego jasna poruka da su muslimani raja a Srbi su papci jer su Srbi bili mahom za ostanak u Jugoslaviji. A većina elite u Sarajevu u to doba bila je iz reda srpskog naroda, počev od umjetnika, pisaca, glumaca, profesora, novinara... Neko je dobro rekao da je rat počeo onda kad su papci počeli da se zovu rajom.
Da li je Memo papak ili raja imate priliku da se sami uvjerite ovih dana.
Andjelija je napisao:
Olivere, puno da ti se zahvalim na odgovoru i drago mi je sto si na forumu.
Fino si nam bas razjasnio neke stvari i meni bar pomogao da shvatim ponesto u vezi Meme i Ekrema.
Odmah da kazem da se ogradim na pocetku da ja licno nikad nisam gledala na njih dvojicu kao na osobe koje nisu iz Srbije , ali iz nekoliko njihovih postupaka vidim da su se separatisali i odvoliji i da su nasli zaledjinu jedan u drugom. Ekremu se sve nesto prasta, te retardiran je, te nije pismen, te zaostao je, ali znao je da prebaci Nazifu Gljivi zasto ga nije postavio za gazdu i razlog zasto bi to trebalo da bude. Onda je nesto prokomentarisao za Djurdjevdan, i stalno tako odvali neku nebulozu, ali 'ajde kao nepismen je, nije u vinklu i nije mu zameriti.
Onda je dosao Memo, ja nista o njemu nisam znala, sta sam ocekivala ni sama ne znam. Uglavnom ocekivala sam slikara, boema, lafa, neko ko ima stila i smeka, dolazi iz Sarajeva i ocekujem neku originalnost, ma ocekivala sam da bar ima malo duse i da je svoj.
Mozda sam ja ocekivala previse od Meme, ali ovakvo njegovo ponasanje nisam.
Ocekujuci sve najbolje, on je najgore plasirao o sebi. Sam sebi je postavio barijere, sam je sebi nametnuo ove parametre. Uglavnom kad god neko spomene Sarajevo, on to vidi kao nacionalizam, cak i kad to ne postoji.
Poistovetio se sa Sarajevom, ali ja zelim i dalje da mislim da to Sarajevo nije onakvim kakvim ga on prikazuje.
Ako smo mi prevazisli neke stvari i desavanja, i on to treba pod hitno da uradi. Treba da se oslobodi svoje ucmalosti i mahaluka.
Hvala Anđelija.
Memo je prototip današnjeg Sarajlije licemjernog, prikrivenog nacionaliste, paranoičnog i ophrvanog mržnjom. Nije ni čudo s obzirom da im mediji i političari već 20 godina ispiraju mozak pričom o agresiji, zlim četnicima uvjeravajući ih da su žrtve i da im Srbi spremaju 1526. genocid po redu. Priklonio se Ša jer je procijenio da je on tamo najjači lik pa se, kako to muslimani obično rade, ulizao njemu ne bi li za sebe izvukao korist. Međutim, ko pažljivo prati može da primijeti da jedino Ekrema on tamo vidi kao stvarnog prijatelja i da je jedino sa Ekremom ostvario prirodan odnos. Drugarstvo sa Ša i Ljubom je šuplja priča kako se kaže u Sarajevu, baš kao i sa Stanijom o kojoj javno priča sve najbolje a iza leđa da je tabure, kepec i slično.
U Sarajevu sada dominiraju ovakvi poput Meme, likovi koji su Nadrealistima bili inspiracija za skečeve i kojima su se kulturni ljudi podsmjehivali i izbjegavali ih u širokom luku. Takvi kao Memo su su Nadrealiste uzeli kao obrazac ponašanja. I Maca je takav samo što je on ipak malo išlifovaniji. Ekrem je takođe nacionalista ali to niko ne uzima za ozbiljno.
To što je neko slikar ne govori puno o njemu kao osobi, možda ima tu crtu, možda su ga gurali preko veze jer danas fakultet ne završi samo onaj ko neće ali daleko je od on od face i boema. On je jedan običan kalkulant i sitnošićardžijski piljar, čak i izgledom odaje takav utisak.
@ oliver
Ti si iz SA?
Oliver: Mare,da.
greenfire:
Zato memljivom smeta srpska narodna nošnja Vesne Rivas ,smetaju mu Đurđev Dan,Uskrs i sve što miriše na hrišćanstvo.
Jerbo čokadžija navik'o na njegov današnji gownograd u kome hrišćana (Srba i Hrvata) više praktično i nema.
Al' jel' zna neko kad će da pobedi takav smrad od lika na Farmi?
Meseca liburga kad se majmunčići šišaju.
Pa makar svi ti iskompleksirani glasali za njega do uneređivanja i totalnog bankrota.
Najsmešnije je što te parice od glasova za čokadžiju idu direkt gos'n Mitroviću u Beograd.A on se krsti ,ne klanja se kol'ko ja znam.
Doduše najviše se oblizuje.Na evriće.
Al' ajde de.
Oliver:
Normalno da mu smeta, kojem nacionalisti muslimanu ne smeta? Imagine the balija. Sa tankom masnom kosom, iskvarenog govora, podmukao i kvaran. I nemojte misliti da on nema šanse da pobijedi. Ima, i to velike. Dok se Srbi između sebe glože on ih izbacuje jednog po jednog koristeći glupog Ša i takođe podmuklog Danijela, još jednog muslimana koji je uhljebljene potražio po Srbiji a bio je veliki zagovornik nezavisnosti Crne Gore. Memo ima veliko glasačko tijelo u Bosni a posebno u Sarajevu gdje ima armiju glasača koje predvode vlasnici ćevabdžinica i kafića koji organizovano glasaju za njega. Kažem vam, njima je ovo više od igre. Na Farmu je došao muslimanski nacionalista čija bi pobjeda bila shvaćena kao pobjeda Bosne nad Srbijom.
Ako smijem, ne zamjerite mi...to je na ovom forumu
http://www.forum-srbija.com/viewtopic.p ... &start=180
Zaista nije ok da se sire ovkve dezinformacije, a moderatori ne reaguju...jer im odgovara!