Ma nije potrebna nauka. Dovoljna je religija da objasni covjecanstvu. Sodoma i Gomora pravi primjer realnog tumacenja svakodnevnice. Sve jasno, ko sto je evolucija ( pretvori li se riba u majmuna ? )Edouard wrote:Zašto od jednostavnih i jasnih stvari 'praviti' nauku? I tu bi dobro poslužila okhamova britva. Zašto tražiti komplicirano rješenje?NIN wrote:Ma nemam namjeru branit homice nit ih nesto plaho gotivim ali, cisto s naucnog aspekta, treba i ovo uzeti u obzir jer vidjeh da se malo poteglo i to pitanje. A, apropo teme, a vidim da se i genetika spominjala, a znamo da je egzaktna disciplina, po njoj su muskarci zapravo modifikovane zene, za razliku od abrahamskog nauka stvaranja zene od muskarceva rebra, bez obzira da li na njega gledali doslovno ili metaforicki, kao i to, po istoj disiplini, da je genetska Eva/Hava zapravo genetski, generacijski gledano, ipak starija od genetskog Adama/Adema.nasa wrote:Evo i zivotinja, vidovita sam
Eto, malo da nadodam.
Homoseksualnost bez obzira kako nastaje teški je poremećaj spolnog identiteta. Kad muškarca privlači muškarac kakva je tu potrebna nauka da se vidi o čemu se radi? To je ljudskom rodu bilo jasno kroz čitavu historiju. Jer da takve stvari nisu bile jasne ne znam gdje bi završio. Zar se to ne protivi i evoluciji?
Nego, nekima u modernim vremenima došlo da i na osnovu teškog poremećaja konstruiraju neka prava, pravo na brak, pravo na posvajanje djece....čiste ludosti.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- sigh
#5776 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
Edouard
#5777 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jaki su ti argumenti. Ako ti je za utjehu, znaj da nisi jedini kojemu nisu jasne tako očite stvari.sigh wrote:Ma nije potrebna nauka. Dovoljna je religija da objasni covjecanstvu. Sodoma i Gomora pravi primjer realnog tumacenja svakodnevnice. Sve jasno, ko sto je evolucija ( pretvori li se riba u majmuna ? )Edouard wrote:Zašto od jednostavnih i jasnih stvari 'praviti' nauku? I tu bi dobro poslužila okhamova britva. Zašto tražiti komplicirano rješenje?NIN wrote:
Ma nemam namjeru branit homice nit ih nesto plaho gotivim ali, cisto s naucnog aspekta, treba i ovo uzeti u obzir jer vidjeh da se malo poteglo i to pitanje. A, apropo teme, a vidim da se i genetika spominjala, a znamo da je egzaktna disciplina, po njoj su muskarci zapravo modifikovane zene, za razliku od abrahamskog nauka stvaranja zene od muskarceva rebra, bez obzira da li na njega gledali doslovno ili metaforicki, kao i to, po istoj disiplini, da je genetska Eva/Hava zapravo genetski, generacijski gledano, ipak starija od genetskog Adama/Adema.
Eto, malo da nadodam.
Homoseksualnost bez obzira kako nastaje teški je poremećaj spolnog identiteta. Kad muškarca privlači muškarac kakva je tu potrebna nauka da se vidi o čemu se radi? To je ljudskom rodu bilo jasno kroz čitavu historiju. Jer da takve stvari nisu bile jasne ne znam gdje bi završio. Zar se to ne protivi i evoluciji?
Nego, nekima u modernim vremenima došlo da i na osnovu teškog poremećaja konstruiraju neka prava, pravo na brak, pravo na posvajanje djece....čiste ludosti.Neke crkve ipak jos nisu skontale. Svedska crkva prima lezbejke, ujedinjena crkva Kanade cak smatra da je to prirodno, kakva sramna zatupljenost i zaostalost u vrijeme zivota jedinog istinskog i ispravnog tumaca svijeta i realnosti, Edouard-a
- sigh
#5778 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo nisu argumenti, ovo je molba za objanjenje realnosti! Edouarde, izabrani, jel riba postaje majmun kroz generaciju ili dvije ? Ne, to mora da je posebno stvoreno. Ovo drugo je jasno i ocito, jesam li dobro ?Edouard wrote: Jaki su ti argumenti. Ako ti je za utjehu, znaj da nisi jedini kojemu nisu jasne tako očite stvari.
-
Edouard
#5779 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Leo, vidim da još nije na vidiku razriješenje tvojeg spora oko ateizma sa Šampionom, pa da napraviš malo pauzu.Leo_alfa wrote:Teski poremecaj... Nema nama napretka jos za par hiljada godina
- Leo_alfa
#5780 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pokusavam objasniti covjeku, ne brini se ti nistaEdouard wrote:Leo, vidim da još nije na vidiku razriješenje tvojeg spora oko ateizma sa Šampionom, pa da napraviš malo pauzu.Leo_alfa wrote:Teski poremecaj... Nema nama napretka jos za par hiljada godina
-
Edouard
#5781 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A što bih ja tu trebao dodati?sigh wrote:Ovo nisu argumenti, ovo je molba za objanjenje realnosti! Edouarde, izabrani, jel riba postaje majmun kroz generaciju ili dvije ? Ne, to mora da je posebno stvoreno. Ovo drugo je jasno i ocito, jesam li dobro ?Edouard wrote: Jaki su ti argumenti. Ako ti je za utjehu, znaj da nisi jedini kojemu nisu jasne tako očite stvari.
Sam pitaš i sam odgovaraš. A ako mene pitaš, dobar si svakako.
- sigh
#5782 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ooo reci im Edouarde, istisnki skidac mraka, deflorator mladih djevicaEdouard wrote:Leo, vidim da još nije na vidiku razriješenje tvojeg spora oko ateizma sa Šampionom, pa da napraviš malo pauzu.Leo_alfa wrote:Teski poremecaj... Nema nama napretka jos za par hiljada godina
- GAU8
#5783 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

I naravno, kontracepcija je zabranjena
- sigh
#5785 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
If god doesnt exist, then who wrote the napkin, think about thatGAU8 wrote:
-
Lopov-eliminator
#5786 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma vidi njega, cuj da pazim sta pisem, jel to ti meni sad i prijetis nesto? Ja sam svoje argumentirao toliko dobro da si bio ostavljen bez teksta koliko ti je aegumentacija presusila. Nisam ja kriv tvom mrzilackom bicu sto je frustrirano jer je argumentima stjerano u cosak.Tebe ove rijeci nerviraju jer ne znas kako odgovoriti.Edouard wrote: Lopove, pratim te pažljivo i pazi šta pišeš.
Nego, kako ti ono svako malo običavaš fino isljednički argumentirati: "aha, bježiš od odgovaranja..., uhvatio sam te..., razotkrio sam te..., dokazao sam ti..."
Nisam znao da je tortura zeljeti znati odgovor na nesto. Sta ces, nije ti ovo tvoja teokratija pa da niko ne smije pitati ono sto se ne uklapa u ideologiju.
Ovakvi kao ja su za tebe i tebi slicne penicilin.
- GAU8
#5787 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bilo bi dobro imati bar jednu temu koja je ne-teistična, koja bi pisala o ateizmu, između ostalog, na koju ne bi upadali vjernici, recimo nešto tipa virtuelni džemat, gdje ja na primjer, apsolutno ne osjećam potrebe ta idem.
Pitanje je bi li to bilo moguće? Bi li vjernici bili u stanju "iskulirati" nas, kao što mi, koji ne vjerujemo, iskuliramo njih?
Pitanje je bi li to bilo moguće? Bi li vjernici bili u stanju "iskulirati" nas, kao što mi, koji ne vjerujemo, iskuliramo njih?
- arzuhal
#5788 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
GAU8 wrote:
I naravno, kontracepcija je zabranjena
U islamu je dozvoljena, btw.
ps.
Afedorsun na upadu na ateističnu temu
- GAU8
#5789 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Tebi su vrata otvorenaarzuhal wrote:GAU8 wrote:
I naravno, kontracepcija je zabranjenadobar
![]()
U islamu je dozvoljena, btw.
ps.
Afedorsun na upadu na ateističnu temu
- Leo_alfa
#5790 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa imas tu temu, Ateizam mudre misli i tekstoviGAU8 wrote:Bilo bi dobro imati bar jednu temu koja je ne-teistična, koja bi pisala o ateizmu, između ostalog, na koju ne bi upadali vjernici, recimo nešto tipa virtuelni džemat, gdje ja na primjer, apsolutno ne osjećam potrebe ta idem.
- dustaban
#5791 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Izvini ali sta ce ti ta tema? Ateisti mogu bez boga pa mogu i bez te teme.GAU8 wrote:Bilo bi dobro imati bar jednu temu koja je ne-teistična, koja bi pisala o ateizmu, između ostalog, na koju ne bi upadali vjernici, recimo nešto tipa virtuelni džemat, gdje ja na primjer, apsolutno ne osjećam potrebe ta idem.
Za razliku od religije ateizam nije propagandnog karaktera. Tek u okrsaju sa religijom ateizam postaje ona druga, normalna strana.
Meni ne trebaju cak niti ove mudre ateisticke izreke kao sto vjerniku treba religijska instrukcija i za najbanalnije stvari. Ateizam je najvise stanje ljudskog intelekta, stanje samostalnosti, elementarne logike, istrazivacke radoznalosti i odsustva nametnutih dogmi.
Eto, sve receno, nema tu potrebe za forumanjem.
- GAU8
#5792 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hvala za info. Očito ne pretražujem forume... idem da pogledam šta ima tamo.Leo_alfa wrote:Pa imas tu temu, Ateizam mudre misli i tekstoviGAU8 wrote:Bilo bi dobro imati bar jednu temu koja je ne-teistična, koja bi pisala o ateizmu, između ostalog, na koju ne bi upadali vjernici, recimo nešto tipa virtuelni džemat, gdje ja na primjer, apsolutno ne osjećam potrebe ta idem.
- GAU8
#5793 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisi upravu. Adekvatne teme treba da se čuju.dustaban wrote:Izvini ali sta ce ti ta tema? Ateisti mogu bez boga pa mogu i bez te teme.GAU8 wrote:Bilo bi dobro imati bar jednu temu koja je ne-teistična, koja bi pisala o ateizmu, između ostalog, na koju ne bi upadali vjernici, recimo nešto tipa virtuelni džemat, gdje ja na primjer, apsolutno ne osjećam potrebe ta idem.
Za razliku od religije ateizam nije propagandnog karaktera. Tek u okrsaju sa religijom ateizam postaje ona druga, normalna strana.![]()
Meni ne trebaju cak niti ove mudre ateisticke izreke kao sto vjerniku treba religijska instrukcija i za najbanalnije stvari. Ateizam je najvise stanje ljudskog intelekta, stanje samostalnosti, elementarne logike, istrazivacke radoznalosti i odsustva nametnutih dogmi.
-
Lopov-eliminator
#5794 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne kontam ni ja sto ce ti ta tema, bi li mogao obrazloziti?GAU8 wrote:Nisi upravu. Adekvatne teme treba da se čuju.dustaban wrote: Izvini ali sta ce ti ta tema? Ateisti mogu bez boga pa mogu i bez te teme.
Za razliku od religije ateizam nije propagandnog karaktera. Tek u okrsaju sa religijom ateizam postaje ona druga, normalna strana.![]()
- arzuhal
#5795 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo što je @dustaban napisao treba naštampat u dosta primjeraka i dijeliti svim simpatizerima i pripadnicima ateizma, besplatno.dustaban wrote: Za razliku od religije ateizam nije propagandnog karaktera. Tek u okrsaju sa religijom ateizam postaje ona druga, normalna strana.![]()
Citat bi trebao da se pročita barem dvaput dnevno, ujutro i pred spavanje, a puritanci bi možda mogli i veći broj puta, samo da se ne ode u ekstremne varijante.
Poseban dan u godini, za iskazivanje radosti u krugu ateističkih obitelji i prijatelja, bit će 30. decembar po gregorijanskom kalendaru (dan nastanka citata), dan uoči Silvestrova, namjerno kako bi se time ukazalo na svaku razliku s religijom. Tada bi svi zajedno čitali ovaj citat i razmjenjivali poklone materijalne naravi, pričali poučne priče o čuvenim ateistima prošlosti i njihovim iskušenjima u vremenima neshvatanja, a djeca bi pjevala pjesme u slavu antidogmatskog ateizma.
Ovaj citat, na duhovnom i intelektualnom planu, bi ujedinjavao sve ateiste svijeta, bez obzira na sve različitosti među njima, i povezivao čineći od njih jedno bratsko, svjetsko tijelo.
Potpuno nasuprot religioznih ljudi koji jedino sebe smatraju istinski moralnim i boljim - za razliku od ateista koje vjernici smatraju nesretnim i nemoralnim - ateisti, sasvim prirodno i razumljivo, sebe smatraju normalnim i razumnim, naspram vjernika koji su nerazumni i nenormalni, nesposobni za kritičko promišljanje.
Sve bi to moglo doprinjeti da se ljudi, bez obzira na teizam ili ateizam, približe jedni drugima
- harač
#5796 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
čuj samo tri puta na dan, što barem ne pet... stani malo... 
- arzuhal
#5797 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
harač wrote:čuj samo tri puta na dan, što barem ne pet... stani malo...
Dvaput, nije triput, ne pretjeruj odmah
-
5 0 5
- S4mpion
#5800 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pretpostavljao sam da se radi o ovakvom materijalu, i ja sam nalazio slične, ali, u suštini, ovi članci nisu nikakav dokaz da genetika utiče na seksualnu orijentaciju, jer spadaju u grupu "rekla-kazala", drugim riječima, navedeno istraživanje nije objavljeno.sigh wrote:
@sampion
Evo da ne ostanem duzan.
http://www.counselheal.com/articles/867 ... -genes.htm
http://www.telegraph.co.uk/news/science ... finds.html
http://www.independent.co.uk/news/world ... 27683.html
Prema ovome je totalno jasno da ima velikog uticaja genetike, mada ne iskljucivog. Ima i do uticaja iz okruzenja ali i tu se ne misli samo na socijalne faktore.Ako postoji velika vjerovatnoca da ce moci proizvesti test koji ce odrediti sklonost osobe homoseksualizmu, mislim da je bitan genetski faktor. Inace, nikad nisam ni previse razumio taj big deal oko homoseksualizma, nikad mi nije izgledalo kao nesto sto se siri medju ljudima zbog ovog ili onog. Kao sto sam prije rekao. Uvijek ce takvih osoba biti i uvijek ce biti rijetka pojava.
Religija i vjera za mene nije problem samo treba smanjiti njen uticaj na drustvo. Kada vjera bude samo licna a ostavi svoje ruke izvan politike, skolstva i interesne sfere drugog i drugacijeg, ja necu imati nikakav problem s njom.