Željko Komšić-član Predsjedništva

Post Reply
vivaldi

#576 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by vivaldi »

Skijaš wrote:Pitanje kao što znaš nije hoće li se mijenjati Zlaju nego ko dolazi poslije njega i kako brzo.
Poslije Zlatka moze biti samo Zlatko u sjeni. On moze fiktivno se povuci sa predsjednicke funkcije, ali ako i kada to uradi on ce izabrati nasljednika (skoro sam siguran Hadzica) i osigurat mu izbor. Zlaja je jednostavno toliko dominantan u stranci da nema konkurenciju i sasvim je nebulozno ocekivati da se on dobrovoljno ili zarad visih interesa odrekne toga.
Skijaš wrote:Komšić ili Pudarić. Tu bi mi baš bilo svejedno.
Njih dvojica nemaju nikakvih sansi.
Nass

#577 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Nass »

Koliko god razmisljam o ovom incidentu kojeg je Komsic napravio, jos ne mogu skuziti sta iza toga stoji.... Iako je Zeljko mahnit, nagao i politicki krut (on bi najradije uzeo mac pa se macevao sa politickim suparnicima), opet mi ne ide u glavu da je ipak izasao i ucinio ovakvo sto vlastitoj stranci na ovakav nacin. Zabio noz u ledja. Sve sto je rekao Lagumdziji i kasnije clanovima Predsjednistva, mogao im je reci i bez ove drame sa ostavkama i brukanjem cijele stranke (a na kraju i sebe samog) u javnosti. Prosto da se covjek zapita, stvarno.... Pada mi svasta na pamet, pa i to da je bio pod uticajem nekoga, ali to necemo nikad saznati. Dok su njegove kolege bile sokirane onim sto se desilo, on je samo ponavljao da je nezadovoljan stanjem u stranci i davao ova ili ona opravdanja. Necu spekulirati, ali je ovo stvarno duboko cudno i nejasno... barem meni. Ili je on nestabilan, ili je bio pod necijim uticajem, to je moje misljenje. A sve ovo sto je Vivaldi naveo u prehodnom postu o njegovim politickim sposobnostima i stilu apsolutno stoji. On nema sposobnosti i kapaciteta da vodi stranku, pogotovo ovako veliku kao sto je SDP. Zapravo, Zeljko je nakon ovoga sto je ucinio vec politicki mrtav u stranci, po mom misljenju.
pemanapemani

#578 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by pemanapemani »

Bilo mi je neobično drago kada je Željko dao neopozivu ostavku na stranačke funkcije. Negdje u moždanim bespućima se javio tračak nade da će se nešto promijeniti na bolje.
Poslije svega, ispao je najveći levat. Priredio je još jednu Lagumdžijinu predstavu za javnost. Na konferenciji za štampu Željkec stoji kao popišan, dok se Zlaja salavodobitno šepuri i svima smješka u lice.
U BiH su principi definitivno uginuli. Priča o višim ciljevima, jedinoj alternativi, politici kao prostitutki koju niko ne može zadovoljiti i od koje svi izađu manje više nezadovoljeni..., to je laž i manipulacija izbezumljenim građanima.
Na kraju, kao štaub šećer po kolačima dođe poređenje sa rezultatima rada koje su postigli uhljupi koji su ovu zemlju vratili u srednji vijek. Pun mi je ku.ac socijaldemokrata kojima su mjerilo vrijednosti spodobe poput Kalabića, Lozančića, Vasića, Čengića...
Na kraju krajeva, recesija je. Koja se to vlada za vrijeme recesije izborila sa smećem, psima lutalicama, maloljetničkom delinkvencijom... :-)
JThomas

#579 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by JThomas »

zlaja i ako formalno odstupi (u šta čisto sumnjam) faktički će držati sve konce. isto kao što dodik formalno nije ni srpski član predsjedništva ni premijer srpske, ali svi znamo da je glavni. oni koji su ga stvarno mogli ugroziti su na vrijeme otjerani.
Pasiflora

#580 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Pasiflora »

vivaldi wrote:
Skijaš wrote:Pitanje kao što znaš nije hoće li se mijenjati Zlaju nego ko dolazi poslije njega i kako brzo.
Poslije Zlatka moze biti samo Zlatko u sjeni. On moze fiktivno se povuci sa predsjednicke funkcije, ali ako i kada to uradi on ce izabrati nasljednika (skoro sam siguran Hadzica) i osigurat mu izbor.
E tek smo onda nahebali! On je tezi slucaj od milog predsjednika.
Skijaš

#581 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

Nass wrote:Necu spekulirati, ali je ovo stvarno duboko cudno i nejasno... barem meni. Ili je on nestabilan, ili je bio pod necijim uticajem
Pa rečenica nakon rečenice ? Da si to malo razbacala po paragrafima, da se prije nego dođemo do tvojih špekulacija ima vremena zaboraviti kako si rekla da nećeš špekulisati, pa OK. Ali rečenica nakon rečenice ?

Ono što mene čudi je kako to da ti kao simpatizer SDP-a ne vidiš korist za svoju stranku u svemu ovom ? Ovaj je Komšićev potez donio korist SDP-u (a ne nekakav nož u leđa) jer se dobilo novu startnu poziciju. Ova godina iza nas sa katastrofalnim rezultatima je otresena s dlanova uz obećanje da će se sada krenuti jače, bolje, više itd itd. SDP-ovci bi trebali Željku spomenik podići zbog ovog poteza.
pemanapemani

#582 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote:
Nass wrote:Necu spekulirati, ali je ovo stvarno duboko cudno i nejasno... barem meni. Ili je on nestabilan, ili je bio pod necijim uticajem
Pa rečenica nakon rečenice ? Da si to malo razbacala po paragrafima, da se prije nego dođemo do tvojih špekulacija ima vremena zaboraviti kako si rekla da nećeš špekulisati, pa OK. Ali rečenica nakon rečenice ?

Ono što mene čudi je kako to da ti kao simpatizer SDP-a ne vidiš korist za svoju stranku u svemu ovom ? Ovaj je Komšićev potez donio korist SDP-u (a ne nekakav nož u leđa) jer se dobilo novu startnu poziciju. Ova godina iza nas sa katastrofalnim rezultatima je otresena s dlanova uz obećanje da će se sada krenuti jače, bolje, više itd itd. SDP-ovci bi trebali Željku spomenik podići zbog ovog poteza.
Kako će ovaj potez Komšića ojačati SDP?
Koju je poruku građanima poslao ovim potezom?
Ti svakodnevno pišeš kako se ne treba povlačiti pred pi.kama, ne davati mito, ne koristiti instituciju štele... Kako se ovaj Komšićev potez uklapa u navedeno?

Oni nisu na vlasti godinu dana. Negdje vladaju već desetak godina. Znači, problemi na koje je ukazao Komšić nisu od jučer. O njima se trubi već neko vrijeme, samo kada to kaže Željko onda je to vrhunski potez, a kada ih iznese neko drugi, onda je on zlonamjerni gad kojem je cilj blaćenje socijaldemokratije. Jebi ga, ne ide.
Canton

#583 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Canton »

Skijaš wrote: Pitanje kao što znaš nije hoće li se mijenjati Zlaju nego ko dolazi poslije njega i kako brzo. Hoćemo li čekati redovni kongres ili će se isposlovati vanredni. A volio bih da sljedeći predsjednik SDP-a bude neko ko nije Bošnjak, čisto da se pojebe koncepciju pojedinim propagandnim centrima, neko ko će biti u intenzivnijem kontaktu s narodom širom BiH i na kraju neko je pokazao da mu je stalo, ko nije tu po inerciji i zato što mu je tata bio gradonačelnik ili nešto slično.

Komšić ili Pudarić. Tu bi mi baš bilo svejedno.
Mislim da bi nakon lokalnih izbora trebalo odrzati izborni kongres. Nasljednici Zlatka? Moja i zelja vecine ljudi kojih znam a simpatisu SDP je vec duze vremena Bogic Bogicevic. A dilema Komsic ili Pudaric, ja sam za Komsica. Samo Komsic jos mora poraditi na sebi, a to moze uraditi angazovanjem kvalitetnih savjetnika.
Lakat Jebić

#584 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Lakat Jebić »

zaboravite bogica bogicevica, on nije nikakva realna opcija
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#585 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Toto »

Svako ima priliku da upane u nepriliku.
Kongres je jedina prilika da se provjere sanse. Komunisti najbolje znaju koje su posljedice kulta licnosti, ne samo po stranku vec i po birace.
Lagumdije je na celu "SKBIH" taman toliko dugo da je dojadio i bogu i narodu i da je red da se skloni u "akademiju nauka".

Komsic i Lagumdzija su dugo u prvom politickom esalonu da za sobom vuku politicka bremana koja: ne samo da saplicu njih same, vec stranku, birace i drzavu u ciju vlast su upleteni.
BiH se u ovom trenutku nalazi u presudnim vremenima, skoro pa istim onima koji su se desavali kada je B. Bogicevic smogao hrabrosti da "razguli" i Milosevicu i Kadijevicu.

Ja ko bivsi SKOJ-evac bi najradije na celu SKBiH :D vidio Bogica Bogicevica. Meni je ono sto je BB uradio u Predjsednistvu YU 1991 ravno Zeljkovom ljiljanu, ili Divjakovom ordenu Legije casti.

Ne treba zaboraviti da je Bogic Bogicevic izabran za clana prtedsjednistva BiH na direktnim izborima i da je imao oko 200 000 glasova vise od drugoplasiranog, iako je bilo pet kandidata. Nije ga u Predsjednistvo postavio Centralni komitet ili Skupstine kako je bilo u ostalim Republikama ... i po tome je tadasnja Bih bila drukcija od ostalih Bih republika.

Bogic uziva veliko povjerenje u BiH, ima politicki nauk, kulturu i iskustvo,
Mislim da su nama u narede dvije petoljetke potrebni ljudi Bogicevog kalibra.
Skijaš

#586 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote:
Skijaš wrote:

Kako će ovaj potez Komšića ojačati SDP?
Pa korist je evidentna, umjesto da se sada govori o katastrofalnim rezultatima, o Nikšićevom bratu i samom teletu Nikšiću koji "ima prijatelja", evo govori se o novom momentumu. Kupljeno je vremena. Ne znam hoće li biti koristi jer je građevinska sezona već počela a kilometri autoputa se grade samo u nečijoj mašti, ali SDP od ovog sigurno ima koristi.
Koju je poruku građanima poslao ovim potezom?
Da ima onih koji bi od muke zaplakali, eto toliko im je stalo. Muškarci koji su u ratu imali tolika muda da su ih morali ispred sebe u kolicima vozati, sada se nalaze na ivici suza od muke jer shvataju da stvar ne ide kako treba. Imati takve ljude u politici je ogromna stvar.
Ti svakodnevno pišeš kako se ne treba povlačiti pred pi.kama, ne davati mito, ne koristiti instituciju štele... Kako se ovaj Komšićev potez uklapa u navedeno?
Savršeno se uklapa. Ja neću da budem u rukovodstvu političkog aparata u kojem je službena religija zlajizam a koji ne pokazuje volju da ispoštuje ono što se obećalo narodu. Ako ćemo mijenjati to, ostajem. To je Komšićeva poruka a vidjećemo hoće li biti koristi. Ja sam u ovom slučaju optimista.
Oni nisu na vlasti godinu dana. Negdje vladaju već desetak godina. Znači, problemi na koje je ukazao Komšić nisu od jučer. O njima se trubi već neko vrijeme, samo kada to kaže Željko onda je to vrhunski potez, a kada ih iznese neko drugi, onda je on zlonamjerni gad kojem je cilj blaćenje socijaldemokratije. Jebi ga, ne ide.
Pa nismo svi počeli kritikovati SDP i Lagumdžiju sad od ponedeljka kolega. Niti sam ja bilo kojeg objektivnog kritičara okarakterisao kao zlonamjernog gada. Fanatika ima na svim stranama, ali na forumu ima sasvim dovoljno konstruktivne kritike na račun SDP-a da ne možeš stvar tako predstavljati.
pemanapemani

#587 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by pemanapemani »

@Skijaš

Volio bih da je tako kako ti kažeš, ne znam, vrijeme će pokazati.
Možda sam malo pretjerao sa zlonamjerni gadovi, ali i sam znaš koliko su ljudi prozivani na forumu kada bi nešto rekli protiv Zlaje, a sad je kao on svima najveći krivac za sve.
Oni moraju zapeti iz petnih žila da bi spasili što se spasiti da, ali taj entuzijazam ne vidim.
Možda je najbolje rješenje što je neko već naveo, da se vanredni kongres stranke održi poslije lokalnih izbora.
Nass

#588 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Nass »

Skijaš wrote:

Pa očito te razljutilo moje razmišljanje, pa me hvataš u malom raskoraku sa samom sobom, kad sam dodala da necu spekulirati, a onda ipak morala napisati ono sto me tisti, dakle, ono sto mi se cini da je razlog ovakvog incidenta.

Dakle, ja nista ne tvrdim, vec samo naglas razmisljam. U momentu kad se desava cudan i mucan raskol stranke u USK koji je takodjer vrhu SDP-a dosao kao neko svojevrsno iznenadjenje i sok, istovremeno isti dan stize drugi udar i to od strane visokopozicioniranog clana koji je i clan predsjednistva drzave i koji bez ikakve najave, naglo i frontalno udara sa neopozivim ostavkama na svim funkcijama u stranci, na sok i nevjericu njegovih kolega. Kad bih bila sklona teorijama zavjera, skoro da bih rekla da ta dva dogadjaja cudno koincidiraju i da cine smisljen plan. Ali, eto, nek svako donosi svoje zakljucke.

SDP efektivno kroz platformsku koaliciju vlada Federacijom tek godinu dana (ovih dana se tek napunila puna godina). Takodjer ne vladaju potpuno sami. Zemlja se nalazi u vrlo teskom stanju, izgleda da svi zaboravljaju kakav je bio udar na drzavu od strane SNSD-HDZ osovine uz asistiranje nekih bosnjackih stranaka a i nemalu pomoc SDA, a nakon toga se godinu dana politicki trosila energija na formiranje drzavne vlasti. Takodjer, HDZ i dan danas osporava federalnu vlast. Pored silnih politickih problema, naslijedjena ekonomska situacija je katastrofalna, od financijskih i budzetskih dubioza za koje ce trebati i cijeli mandat da se donekle saniraju, do opce recesije koju je tesko rjesavati i nemoguce je preko noci proizvoditi nekakve hiljade radnih mjesta. Dapace, ako SDP samo zaustavi ekonomsko propadanje i uvede koliko toliko reda u federalni budzet do kraja mandata, to je vec veliki napredak. Sve ostalo sto pokrenu, razne razvojne projekte i sl., je bonus u ovakvoj situaciji. Odredjenog mjesta za napredak ima, ali se to nece i ne moze desiti preko noci kako neki zamisljaju. Ja im dajem jos godinu dana prije nego pocnem davati neke prve ocjene. Sada nam EU i SAD snazno pomazu i u borbi protiv neprijateljskih nacionalistickih politika tjerajuci velikonacionaliste i u zemlji i u regionu da popustaju kroz EU reforme, (ali to ne znaci da progresivne stranke mogu spavati, vec ce i one same morati utrositi ogromnu energiju na te procese, vidimo samo kod odluke Sejdic-Finci kako to ide, ali je dobro za nas da su velikonacionalisti pod najvecim udarom do sada i da ce morati popustiti bez obzira koliko se opirali i vristali), a kroz ove procese reforme mogu se otvoriti i neki fondovi koji mogu malo pomoci i ekonomskoj situaciji. Treba iskoristiti taj vjetar u ledja (i kod nas i u regionu) da se stvari u zemlju pokrenu u pozitivnom pravcu. Takodjer, stranci i sami pokusavaju prisiliti sve domace politicare da se fokus pocne snaznije prebacivati na ekonomiju, i ja ocekujem da ce tako i biti u narednom periodu, bit ce tu i rezova i buntova a i nekih pozitivnih poteza, i mislim da cemo se svi mi, i mediji i gradjani, puno vise privredom nego dosad.

Sve ovo sto je Komsic ucinio je mogao uraditi i bez ove javne drame i zabijanja noza u ledji i stranci i aktualnom predsjedniku. Takodjer, sve to sto je on naveo kao razlog je preslabo da bi bio stvarni razlog ovakvog incidenta. Posebno je simptomaticno da je sutio i to napravio hinjski, bez da je iko u vrhu stranke znao sta namjerava. U izbornoj godini, kad je i inace ogormna kampanja svih protiv SDP-a nijedan savjestan i normalan politicar to ne bi ucinio. Sad je napravljen odredjeni "damage control", ali je ipak steta stranci nanesena. Nakon samo godinu dana govoriti da je SDP iznevjerio ocekivanja biraca i davati ovakve naprasne ostavke umjesto da se stvar rjesava unutar stranke je, ako nije zlonamjerno, onda glupo i nezrelo do ludosti. Sve ovo sto vi navodite kao problem SDP-a je pomalo neozbiljno, te Niksic tele, te nekakav CT, te neka glupa izjava, te nema novih radnih mjesta, te neko nesto rekao o nekoj mozebitnoj korupciji...... presmijesno, za ovakve incidente i ovakve samare i toliku galamu. Nista jos nije ni zapocelo kako valja, a vec se kudi i stavlja na lomacu kao da je neoprostiv grijeh ucinjen.
Skijaš

#589 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote:@Skijaš

Volio bih da je tako kako ti kažeš, ne znam, vrijeme će pokazati.
Možda sam malo pretjerao sa zlonamjerni gadovi, ali i sam znaš koliko su ljudi prozivani na forumu kada bi nešto rekli protiv Zlaje, a sad je kao on svima najveći krivac za sve.
Ja sam za Zlaju na ovom forumu davno rekao da je pizda i kolege se nisu obrušile na mene. Bilo je i drugih koji su ga kritikovali, a da je najveći krivac, jeste. Moć i odgovornost idu ruku po ruku. Prijetnja višegodišnjom zatvorskom kaznom ne visi iznad glave nekog od podređenih oficira Costa Concordije, nego se kapetanu sudi. Svuda se oko SDP plovila može vidjeti oštre grebene a to je rezultat neodgovornosti kapetana. Nebitno je je li on u odsudnim trenucima bio s nekom ruskom "manekenkom" ili je on sam zacrtao taj kurs, poenta je da stranci treba novi kapetan. I to hitno.
Oni moraju zapeti iz petnih žila da bi spasili što se spasiti da, ali taj entuzijazam ne vidim. Možda je najbolje rješenje što je neko već naveo, da se vanredni kongres stranke održi poslije lokalnih izbora.
Ako žele dobro SDP-u, nemaju drugi izbor.
Skijaš

#590 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

Nass wrote:
Podržao sam reviziju koju Helez provodi. Kritikovao ovu glupost sa Bregovićem. Podržao smjene upravnih odbora i razbijanje tih uvezanih krugova. Kritikovao uzmicanje pred Islamskom Zajednicom. To što nisam zadovoljan sveukupnom situacijom ne znači da slijepo napadam ili da zauvijek dižem ruke od te stranke. Je li zabranjeno reći da su me, sa do sada postignutim, iznevjerili ? Je li zabranjeno reći da toj stranci treba novo vođstvo ? Komšić je postupio ispravno, sada trebamo podržati organizovanje vanrednog kongresa i nadati se da će ih sve ovo malo drmnuti iz sna.
Nass

#591 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Nass »

Ako ocekujemo od SDP-a da radi ono sto se od njih ocekuje (ali im se za to mora dati i vrijeme, to mora biti jasno, jer ne djeluju sami u drzavi i ne mogu praviti cuda preko noci), dakle, ako ocekujemo da SDP radi ono sto je obecavao, i to ovako unutar koalicija a ne samostalno, i jos uz mnostvo neprijatelja na svakom koraku, onda stranka tokom mandata mora biti stabilna. Stabilna. A ne da se unutar nje desavaju nekakvi raskoli i da visokopozicionirani član stranke i član predsjednistva drzave daje sokantne neopozive ostavke i rusi ugled stranke u javnosti, a i koheziju unutar same stranke. I sto je najgore, na nacin da vrh stranke nije ni znao sto namjerava. I to u istom trenutku kada se desava i prilicno cudan i neobjasnjiv raskol unutar SDP-a USK. To ne ide u prilog SDP-u, ma kako to neko pokusavao drugacije predstaviti.

U izbornoj smo godini, stranacki izbori su vec ranije odrzani, i sad izazivati krizu u stranci i praviti raskole i unutarstranacke borbe je kontraproduktivno i stetno. Narocito kad zapravo uistinu ne postoje previse realni razlozi da se to napravi. Opet kazem, sve ovo sto se spocitava SDP-u je jos uvijek bezveze i nedovoljno da bi se radili ovakvi incidenti i nanosila ovolika steta stranci. Sada stranci ne treba novo vodstvo, vec joj treba da ima unutrasnji mir i da se svako bavi svojim poslom, te da se bori protiv onih protiv kojih se treba boriti u ovoj drzavi. Ovako, umjesto poslom, bavice se sami sobom. Zato sam sigurna da vanrednog stranackog kongresa nece biti, niti da ce Komsic ikad biti predsjednik stranke. Nakon ovog sto je uradio, ne, a i inace nije tog kova da bude lider stranke. To sto si ti, Skijas, ocekivao puno vise, moram reci da je to mozda ipak i pomalo do tvojih prevelikih ocekivanja. Oprosti, ali tako mi se cini. Ja ne kazem, treba konstruktivno kritizirati vlast, tj. SDP, i davati im signal gdje treba stvar popraviti, ubrzati i sl., ali ovo sto neki spocitavaju je daleko od racionalnog i opravdanog pristupa (te Brega, te ovo, ma bezveze).
Corto Maltese

#592 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Corto Maltese »

Bio sam odsutan veći dio dana, pa nisam upratio je li Kalimero iz susjedstva danas imao novih tugaljivih nastupa, pružnja neobavezujuće moralne podrške tipa: "Šta mene bola' pitaš, pitaj njega" i sličnih prebačaja?
Skijaš

#593 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

Nass wrote:Ja ne kazem, treba konstruktivno kritizirati vlast, tj. SDP, i davati im signal gdje treba stvar popraviti, ubrzati i sl., ali ovo sto neki spocitavaju je daleko od racionalnog i opravdanog pristupa (te Brega, te ovo, ma bezveze).
Tvoje pravdanje ovakvih rezultata tezom kako nisu imali vremena uhodati se za godinu dana, jeste u redu, za tebe. Meni to nije nikakvo opravdanje, vladajuće koalicije se ocjenjuje već nakon prvih 100 dana, koliko ovima treba dati ? 20 godina ? Ja nisam zadovoljan i imam pravo podržati one u stranci koji takođe nisu zadovoljni a da se to ne predstavi kao sektašenje. Znači još jednom, ti ako misliš da nisu mogli puno bolje, u redu. Neću za taj tvoj stav tražiti neki skriveni motiv, a mogao bih. Mogao bih to recimo objasniti zapošljavanjem nekog od tvojih ukućana u Elektroprivredi. Međutim, ja to ne radim, nego uvažavajući tvoj stav da nisu mogli puno bolje, tvrdim da jesu i da su im dosadašnji rezultati katastrofa. Te da će ako ovako nastave, za 3 godine u opoziciju iz koje će, možda, izaći tek nakon tri izborna ciklusa. Ako i tad. SDP-u ne treba rajkovasić te stranke, upravo ih takva slijepa odbrana može najviše koštati. A ako ih išta spasi, to će biti ovakva kritika kakvu je uputio Željko Komšić.
desperate housewife

#594 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by desperate housewife »

Ljudi, ko sisa i Komsica i SDP i Lagumdziju i Bakira i SDA i Dodika...

ovi maloumnici hoce da povecaju PDV i da time UNISTE i ovo malo jada od privrede koji postoji...

umjesto da smanje sva davanja kako bi sto vise ljudi zaposlili oni SVE ZIVO hoce da uniste

dajte tu da reagujemo

ovi likovi samo koriste priliku i manipulisu narodom i evo sad ovom vojskom...

Treba daimamo punu drzavu 45-ogodisnjaka kojima cemo placati 20 godina penzije koje nisu zaradili a oni se sepuriti i nece htjet nista da rade

ja bih im dao zemlje da rade ako hoce a ne da se Komsic, Zlaja, Bakir, Dodik, Spiric i ostali prepucavaju ko ce preuzeti te glasace./.
arzuhal

#595 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by arzuhal »

desperate housewife wrote:Ljudi, ko sisa i Komsica i SDP i Lagumdziju i Bakira i SDA i Dodika...

ovi maloumnici hoce da povecaju PDV i da time UNISTE i ovo malo jada od privrede koji postoji...

umjesto da smanje sva davanja kako bi sto vise ljudi zaposlili oni SVE ZIVO hoce da uniste

dajte tu da reagujemo

Treba daimamo punu drzavu 45-ogodisnjaka kojima cemo placati 20 godina penzije koje nisu zaradili a oni se sepuriti i nece htjet nista da rade

ja bih im dao zemlje da rade ako hoce a ne da se Komsic, Zlaja, Bakir, Dodik, Spiric i ostali prepucavaju ko ce preuzeti te glasace./.
Pa, vidiš..Čeka se neko ko će pozvati narod, ko će nešto organizirat, neka perjanica, neki horoz koji će zakukurikat. Uzmimo da si ti ta osoba koja će izvesti narod. To se čeka. Takva osobu se odvede u stranu i kupi. Kupe se mediji, NVO, sindikati, bilo šta..Ne možeš cijeli narod kupit, možeš glave. Malo pritisci, malo lova...Zasad tako funkcionira.

Zato sam i rekao da je zombi virus rješenje za nas, masu zombija nemoš kupit ničim, oni su gladni i fataju sebi klopu. Ujedinjeni, bez za da dopire do njih ikakvo obećanje i šuplja, samo taru pred sobom.
ultima_palabra

#596 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by ultima_palabra »

Nass wrote:Ako ocekujemo od SDP-a da radi ono sto se od njih ocekuje (ali im se za to mora dati i vrijeme, to mora biti jasno, jer ne djeluju sami u drzavi i ne mogu praviti cuda preko noci), dakle, ako ocekujemo da SDP radi ono sto je obecavao, i to ovako unutar koalicija a ne samostalno, i jos uz mnostvo neprijatelja na svakom koraku, onda stranka tokom mandata mora biti stabilna. Stabilna. A ne da se unutar nje desavaju nekakvi raskoli i da visokopozicionirani član stranke i član predsjednistva drzave daje sokantne neopozive ostavke i rusi ugled stranke u javnosti, a i koheziju unutar same stranke. I sto je najgore, na nacin da vrh stranke nije ni znao sto namjerava. I to u istom trenutku kada se desava i prilicno cudan i neobjasnjiv raskol unutar SDP-a USK. To ne ide u prilog SDP-u, ma kako to neko pokusavao drugacije predstaviti.

U izbornoj smo godini, stranacki izbori su vec ranije odrzani, i sad izazivati krizu u stranci i praviti raskole i unutarstranacke borbe je kontraproduktivno i stetno. Narocito kad zapravo uistinu ne postoje previse realni razlozi da se to napravi. Opet kazem, sve ovo sto se spocitava SDP-u je jos uvijek bezveze i nedovoljno da bi se radili ovakvi incidenti i nanosila ovolika steta stranci. Sada stranci ne treba novo vodstvo, vec joj treba da ima unutrasnji mir i da se svako bavi svojim poslom, te da se bori protiv onih protiv kojih se treba boriti u ovoj drzavi. Ovako, umjesto poslom, bavice se sami sobom. Zato sam sigurna da vanrednog stranackog kongresa nece biti, niti da ce Komsic ikad biti predsjednik stranke. Nakon ovog sto je uradio, ne, a i inace nije tog kova da bude lider stranke. To sto si ti, Skijas, ocekivao puno vise, moram reci da je to mozda ipak i pomalo do tvojih prevelikih ocekivanja. Oprosti, ali tako mi se cini. Ja ne kazem, treba konstruktivno kritizirati vlast, tj. SDP, i davati im signal gdje treba stvar popraviti, ubrzati i sl., ali ovo sto neki spocitavaju je daleko od racionalnog i opravdanog pristupa (te Brega, te ovo, ma bezveze).
Očekujemo od SDP-a i od čitave vlasti da rade svoj posao i tačka... a to da li je u međuvremenu stranka stabilna je u potpunosti njihov problem koji građane ne zanima.

Iskreno, mislim da je se SDP dobro nosio dok je fokus bio na izbacivanju HDZ-a iz federalne vlasti i pregovorima oko uspostavljanja državne vlasti... tu je Lagumdžija odradio dobar posao. Otkako su stranci isforsirali primirje na tom frontu, fokus javnosti je prešao na svakodnevne stvari i probleme... tu se SDP od početka ove godine snalazi kao slon u staklarskoj radnji. Ne samo da ne rješavaju postojeće probleme nego i fabriciraju nove, međusobne.

Raskol u USK je neočekivan samo neupućenima... Krajišnici nisu narod koji će dugo trpiti Hamdin lopovluk i samovolju. Čovjek se ugrađuje u sve dealove na kantonu, da ne govorim o hirovima pri postavljanju kadrova. Ko ga je jednom slušao jasno mu je da lik pati od mesijanskog sindroma.

Što se tiče Komšića, već sam dao svoj stav... hrabar čin koji će ili dobro prodrmati stranačke kadrove ili će sve ostati isto. U svakom slučaju, čovjek je stavio svoju političku karijeru na kocku zbog opšteg dobra.

Moraš razumjeti da 90% ljudi ne vidi i ne razumije određene pomake koje su SDP i Lagumdžija napravili u domenu visoke politike (a i tu je bilo finih gafova u zadnja dva mjeseca). Većina građana glasa na osnovu toga koliko im se život popravio ili pokvario u nekom periodu... pa iako su objektivne okolnosti teške, ne osjećaju se bitniji pomaci u zadnjih godinu dana. Na sve to se nadovezuje dobar dio kadrova SDP koji su izgubili svaki doticaj sa vanjskim svijetom... kad su takvi za godinu dana, kakvi će biti pri kraju mandata? Zato je bitno da se takvo ponašanje odmah sasiječe... ili ako se Komšićeva inicijativa završi njegovom izolacijom i izbacivanjem, da makar nemamo više iluzija o SDP-u.
Skijaš

#597 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Skijaš »

ultima_palabra wrote:Zato je bitno da se takvo ponašanje odmah sasiječe... ili ako se Komšićeva inicijativa završi njegovom izolacijom i izbacivanjem, da makar nemamo više iluzija o SDP-u.
to je to
desperate housewife

#598 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by desperate housewife »

arzuhal wrote:
desperate housewife wrote:Ljudi, ko sisa i Komsica i SDP i Lagumdziju i Bakira i SDA i Dodika...

dajte tu da reagujemo

Pa, vidiš..Čeka se neko ko će pozvati narod, ko će nešto organizirat, neka perjanica, neki horoz koji će zakukurikat. Uzmimo da si ti ta osoba koja će izvesti narod. To se čeka. Takva osobu se odvede u stranu i kupi. Kupe se mediji, NVO, sindikati, bilo šta..Ne možeš cijeli narod kupit, možeš glave. Malo pritisci, malo lova...Zasad tako funkcionira.

Zato sam i rekao da je zombi virus rješenje za nas, masu zombija nemoš kupit ničim, oni su gladni i fataju sebi klopu. Ujedinjeni, bez za da dopire do njih ikakvo obećanje i šuplja, samo taru pred sobom.
Upravu si to, kupi se sve, manipulise se sa svima.

BOjim se da kod nas bez velikog haosa nece nista biti.

Samo me cudi sto je politika sa-x foruma takva da svaku temu koja nesto inicira zakljucava i brise?

Ko ce mi dati odgovor na to pitanje?
Better Man

#599 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Better Man »

Nass wrote:
Skijaš wrote:

Pa očito te razljutilo moje razmišljanje, pa me hvataš u malom raskoraku sa samom sobom, kad sam dodala da necu spekulirati, a onda ipak morala napisati ono sto me tisti, dakle, ono sto mi se cini da je razlog ovakvog incidenta.

Dakle, ja nista ne tvrdim, vec samo naglas razmisljam. U momentu kad se desava cudan i mucan raskol stranke u USK koji je takodjer vrhu SDP-a dosao kao neko svojevrsno iznenadjenje i sok, istovremeno isti dan stize drugi udar i to od strane visokopozicioniranog clana koji je i clan predsjednistva drzave i koji bez ikakve najave, naglo i frontalno udara sa neopozivim ostavkama na svim funkcijama u stranci, na sok i nevjericu njegovih kolega. Kad bih bila sklona teorijama zavjera, skoro da bih rekla da ta dva dogadjaja cudno koincidiraju i da cine smisljen plan. Ali, eto, nek svako donosi svoje zakljucke.

SDP efektivno kroz platformsku koaliciju vlada Federacijom tek godinu dana (ovih dana se tek napunila puna godina). Takodjer ne vladaju potpuno sami. Zemlja se nalazi u vrlo teskom stanju, izgleda da svi zaboravljaju kakav je bio udar na drzavu od strane SNSD-HDZ osovine uz asistiranje nekih bosnjackih stranaka a i nemalu pomoc SDA, a nakon toga se godinu dana politicki trosila energija na formiranje drzavne vlasti. Takodjer, HDZ i dan danas osporava federalnu vlast. Pored silnih politickih problema, naslijedjena ekonomska situacija je katastrofalna, od financijskih i budzetskih dubioza za koje ce trebati i cijeli mandat da se donekle saniraju, do opce recesije koju je tesko rjesavati i nemoguce je preko noci proizvoditi nekakve hiljade radnih mjesta. Dapace, ako SDP samo zaustavi ekonomsko propadanje i uvede koliko toliko reda u federalni budzet do kraja mandata, to je vec veliki napredak. Sve ostalo sto pokrenu, razne razvojne projekte i sl., je bonus u ovakvoj situaciji. Odredjenog mjesta za napredak ima, ali se to nece i ne moze desiti preko noci kako neki zamisljaju. Ja im dajem jos godinu dana prije nego pocnem davati neke prve ocjene. Sada nam EU i SAD snazno pomazu i u borbi protiv neprijateljskih nacionalistickih politika tjerajuci velikonacionaliste i u zemlji i u regionu da popustaju kroz EU reforme, (ali to ne znaci da progresivne stranke mogu spavati, vec ce i one same morati utrositi ogromnu energiju na te procese, vidimo samo kod odluke Sejdic-Finci kako to ide, ali je dobro za nas da su velikonacionalisti pod najvecim udarom do sada i da ce morati popustiti bez obzira koliko se opirali i vristali), a kroz ove procese reforme mogu se otvoriti i neki fondovi koji mogu malo pomoci i ekonomskoj situaciji. Treba iskoristiti taj vjetar u ledja (i kod nas i u regionu) da se stvari u zemlju pokrenu u pozitivnom pravcu. Takodjer, stranci i sami pokusavaju prisiliti sve domace politicare da se fokus pocne snaznije prebacivati na ekonomiju, i ja ocekujem da ce tako i biti u narednom periodu, bit ce tu i rezova i buntova a i nekih pozitivnih poteza, i mislim da cemo se svi mi, i mediji i gradjani, puno vise privredom nego dosad.

Sve ovo sto je Komsic ucinio je mogao uraditi i bez ove javne drame i zabijanja noza u ledji i stranci i aktualnom predsjedniku. Takodjer, sve to sto je on naveo kao razlog je preslabo da bi bio stvarni razlog ovakvog incidenta. Posebno je simptomaticno da je sutio i to napravio hinjski, bez da je iko u vrhu stranke znao sta namjerava. U izbornoj godini, kad je i inace ogormna kampanja svih protiv SDP-a nijedan savjestan i normalan politicar to ne bi ucinio. Sad je napravljen odredjeni "damage control", ali je ipak steta stranci nanesena. Nakon samo godinu dana govoriti da je SDP iznevjerio ocekivanja biraca i davati ovakve naprasne ostavke umjesto da se stvar rjesava unutar stranke je, ako nije zlonamjerno, onda glupo i nezrelo do ludosti. Sve ovo sto vi navodite kao problem SDP-a je pomalo neozbiljno, te Niksic tele, te nekakav CT, te neka glupa izjava, te nema novih radnih mjesta, te neko nesto rekao o nekoj mozebitnoj korupciji...... presmijesno, za ovakve incidente i ovakve samare i toliku galamu. Nista jos nije ni zapocelo kako valja, a vec se kudi i stavlja na lomacu kao da je neoprostiv grijeh ucinjen.
Nije zabio Komšić nođ u leđa velikom Zlaji, već ga Zlaja konstantno zabija svima nama i vrijeme je da se ta štetočina i grobar SDP-a zauvjek otjera i to ne samo on, već i svi njegovi poltroni!
raskopusa

#600 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by raskopusa »

Better Man wrote: Nije zabio Komšić nođ u leđa velikom Zlaji, već ga Zlaja konstantno zabija svima nama i vrijeme je da se ta štetočina i grobar SDP-a zauvjek otjera i to ne samo on, već i svi njegovi poltroni!
zlaja i dalje dominira u stranci.oko sebe je okupio ljude "malog kalibra",poslusnike a medju njima je i nedoraslo,placljivo cedo zvani zeljko.toj i takvoj stranci smo dali glasove,i sada masu nasim glasovima kao" ratnim plijenom". ja ocekujem da nas zapljusne jos dosta smrada od vrha sdp-a.
Post Reply