Pocetak rata u Sarajevu

Locked
Oligarh

#576 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Oligarh »

uglavnomja wrote:
dragisa, brne, ... bio je jedan stariji ratko ... sav istetoviran, taj je bio gori od ovih, ali se nije toliko pojavljivao na skenderiji i slicnim mjetima
Onda znaš na kojeg komadanta aludiram kada Dragišu spominjem. I tada su svi ti heroji veliki netom poslije rata ostali u vrlo dobrim i poslovnim i prijateljskim odnosima. Ali malom čovjeku to nije dozvoljeno, za nas je predodređena mržnja.

Btw ja sam na Skenderiju dolazio, gore na Tetrise u bivšem poslijeratnom Borsolinu sasvim drugim povodom :D Imalo se šta pazariti.
Nomo

#577 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Nomo »

oligarh
I da zbog svega toga dozvolim da moje dijete živi u mržnji u ovoj zemlji?! Da ga hranim mržnjom, nikada neću! I zato me i danas poštuju na toj istoj Jahorini kada im kažem gdje sam u ratu bio, a toga se ne stidim. I rado i danas odem gore
i vjeruj mi da me ljudi poštuju malo više nego tebi slične iz njihvog naroda
.
[/quote]

:roll: usta moja falite me . cemeru jedan i jadu , na sto si spao . da se falis po forumu kako te na jahorini postuju . a to ko je kome slican necu ni da komntarisem .
ps . na jahorini cetnicima pricas ( prvadas se uvlacis se u guzicu ) gdje si bio za vrijeme rata . da imas imalo ponosa oni bi tebi trebali da polazu racune gdje su bili za vrijeme rata . dok je balija biti ce i cetnika na jahorini . cetnici samo takve postuju . mene ne postuju a ja njih prezirem kao zadnji nuklearni otpad , fala bogu . yebem mater cetnicima i onima koji iftare sa njima . od srca naravno .
kosava

#578 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

trambusek88 wrote:
kosava wrote:
Kakvim svinjama prvo pilici, pa jagnjad a klempo je ko maturski
Ne spominji klempu, zaključaće temu :D
Klempo je koser cvarci nisu :D
Oligarh

#579 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Oligarh »

Nomo wrote: :roll: usta moja falite me . cemeru jedan i jadu , na sto si spao . da se falis po forumu kako te na jahorini postuju . a to ko je kome slican necu ni da komntarisem .
ps . na jahorini cetnicima pricas ( prvadas se uvlacis se u guzicu ) gdje si bio za vrijeme rata . da imas imalo ponosa oni bi tebi trebali da polazu racune gdje su bili za vrijeme rata . dok je balija biti ce i cetnika na jahorini . cetnici samo takve postuju . mene ne postuju a ja njih prezirem kao zadnji nuklearni otpad , fala bogu . yebem mater cetnicima i onima koji iftare sa njima . od srca naravno .
:D Ovakve reakcije želim. To je to, anarhisto.
gnjev

#580 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by gnjev »

Al fakat si se provalio sa Jahorinom i srbima koji te gore postuju jer si im reko gdje si ratovao . Nemoj ti kakvog mesa gore jesti ni pod razno .
bach

#581 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by bach »

Nomo wrote:
uglavnomja wrote:
Nomo wrote:
evo jos jednog riste koji gleda sarajevo sa pala . dje si nele karajlicu ima li cvaraka
ah, argument svih argumenata ... ako nisam s vama u toru - znaci da sam anomo onaj gluhobilo ...

nego, ti ono rece da nisi bio u sarajevu? sta se petljas u ono o cemu pojma nemas? jesi li procitao moj komentar? znas li o kome pisem? ko su bili i sta su bili nabrojani likovi? prije rata, u ratu i polsije rata?

ili si ti, narvno, kao veliki bosnjak, procitao sve slikovnice o dedi aliji i svu pamet svijeta si pokupio :zzzz:
niti sam bosnjkak niti musliman tuljane . ja sam titoista i komunjara . sizmatik , agnostik , ateist , alkoholicar , punker , rocker , anarhist , heretik . jedino sto nisam u zivotu bio , to je peder . to nisam bio ( nisam bio peder ni narkoman ) sve drugo jesam . istini za volju nisam nisam ni lopov i zlikovac . ja sam BOSANAC . imam muslimansko ime . poticem iz familije narodnih heroja iz drugog svjetskog rata . tanak si ko jufka . onako od srca i iz dubine duse nabijem na svoj bosanski quvac aliju i sve cele cace i pm i ef cerica i njegovu IVZ i SDA stoku . jos jednom da ne bude zabune . alija SDA olos , caco celo ubice gansteri ...sve su to qouvna koja smrde do neba . ali oni nemaju veze sa genocidom i onim sto se desava bih i bosancima a pogotovo bih muslimanima u zadnjih sto godina .mene zanima istina . i nista drugo . laz stanuje preko drine a u krugu bih muslimana zivi istina i patnja . i bol . to je tako . to su cinjenice . sve drugo je drkanje kurcu .
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#582 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Oligarh :thumbup:
Banksy

#583 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Banksy »

kosava wrote:
Banksy wrote:Govorili ste o ''manjim mjestima'', jel?

Sela nisu bila etnički izmješana, logično, ali čak i ta djeca su išla zajedno u područnu školu, provodila i neko vrijeme nakon škole skupa, a sistem je činio sve da im slobodno vrijeme popuni besplatnim sadržajima gdje su se opet družili i miješali.

Moguće je da su u svojim domovima živjeli jedan život, a vani neki drugi, ali reći da su isli u isti razred prolazili na put iz skole i u skolu jedni drugima kraj kuce i nisu progovorili nikada izvan ucionice jednostavno nije istina.
Istina Banksi, i to ne sela nego carsije od po 10-20 hiljada ljudi, to se znalo ko u koji kafic izlazi , ako je gazda Srbin nema tu Muslimana ili Hrvata da kroci isto je vazilo u obrnutom pravcu a iz skole idu jedan od drugog 20 metara.

Kakav sistem ma nije bilo van nastavnih aktivnosti u gradskim a kamo u podrucnim skolama.
Ili si jako mlad, pa ne pamtiš, ili si odrastao u nekoj jako zadrtoj, klaustrofobičnoj i izoliranoj zajednici.

Tvoj odgoj nije sporan, ali je problematično kad u svoj individualni, subjektivni, zadati okvir pokušaš ugurati stvarnost koja je ipak bila drugačija. Govorim o vremenu prije početka devedesetih. Onaj koji je živio u to doba, zna kako je bilo. Onaj koji nije, već ima svoje sudove i besmisleno je pokušavati mu objasniti. Ne mislim dalje nastavljati polemiku s tobom.
MedenoSrce

#584 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by MedenoSrce »

Pocetak rata pamtim po polupanim izlozima duz zlatarske, knjizare Veselin Maslesa iz koje sam uzela Erl Mindel "Vitaminska biblija" , jedina sa sarenim koricama :D - dobila batine da ih i dan danas pamtim, da mi nikad vise ne padne na pamet da kradem. Zato sam do 5og razreda znala sve vitamine i kakva im je funkcija. Izlazak vojske iz Marsalke, ocevo ranjavanje, TO i stab na Ciglanama. Frizerski salon Mogano. Kako su se zvale one majice sa printom majmuna?
gurabija78

#585 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by gurabija78 »

MedenoSrce wrote:Pocetak rata pamtim po polupanim izlozima duz zlatarske, knjizare Veselin Maslesa iz koje sam uzela Erl Mindel "Vitaminska biblija" , jedina sa sarenim koricama :D - dobila batine da ih i dan danas pamtim, da mi nikad vise ne padne na pamet da kradem. Zato sam do 5og razreda znala sve vitamine i kakva im je funkcija. Izlazak vojske iz Marsalke, ocevo ranjavanje, TO i stab na Ciglanama. Frizerski salon Mogano. Kako su se zvale one majice sa printom majmuna?
lc waikiki...
Gojeni H

#586 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Gojeni H »

uglavnomja wrote:
ili ti veze nemas :roll:

znas ko su celo jedan drugi, juka, caco, i ostala bratija? nisu bas policajci oni klasicni, ali su preko noci postali komandanti raznih odreda, bez obzira kako su se zvali, i vladali su u svojim kvartovima.
A ti vazda kasnis Pi polovina. Halo, strela zove kondora! Lazni Valter ... pardon @Ali Kemal sto je napisao znam i ja citajuci na ovom forumu, a u ratu sam najblize SA bio prilikom jedne akcije na ilijaskom ratistu ... dakleM obrazujem se, 'nas?

A to sto lik ubaci recenicu kako su PL zapucali, pa ona gamad samo "odgovorala na provokaciju" sa jedno 500 granata ti ne bode oci, vec ono sto je @Nomo napisao?
zateznistub

#587 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by zateznistub »

Gojeni H wrote:
uglavnomja wrote:

znas ko su celo jedan drugi, juka, caco, i ostala bratija? nisu bas policajci oni klasicni, ali su preko noci postali komandanti raznih odreda, bez obzira kako su se zvali, i vladali su u svojim kvartovima.
A ti vazda kasnis Pi polovina. Halo, strela zove kondora! Lazni Valter ... pardon @Ali Kemal sto je napisao znam i ja citajuci na ovom forumu, a u ratu sam najblize SA bio prilikom jedne akcije na ilijaskom ratistu ... dakleM obrazujem se, 'nas?

A to sto lik ubaci recenicu kako su PL zapucali, pa ona gamad samo "odgovorala na provokaciju" sa jedno 500 granata ti ne bode oci, vec ono sto je @Nomo napisao?
:thumbup:
tandmand

#588 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by tandmand »

Nomo wrote:ima ima kemo ne samo da si risto djogo nego si i radovan i ratko i franjo i slobo . a evo i zasto

citat ali kemal
Znaci dodju ti djecaci, nisam ih nikad prije vidio, zapucaju preko ulice i onda oni kreteni preko raspale iz svih mogucih oruzja po nasoj zgradi, a ovi se ispare momentalno. Tako to trajalo nekoliko sedmica i onda odjednom pocese da pretresaju stanove, traze oruzje, postaje sve gore i nesigurno i preko dana
citaj sam sebe i shvatices zasto bosanci u tebi vide sagolja , djogu i iliju guzinu .
Paa, ovo sto je @Kemal naveo nije bas suplja. Sva naselja sela/gradovi koja je razdvajala linija, prolazila su kroz slicne situacije u samim pocecima rata. Posmatrajmo stvari iz ugla ljudi koji su tu zivjeli. Pocinje sukob, manje vise, ljudi su u nedoumici da li da napuste kucu/stan koji ce biti poharani i odu u neozvjesnost nekome na teret. Nadalo se da ce sukob brzo prestati, smiriti se i ljudi su cuvali imovinu.
Dakako da je bilo tih situacija da neko dodje, pripuca iza necije kuce pa cak iz daljeg zaledja a ovi nasuprot sav bijes iskale na tom objektu ili nekom drugom, po mogucnosti najblizem. Situacija se smiri ali objekat na koji se pucalo uhvati pozar ...
Ti objekti u blizini razdvajanja bi svakako kad tad stradali. Ali eto, tada u tim trenucima, mnogi vlasnici tih objekata si bili kivni sto su se nasli u talackoj ulozi a nadali su se da ce sukob prestati.
uglavnomja

#589 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

Gojeni H wrote:
uglavnomja wrote:

o cemu to ti? :?

moj komentar je bio jasan i precizan, odnosio se na dio da su kriminalci postajali policajci ....

kakva vam je to paranoja i mrznja i bolesna misija zacrtana u glavama pa sve izvrcete, u ime svoje i samo svoje crno bijele vizije? pogubite se :roll:

ja ne pisem o onome sta ne znam, ne znam kako je bilo tamo gdje je alimkemal bio, znam kakav je sastav bio u mom kvartu, nisu bili daleko od cela i caca i juka ...

uglavnom ovdje o ratu u sarajevu pisu ljudi koji nisu vidjeli ni rata ni sarajeva, vjerovatno nisu ni bili rodjeni, ali znaju bolje od nas koji smo bili tu. i to ne kao djeca. kao i o svemu ostalom .... :roll:
PM72

#590 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

Bilo je slučajeva ,konkretno na Alipašinom polju,da Jukini ljudi dođu sa kedijem na kojem je bio PAM,ispucaju par rafala po Nedžarićima i onda se uhvate noge tj.guma.Nakon 10-tak minuta stizala je kanonada,od 82 do 120 mm.Ili kad su dovezli samohotku pored plavih zgrada da kao podrži neku oslobodilačku akciju.Od prve ispaljene granate poispadalo je ili popucalo ono malo čitavih stakala na zgradi.A nakon toga je uslijedio spektakl u režiji artiljeraca VRS.
todd_smith

#591 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by todd_smith »

Ali Kemal wrote:
armin071 wrote:
Ali Kemal wrote:Ja se ne sjecam niti jednog poteza vlasti iz tog perioda da se rat zaustavi i spase ljudi, sve su ucinili da bude jos gore, bukvalno preko noci kriminalci postaju policajci, nadrealizam zesci, tako da ne vidim nista romanticno iz tih dana, jedan jako, jako ruzan period.
Moj ti je savjet da se sto manje bavis time, bolje za tebe i tvoju familiju. Jedan je zivot, iskoristi ga sto bolje :)
Made in Risto Djogo 8)
Besmilica, hajde kazi mi koji su to potezi bili, kakvi su se to napori ulagali da se izbjegne ili zaustavi rat.
Ja se dobro sjecam aprila 1992, dolazi tip u haustor i kaze, pala Lapisnica, raja kontaju eto pobjede, jos malo i gotovo.
Ja nemam ni pojma gdje je Lapisnica, mislim koga je to interesovalo, ako nije zivio negdje u blizini. Ili bukvalno nisam znao da se Zuc, zove Zuc.

Mene strasno iritira cinjenica da nekako raja nije izvukla nikakvu pouku iz ovog rata, pogotovu me iritiraju ovi nacionalisti koji generalizuju svaku mogucu situaciju, kao onu da je 90% Srba znalo za rat, a ostali nisu, i ako cak i sami priznaju da su se naoruzavali jos 1991, kao da niko nije gledao tv i slusao vijesti.
Mene je zajebala cinjenica da nisam shvatio kakve psihopate su dosle na vlast :shock:
Ni jedan narod ne bih nikada mogao da generalizujem. niti da okrivim za bilo sta, jer kod nas ni dan danas nije prava demokratija, tako da su i prvi slobodni izbori drasticno zlouptrebljeni, prvo ljude isprepadali, ako ne glasas za svoju nacionalnu partiju, onaj drugi hoce, pa ce onda biti ovo-ono.
Desilo se upravo suprotno, izglasase svi, ko da je popis svoje, pa onda u katastrofu.
I pazi sada SDA pravi koaliciju sa SDS-om i HDZ-eom, kao nekada. :-)
Eto narod bira, haos, i onda mi tu neko kaze Risto Djogo, pa fakat kakve tu logike ima Armine?
ko se jednom opece i u jogurt puse, da se sutra zarati ti komotno idi u Lukavicu i setaj se, kada nisi nacionalista koji generalizuje
kosava

#592 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

Banksy wrote:
kosava wrote:
Banksy wrote:Govorili ste o ''manjim mjestima'', jel?

Sela nisu bila etnički izmješana, logično, ali čak i ta djeca su išla zajedno u područnu školu, provodila i neko vrijeme nakon škole skupa, a sistem je činio sve da im slobodno vrijeme popuni besplatnim sadržajima gdje su se opet družili i miješali.

Moguće je da su u svojim domovima živjeli jedan život, a vani neki drugi, ali reći da su isli u isti razred prolazili na put iz skole i u skolu jedni drugima kraj kuce i nisu progovorili nikada izvan ucionice jednostavno nije istina.
Istina Banksi, i to ne sela nego carsije od po 10-20 hiljada ljudi, to se znalo ko u koji kafic izlazi , ako je gazda Srbin nema tu Muslimana ili Hrvata da kroci isto je vazilo u obrnutom pravcu a iz skole idu jedan od drugog 20 metara.

Kakav sistem ma nije bilo van nastavnih aktivnosti u gradskim a kamo u podrucnim skolama.
Ili si jako mlad, pa ne pamtiš, ili si odrastao u nekoj jako zadrtoj, klaustrofobičnoj i izoliranoj zajednici.

Tvoj odgoj nije sporan, ali je problematično kad u svoj individualni, subjektivni, zadati okvir pokušaš ugurati stvarnost koja je ipak bila drugačija. Govorim o vremenu prije početka devedesetih. Onaj koji je živio u to doba, zna kako je bilo. Onaj koji nije, već ima svoje sudove i besmisleno je pokušavati mu objasniti. Ne mislim dalje nastavljati polemiku s tobom.

Banksi ja sam bio zreo kada je rat poceo par godina vec bio u statusu vojni obveznik,
Ja odrastao i zivjeo u Zenici ali mi familija nije sva zivjela u Zenici pa znam kako je meni bilo cudno da gledam takve odnose jos prije Olimpijade.
Isto tako ti pokusavas ubjediti sve nas da je svagdje bila multikultura a u Sarajevu multikultura prestajala na Kozijoj Cupriji.
klixoris

#593 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by klixoris »

PM72 wrote:Bilo je slučajeva ,konkretno na Alipašinom polju,da Jukini ljudi dođu sa kedijem na kojem je bio PAM,ispucaju par rafala po Nedžarićima i onda se uhvate noge tj.guma.Nakon 10-tak minuta stizala je kanonada,od 82 do 120 mm.Ili kad su dovezli samohotku pored plavih zgrada da kao podrži neku oslobodilačku akciju.Od prve ispaljene granate poispadalo je ili popucalo ono malo čitavih stakala na zgradi.A nakon toga je uslijedio spektakl u režiji artiljeraca VRS.
Bilo je toga i u mojoj mahali. I to krajem rata.... Kod kafane Setaliste, dosla ekipa sa kamionom na kojem je bio namontiran 120mm minobacac, stali na sred ulice i ispalili jednu na Trebevic (vidikovac stijena iza koje se krio tenk VRS-a), i odmah se uhvatili noge... Za 5 minuta je stigao "odgovor" u vidu 10-15 VBR projektila koji su skrsili bukvalno pola moje ulice... Od raskrsca kod Higijenskog do bivse americke ambasade (tada su tu bile snage UN-a)
To mi je ostalo bas onako urezano u sjecanje jer smo mi, djeca, sjedili tu na cosku i sve promatrali. Jednim dijelom nam bilo zanimljivo a drugim dijelom zbunjeni i nista nam nije bilo jasno... Posebno kad je nastao sav taj haos kad su ovi sa brda uzvratili...
Last edited by klixoris on 18/12/2014 13:45, edited 1 time in total.
Dozer

#594 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

@kosava
Otprilike... Mada, opet kazem - samo u rurali. I ovo kazm kao neko ko je do '92 sigurno 3 puta obisao Jugu uzduz i poprijeko.
PM72

#595 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

Bilo je toga i u mojoj mahali. I to krajem rata.... Kod kafane Setaliste, dosla ekipa sa kamionom na kojem je bio namontiran 120mm minobacac, stali na sred ulice i ispalili jednu na Trebevic (vidikovac stijena iza koje se krio tenk VRS-a), i odmah se uhvatili noge... Za 5 minuta je stigao "odgovor" u vidu 10-15 VBR projektila koji su skrsili bukvalno pola moje ulice... Od raskrsca kod Higijenskog do bivse americke ambasade (tada su tu bile snage UN-a)
To mi je ostalo bas onako urezano u sjecanje jer smo mi, djeca, sjedili tu na cosku i sve promatrali. Jednim dijelom nam bilo zanimljivo a drugim dijelom zbunjeni i nista nam nije bilo jasno... Posebno kad je nastao sav taj haos kad su ovi sa brda uzvratili...
Samo sam u haškom tribunalu čuo od svjedoka optužbe da smo imali pokretne minobacače u šta sam sumnjao.I dan danas sumnjam.Minobacač nije pokretno artiljerijsko oružje pa da se montira na kamion i po potrebi ispaljuje.Za ispaljenje minobacačke mine imaš dosta posla,od računanja koordinata,uglova,stepenova,pa piketi da daljinar,još 120 mm pa to je skalamerija koja se u JNA prevozila zakačena za dajc ili TAM ...Čitav rat sam proveo u Sarajevu kao pripadnik policije što znači da sam bio u svakom ćošku i u svako doba dana i noći.Nikad nisam vidio slično oružje,viđao sam PAM-ove na kediju ali minobacač na kamionu - nikad.Nemogu tvrditi da možda nije postojao ali bi ga valjda nekad vidio ili bi mi ovi moji ispričali za tako nešto.Vidio sam i jedrilicu kad se spustila po mraku kod televizije ali pokretni minobacač - nikad.
klixoris

#596 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by klixoris »

PM72 wrote: Samo sam u haškom tribunalu čuo od svjedoka optužbe da smo imali pokretne minobacače u šta sam sumnjao.I dan danas sumnjam.Minobacač nije pokretno artiljerijsko oružje pa da se montira na kamion i po potrebi ispaljuje.Za ispaljenje minobacačke mine imaš dosta posla,od računanja koordinata,uglova,stepenova,pa piketi da daljinar,još 120 mm pa to je skalamerija koja se u JNA prevozila zakačena za dajc ili TAM ...Čitav rat sam proveo u Sarajevu kao pripadnik policije što znači da sam bio u svakom ćošku i u svako doba dana i noći.Nikad nisam vidio slično oružje,viđao sam PAM-ove na kediju ali minobacač na kamionu - nikad.Nemogu tvrditi da možda nije postojao ali bi ga valjda nekad vidio ili bi mi ovi moji ispričali za tako nešto.Vidio sam i jedrilicu kad se spustila po mraku kod televizije ali pokretni minobacač - nikad.

Pisem ono sto sam tada vidio, nemam ni razloga ni interesa da izmisljam. Nisam dosao na ovu temu da sirim bilo kakvu "propagandu"...
Iako sam tada bio dijete, znao sam kako izgleda minobacac... Ko i svi ostali... Mozda je bilo i neko drugo oruzje ali nama svima je izgledalo 90% kao minobacac (debela cijev duzine nekih 1.5m, okrenuta "u nebo")
Stajali su oni nekih 10minuta, nesto "sarafali". Vjerovatno obavljali te pripreme i ciljanje koje pominjes... Jednom opalili i uhvatili noge.
Sjecam se i kamiona, svijetloplavi Deutz za onim "rogovima" na blatobranima

Posljedice vatre kojom je tada VRS uzvratio se vide i danas - zgrada preko puta kina Radnik, gornji cosak zelene zgrade (gdje se nalazi pekara i kafic Queen) na raskrscu ulica Sutjeska-Alipasina...
Dozer

#597 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Mala ispravka - postoje tzv. jurisni minobacaci od 60mm, koji se nose na ledjima k'o zolja, a mogu se montirati na mini postolje, ili samo spustiti na zemlju. Jednom rukom se pridrzava cijev oko koje se stavi obloga, a drugom se ubacuje granata. Imali mi jedan, ali nismo imali granata za njega. Bilo par komada, i cim su se potrosile - cao. Magacin :D
PM72

#598 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

Nisam ti rekao da si došao da podjebavaš ili širiš laži.Nemoj se "brecati". :kiss: Da bi gađao minobacačem položaj VRS na Zlatištu (gdje je bio krst) ne trebaš stajati na sred raskrsnice,to možeš uraditi odakle god hoćeš,što bi se izlagali riziku na raskrsnici koja se vidi golim okom sa položaja kojeg ćeš gađati.To je mogla biti neka improvizacija ala "Dedina rora" tj.cjevka kojom je rahmetli Nusret Šišić Dedo gađao mrske agresore.

A dobro ti kaže Dozer,jedini pokretni minobacači su bile šezdesetke kojima su vrlo efektivno gađali po Grbavici.
klixoris

#599 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by klixoris »

PM72 wrote:Nisam ti rekao da si došao da podjebavaš ili širiš laži.Nemoj se "brecati". :kiss: Da bi gađao minobacačem položaj VRS na Zlatištu (gdje je bio krst) ne trebaš stajati na sred raskrsnice,to možeš uraditi odakle god hoćeš,što bi se izlagali riziku na raskrsnici koja se vidi golim okom sa položaja kojeg ćeš gađati.To je mogla biti neka improvizacija ala "Dedina rora" tj.cjevka kojom je rahmetli Nusret Šišić Dedo gađao mrske agresore.

A dobro ti kaže Dozer,jedini pokretni minobacači su bile šezdesetke kojima su vrlo efektivno gađali po Grbavici.
Moze biti i ta Dedina rora. Uglavnom, bila je cjevcuga... Ne znam *ebiga, bio sam dijete tada a ne vojnik :)
I jeste, to je ta stijena koju su gadjali (i pogodili tada), bas gdje je BIO krst :thumbup:
Last edited by klixoris on 18/12/2014 14:28, edited 1 time in total.
uglavnomja

#600 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

ja se sjecam nekog kamioneta i necega na njemu, ali sta je to bilo :?
Locked