Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
amelino

#576 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

Malena u Splitu koja je jos kod Katarine koju sam posjetila :

Image

Image
miroslav76

#577 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by miroslav76 »

Juce mi je pomogla Suza81 da prebacim hranu u Butmir.Dale smo bebama tab.za parazite,Psi su nas docekali s radoscu,jeli su i ispartili nas onako u coporu,masuci nam repicima-to su ti psi sto *ujedaju* i *napadaju* narod.Danas nisu mogli jesti,jer je bilo vruce,a ja dosla mnogo ranije,nego obicno,svejedno,ostavila sam im hranu.Kada sam bila kod beba u rusevini kod mosta,dotrcale su mi dvije djevojcice i dva djecaka,uzrasta od 1o do 13 godina.iz pravca Sokolivic Kolonije/Butmir i Sokolovic K.dijeli rijeka Zeljeznica/.Pitali su me za bebe,dali su moje i mogu li oni, da ih nose kuci na kupanje...mogu li okupati i Lilu.Jedva sam ih razumjela,nisu govorili nas jezik dobro.Rekose mi da su tu u posjeti nani i dedi,a da zive u Holandiji.Pricali su mi kako oni tamo vole i paze zivotinje,kako uce u skoli o ponasanju prema zivotinjama,te da ovo ovdje nista ne mogu da razumiju.Ne razumiju zasto njihovi vrsnjaci sutaju te bebe i staju im nogama za vrat...potom je djevojcica koja ima samo 1o godina rekla mi ovako :..*teta,vi nikada necete moci uci u Evropu,nikada,zbog loseg ponasanja prema zivotinjama i okolini..*A,onda je pocela da cvili , uzimajuci jednu bebu sa zemlje,pokazujuci mi da je ona bila sutana od njene vrsnjakinje..Piala sam je zasto nije sa njom razgovarala,da to nije uredu..Svi u glas povikase...*a,ne,ne mi ne mozemo komunicirati sa njima,oni misle da smo mi dosli sa Marsa,a mi njih uopste ne mozemeo da razumjemo,zasto oni su tako primitivni..mi nebi zelili nikada vise doci ovdje na raspust,mi smo mnogo tuzni,sledece godine idemo u Berane na selo,tamo ljudi vole zivotinje..* Molili su me da ih nosim svojoj kuci,molili su me da im neko pomogne,pitali su me ima li u Sarajevu policija koja moze pomoci zivotinjama na ulici,svasta su me pitali...Malisani,koji su rasli u civilizovanom svijetu,za samo 5 dana boravka ovdje,shvatili su gdje su dosli... :( :( Otisla sam potpuno porazena,ubijena , dotucena i tuzna,sto u ovoj zemlji rastu potpuno *osakacena*djeca,koja jadna nemaju ni od koga nista nauciti.... :( :( shvatila sam da je i Refad dijasporac.
miroslav76

#578 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by miroslav76 »

Oh,zaboravi reci,da svaki dan se po neko nadje da mi prigovori zasto ih hranimo,to je uobicajeno.Nego,rece mi zena da stvarno im smetaju,laju nocu i ulaze i pogane im baste,raznose obucu ispred vrata itd...Ja u ovo vjerujem a,ruku na srce,/opet moram reci/u civilizovan svjetu,ovo bi bilo nepojmivo.Jesu li psi krivi ili ljudi?.Nasa vlast mora vec jednom poceti ozbiljno se pozabaviti ovim problemom.Pasa u gradu se namnozilo,lutaju izgladnjeli i osakaceni,sto od ljudi sto od vozila.Ovo se ne moze vise tolerisati,Sarajevo se pretvara u djunglu, ponavljam DA PSI PRED OCIMA EVROPE,NE SMIJU SE VISE UBIJATI,NE SMIJU!!! *..Necete nikada uci u Evropu,sa losim ponasanjem prema zivotinjama i okolini*, porucuje nam desetogodisnja djevojcica iz dijaspore!!!!
amelino

#579 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

UP !!!

Da se nacelnica javi, iako ne zelim da sam ikakva nacelnica ili kolovodja ovoga . Svi smo skupa u ovome, a mozda na koncu svega grijesim. Isla sam na Butmir radi pasa i kada je odluceno da se kupe psi nakon sto su leglo zivo zatrpali ostala sam do kraja u toj prici - od skupljanja hrane i novca za pansione, hrane i ljudi koji ce ici na Butmir, trazenje udomitelja i odlasci sa udomiteljima po pansionima i terenu, transport u HR, odlasci po veterinare i do veterinara , hranjenje Butmira ...Sve sto se moralo, nista mi za ta bica nije bilo tesko, radila sam srcem.

Ja i mi u ovome ovo godinama radimo i nastavit cemo ali pametnije.

Ostalo nas je 3-4 u ovoj prici koje prozivaju za dugovanja, koja se svakim danom povecavaju za 80KM. Pansioni ne smanjuju cijenu, jer ti ljudi od toga zive.

Raja se natrosila, iscrpile su se donacije dobrih ljudi. Svaka marka koju skupimo sada ce ici na placanje dugova koji su oko 1500KM. A psi se do kraja sedmice u turama vracaju na Butmir. Jedva sam ovo napisala, ali je tako. Ide se u dubiozu, a psi se ne udomljavaju. Ko ce uzeti Vucku staru 10 godina ili odraslu Sarplaninku? Kucice je tesko udomiti, a odrasle da ne pricam. Ne kazem da je nemoguce, ali treba vremena - 2 mjeseca je nista. Da svako u obavezu uzme po jednopg psa i radi na njegovom udomljavanju, da se krvnicki potrudi, uspjelo bi se kad tad. Od inostranstva nista, transporti su jako skupi - avionom se cijene krecu do 400€ po psu plus treba kupiti za svakog kavez posebnih dimenzija i veterinarsaki ih komplet obraditi. Jedina sansa je da ljudi koji su dosli na odmor autom u BiH povuku kojeg psa sa sobom kada je transport u ino u pitanju.

Nije blefiranje, jednostavno pokusalo se rijesiti i nismo uspjeli. U suzama ovo pisem i strasno mi je tesko.

Veliki problem je sto zenke nisu sterilizovane, sto se pobrkala hijerarhija an Butmiru, sto su novi psi zauzeli teritoriju ovih pasa koji su bili u pansionima. Sedmica besplatne kastracija i sterilizacije je u septembru, tada skrti vlasnici sterilisu svoje ljubimce , ulicni tesko da ce stici na red jer nemaju gdje da se oporave od operacije, na ulici ne mogu, jer je potrebna terapija antibiotika minimum 3dana.

Ako iko ima prijedlog i ideju kako da se rijesi ovaj haos, neka mi se javi. U utorak je sastanak ekipe koja se borila za Butmir , da se organizuje povratak i da se odustane od toga ako do tada neko skonta nesto i zato svaki forumas ili citalac foruma koji zeli doci da pokusamo skupa pronaci rijesenje je dobrodosao i neka se javi na PP ili neka me nazove.

Hvala svima koji su pomagali i koji su se borili sa nama. Borba nije bila uzaludna, udomljeno je 40 i + pasa, udomljavat cemo ih sa Butmira i ici cemo ih hraniti na smjene svaki dan, ali ovaj problem dugovanja pansionima moramo ovako okoncati, jer padamo u dubiozu. Hvala svima i naravno svaki prijedlog je dobrodosao.

Amela - 061 597 481

Veceras je udomljen jedan kucic u Travnik. Dino Kovacevic je dosao po njega u Sarajevo. Hvala mu od srca .

To je maleni:

Image

Image
amelino

#580 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

Amidja - Viva u svom novom domu :

Image

Image

Image
*miara*

#581 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by *miara* »

drago mi je sto ima ljudi koji i odrasle pse uzimaju.
*miara*

#582 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by *miara* »

zna li iko ko bi trebao da rjesava taj problem zakonski? neke veterinarske inspekcije, kanton, veterinarski fakultet? ima li neki veterinar ili pravnik da se razumije u to? kad se skonta ko bi trebao biti odgovoran, javno pismo uputit i zahtijevati da barem finansiraju kastracije i sterilizacije jer je prekasno cekati mjesec dana. za mjesec dana ce tako opet biti stotinjak pasa...

ima li iko na ovom forumu ko barata sa informacijama kako je srbija rijesila problem ulicnih zivotinja i zasto se to isto ne moze raditi i u BiH?
amelino

#583 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

@miara Viva je otisla u fantasticnu porodicu u kojoj ima sve sto pozeli:) Ali bukvalno sve:)

Sto se tice zakonskog rijesavanja ovog problema, ja sam dosta upucena u sve - ali ne dovoljno, ako mozes molim te dodji u 18h ispred Vjetrenjace na C.Vili , bit ce nas nekoliko ''Butmiraca'' pa da razgovaramo i vidimo sta i kako. Hvala ti.
*miara*

#584 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by *miara* »

joj evo ja sam tek sad vidjela tvoj post. nadam se da cu stici. hocetel bit u nekom kaficu ili bas ispred vjetrenjace? slabo ja tamo zalazim, pa ne znam...
csejla

#585 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by csejla »

Situacija je zaista alarmantna, dug je ogroman i jos jednom molimo sve koji mogu pomoci da se jave jer moramo izmiriti dug. Cuke HITNO traze dom, dajte da bar jos ovih 8 stenaca bude sretno udomljeno, da se ne moraju vratiti u Butmir jer tamo nece opsatati. Ima li iko da bi uzeo jedno na ucvanje da bi udomio jedno... bilo sta... da zna nekoga ko bi udomio.. za vikend psi idu nazad u Butmrir sto je jako zalosno ali nema drugog rjesenja...
Dajte da svi skupa udomimo jos ovih 8 malisana. Sto su to oni manje vazni i manje vrijedni od ostalih 40 koji su udomljeni :( Kada su vec imali srecu da se sklone iz Butmira zajedno sa ostalih 40, dajte da i njih udomimo i da i oni imaju sretne domove,svoje kucare, i svoje gazde :(
MOLIM VAS POMOZITE DA SE SPASE MALISANI
amelino

#586 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

UP !!!

Da se nacelnica javi, iako ne zelim da sam ikakva nacelnica ili kolovodja ovoga . Svi smo skupa u ovome, a mozda na koncu svega grijesim. Isla sam na Butmir radi pasa i kada je odluceno da se kupe psi nakon sto su leglo zivo zatrpali ostala sam do kraja u toj prici - od skupljanja hrane i novca za pansione, hrane i ljudi koji ce ici na Butmir, trazenje udomitelja i odlasci sa udomiteljima po pansionima i terenu, transport u HR, odlasci po veterinare i do veterinara , hranjenje Butmira ...Sve sto se moralo, nista mi za ta bica nije bilo tesko, radila sam srcem.

Ja i mi u ovome ovo godinama radimo i nastavit cemo ali pametnije.

Ostalo nas je 3-4 u ovoj prici koje prozivaju za dugovanja, koja se svakim danom povecavaju za 80KM. Pansioni ne smanjuju cijenu, jer ti ljudi od toga zive.

Raja se natrosila, iscrpile su se donacije dobrih ljudi. Svaka marka koju skupimo sada ce ici na placanje dugova koji su oko 1500KM. A psi se do kraja sedmice u turama vracaju na Butmir. Jedva sam ovo napisala, ali je tako. Ide se u dubiozu, a psi se ne udomljavaju. Ko ce uzeti Vucku staru 10 godina ili odraslu Sarplaninku? Kucice je tesko udomiti, a odrasle da ne pricam. Ne kazem da je nemoguce, ali treba vremena - 2 mjeseca je nista. Da svako u obavezu uzme po jednopg psa i radi na njegovom udomljavanju, da se krvnicki potrudi, uspjelo bi se kad tad. Od inostranstva nista, transporti su jako skupi - avionom se cijene krecu do 400€ po psu plus treba kupiti za svakog kavez posebnih dimenzija i veterinarsaki ih komplet obraditi. Jedina sansa je da ljudi koji su dosli na odmor autom u BiH povuku kojeg psa sa sobom kada je transport u ino u pitanju.

Nije blefiranje, jednostavno pokusalo se rijesiti i nismo uspjeli. U suzama ovo pisem i strasno mi je tesko.

Veliki problem je sto zenke nisu sterilizovane, sto se pobrkala hijerarhija an Butmiru, sto su novi psi zauzeli teritoriju ovih pasa koji su bili u pansionima. Sedmica besplatne kastracija i sterilizacije je u septembru, tada skrti vlasnici sterilisu svoje ljubimce , ulicni tesko da ce stici na red jer nemaju gdje da se oporave od operacije, na ulici ne mogu, jer je potrebna terapija antibiotika minimum 3dana.

Ako iko ima prijedlog i ideju kako da se rijesi ovaj haos, neka mi se javi. U utorak je sastanak ekipe koja se borila za Butmir , da se organizuje povratak i da se odustane od toga ako do tada neko skonta nesto i zato svaki forumas ili citalac foruma koji zeli doci da pokusamo skupa pronaci rijesenje je dobrodosao i neka se javi na PP ili neka me nazove.

Hvala svima koji su pomagali i koji su se borili sa nama. Borba nije bila uzaludna, udomljeno je 40 i + pasa, udomljavat cemo ih sa Butmira i ici cemo ih hraniti na smjene svaki dan, ali ovaj problem dugovanja pansionima moramo ovako okoncati, jer padamo u dubiozu. Hvala svima i naravno svaki prijedlog je dobrodosao.

Amela - 061 597 481

Kada bi svi dali po 5-10KM skupili bi i vratili dugove i vjerovatno ne bi morali pse vratiti na Butmir jer nas ovako dugovi na to prisiljavaju!! Molim Vas!!!
duboka_misao

#587 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by duboka_misao »

up !
neraida

#588 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by neraida »

Hajde dijasporo mozemo mi to...ako svako od nas da på 100 km ice nekako...

Koliko nas je iz dijaspore???
*miara*

#589 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by *miara* »

dijaspora na godisnjem :D
amelino

#590 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

Kucici koji su ostali kod Nenada:

Mimi - sarplaninka - majka joj je cistokrvna Sarplaninka:

Image

Image

Image

Mimi je buca koja voli da jede. Veterinarski je obradjena . Stara je 2,5 mjeseca . Ima seku i bracu koji nisu zderonje kao ona:

Gala:

Image

Rex:

Image

Majka sarplaninka:

Image

Cetvrti kucic - Blekica. Zenka. Stara 2,5 mjeseca. Jako umiljata i razigrana. Mjesanac labradora. Veterinarski obradjena.

Image

Image

Image
amelino

#591 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

Ne dozvolimo da ove 4 bebe zavrse opet u smecu i zarazi na Butmiru!!!! Pomozite nam da platimo dugove i udomimo bebe!!!
miroslav76

#592 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by miroslav76 »

Danas na Butmiru dvoje pasa sa prelomljenim prednjim sapama.Jedna malena, kao jazavicar i druga zenka odrasla.Veoma interesantno,uvjek prednje sape polomljene/kao da su upale u zamku i trgajuc ,izlomile/.Ovo mi ne mirise na dobro!!!!!.Pisala sam prije, otprilike 1o dana za jednu kuju polomljene prednje sape-vise je nema vec 7 dana.Takodje,nema kuje sa bebama danas,ovih dana je izlazila,cim se pojavim,danas sam bila 2,5 sata-nije se pojavila.O ovim nesretnicima,svi koji imaju dubiozu da su opasni i da ujedaju,mozete razgovarati sa Kovacevic Feridom,mjestaninom koji uzgaja pse.On zivi tik u Butmiru i preko njega znam,da psi apsolutno ne napadaju nikoga kako se tamo prica od pojedinaca-pasomrzaca.Vrlo cesto dozivljavam neprijatnosti od ljudi koji cak i ne zive tamo,nego prolaze sa kamionima i autima, zaustave se i vrlo neugodno negoduju.. :( :( zato sto je pas dobio mrvicu hrane,da ne umre tamo od gladi.Mi smo veoma cudan narod!!!!! :( :(
amelino

#593 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

Kucici koji su ostali kod Nenada:

Mimi - sarplaninka - majka joj je cistokrvna Sarplaninka:

Image

Image

Image

Mimi je buca koja voli da jede. Veterinarski je obradjena . Stara je 2,5 mjeseca . Ima seku i bracu koji nisu zderonje kao ona:

Gala:

Image

Rex:

Image

Majka sarplaninka:

Image

Cetvrti kucic - Blekica. Zenka. Stara 2,5 mjeseca. Jako umiljata i razigrana. Mjesanac labradora. Veterinarski obradjena.

Image

Image

Image
csejla

#594 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by csejla »

Pomozite nam da se ove bebe udome i da ne dodje do toga da se vrate u Butmir :( I sarplaninka je divna i mogla bi nekome od vas biti divan prijatelj i ljubimac. Molim vas samo da nam pomognete da ih udomimo! :(
darprirode

#595 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by darprirode »

Molim Vas pomozite,svako da odvoji po 5 maraka mozemo im pomoci,svaka pomoc je dobrodosla! KAd su se svi ovi ljudi slomili da im nadju dom, vodili na vakcinu, prevozili do sklonista, pravili partije za njih i ko zna sta sve nisu radili VI mozete pomoci s nekoliko maraka,hvala Vam unaprijed!!
csejla

#596 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by csejla »

Blizi se vikend, a cukice su i dalje u pansionu. Svi znate da ako se do nedelje ne skonta nesto za njih, morat ce nazad. MOLIM VAS, MOLIM... Dajte da skupa ovo uradimo najbolje sto mozemo, da se svi aktiviramo oko njihovog udomljenja i placanja troskova...

MOLIM VAS
amelino

#597 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

Rex je udomljen, sutra ide u svoj novi dom u Pazarice. Hvala od srca udomitelju !!! Sve uslove ima, imao je psa mjesanca 12 godine od kojeg se nikad nije odvojio.

Molim Vas da i ove tri bebe spasimo, bar da ih privremeno udomimo i sklonimo iz pansiona, da vise ne placamo , jer se dugovi gomilaju.

Hitno potrebna sredstva da se dug za pse sa Butmira izmiri!!!

Hvala svima koji nam pomazu!!!

Amela - [email protected] ili 061 597 481
jaca78

#598 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by jaca78 »

i ja bih da se nadovezem na apel amelino. mi smo veceras vodili kucice na vakcinu, znaci to je rijeseno. uzasno je i pomisliti da ih se vrati na Butmir poslije svega, ali druge solucije nema. dugovi su preveliki, vlasnici pansiona prilicno su tolerantni, ali ljudi od toga zive.
molim vas ako neko moze primiti nekog od pasa ili ako imate drugu ideju kako da rijesimo ovaj problem.
nazalost, od sve frke koja se bila napravila oko Butmira, danas je svega nekoliko ljudi kojima je stalo. a skupa bismo mogli puno vise.
hvala svima
amelino

#599 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

U galeriji na Carsiji - kod Dinine magaze - galerija ''Luminance'' - Vl.Nermina Peco, na svaki kupljeni proizvod - lampe ,slike i dr. iznad 50KM - 10% ide za Butmir!!!

Racun uz to cete dobiti.

Hrana je jako potrebna za pse koje vracamo na Butmir!!!

Kroketi, konzerve, stari hljeb, kosti....Sve je dobrodoslo i sve ce se iskoristiti!!!
*miara*

#600 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by *miara* »

jel fkt moze stari hljeb? ima jedna pekara gdje uvijek kupujem, mogu pitati da meni daju ono sto im ostane sto nece prodavati...
Post Reply