UP !!!
Da se nacelnica javi, iako ne zelim da sam ikakva nacelnica ili kolovodja ovoga . Svi smo skupa u ovome, a mozda na koncu svega grijesim. Isla sam na Butmir radi pasa i kada je odluceno da se kupe psi nakon sto su leglo zivo zatrpali ostala sam do kraja u toj prici - od skupljanja hrane i novca za pansione, hrane i ljudi koji ce ici na Butmir, trazenje udomitelja i odlasci sa udomiteljima po pansionima i terenu, transport u HR, odlasci po veterinare i do veterinara , hranjenje Butmira ...Sve sto se moralo, nista mi za ta bica nije bilo tesko, radila sam srcem.
Ja i mi u ovome ovo godinama radimo i nastavit cemo ali pametnije.
Ostalo nas je 3-4 u ovoj prici koje prozivaju za dugovanja, koja se svakim danom povecavaju za 80KM. Pansioni ne smanjuju cijenu, jer ti ljudi od toga zive.
Raja se natrosila, iscrpile su se donacije dobrih ljudi. Svaka marka koju skupimo sada ce ici na placanje dugova koji su oko 1500KM.
A psi se do kraja sedmice u turama vracaju na Butmir. Jedva sam ovo napisala, ali je tako. Ide se u dubiozu, a psi se ne udomljavaju. Ko ce uzeti Vucku staru 10 godina ili odraslu Sarplaninku? Kucice je tesko udomiti, a odrasle da ne pricam. Ne kazem da je nemoguce, ali treba vremena - 2 mjeseca je nista. Da svako u obavezu uzme po jednopg psa i radi na njegovom udomljavanju, da se krvnicki potrudi, uspjelo bi se kad tad. Od inostranstva nista, transporti su jako skupi - avionom se cijene krecu do 400€ po psu plus treba kupiti za svakog kavez posebnih dimenzija i veterinarsaki ih komplet obraditi. Jedina sansa je da ljudi koji su dosli na odmor autom u BiH povuku kojeg psa sa sobom kada je transport u ino u pitanju.
Nije blefiranje, jednostavno pokusalo se rijesiti i nismo uspjeli. U suzama ovo pisem i strasno mi je tesko.
Veliki problem je sto zenke nisu sterilizovane, sto se pobrkala hijerarhija an Butmiru, sto su novi psi zauzeli teritoriju ovih pasa koji su bili u pansionima. Sedmica besplatne kastracija i sterilizacije je u septembru, tada skrti vlasnici sterilisu svoje ljubimce , ulicni tesko da ce stici na red jer nemaju gdje da se oporave od operacije, na ulici ne mogu, jer je potrebna terapija antibiotika minimum 3dana.
Ako iko ima prijedlog i ideju kako da se rijesi ovaj haos, neka mi se javi. U utorak je sastanak ekipe koja se borila za Butmir , da se organizuje povratak i da se odustane od toga ako do tada neko skonta nesto i zato svaki forumas ili citalac foruma koji zeli doci da pokusamo skupa pronaci rijesenje je dobrodosao i neka se javi na PP ili neka me nazove.
Hvala svima koji su pomagali i koji su se borili sa nama. Borba nije bila uzaludna, udomljeno je 40 i + pasa, udomljavat cemo ih sa Butmira i ici cemo ih hraniti na smjene svaki dan, ali ovaj problem dugovanja pansionima moramo ovako okoncati, jer padamo u dubiozu. Hvala svima i naravno svaki prijedlog je dobrodosao.
Amela - 061 597 481
Veceras je udomljen jedan kucic u Travnik. Dino Kovacevic je dosao po njega u Sarajevo. Hvala mu od srca .
To je maleni: