maliq53 wrote:Donnie Smith wrote:
Ne znam ni ja plaho neku razliku damona i obicnog osim po slikama ima neka minorna razlika primjeti se da su bravice drugacije...I fol je sto kod damona se ne moraju vaditi zubi iako je npr situacija malo komplikovanija (kako sam ja shvatio), isto je malo brze ispravljanje...
Ne znam eto, vidjecu otici toj Jasmini a i Bizovic ako mi se dadne

pa cu odvagati...
De mi reci kad si isla kod Jasmine jesi radila snimak vilice pa da ti onda dala misljenje ili je samo pregledala zube pa rekla sta misli...
Ja npr... na lijevoj strani imam osmice koju su izasle, a na desnoj nemam nikako osmica kako vidim, ne osjeti se ni pod mesom prepostavljam da ih nema nikako...E sad nadam se da to ne predstavlja problem i da se ne moraju zubi vaditi i slicno a to sa damonom vjerovatno ne bi radio ali mi je skuplja opcija...Na kraju oba sistema ce ispraviti zubi i isao bi na jeftiniju varijantu kad vec mogu
Hajd vidjecemo situaciju

Hvala na opsirnim informacijama

Nema na čemu.
Odi barem na pet različitih mjesta prije odluke gdje šta i opet, nije garancija da nećeš pogriješiti. Nekom valja ovaj, nekom onaj, ja sam svakako nova aparatičarka, dosad mi je sve ok, ali, valja čekat godinu i pol do skidanja, ili i koji mjesec da vidim ima li uopće kakvih rezultata?
Imala sam sasvim slučajno snimak gornje vilice kod sebe, iz nekih drugih razloga sam ga pravila, nikad i ne sluteći da će mi za aparatić trebati budući da su mi jedinice mrtve, resekcija i folovi, dosta je zubara reklo - to će odmah pući, kakav aparatić bla bla. Samo navlake

Znači, jedinice mrtve a blago povijene unazad, čak se i ne primijeti, ali je stavila bravice i na njih da ih kao malo proba naprijed. Jest me strah da će pući

Taj snimak je star oko dvije godine, i sad, čitam cijelu temu, post po post, piše negdje kao ne smije biti stariji od šest mjeseci, i ja se odmah nađem u toj priči, je li doktorica napravla previd, zna li da je snimak stariji od 6 mj ili to nije bitno, ono, pipala je u tri navrata zube, desni, zagledala, mjerila nešto...
Znači, prvo je dr. Jasmina rekla ovo bi moglo aparatićem, da nemaš slučajno snimak..ja k'o iz topa imam, ali nije svjež, pogledala, ispipala, kaže ok. Onda ta ortodontica par dana kasnije. Ne moram vaditi nijedan zub, imam pravilan zagriz bez obzira na malo čudnu situaciju u gornjoj vilici i teško bih pristala na vađene zdravih četvorki ili bilo čega nauštrb neke estetike ili nemam pojma čega već. Ono, baš ko ima prenatrpane zube pa hajde de, ali kod nas je inače zdravstveni kadar neobrazovan, završe fakultet i ne do Bog da odu na kakav seminar, da se malo edukuju...osvježe znanje. Pa moja frizerka je svaka tri mjeseca u Londonu, prati revije, uči, sve je zanima o zdravlju i izgledu kose...a najbolja je frizerka u Sarajevu

i to treba respektovati. U Sarajevu od 20 zubara jedan ima onu kašiku za uzimanje otiska, svi bi da guraju onu pjenu u usta pa šta ti Bog da, uguši se il...preživi

(banalan primjer).
Damon priča mi nije nikako oldskul u onom smislu da je dugotrajnije i kvalitetnije. Isprave zube brže, a ti u godinama kad je sve formirano, vilica, zubi sjeli gdje jesu, kanali za ishranu živca formirani, živac tu gdje jeste i ti sad kreneš nešto premještati, ko da je to lijeha luka, pa ovaj ću zub tamo, ovaj vamo. Nekakva je procedura valjda da ono što pomakneš, čekaš da se malo smjesti, sraste...ali opet, nisam stomatolog, ovo samo lupam na osnovu milion nekih priča...(možda to savršeno može funkcionisati kod nekog sa 16 ili 18 godina?)...pomenut ću samo jedan primjer, poznanica, nosila aparatić, užurbano joj stezali žice da se što prije ispravi i u dobi od 28 godina, nakon skidanja aparatića, ono, ful ekstra zubi, lijepi pravi bijeli - hop, samo jedan po jedan poispadali. Tolike je komplikacije vidjela, da bi na kraju ostala k'o baba neka bezuba. Naknadnih nakih sto komplikacija, dio vilice joj morali vaditi, pa sad u ustima ima svega, navlaka, mostova, prostora bez zuba...svega. I smrada najviše! Da! Pere zube non stop, žvakaće k'o vaduh ali, priđeš joj i zadržavaš dah. Meni 30 godina zubi na jednom mjestu stoje i sad da ih za godinu pomjerim i da očekujem da će i ostati tu? Nekako mi nema logike očekivati to od rasklimanog zuba

Ali opet, izuzeci potvrđuju pravila
Snimak napravi obavezno, ja sam ga platila dvije marke na Stomatološkom fakultetu. Imala neke čudne glavobolje, pa ajd rek'o da vidim da nije nešto sa zubima.
Ali, jedno je sasvim sigurno, ko je za aparatića to treba kačiti na zube što prije, ne odugovlačiti 'vako k'o ja.

Ali, mene niko nije ni imao uputiti, a tad kad mi je možda bilo najlogičnije staviti ga, ni interneta ni ove teme