MORALNOST BEZ BOGA

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
r_faruk

#576 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by r_faruk »

........trenutno je za 70 kvadrata cijena grijanja 100km mjesecno, moglo bi se u paklu i sta ustediti, ili da privatizujemo i pakao pa da naplacujemo grijanje pa da i zaradimo, moze li se tamo kupiti firma za marku?
fatamorgana

#577 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
Collector604 wrote: Nije,nego zato sto cemo goriti,bice gore raje znas koliko,bice nas kao u diskoteci,znaci ludilo,ubijacemo se od alkohlola 8-) :D
Ništa od tog, nego svako zatvoren u svoju kabinu, metar sa metar, ne vidi nikog.
I to bez titlova, :lol:
HAVANA

#578 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by HAVANA »

arzuhal wrote:
Collector604 wrote: Nije,nego zato sto cemo goriti,bice gore raje znas koliko,bice nas kao u diskoteci,znaci ludilo,ubijacemo se od alkohlola 8-) :D
Ništa od tog, nego svako zatvoren u svoju kabinu, metar sa metar, ne vidi nikog.

Izdrzo je mujo i gore. :D
sandra01

#579 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by sandra01 »

Boze me oprosti ,ja oko cega se ovaj nas narod svadja :roll:
arzuhal

#580 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by arzuhal »

HAVANA wrote:
arzuhal wrote:

Izdrzo je mujo i gore. :D
Nemoj, ba, odmah Muju petljat, Mujo je meni legenda :mrgreen:
quasar

#581 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by quasar »

A jel cetvrtkom ono isto i dalje ili se promijenilo?
arzuhal

#582 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by arzuhal »

quasar wrote:A jel cetvrtkom ono isto i dalje ili se promijenilo?
Nije, premjestilo se u srijedu.
quasar

#583 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by quasar »

Ih onda mi se nece svidjati srijeda.... :sad:
Ateista

#584 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

Knowledge&Wisdom wrote:
Ateista wrote:
Knowledge&Wisdom wrote:
U tom slučaju, opet kažem za one koji i nisu agresivni u dijalogu dižu palac gore za neki uvredljivi post i time sudjeluju u vidu podstrekača u takvoj agresivnosti.

Ako je neko pogriješio , opomeni ga pa makar bio tvoj istomišljenik, nadam se da je sada jasnije.

Edit: Opet kažem, izinjavam se svakom ko nije takav a osjeća se prozvanim.
Problem je u definiciji ismijavanja i provociranja vjernika i vjere, jer pretpostavljam da je svaka analiza religije koja pokazuje njene greske, bilo koja vrsta negiranja postojanja boga ili dovodjenja u pitanje korisnosti vjerskih propisa, za jednog vjernika sve to predstavlja vrijedjanje i ismijavanje, koliko god to neko sa argumentima iznio.

Isto tako, sa druge strane, dosta citata recimo iz kur'ana za mene kao ateistu je uvrjedljivo i ponizavajuce zbog nacina na koji se govori o nama, uvrjedljve su mnnoge zabrane po kojima mi ispadamo nemoralni i ko zna sta vec zbog nekih za nas sasvim obicnih, normalnih i prirodnih stvari koje radimo i slicno.

Jednostavno, u samom korijenu jednih i drugih stavova su razlike zobg kojih se i jedni i drugi lako mogu uvrijediti, ali jednostavno treba na to gledati kao nesto normalno i raspravu voditi na nivou kulture dialoga. Iskreno, Ja ne znam da sam ikad vidio nekog nevjernika na ovom forumu forumu da diskutuje izvan granica te kulture dijaloga, ne kazem da ih nema, ali sigurno jako malo.
Možda ovo npr. Kukuruz Kokičar je rekao: "Mojsije se prvi dosjetio pa je tom svom Bogu 'uvalio' u ruke čekić i stijenu kako bi mu o svom trošku uklesao univerzalna moralna pravila.
'Bogu' se tako svidio taj zadatak i Mojsijeva tj. ljudska ljubav prema njemu, da se malo zanio pa izdigao ljude iznad svog materijalnog svijeta tj. prirode i dao im koncesiju da uništava prirodu kako i kada hoće."

Ovo je akademski pristup rasprave o Bogu?! Dajte...
Ne vidim sta je ovdje izlazi iz okvira kulture dijaloga, receno na jedan saljiv nacin, ali je sve na mjestu.
Ateista

#585 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

Knowledge&Wisdom wrote:
Ateista wrote:Jedan od osnovnih problema u raspravama oko morala je taj sto mnogi ne shvataju da ne postoje univerzalne moralne norme, svako drustvo, svaka religija, pa i svaka osoba pojedinacno ima manje ili vise razlicite moralne norme i ne postoji nacin da se odrede neke univerzalne i apsolutne norme.

Religije sebi daju za pravo da tvrde da su njihove moralne norme apsolutne i univerzalne, a i izmedju svih njih ima odredjeni razlika, pogotovo ako se uzmu u obzir i manje uticajne religije...
Šta je sa onom: "Ne radi drugome ono što ne bi želio da urade tebi?" Prilično univerzalno, čini mi se...
Ima ih i istih ili slicnih, nisam rekao da nema, ali ima i dosta razlika.
vs84sa

#586 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by vs84sa »

Knowledge&Wisdom wrote:
Ateista wrote:Jedan od osnovnih problema u raspravama oko morala je taj sto mnogi ne shvataju da ne postoje univerzalne moralne norme, svako drustvo, svaka religija, pa i svaka osoba pojedinacno ima manje ili vise razlicite moralne norme i ne postoji nacin da se odrede neke univerzalne i apsolutne norme.

Religije sebi daju za pravo da tvrde da su njihove moralne norme apsolutne i univerzalne, a i izmedju svih njih ima odredjeni razlika, pogotovo ako se uzmu u obzir i manje uticajne religije...
Šta je sa onom: "Ne radi drugome ono što ne bi želio da urade tebi?" Prilično univerzalno, čini mi se...
zamisli zeljeznicku prugu na kojoj stoji 5 osoba prema kojima ide voz kojem su kocnice otkazale... ti kao skretnicar imas mogucnost da preusmjeris voz na drugu traku na kojoj je samo jedna osoba. pretpostavimo da nikog od tih osoba ne poznajes, znaci moze ovih pet da su dobri ljudi a tamo onaj da je ratko mladic i obrnuto, znaci totalno nebitno. Sta mislis kako je tu moralno postupiti: a) pustiti voz da ide, b) preusmjeriti ga na drugu traku ?
r_faruk

#587 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by r_faruk »

pa nadam se da ce neko povuci onu rucicu u vozu, ono u slucaju nuzde.............................
Knowledge&Wisdom

#588 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Knowledge&Wisdom »

vs84sa wrote:
Knowledge&Wisdom wrote:

zamisli zeljeznicku prugu na kojoj stoji 5 osoba prema kojima ide voz kojem su kocnice otkazale... ti kao skretnicar imas mogucnost da preusmjeris voz na drugu traku na kojoj je samo jedna osoba. pretpostavimo da nikog od tih osoba ne poznajes, znaci moze ovih pet da su dobri ljudi a tamo onaj da je ratko mladic i obrnuto, znaci totalno nebitno. Sta mislis kako je tu moralno postupiti: a) pustiti voz da ide, b) preusmjeriti ga na drugu traku ?
Pretpostavljam da šta god odgovorim reći ćeš mi a šta da si ti jedan od tih ljudi na šinama da li bi volio da skretničar skrene voz prema tebi ili ga ne skrene i time pokušati oboriti univerzalnu moralnu normu koju sam ja naveo a ti na nju replicirao a to je: "Ne radi drugima ono što ne bi želio da urade tebi". Moral nije definisan samo ovim pravilom a i ono se prvenstveno odnosi na međuljudske odnose a ne na kompleksne situacije. Univerzalnost ovog pravila se očituje na njegovu primjenjivost nezavisno od naroda,rasa,vjera ili polova a ne shodno situacijama.Odluke se nekada moraju donijeti po principu između dva zla izaberi manje a tvoje pitanje zahtjeva baš takvo rasuđivanje. Jednostavno ne može se svaki kvar popraviti istim alatom...
E sada...uzevši u obzir da su sve osobe meni kao skretničaru nepoznate ovo nikako ne može biti test moje moralnosti, pravednosti ili pristrasnosti.
Ovo je pitanje razlučivanja i prisebnosti usljed navale adrenalina a ne sopstvene moralnosti, pa bi moj odgovor glasio da bih preusmjerio voz na šine na kojem je samo jedna osoba a objašnjenje je jednostavano. Prvo bih pokušao da spasim sve ljude ali pošto je voz recimo nemoguće zaustaviti na vrijeme kako niko ne bi stradao mora se donijeti odluka koja će rezultirati sa najmanje posljedica a to je da iz čisto fizičkih ili matematičkih razloga vjerovatnoća da će se pet ljudi uspjeti skloniti sa kolosjeka je mnogo manja od vjerovatnoće da se jedan čovjek skloni.
JThomas

#589 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by JThomas »

norma nije ni blizu univerzalna, jer ne želimo svi iste stvari u životu. niti možemo uopšte znati šta je stvarno bolje za nas i druge, često se zanosimo da možemo, al' to nije tako...
fatamorgana

#590 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

"vs84sa"

Iskočiti iz voza, :lol:
Great Cornholio

#591 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Great Cornholio »

vs84sa wrote: zamisli zeljeznicku prugu na kojoj stoji 5 osoba prema kojima ide voz kojem su kocnice otkazale... ti kao skretnicar imas mogucnost da preusmjeris voz na drugu traku na kojoj je samo jedna osoba. pretpostavimo da nikog od tih osoba ne poznajes, znaci moze ovih pet da su dobri ljudi a tamo onaj da je ratko mladic i obrnuto, znaci totalno nebitno. Sta mislis kako je tu moralno postupiti: a) pustiti voz da ide, b) preusmjeriti ga na drugu traku ?
K'o što bi reko Davor Stevanović "Lako je reć' zamisli, a đe je to" :lol:

A zašto se te osobe sa pruge ne bi sklonile sa pruge, nisu valjda svi mahniti :? :D
fatamorgana

#592 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
vs84sa wrote: zamisli zeljeznicku prugu na kojoj stoji 5 osoba prema kojima ide voz kojem su kocnice otkazale... ti kao skretnicar imas mogucnost da preusmjeris voz na drugu traku na kojoj je samo jedna osoba. pretpostavimo da nikog od tih osoba ne poznajes, znaci moze ovih pet da su dobri ljudi a tamo onaj da je ratko mladic i obrnuto, znaci totalno nebitno. Sta mislis kako je tu moralno postupiti: a) pustiti voz da ide, b) preusmjeriti ga na drugu traku ?

A zašto se te osobe sa pruge ne bi sklonile sa pruge, nisu valjda svi mahniti :? :D
Možda su te osobe fanatični kamikaze ....
Knowledge&Wisdom

#593 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Knowledge&Wisdom »

JThomas wrote:norma nije ni blizu univerzalna, jer ne želimo svi iste stvari u životu. niti možemo uopšte znati šta je stvarno bolje za nas i druge, često se zanosimo da možemo, al' to nije tako...
Univerzalna je u odnosu na osnovnu prirodu čovjeka , tipa: niko ne voli da bude ogovaran ili da mu se riječi prenose radi stvaranja razdora ili da se omalovažava u prisustvu drugih ili da mu se iznosi ono za što ne bi volio da drugi saznaju ili da mu komšija zatvori ulaz u kuću ili da mu se neko parkira pred garažom pa da ne može izaći sa svojim autom ili još milion primjera ... e sada kada su u pitanju lične želje i prohtjevi ....mislim, niko nije kriv što neko voli da ga šef ponižava pred radnicima ...ili da mu se žena sa drugim u postelji budi...

U skladu sa tim , nije se rodio ko je narodu ugodio....
fatamorgana

#594 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

Knowledge&Wisdom wrote:
JThomas wrote:norma nije ni blizu univerzalna, jer ne želimo svi iste stvari u životu. niti možemo uopšte znati šta je stvarno bolje za nas i druge, često se zanosimo da možemo, al' to nije tako...
Univerzalna je u odnosu na osnovnu prirodu čovjeka , tipa: niko ne voli da bude ogovaran ili da mu se riječi prenose radi stvaranja razdora ili da se omalovažava u prisustvu drugih ili da mu se iznosi ono za što ne bi volio da drugi saznaju ili da mu komšija zatvori ulaz u kuću ili da mu se neko parkira pred garažom pa da ne može izaći sa svojim autom ili još milion primjera ... e sada kada su u pitanju lične želje i prohtjevi ....mislim, niko nije kriv što neko voli da ga šef ponižava pred radnicima ...ili da mu se žena sa drugim u postelji budi...

Kako nije.... Alija! :D
Great Cornholio

#595 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:

Možda su te osobe fanatični kamikaze ....
Onda im treba "pomoći" :evil: :lol:
fatamorgana

#596 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

"Great Cornholio"

Onda im treba "pomoći" :evil: :lol:
Jeste, treba im poslat Mig, ona će ih svojom ljubavi prema bližnjem spasiti od sigurne propasti i
eventualnog pakla, :lol:
JThomas

#597 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by JThomas »

Knowledge&Wisdom wrote:

ne može nikako biti univerzalni moralni princip da ti se ti prema drugima vodiš po svojim aršinima.
quasar

#598 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by quasar »

Moram se uplesti. "Ne cini drugom..." je ipak univerzalno, jer svi mi (mi koji bi i na sudu od vjestaka dobili ocjenu: uracunljiv) odlicno znamo sta je to sto je pravo, a sta je krivo. Pod to ne spadaju sado-mazo igrice, swinganje i sl.

Svi mi odlicno znamo sta ce drugoga povrijediti, uvrijediti i sl, i to necemo raditi, bez obzira da li se bojimo boga, ili samo svoje savjesti...
JThomas

#599 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by JThomas »

možda kad je riječ o najprostijim stvarima. al' čim se malo odmaknemo od najekstremnijih primjera dobra i zla, ubistva, krađe, silovanja i sl...vrlo često ne znamo šta je dobro ni za nas, a kamoli za druge.
vs84sa

#600 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by vs84sa »

Knowledge&Wisdom je napisao/la:
Pretpostavljam da šta god odgovorim reći ćeš mi a šta da si ti jedan od tih ljudi na šinama da li bi volio da skretničar skrene voz prema tebi ili ga ne skrene i time pokušati oboriti univerzalnu moralnu normu koju sam ja naveo a ti na nju replicirao a to je: "Ne radi drugima ono što ne bi želio da urade tebi". Moral nije definisan samo ovim pravilom a i ono se prvenstveno odnosi na međuljudske odnose a ne na kompleksne situacije. Univerzalnost ovog pravila se očituje na njegovu primjenjivost nezavisno od naroda,rasa,vjera ili polova a ne shodno situacijama.Odluke se nekada moraju donijeti po principu između dva zla izaberi manje a tvoje pitanje zahtjeva baš takvo rasuđivanje. Jednostavno ne može se svaki kvar popraviti istim alatom...
E sada...uzevši u obzir da su sve osobe meni kao skretničaru nepoznate ovo nikako ne može biti test moje moralnosti, pravednosti ili pristrasnosti.
Ovo je pitanje razlučivanja i prisebnosti usljed navale adrenalina a ne sopstvene moralnosti, pa bi moj odgovor glasio da bih preusmjerio voz na šine na kojem je samo jedna osoba a objašnjenje je jednostavano. Prvo bih pokušao da spasim sve ljude ali pošto je voz recimo nemoguće zaustaviti na vrijeme kako niko ne bi stradao mora se donijeti odluka koja će rezultirati sa najmanje posljedica a to je da iz čisto fizičkih ili matematičkih razloga vjerovatnoća da će se pet ljudi uspjeti skloniti sa kolosjeka je mnogo manja od vjerovatnoće da se jedan čovjek skloni.
@za ostale: zaboravio sam napomenuti da se skretnicar ne nalazi u vozu, neki ga ovdje mijesaju sa masinovodjom

@Knowledge&Wisdom, ti si razumio moje pitanje, ok. pretpostavke su takve kakve jesu...

Drugo pitanje je opet zamisli (sto neko rece "lako" je zamislit, ovo i nije toliko tesko...) da u bolnici imas 5 pacijenata od kojih svakom treba po jedan organ da bi prezivio... u cekaonici sjedi covjek koji je dosao nekom u posjetu. ima svih 5 organa zdravih. da li je moralno ubiti jednog covjeka i spasiti 5 ljudi?
Locked