1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Podforum za FIFA World Cup 2026 – pratimo sve reprezentacije, rezultate i dešavanja uz nezaobilazne forum analize “iz fotelje”, a posebno slavimo veliki uspjeh BiH koji ćemo, po običaju, stručno razraditi bolje nego stručni štab.

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

U 1/8 finala prolazi:

Poll ended at 03/07/2026 06:51

Portugal
28
45%
Hrvatska
34
55%

Total votes: 62

Osmi Socrates

#576 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by Osmi Socrates »

konoplja wrote: 03/07/2026 23:42
Osmi Socrates wrote: 03/07/2026 23:25 Ne branim nikoga. Očekujem da ljudi prije podlijeganja teorijama zavjere racionalno sagledaju zašto je odluka donesena.

Fudbal nije pravedan. Ne pobjeđuje uvijek bolji. Zbog toga ga i gledamo. I zbog toga nije kao ijedan drugi sport na svijetu.

Ne možeš uvesti novu tehnologiju i onda ne primjenjivati rezultate koje ona donosi. To je glupost. Tehnologija kaže da je bio dodir, moraš po tome postupati. Ne može jedan put ovako drugi put onako.

Ili dokaži teoriju zavjere. Na kraju krajeva, imaš pravo i istupiti iz FIFA, ako ti se ne sviđa kako rade. Ili bojkotirati. Bilo je dosad i većih i značajnijih razloga za to, pa niko ništa.
Bili ti bio u redu s tim da je se ovo drugacije odigralo. Recimo da je sudija uvazio kontakt ali da je prosudio da kontakt nije uticao na putanju lopte i igru, i da posljedicno zadnji ko je igrao je fudbaler Portugala stoga nema ofsajda i gol se priznaje?

I jos ovo, sta mislis kako bi se ovo odigralo da se cip pokvario pa nemamo podatke sa njega?
Ja sam navijao za Hrvatsku, da napomenem.

Glavni sudija nema autoritet da dovodi u pitanje tehnologiju otkrivanja dodira, tako da se to nije moglo desiti. To je slično kada se donosi odluka o uobičajenim ofsajd situacijama. VAR upotrebljava tehnologiju da utvrdi da li je bio ofsajd, i glavni sudija nema ništa ni sa tim. Ne može promjeniti odluku iz VAR sobe.

On je na monitor išao samo da donese odluku da li je portugalski igrač svojim akcijama poništio ofsajd. To je slobodna sudijska procjena, i VAR nema autoritet da je donosi.

A o kvarenju čipa nemam šta reći.

Onda bi živjeli u neznanju, I guess, I bilo bi nam lakše. :lol:
Last edited by Osmi Socrates on 03/07/2026 23:56, edited 2 times in total.
kakabanja213

#577 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by kakabanja213 »

palermo wrote: 03/07/2026 23:39 Izdrzite.

Sad ce europsko pa ce da se vrati Hrvatskoj. Strpljivo I bez srkleta.
Ako se oni plasiraju na evropsko.
darius_maximus

#578 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by darius_maximus »

Osmi Socrates wrote: 03/07/2026 23:25 Ne branim nikoga. Očekujem da ljudi prije podlijeganja teorijama zavjere racionalno sagledaju zašto je odluka donesena.

Fudbal nije pravedan. Ne pobjeđuje uvijek bolji. Zbog toga ga i gledamo. I zbog toga nije kao ijedan drugi sport na svijetu.

Ne možeš uvesti novu tehnologiju i onda ne primjenjivati rezultate koje ona donosi. To je glupost. Tehnologija kaže da je bio dodir, moraš po tome postupati. Ne može jedan put ovako drugi put onako.

Ili dokaži teoriju zavjere. Na kraju krajeva, imaš pravo i istupiti iz FIFA, ako ti se ne sviđa kako rade. Ili bojkotirati. Bilo je dosad i većih i značajnijih razloga za to, pa niko ništa.
Mislim da bi najbolje bilo da se svi podaci i metapodaci VAR-a, senzora (i baždarenja senzora), kamera, komunikacije među sudijama, itd. podijele s obje ekipe i da svi imaju pristup svemu.
Svakako je javno, pa neka i data analitičari ekipa prođu kroz sve, to bi bilo zanimljivo. :D
Ne znam zašto se to inače ne radi, kada sve ovo služi unapređenju fudbala.
jeza u ledja

#579 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by jeza u ledja »

Rugafet wrote: 03/07/2026 19:30 Tebe smo čekali
Zar vi pratite soker? :o
konoplja

#580 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by konoplja »

Osmi Socrates wrote: 03/07/2026 23:49
konoplja wrote: 03/07/2026 23:42

Bili ti bio u redu s tim da je se ovo drugacije odigralo. Recimo da je sudija uvazio kontakt ali da je prosudio da kontakt nije uticao na putanju lopte i igru, i da posljedicno zadnji ko je igrao je fudbaler Portugala stoga nema ofsajda i gol se priznaje?

I jos ovo, sta mislis kako bi se ovo odigralo da se cip pokvario pa nemamo podatke sa njega?
Ja sam navijao za Hrvatsku, da napomenem.

Glavni sudija nema autoritet da dovodi u pitanje tehnologiju otkrivanja dodira, tako da se to nije moglo desiti. On je na monitor išao samo da donese odluku da li je portugalski igrač svojim akcijama poništio ofsajd. To je slobodna sudijska procjena, i VAR nema autoritet da je donosi.

A o kvarenju čipa nemam šta reći.

Onda bi živjeli u neznanju, I guess, I bilo bi nam lakše. :lol:
Pa o tome i pricam. Da je odlucio suprotno tj. da je portugalski igrac ponistio ofsajd. Bili se slozio s tim?

Mada, ja mislim da on nije to gledao. Po onom sto sam ja vidio on je otisao tamo da vidi je li kontakta bilo i da li se graf poklapa sa dodirom. Kad je to utvrdio nije ni razmatrao je li akcija portugalca ponistila ofsajd.
Osmi Socrates

#581 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by Osmi Socrates »

To šta ti misliš i šta se stvarno desilo nisu iste stvari. Ponavljam, sudija ne može promjeniti odluke VAR-a kada je u pitanju korištenje tehnologije.

Uobičajene ofsajd situacije, tehnologija otkrivanja dodira, da li je lopta prešla liniju gola. Za to imamo tehnologiju.

On donosi odluke samo oko stvari koje su slobodno sudijsko uvjerenje. Ili kad mu VAR kaže da misle da je počinjena clear and obvious error.

Da je donio drugačiju odluku oko portugalskog igrača, to je njegovo uvjerenje, i nema se ko šta tu buniti. Mislim, opet bi se ljudi bunili, ali pretpostavljam toga nikad ne manjka.
last mohicans

#582 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by last mohicans »

Sad gosti na HRT rekoše, prema njihovim informacijama. To je to od Dalića i Luke. Bilić, najvjerovatnije.
Edin H.

#583 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by Edin H. »

last mohicans wrote: 04/07/2026 00:04 Sad gosti na HRT rekoše, prema njihovim informacijama. To je to od Dalića i Luke. Bilić, najvjerovatnije.
Šta bolan? :shock:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#584 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by Truba »

Edin H. wrote: 03/07/2026 23:40
Truba wrote: 03/07/2026 23:38 Bih ne pratim od 1 1 protiv estonije i 1 2 protv ceske il skotske na kosevu
A hrvatsku negdje od susreta sa spanjolskom i zestokim porazom
Nisu to 2 normane ekipe da uvezu 3 dobra meca to su jednoatavno cuda s kojima se samo neeviras
A hrvatska je prema memama pomaknula ljestvicu ludila
S njima nista nije normalno
To je ona utakmica, bio sam, kad su mi se Skoti poslije zalili da su ih gadjali ciglama ispred Koseva.
Da...osobno sam gledao lika kako baca odlomljen beton na skote
Smotanije ekipe od skota nisam vidio ali eto pobiejdise
Reko neces sine vise
kakabanja213

#585 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by kakabanja213 »

Na Kantarevcu Bella Ciao nakon puno godina. Izdrzat cemo.
last mohicans

#586 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by last mohicans »

Edin H. wrote: 04/07/2026 00:08
last mohicans wrote: 04/07/2026 00:04 Sad gosti na HRT rekoše, prema njihovim informacijama. To je to od Dalića i Luke. Bilić, najvjerovatnije.
Šta bolan? :shock:
Ivković i ona ekipa, sve je to nezvanično, a oni su došli do tog zaključka.
JohnnyS

#587 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by JohnnyS »

Ako će ta prevara Bilić opet na čelo reprezentacije onda motaj kablove...
istra_hr

#588 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by istra_hr »

Po meni, pod Slavenom Bilićem smo igrali najljepši/brži/ atraktivan nogomet.

S. Bilić se i tada nije bojao uvodit "mlade" u repku - a to je ono što nam sada, u smjeni generacije, treba. 8-)
vee-jay

#589 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by vee-jay »

Osmi Socrates wrote: 04/07/2026 00:03 To šta ti misliš i šta se stvarno desilo nisu iste stvari. Ponavljam, sudija ne može promjeniti odluke VAR-a kada je u pitanju korištenje tehnologije.

Uobičajene ofsajd situacije, tehnologija otkrivanja dodira, da li je lopta prešla liniju gola. Za to imamo tehnologiju.

On donosi odluke samo oko stvari koje su slobodno sudijsko uvjerenje. Ili kad mu VAR kaže da misle da je počinjena clear and obvious error.

Da je donio drugačiju odluku oko portugalskog igrača, to je njegovo uvjerenje, i nema se ko šta tu buniti. Mislim, opet bi se ljudi bunili, ali pretpostavljam toga nikad ne manjka.
se ti to oslisnjes na tehnologiju?
Billy The Pljuc

#590 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by Billy The Pljuc »

istra_hr wrote: 04/07/2026 10:37 Po meni, pod Slavenom Bilićem smo igrali najljepši/brži/ atraktivan nogomet.

S. Bilić se i tada nije bojao uvodit "mlade" u repku - a to je ono što nam sada, u smjeni generacije, treba. 8-)
Meni osobno najomiljeniji lik na hrvatskom nogometnom nebu, pari mi na jednog prijatelja iz Omiša kojeg izgubih u vrtlogu života (živ je i zdrav samo nas je život razdvojio). Ne znam što novoga Bilić može donijeti al' kao što si i napisao, uvesti mlade i malo razdrmati repku i oko nje možda bude i dovoljno.
kamberovica polje

#591 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by kamberovica polje »

istra_hr wrote: 04/07/2026 10:37 Po meni, pod Slavenom Bilićem smo igrali najljepši/brži/ atraktivan nogomet.

Da, ali i pod brkatim tv serviserom.
Njemu je samo prisjelo neuvođenje Pjace portiv Portugala, koji je tad bio top talent na krilu. Sve ostale utakmice je samljeo.
dječak sa šibicama

#592 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by dječak sa šibicama »

Colina je sve sudije sa utakmice Hrvatska Portugal, poslao kuci.

Reci da su usrali, bez da kazes da su usrali.

FIFA se sramoti iz dana u dan.

Inace, navodno ih je nakon utakmice direktno prozvao da su pokrali ove. Navodno jer nisam cuo, samo citat procitao na vise stranica.
Edin H.

#593 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by Edin H. »

dječak sa šibicama wrote: 04/07/2026 14:04 Colina je sve sudije sa utakmice Hrvatska Portugal, poslao kuci.

Reci da su usrali, bez da kazes da su usrali.

FIFA se sramoti iz dana u dan.
Sad’ će tebi ljubitelj FIFA i sudijske organizacije @Osmi Socrates objasniti njihov gigantizam i nepogriješivosti :lol: :skoljka:
dječak sa šibicama

#594 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by dječak sa šibicama »

Dobro i to sa uklanjanjem sudija sa SP je jos nepotvrdjeno ali ako pisu ovi "upuceniji" na tviteru, mislim upuceniji kao Fabrizio u transfere, onda je istina.

Definitivno su napravili veliku ljagu sudijskoj organizaciji, prakticno se cijeli jucerasnji dan ismijavalo FIFU i sudije, valjda 90% komentara je bilo protiv njih.
Osmi Socrates

#595 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by Osmi Socrates »

Poslao je mnoge sudije kući. Većina njih nije sudila utakmice koje su imale kontroverzne odluke.

Još je ostalo 16 utakmica, razumljivo je da mnoge sudije idu kući.
Edin H.

#596 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by Edin H. »

Suci lupeži što rekoše Šibenčani kada su igrali protiv Bosne. :oops:
Osmi Socrates

#597 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by Osmi Socrates »

Glavni sudija je bio Norvežanin. Znači, svejedno nije mogao suditi utakmice koje su u norveškom dijelu žrijeba.

Moraš ljude slati kući, nećeš im valjda dnevnice plaćati da ti sjede okolo. Većina sudija je poslana kući.
Osmi Socrates

#598 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by Osmi Socrates »

I opet me fascinira tendencija ljudi da od jedne sasvim normalne akcije kao što je slanje većine sudija kući jer se broj utakmica drastično smanjio potegnu za teorijom da je baš norveški sudac poslan kući jer je osramotio sudijsku organizaciju. :lol:

Zašto bi racionalno razmišljali kad možemo ispredati teorije, jel'? :lol:
kakabanja213

#599 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by kakabanja213 »

Znaci FIFA postavi sudiju za utakmicu sa ciljem da Ronaldo prodje, da izbaci male, sta li vec ovdje nije napisano i onda sudija "odradi posao" te mu se na kraju FIFA zahvali tako sto ce ga "potjerati kuci". Stvarno, ima li ikakve naznake logike u tome ili je bas totalna teorija zavjere.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#600 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by sime_cipol »

Osmi Socrates wrote: 04/07/2026 14:38 I opet me fascinira tendencija ljudi da od jedne sasvim normalne akcije kao što je slanje većine sudija kući jer se broj utakmica drastično smanjio potegnu za teorijom da je baš norveški sudac poslan kući jer je osramotio sudijsku organizaciju. :lol:

Zašto bi racionalno razmišljali kad možemo ispredati teorije, jel'? :lol:
Ali uvijek je FIFA slala kuci sudije koje joj vise ne trebaju. Poslije grupne faze, otpadne pola sudija odmah. Poslije svake naredne faze zahvaljuju se ostalima. Na kraju, za 1/2 finale, uvijek ostane 4 ekipe sudija. I to oni cije reprezentacije nisu prosle u 1/2 finale.
Locked