Moze biti da je on salonac, ali ko tvrdi da vidi razliku je raspali nacista.prog321 wrote:Ne primjećuješ razliku? Možda zato jer si diplomirao univerzitatis salonaris ili ti salonac na kub? .Leons wrote:
Ja nikakvu razliku izmedju nas i Srba ne primjecujem.
Feedback
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
triiksa
#576 Re: Imran Hosein: Osuda otomanskih zlocina i terora nad krscanima!
-
prog321
#577 Re: Imran Hosein: Osuda otomanskih zlocina i terora nad krscanima!
Pa ja vidim razliku. Nit sam nacista niti fashista.
Generalno su Bosnjaci svjetliji i visi. Naravno ima iznimaka i razlika se kroz stoljeca prilicno umanjila ali je ipak vidljiva.
Generalno su Bosnjaci svjetliji i visi. Naravno ima iznimaka i razlika se kroz stoljeca prilicno umanjila ali je ipak vidljiva.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#578 Re: Imran Hosein: Osuda otomanskih zlocina i terora nad krscanima!
Vidljiva, vidljiva...prog321 wrote:Pa ja vidim razliku. Nit sam nacista niti fashista.

-
mudrac2
#579 Re: Imran Hosein: Osuda otomanskih zlocina i terora nad krscanima!
otvori si temu pa meći autoportrete.Woody wrote:Vidljiva, vidljiva...prog321 wrote:Pa ja vidim razliku. Nit sam nacista niti fashista.
Uzgred, simpa brčići.
- KUZNETSOV
#580 Re: Imran Hosein: Osuda otomanskih zlocina i terora nad krscanima!
Pa ima ti razlike i medju Bosnjacima... nije isti onaj iz Bihaca i iz Stoca i Mostara 100%.... za izgled onakav kakav imaju jel' cisti Slaveni npr. Poljaci, Česi, Slovaci ti vazi ona "sto juznije to tuznije." mali je ovo prostor i mala koncentracija stanovnistva da bi mogli reci ko kako izgleda i koliko se razlikujemo jedni od drugih, ima razlike nije da nema.. npr. Makedonci, jesi vidio mozda kako oni izgledaju? svakom je okrugla glavica, crna kosica, taman ten, dosta su niski itd... a da ne pominjem Bugare.... Mozes takodje da pronadjes razliku izmedju hrvatskog Zagorca i Dalmatinca, sto juznije to tuznije...prog321 wrote:Pa ja vidim razliku. Nit sam nacista niti fashista.
evo ovako izgleda po meni taj juznoslavenski bazen gdje bas mozes da nadjes slavenske crte lica i plave okice... zaboravite na semberiju i okolicu banja luke jer se tu dosta hamelja doselilo sa dalmatinskoga krša....

- bdzs
#581 Re: Imran Hosein: Osuda otomanskih zlocina i terora nad krscanima!
Ironija je najveća da svjetli fenotip u evropu dolazi iz centralno-azijske stepe, mjesta danas poznatijeg kao "Turski svjet"
. A evo malo ilustracije koja to dokazuje na osnovu zadnjih istraživanja aDNA.

- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#582 Re: Imran Hosein: Osuda otomanskih zlocina i terora nad krscanima!
Hmmm, da viđamo o čemu vi ođe serete:
"Rasna higijena" je skup politika koje su početkom dvadesetog vijeka (uglavnom) zabranjene, a koje su dopuštale određenim grupama pojedinaca rađanje,a drugima ne, sa željom promicanja određene karakteristike koja se smatrala osobito poželjna. Najpoznatiji primjer ovakve politike je opsežna provedba politike rasne higijene od strane nacističke Njemačke, ali slične politike implementirane su i u cijeloj Europi, Sjevernoj Americi i Južnoj Africi.
Haj'te, živili vi meni

"Rasna higijena" je skup politika koje su početkom dvadesetog vijeka (uglavnom) zabranjene, a koje su dopuštale određenim grupama pojedinaca rađanje,a drugima ne, sa željom promicanja određene karakteristike koja se smatrala osobito poželjna. Najpoznatiji primjer ovakve politike je opsežna provedba politike rasne higijene od strane nacističke Njemačke, ali slične politike implementirane su i u cijeloj Europi, Sjevernoj Americi i Južnoj Africi.
Haj'te, živili vi meni

- sinuhe
#583 Re: Imran Hosein: Osuda otomanskih zlocina i terora nad krscanima!
Dzaba sve, najljepse su Ruskinje.
Bosnjaka onakvih kao Salihamidzic i Danis Tanovic ima barem milion.
Bosnjaka onakvih kao Salihamidzic i Danis Tanovic ima barem milion.
- Ramzess Veliki
#584 Re: Imran Hosein: Osuda otomanskih zlocina i terora nad krscanima!
Ja nešto kontam ... da nije bio Ugarskog porijekla, a u Bosni bio po zadatku kao namjesnik?prog321 wrote:Ovo je karta Kralja Tvrtka i njegovih osvajanja.
Logicno kada je osvojio dijelove Srbije da je sebe proglasio kraljem Srba. *i naravno svih ostalih naroda u svojoj kraljevini.
Ali on je bio Bosnjak. U Bosni.![]()
Kao što je engleska kraljevska porodica njemačkog porijekla.
- KUZNETSOV
#585 Re: Imran Hosein: Osuda otomanskih zlocina i terora nad krscanima!
kazu da su i kotromanici porijeklom germani sa podrucija srednje evrope.... zbog toga MAN u prezimenu.... al' zajebane su svabe sto se tice monarhija i familija, eno habsburgovci su dogurali i do meksika biliRamzess Veliki wrote:Ja nešto kontam ... da nije bio Ugarskog porijekla, a u Bosni bio po zadatku kao namjesnik?prog321 wrote:Ovo je karta Kralja Tvrtka i njegovih osvajanja.
Logicno kada je osvojio dijelove Srbije da je sebe proglasio kraljem Srba. *i naravno svih ostalih naroda u svojoj kraljevini.
Ali on je bio Bosnjak. U Bosni.![]()
Kao što je engleska kraljevska porodica njemačkog porijekla.
-
prog321
#586 Re: Imran Hosein: Osuda otomanskih zlocina i terora nad krscanima!
Madjari su drzali Sjever Bosne ( i Macvu) odakle su potekli Kotromanici, to je tacno.
Ali su oni imali samo administrativnu vlast nad Bosnjacima u toj regiji.
Da je Kotromanic bio Madjar sigurno se ne bi osamostalio i kreirao vlastitu kraljevinu. Nema logike.
Ali su oni imali samo administrativnu vlast nad Bosnjacima u toj regiji.
Da je Kotromanic bio Madjar sigurno se ne bi osamostalio i kreirao vlastitu kraljevinu. Nema logike.
-
Zeljocity
#587 Re: Imran Hosein: Osuda otomanskih zlocina i terora nad krscanima!
Woody wrote:Kako boni ne primjećujete? Pa jeste li ćoravi?
Evo, ja primjećujem razliku:
Bošnjak
Srbin
Je li tako? Ma, jašta br'te neg' je tako - vidi se iz aviona
A nesto mi mrsko vise guglat pa evo gledaj https://www.youtube.com/watch?v=E3zKhKNLxCM
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
Kitrona
#589 Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992
Ponukan sugestijom jednog forumasa da nastavimo diskusiju na pdf-u Povijest vezano uz odnose HR i BiH, spominjanju medjusobnog "saveza" i sintagmi o "zabijanju noza u ledja" od strane Hrvatske otvaram ovu temu.
Da se previse ne lazemo i ne muljamo, ja naravno, zastupam hrvatski pogled na te dogadjaje. Idemo prvo navesti neke suhoparne tekstove. Razdvojit cemo cinjenice i tekst sporazuma od mog tumacenja.
Idemo vidjeti sto je bio zajednicki a sto partikularni interes jedne i druge strane:
1.) Poruka Srbiji
[ČINJENICA]
Dakle, potice se medjusobna suradnja u "granicnim zonama" a najavljuje se da bi se moglo "razmotriti i poduzeti sira suradnja na vojnom polju". Sporazum je imao i dodatak, u biti izjavu uz izražavanje zabrinutosti i najavu ukidanja embarga na uvoz oruzja. []
2.) Jedni drugima su trebali jer zajednicki neprijatelj nije mario za granice drzava.
PARTIKULARNI INTERES HRVATSKE:
1.) Polozaj Hrvata u BiH. O tome govore slijedece tocke sporazuma:
[ČINJENICA]
PARTIKULARNI INTERES BIH:
1.) Teritorijalna zaokruzenost BiH teritorija zahtijeva koridore za dostavu oruzja i pomoci.
Idemo definirati i sto _nije_ bio predmet sporazuma:
[ČINJENICA?]
[TUMAČENJE]
Dakle, vojna suradnja _nije_ bila predmet sporazuma ako je vjerovati tumacenju sporazuma od strane A. Izetbegovica a to je jasno i iz samog slova sporazuma jer ako usporedimo kasniji Splitski sporazum vidimo da je u potonjem vojna suradnja detaljizirana do te mjere da se eksplicitno spominje zahtjev za vojnom intervencijom:
OK, e ajmo sad koji dijelovi sporazuma, u kojem trenutku i po d kojim okolnostima su bili prekršeni? Nadam se dobroj raspravi...
[Izvori]
https://en.wikipedia.org/wiki/Split_Agreement
http://--- no links ---/kolumnisti/i-spora ... ratu-68647
Da se previse ne lazemo i ne muljamo, ja naravno, zastupam hrvatski pogled na te dogadjaje. Idemo prvo navesti neke suhoparne tekstove. Razdvojit cemo cinjenice i tekst sporazuma od mog tumacenja.
Idemo vidjeti sto je bio zajednicki a sto partikularni interes jedne i druge strane:
ZAJEDNIČKI INTERES
1.) Poruka Srbiji
[ČINJENICA]
[TUMAČENJE]U tom cilju odlučeno je da će obje države ‘nastaviti dosadašnju uspješnu suradnju i stalnu koordinaciju svojih obrambenih djelatnosti u graničnim zonama između njih’, te da će, ‘ako se hitno ne zaustavi agresija na njih (…) razmotriti i poduzeti sve potrebne oblike šire suradnje na vojnom polju i usklađenje vojnih operacija radi definitivnog odbijanja opasnosti koja im prijeti’ (čl. 8.).
Dakle, potice se medjusobna suradnja u "granicnim zonama" a najavljuje se da bi se moglo "razmotriti i poduzeti sira suradnja na vojnom polju". Sporazum je imao i dodatak, u biti izjavu uz izražavanje zabrinutosti i najavu ukidanja embarga na uvoz oruzja. []
2.) Jedni drugima su trebali jer zajednicki neprijatelj nije mario za granice drzava.
PARTIKULARNI INTERES HRVATSKE:
1.) Polozaj Hrvata u BiH. O tome govore slijedece tocke sporazuma:
[ČINJENICA]
Sporazumom je izražena ‘ozbiljna zabrinutost zbog nastavka agresije ostataka JNA bivše SFRJ i srpskih i crnogorskih vojnih regularnih i neregularnih snaga na područja RH i BiH’. Predsjednici su izrazili suglasnost da će ‘buduće državno uređenje BiH polaziti od načela pune jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda: Muslimana, Hrvata i Srba, te da će se ustavno-političko uređenje zemlje temeljiti na konstitutivnim jedinicama, pri osnivanju kojih će se voditi računa o nacionalnim, povijesnim, kulturnim, gospodarskim, prometnim i drugim elementima’ (čl. 1. Sporazuma).
U Sporazumu je zapisano da je ‘oružani dio Hrvatskog vijeća obrane sastavni dio jedinstvenih oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine’, da će HVO imati svoje predstavnike u zajedničkom zapovjedništvu oružanih snaga BiH’, te da će se ‘privremena civilna vlast, nastala u ratnim uvjetima u okviru HVO-a, uskladiti što prije s ustavnopravnim poretkom Bosne i Hercegovine, o čemu će se odmah povesti razgovori u duhu prethodno iznesenih načela’ (čl. 6.).
PARTIKULARNI INTERES BIH:
1.) Teritorijalna zaokruzenost BiH teritorija zahtijeva koridore za dostavu oruzja i pomoci.
Idemo definirati i sto _nije_ bio predmet sporazuma:
[ČINJENICA?]
http://--- no links ---/kolumnisti/i-spora ... ratu-68647Predsjednik BiH Alija Izetbegović je nakon potpisivanja sporazuma u Zagrebu 21. srpnja 1992. na Hrvatskoj televiziji izjavio da još nije vrijeme za vojni sporazum, jer bi to srpski narod ‘sigurno shvatio kao prijetnju’, te da bi ‘bilo bolje ostaviti još malo prostora za djelovanje međunarodnih faktora’.
[TUMAČENJE]
Dakle, vojna suradnja _nije_ bila predmet sporazuma ako je vjerovati tumacenju sporazuma od strane A. Izetbegovica a to je jasno i iz samog slova sporazuma jer ako usporedimo kasniji Splitski sporazum vidimo da je u potonjem vojna suradnja detaljizirana do te mjere da se eksplicitno spominje zahtjev za vojnom intervencijom:
As the situation around Bihać deteriorated for the ARBiH, the government of the Republic of Bosnia and Herzegovina realized that it could not hold the area on its own and asked Croatia for military intervention. ARBiH Chief of Staff Rasim Delić appealed to the HV and the HVO to assist the ARBiH 5th Corps on 20 July, proposing HV attacks towards Bosansko Grahovo, Knin and Vojnić. His plea was supported by President of Turkey Süleyman Demirel when he met Croatian President Franjo Tuđman in the Brijuni Islands the next day.[14]
This led to signing of the Split Agreement—a mutual defence agreement—by Tuđman and the President of the Republic of Bosnia and Herzegovina, Alija Izetbegović in Split on 22 July,[13] permitting large-scale deployments of the HV in Bosnia and Herzegovina.[15] Besides Tuđman and Izetbegović, the agreement was signed by President of the Federation of Bosnia and Herzegovina Krešimir Zubak, and the Prime Minister of Bosnia and Herzegovina Haris Silajdžić.[16] It was mediated by Demirel.[17] The agreement specifically stated that Croatia requested urgent military aid, especially for the Bihać area, and that the parties to the agreement intended to coordinate their military activities.
OK, e ajmo sad koji dijelovi sporazuma, u kojem trenutku i po d kojim okolnostima su bili prekršeni? Nadam se dobroj raspravi...
[Izvori]
https://en.wikipedia.org/wiki/Split_Agreement
http://--- no links ---/kolumnisti/i-spora ... ratu-68647
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#590 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Karadjordjevo.
- karanana
#591 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992
graz.
nemam sliku.
nemam sliku.
- Rampage
#592 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992
Svi ti sporazumi o raznoraznim "prijateljstvima" se mogu okačiti mačku o rep, osjetili smo mi u praksi šta znači taj "sporazum o prijateljstvu".
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#593 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992
Mate Boban i Gojko Susak 
- Rampage
#594 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992
Imena koja vrijede tisuću riječi:)
-
Kitrona
#595 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992
Samo malo, recite mi da sam nešto krivo shvatio?
Dakle, vi Hrvatsku prozivate da nije poštovala potpisano dok u isto vrijeme tvrdite da se pridrzavala (interpretiranih) usmenih zakljucaka sa sastanaka?
Dakle, neko je toliko licemjeran da pogazi ono sto je potpisao ali je opet vjerodostojan da postuje ono sto je (navodno) usmeno dogovorio?
haha, pa da vas nema treba vas izmisliti... Mujo&Haso, jebote, oni su živi i tu su na forumu! 
Dakle, vi Hrvatsku prozivate da nije poštovala potpisano dok u isto vrijeme tvrdite da se pridrzavala (interpretiranih) usmenih zakljucaka sa sastanaka?
Dakle, neko je toliko licemjeran da pogazi ono sto je potpisao ali je opet vjerodostojan da postuje ono sto je (navodno) usmeno dogovorio?
-
Kitrona
#596 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992
karanana wrote:graz.
nemam sliku.
Smijem li ja prikačiti tekst kakvog sporazuma u zamjenu za tvoju sliku?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#597 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992
Djabe kaciti tekstove raznoraznih sporazuma, kad isti nisu ispostovani. Pa cak ni Vasingtonski i Dejtonski.
Sustina price je da je Tudzman imao odranije dil sa Milosevicem i zavalio Aliju kad je osjetio da je doslo vrijeme.
Sustina price je da je Tudzman imao odranije dil sa Milosevicem i zavalio Aliju kad je osjetio da je doslo vrijeme.
-
Kitrona
#598 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992
Kitrona wrote:Samo malo, recite mi da sam nešto krivo shvatio?
haha, pa da vas nema treba vas izmisliti... Mujo&Haso, jebote, oni su živi i tu su na forumu!
I to oni potpisuju "savezništvo" sa Hrvatskom godinu dana nakon Karađorđeva. Pa ko je tu licemjeran?
Pa "đe" je zapelo, trebalo nekoliko godina da se shvati šta je bio predmet "sporazuma" iz Karađorđeva? Dakle, Izetbegovic je odmah znao za Karadjordjevo, ali ipak godinu dana kasnije potpisuje sporazum.Izetbegović and Gligorov
The day before meeting in Karađorđevo, on 24 March 1991, Izetbegović wrote a letter to Tuđman. In it, he wrote:
I am convinced (and also have some information) that he will, in bilateral talks, offer you some partial solutions, which would partly be implemented against Muslims in [Bosnia and Herzegovina]. I ask you not to accept those offers (...)[37]
In the summer of 1996, Izetbegović said that he found out about the meeting on 27 March from Macedonian president Gligorov, although the news of it was public the same day, 25 March. He said that Gligorov told him that he has "reliable information" that Tuđman and Milošević spoke about the "partition of BiH". He said that they did not know more details, but concludes:
- karanana
#599 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992
naravno. dapache.Kitrona wrote:karanana wrote:graz.
nemam sliku.
Smijem li ja prikačiti tekst kakvog sporazuma u zamjenu za tvoju sliku?
-
Kitrona
#600 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992
_BataZiv_0809 wrote:Djabe kaciti tekstove raznoraznih sporazuma, kad isti nisu ispostovani. Pa cak ni Vasingtonski i Dejtonski.
Sta hoces reci da Tudjman nije postivao potpisano ali je postivao "dilove"?