radostan dan wrote:pitanje za nećka:
zašto rodžer nije umrtvio igru odmah nakon prvog seta?
zašto nije igrao kratke i mrve lopte?
Zato što mu je Novak ušao u glavu. Federer je najveću grešku napravio kada je u drugom gemu meča kod 15-00 na svoj servis lagan bekend s pola terena poslao u mrežu. Poslije toga je izgubio još nekoliko poena i prvi brejk. Onda je Novak osjetio krv i konstantno pritiskao njegove servise, a ovaj se nije osjećao sigurno, nije imao komfornu zonu na terenu. Kada si u takvoj situaciji, onda ne postupaš racionalno, a sve taktičke zamisli padaju u vodu.
Nije mogao umrtviti, jer Roger, kako god to nekima zvučalo, fizički i tehnički ne može pratiti Novakov ritam. Kada Novak igra intezitet iz prva dva seta, današnji Federer nema oružja da se odupre tome. Pitanje je da li bi i nekadašnji imao. Slajs sa ovim reketom ga više troši, a nije efikasan i oštar kao ranije, dok forhend ne pronalazi onaj ugao i ofenzivnu kreativnost koju je prije mogao pronaći. Naravno, to Federera neće koštati protiv ostalih igrača, jer je i dalje svojevrsna klasa i jer su oni idioti, ali protiv Novaka koji igra tenis iz druge dimenzije, te sitne finese mu život znače. Takvi su njihovi mečevi, sitnice odlučuju.
Federeru se mora skinuti kapa kako se podigao u trećem setu. Novak ga je sastavljao sa zemljom, da je to u meni izazvalo šok i nevjericu, fakat, ne zajebavam, čudno osjećanje potpuno. Nisam navikao gledati da neko onako Federera ubija i da Roger ne uspijeva pronaći rješenje. Onda kreće sa improvizacijom, spašava brejk loptu odigravši dva perfektna voleja, osvaja gem, a onda i pravi brejk u sljedećem nakon više od 10 minuta mislim. I tu je Federer uspio slomiti Novaka, a da onaj nije igrao loše uopšte. Nije mu Novak poklonio set, već ga je onaj zaslužio. Međutim, u četvrtom setu je imao Novaka na tacni, Novaka koji sem servisa ništa nije igrao i tu je Roger podbacio potpuno i taktički i mentalno. Mislim da u prva dva seta ništa previše nije mogao uraditi, eventualno osvojiti par gemova više, ali je četvrti morao dobiti, jer je imao momentum na svojoj strani i 00-30 u prvom gemu.
Moguće da je fizički pao, jer je previše jebeno igrati u onom ritmu koji je igrao u trećem setu, isto kao što i Novak nije mogao zadržati ritam iz prva dva. Svejedno, Novaku hvala za ono što je pokazao. Strašno.