AMERIKA

Post Reply
jefferson

#576 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

vivaldi wrote:nemam blage veze o avionima, al ovaj avion pokazuje kakav su gigant ameri - skrsili su u njega toliko para da je mogao cijeli svijet izaci iz recesije, al njima nista..
Skrsili su do sada 327 milijardi dolara, ali prvenstveno u svoju ekonomiju.
Lockheed-Martin (kao i ostali proizvodjaci) imaju svoje laboratorije, postrojenja, dobavljace itd, u svih 50 drzava. To rade zato da bi izvrsili pritisak na Kongres da odrzi ovakve programe zivim.
Joe McCarthy

#577 Re: AMERIKA

Post by Joe McCarthy »

Toliko butthurta oko države koja je jedan od najboljih prijatelja Bosne, ovakve nebuloze bih očekivao na srpskim forumima...

U inat svim Ameromržcima :D
Avetinho

#578 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

Joe McCarthy wrote:Toliko butthurta oko države koja je jedan od najboljih prijatelja Bosne, ovakve nebuloze bih očekivao na srpskim forumima...

Ove nebuloze i dolaze sa srpskih foruma. Vecina idiota su bre iz Sumadije ili sa mycity.com.
Grover

#579 Re: AMERIKA

Post by Grover »

Image
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#580 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Joe McCarthy wrote:Toliko butthurta oko države koja je jedan od najboljih prijatelja Bosne, ovakve nebuloze bih očekivao na srpskim forumima...

Imao sam jednog kolegu koji je prema meni uvijek bio ok i pun postovanja ali posmatrajuci kako se ponasao prema ostalim kolegama, zakljucio sam da je 0 od covjeka i moje postovanje nije imao nikada. Smatram da bi bilo nezrelo, usko i pomalo glupavo odnose posmatrati tako povrsno. No ti kako ti volja, samo nemoj meni braniti da imam svoj stav i misljenje. Demokratija jbg :wink:
UnscarD

#581 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

jefferson wrote:
Klavikula wrote:Zašto je F-35 laka meta za ruske "Flankere"?

"F-35 je previše težak i spor da bi bio uspješan lovac. Ako se ikad sukobimo s neprijateljem koji ima ozbiljno zrakoplovstvo, bit ćemo u velikim problemima", složio se Winslow T. Wheeler, direktor američkog "Straus" projekta vojne reforme.

http://vojnapovijest.vecernji.hr/zasto- ... ere-966731
Odavno poznata cinjencia.
Jedini problem koji Flanker ima je sto je avionika dvije generacije iza F-35.
Wheeler govori ono sto svaki aoerodinamicar govori, a to je ako se F-35 direktno sukobi sa Su-27/30/35 da nema sanse protiv njih. Fazon je sto F-35 nece doci u tu poziciju jer ima daleko bolji radar od Suhoja, podrsku F-22 koji je pravi presretac za razliku od F-35.
E sad, to da je F-35 nesto sto amerikacima ne treba svi znaju, pa i americko vazduhplovstvo, mornarica i marinci.
1. Avion je cisti kompromis. Da bi vertikalno poletao sto hoce marinci mora biti sirok. Ima mala krila, sto znaci da po kvadratnom metru ima veci pritisak sto znaci da se slabije okrece, manevrise itd, sto je problem za avijaciju.
2. Za Armiju je problem sto umjesto 6-cijevnog GAU-8 30mm topa koji A-10 ima, ima 4-cijevni 25mm top sa manjom brzinom i naravno manjom ubjitom moci. Takodje, zbog aeerodinamickih svojstava i potrosnje moze maksimalno ostati u zraku oko sat do sat i pol iznad ratista da bi pruzio podrsku, dok A-10 moze biti i do 4 sata iznad ratista. Takodje, zbog malih krila mora se brze kretati sto znaci da je top manje precizan, kao i svo ostalo oruzje, dok A-10 zbog ogromnog raspona krila moze biti vrlo spor, i "ocistiti" prostor ispred sebe. F-35 zbog tezine nema nikakvu zastitiu A-10 ima titanijumov oklop oko motora i najvaznijih djelova aviona, tako da je bilo primjeraka A-10 koji su pogodjeni sa ZSU-23, i opet sletili nazad u bazu.
3. Za mormaricu je problem jedan motor. Tj. ako avion pri polijetanju sa nosaca izgubi motor, jedina opcija je iskakanje, a u tim situacijama ni iskakanje nije bas najbolje rjesenje. F/A-18 nema taj problem jer ima dva motora, i sa jednim moze bez problema poletiti u slucaju da drugi otakaze.

Suma sumarum:
F-35 ti je projekat nekakvih budala u Pentagonu koji su igrali previse video igrica i kojima je to izgledalo interesantno, a na kraju su dobili veliko nista.
Sta ce biti:
Mornarica ce kupiti novu verziju F-18 koja ima smanjen radarski odraz, da bi mogli obavljati oprave posao. Pentagon i Kongres ce ih natjerati da kupe odredjeni broj F-35, koji ce onda umrijeti polaganom smrcu.
USAF bi mogao vrlo lako da se odluci za F-15 SIlent Eagle jer je Boeing namirisao krv kada je u pitanju F-35. F-16 vec postoji u Block 60 verziji, sto znaci da ni on nije skinut sa liste.

Sad o autoru:
Autor bi trebao znati da F-35 nije "lovac." To je F-22. F-35 je Joint Strike Fighter, znaci avion koji bi kao trebao da podmiri potrebe vazduhoplovstva, marinaca, mornarice i obezbjediti blisku podrsku armiji. To je lijepa zamisao ali ne fercera.
Sto se tice ko ici "protiv" Suhoja, to ce biti F-22, F-15, F-18 i F-16, a ne F-35. Nema potrebe.
Ja ako se dobro sjecam, ti si na ovome formu F35 do nedavno vatreno branio ...drago mi je da je doslo do otreznjenja.
Nego Rusi napravise za cca 35 puta manju cifru od F35 (razvoj kostao 8-10 milijardi USD) avion koji po mnogim stvarima nadmasuje sve sto Ameri imaju i posebno mu je oblik uradjen tako da bas F22 i F35 imaju posebnih problema da ga uoce. T50 stize ... :D
http://www.wired.com/2012/11/russia-stealth/

bitno da je F35 i bacene pare bile dobre za USA ekonomiju kojoj "too big to fail" moze da postane krilatica... :D
http://www.bloomberg.com/news/2013-02-2 ... tates.html

Za ulozenih jos 200-300 miliardi USD, mozda bude mogao da leti i po oblacnom vremenu :D :
http://www.alternet.org/fail-400-billio ... dy-weather
http://blogs.reuters.com/great-debate/2 ... -cant-run/
jefferson

#582 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

UnscarD wrote:
jefferson wrote:
Klavikula wrote:Zašto je F-35 laka meta za ruske "Flankere"?

"F-35 je previše težak i spor da bi bio uspješan lovac. Ako se ikad sukobimo s neprijateljem koji ima ozbiljno zrakoplovstvo, bit ćemo u velikim problemima", složio se Winslow T. Wheeler, direktor američkog "Straus" projekta vojne reforme.

http://vojnapovijest.vecernji.hr/zasto- ... ere-966731
Odavno poznata cinjencia.
Jedini problem koji Flanker ima je sto je avionika dvije generacije iza F-35.
Wheeler govori ono sto svaki aoerodinamicar govori, a to je ako se F-35 direktno sukobi sa Su-27/30/35 da nema sanse protiv njih. Fazon je sto F-35 nece doci u tu poziciju jer ima daleko bolji radar od Suhoja, podrsku F-22 koji je pravi presretac za razliku od F-35.
E sad, to da je F-35 nesto sto amerikacima ne treba svi znaju, pa i americko vazduhplovstvo, mornarica i marinci.
1. Avion je cisti kompromis. Da bi vertikalno poletao sto hoce marinci mora biti sirok. Ima mala krila, sto znaci da po kvadratnom metru ima veci pritisak sto znaci da se slabije okrece, manevrise itd, sto je problem za avijaciju.
2. Za Armiju je problem sto umjesto 6-cijevnog GAU-8 30mm topa koji A-10 ima, ima 4-cijevni 25mm top sa manjom brzinom i naravno manjom ubjitom moci. Takodje, zbog aeerodinamickih svojstava i potrosnje moze maksimalno ostati u zraku oko sat do sat i pol iznad ratista da bi pruzio podrsku, dok A-10 moze biti i do 4 sata iznad ratista. Takodje, zbog malih krila mora se brze kretati sto znaci da je top manje precizan, kao i svo ostalo oruzje, dok A-10 zbog ogromnog raspona krila moze biti vrlo spor, i "ocistiti" prostor ispred sebe. F-35 zbog tezine nema nikakvu zastitiu A-10 ima titanijumov oklop oko motora i najvaznijih djelova aviona, tako da je bilo primjeraka A-10 koji su pogodjeni sa ZSU-23, i opet sletili nazad u bazu.
3. Za mormaricu je problem jedan motor. Tj. ako avion pri polijetanju sa nosaca izgubi motor, jedina opcija je iskakanje, a u tim situacijama ni iskakanje nije bas najbolje rjesenje. F/A-18 nema taj problem jer ima dva motora, i sa jednim moze bez problema poletiti u slucaju da drugi otakaze.

Suma sumarum:
F-35 ti je projekat nekakvih budala u Pentagonu koji su igrali previse video igrica i kojima je to izgledalo interesantno, a na kraju su dobili veliko nista.
Sta ce biti:
Mornarica ce kupiti novu verziju F-18 koja ima smanjen radarski odraz, da bi mogli obavljati oprave posao. Pentagon i Kongres ce ih natjerati da kupe odredjeni broj F-35, koji ce onda umrijeti polaganom smrcu.
USAF bi mogao vrlo lako da se odluci za F-15 SIlent Eagle jer je Boeing namirisao krv kada je u pitanju F-35. F-16 vec postoji u Block 60 verziji, sto znaci da ni on nije skinut sa liste.

Sad o autoru:
Autor bi trebao znati da F-35 nije "lovac." To je F-22. F-35 je Joint Strike Fighter, znaci avion koji bi kao trebao da podmiri potrebe vazduhoplovstva, marinaca, mornarice i obezbjediti blisku podrsku armiji. To je lijepa zamisao ali ne fercera.
Sto se tice ko ici "protiv" Suhoja, to ce biti F-22, F-15, F-18 i F-16, a ne F-35. Nema potrebe.
Ja ako se dobro sjecam, ti si na ovome formu F35 do nedavno vatreno branio ...drago mi je da je doslo do otreznjenja.
Nego Rusi napravise za cca 35 puta manju cifru od F35 (razvoj kostao 8-10 milijardi USD) avion koji po mnogim stvarima nadmasuje sve sto Ameri imaju i posebno mu je oblik uradjen tako da bas F22 i F35 imaju posebnih problema da ga uoce. T50 stize ... :D
http://www.wired.com/2012/11/russia-stealth/

bitno da je F35 i bacene pare bile dobre za USA ekonomiju kojoj "too big to fail" moze da postane krilatica... :D
http://www.bloomberg.com/news/2013-02-2 ... tates.html

Za ulozenih jos 200-300 miliardi USD, mozda bude mogao da leti i po oblacnom vremenu :D :
http://www.alternet.org/fail-400-billio ... dy-weather
http://blogs.reuters.com/great-debate/2 ... -cant-run/
De citiraj moj post gdje sam ja branio F-35?
Da ponovim ukratko ono sto sam rekao:
1. U slucaju bliske borbe Su-27.30/35 su bolji od F-35. U to nema sumnje. Problem za ruse je sto do te borbe nece doci zbog tehnologije koja je 2 generacije ispred ruske u tim avionima, i generaciju ispred T-50 ( a jos se ne zna jesul napravili kritican napredak na tom polju u T-50, sto je najveca boljka ruskih aviona).
2. Problem F-35 je cisto iz americke perspektive. Znaci da li ce amerikanci moci ispunjavati svoje zadatke kada se F-35 uvede? Naravno, jer kako stvari stoje A-10 ostaje u sluzbi minimalno do 2030 godine, s tim da ide unapredjivanje motora i avionike. Iako avijacija pokusava "ubiti" ovaj avion, kako stvari stoje, veterani su uspjeli da izlobiraju ostanak.
3. U F-35 je vec skreno 327 milijardi. Sto? Jel im se moze! Kako ce avion proci to je pitanje. Da li ce se nesto nauciti? Da. Da li ce pomoci ekonomiji? Da. Oni su skrsili 327 milijardi u svoje firme (a ne u francuski nosac helikoptera npr).
Stoga kada pricamo o neuspjehu tog aviona, treba biti realan i pogledati proslost. F-105, F-101, F-111. Svi su oni bili OK, ali ih je zadesila polagana smrt, niakd nisu postali F-4, F-16 i slicno. Tako bi se nesto moglo desiti i F-35. Ali to ne znaci da se u medjuvremenu nece pojaviti novi F-16 kao odgovor na ovo bacanje para, slicno kao sto se desilo nakon uvodjenja F-15.
A Rusi? Amerikanci su pokazali da mogu potrositi 327 miliajrdi dolara u avion, koji mozda nikad nece biti F-16, ali Rusi sada trose sve vise para kojih je sve manje u Rusiji na T-50, o kojem niko nista ne zna. Eto leti na youtube, da li ima problema? Prema Rusima nema, ali ko god se razumije u ove stvari zna da koliko god avion bio jednostavan uvijek ima problema.
UnscarD

#583 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Naravno da T50 ima problema kao i svaki novi avion (jedan od 4 prototipa se zapalio ali je uspio da sleti) ali je poenta da Rusi za 35 -40 puta manji budzet prave avion koji je ozbiljna konkurencija svemu sto imaju Ameri a i Kinezi bi mogli da uskoce u trku.
Zbog F35 ce da u USA "lete glave" i apsolutno se svi slazu da je ovo takav fijasko da je to nevidjeno ...niti blizu nisu primjeri razvoja svih ostalih aviona u proslosti sa ovim ...nisu ovde samo USA pogodjene nego i Kanada i Australia i sve zemlje koje su projekat finasirale (koliko ja znam prvi put ovako zajedno) i cije povjerenje u USA vodjstvo je ovim fijaskom prilicno uzdrmano.
Ti si toliko siguran da USA imaju napredniju avioniku a ja bih volio da znam na cemu baziras to uvjerenje?
Na cemu baziras uvjerenje da je AN/APG-81 toliko superiorniji od N036 Byelka sistema ? Moze li neki izvor ?
UnscarD

#584 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Za A10 se sve slazem, to je legenda ...
jefferson

#585 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

UnscarD wrote:Naravno da T50 ima problema kao i svaki novi avion (jedan od 4 prototipa se zapalio ali je uspio da sleti) ali je poenta da Rusi za 35 -40 puta manji budzet prave avion koji je ozbiljna konkurencija svemu sto imaju Ameri a i Kinezi bi mogli da uskoce u trku.
Zbog F35 ce da u USA "lete glave" i apsolutno se svi slazu da je ovo takav fijasko da je to nevidjeno ...niti blizu nisu primjeri razvoja svih ostalih aviona u proslosti sa ovim ...nisu ovde samo USA pogodjene nego i Kanada i Australia i sve zemlje koje su projekat finasirale (koliko ja znam prvi put ovako zajedno) i cije povjerenje u USA vodjstvo je ovim fijaskom prilicno uzdrmano.
Ti si toliko siguran da USA imaju napredniju avioniku a ja bih volio da znam na cemu baziras to uvjerenje?
Na cemu baziras uvjerenje da je AN/APG-81 toliko superiorniji od N036 Byelka sistema ? Moze li neki izvor ?
Ja koliko znam F-16 je radjen slicno. S tim da je F-16 izabran kao jedan od dva najbolja aviona (YF-17) i nije bilo "concurring development." To se apsolutno slazem, svi su ovdje u gabuli s ovim avionom za koji Lockheed i dalje tvrdi da je extra, pa eto budemo vidjeli hocel biti, ali ja kako vidim stvari, jedino ako ne povecaju krila 40%, smanje tezinu, ubace jaci motor, kako ce biti u rangu recimo F-16.
Sto se tice letenja glava, one su letile, ali koje glave? Najvise interesa u ovaj projekat imaju kongresmeni iz vrlo jakih drzava. F-35 bi se trebao sklapati u Forth WOrthu, i nema teorije da kongresna delegacija iz druge po velicini americke drzave dopusti da se projekat ukine. Mozda par generala plati cijenu, ali to su zrtveni janjci.
Sto se tice avionike, apsolutno sam siguran. Problem sa ruskim avionima je sto konstano imaju dobar performans na mitinzima. Ali slabo kad ili nikako imaju dobar performans u praksi.
Kada god se potegne pitanje kako to da zemlje koje koriste rusku tehnologiju uvijek bivaju porazene a avijacija im dotucena otprilike u prvih 12 sati, izgovor je: trening, broj sati leta, odrzavanje, te nisu to iste specifikacije kao sto rusi imaju, te uvijek nekih milion razloga.
Pa jebemu ako Rusija pravi takvu tehniku i prodaje, onda valjda treba stajati zia tog svog proizvoda.
Na kraju, ,mi znamo kako F-15 rusi MIG-29, ali eto, jos ne znamo kako MIG-29 rusi F-15.
Ja cisto sumnjam da je neko uzeo APG-81 i N036 i uporedio ih, ali s obzirom na istoriju, mogao nastavak u sljedecem broju bi mogao biti slican.
Na kraju krajeva, T-50 nije konkurencija F-35, nego F-22.
UnscarD

#586 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

F35 ce se vjerovatno izgurati do kraja *mada je Pentagon vec jednom razmarao da ga ugasi) ali je steta vec ucinjena. Poljuljano je povjerenje. Japan, Kanada, Australija razmatraju povlacenje iz projekta. Osnovna ideja da ce jedna baze a 3 varijante biti jeftinija je prema RAND studiji iz 2013 vec izgubljena i da bi vec danas bilo jeftinije da su isli sa specificno krojena 3 razlicita aviona.
Studija Center for International Policy iz 2014 kaze da su Locckheed brojvi oko radnih mjesta koje ce otvoriti nerealni a to je bio kljucni argument za kongres.
Sam Lockheed smanjuje broj uposlenih od 2013 u Fort Worthu ...
Najnovije procjene kazu da ce operativni troskovi biti 79% veci od aviona koje treba da zamjeni.
Glavni tehnicki problem (nevjerovatno) ostaje software. Izgleda da se sa elektronikom moze i pretjerati i da je mozda bolje kada je malo jednostavnije.
Sve u svemu, F35 je totalni fail, po svakom osnovu.

Sto se tice operativne istorije i potencijalnih sukoba stare generacije, nisu to nikada bili ravnopravni sukobi. Bas gledam dokumentrac o srpskim pilotima koji su u Migovima 29 oboreni..ovom jednom motorolom javljali da poleti ali mu ni motorola nije radila pa mu mehanicar dotrcao do aviona da mu kaze da poleti :-) . Mislim da nije bilo puno drugacije ni sa Sirijskim vs Izraelskkim avionima. Ali to je vise stvar politike i toga kako USA podrzavaju svoje partnere (NATO) a Izrael ako nije spremniji od pola od orginlanih 12 clanica NATO saveza nije sigurno ni losiji. Kazes da se brinu za avione...to je vec politika. Recimo srpski Migovi nisu mogli biti remotovani radi sanckija.
Bio je neki hype na netu da je kao jedan F15 oboren iznad Srbije od strane miga 29 ali to su gluposti, a konfuziju su napravili odbaceni tankovi za gorivo sa F15 koji su fotografisani.
U svakom slucaju operativna istorija sukoba je takva da USA avioni mislim da nemaju niti jedan jedini gubitak u air to air dogfightu jos od Vijetnamskog rata i to stoji, ali sa druge strane, zaista nema (hvala Bogu) ni zabiljezen slucaj sukoba sa ravnopravnim elementima.
U svakom slucaju, novi razvoj dogadjaja ide na ruku industriji oruzja sa obje strane i to je ono sto je tuga.
animals

#587 Re: AMERIKA

Post by animals »

UnscarD wrote:

Imao sam jednog kolegu koji je prema meni uvijek bio ok i pun postovanja ali posmatrajuci kako se ponasao prema ostalim kolegama, zakljucio sam da je 0 od covjeka i moje postovanje nije imao nikada. Smatram da bi bilo nezrelo, usko i pomalo glupavo odnose posmatrati tako povrsno. No ti kako ti volja, samo nemoj meni braniti da imam svoj stav i misljenje. Demokratija jbg :wink:
Problem je u necemu drugom..Srbi vole Ruse, Bosnjaci sve koji su muslimani, zato i jesu protiv Izraela i Amerike..
to je to..
General War

#588 Re: AMERIKA

Post by General War »

...Ama T 50 je jos u razvoju..nije pocela ni pred serija a strucnjaci bi da uporedjuju :-)
General War

#589 Re: AMERIKA

Post by General War »

UnscarD wrote:Naravno da T50 ima problema kao i svaki novi avion (jedan od 4 prototipa se zapalio ali je uspio da sleti) ali je poenta da Rusi za 35 -40 puta manji budzet prave avion koji je ozbiljna konkurencija svemu sto imaju Ameri a i Kinezi bi mogli da uskoce u trku.
ZAto sto za taj ruski radar je jos u razvoju i ocekuje se da ce biti operativan (IOC) tek 2015 godine i nemas ama nijednu neovisnu studiju...Rusi rekli i gotovo. dok APG-81 je vec u uporebi...dovoljan razlog.
F35 je sistem sa najvise novih tehnologija koje se inkorporiraju, naravno kad nesto prvi put pravis da ne znas na koje probleme mozes naici sto utice i na cijenu...ali ima se moze se :wink:
jefferson

#590 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

General War wrote:
ZAto sto za taj ruski radar je jos u razvoju i ocekuje se da ce biti operativan (IOC) tek 2015 godine i nemas ama nijednu neovisnu studiju...Rusi rekli i gotovo. dok APG-81 je vec u uporebi...dovoljan razlog.
F35 je sistem sa najvise novih tehnologija koje se inkorporiraju, naravno kad nesto prvi put pravis da ne znas na koje probleme mozes naici sto utice i na cijenu...ali ima se moze se :wink:
Hajde ti to objasni drugovima :D
Nek oni rjese sagorjevanje na motoru, pa tek onda se hvataju radara.
Last edited by jefferson on 11/11/2014 05:40, edited 1 time in total.
jefferson

#591 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

jefferson wrote:
General War wrote:
..
UnscarD

#592 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

AN/APG-81 je u upotrebi isto koliko i N036 dakle u TESTNOJ fazi su oba. 2010 godine je imao test koji je uspjezno polozio.
Zato sam i postavio pitanje da li postoji neka komparacija a u upotrebi, zao mi je ali jos uvijek nije. Ameri rekli i gotovo.

Mozda bi bolje bilo komparirati one sa F22 i SU35S iz kojih su ovi novi izvedeni odnosno modele AN/APG-77 i Irbis-E o kojima se ipak vise zna iako rade na drugacijim tehnologijama (jedan je aktivni a drugi pasivni). Za pocetak, Ruski stare generacije ima domet od 400km a americki od oko 200 km pa ona prica o tome ko koga prvi vidi (bez pridruzenog AWACSA naravno) moze da ima svoj logican zakljucak.
Gojeni H

#593 Re: AMERIKA

Post by Gojeni H »

animals wrote: Problem je u necemu drugom..Srbi vole Ruse, Bosnjaci sve koji su muslimani, zato i jesu protiv Izraela i Amerike..
to je to..
A Hrvati Nijemce i becke konje. Jel' tako? naravno da jest.
General War

#594 Re: AMERIKA

Post by General War »

UnscarD wrote:AN/APG-81 je u upotrebi isto koliko i N036 dakle u TESTNOJ fazi su oba. 2010 godine je imao test koji je uspjezno polozio.
Zato sam i postavio pitanje da li postoji neka komparacija a u upotrebi, zao mi je ali jos uvijek nije. Ameri rekli i gotovo.

Mozda bi bolje bilo komparirati one sa F22 i SU35S iz kojih su ovi novi izvedeni odnosno modele AN/APG-77 i Irbis-E o kojima se ipak vise zna iako rade na drugacijim tehnologijama (jedan je aktivni a drugi pasivni). Za pocetak, Ruski stare generacije ima domet od 400km a americki od oko 200 km pa ona prica o tome ko koga prvi vidi (bez pridruzenog AWACSA naravno) moze da ima svoj logican zakljucak.
Imas i APG 80 koji je na novom F16 instaliran...i ne ide to nadmetanje sa ili bez AWACS-a...avioni kao avioni iz vijetnama ili II SR su se prestali uporedjivati tako...F35 kao i Raptor ili bilo koji drugi avion u RV SAD su samo dio integrisanog sistema a ne partizanska eskadrila...jer pored radara je jako bitno ima li raketu da moze se iskoristiti sa takvim dometom radara pa onda druge podsisteme (npr DAS ili ECM kod F35)...tako i za Irbis E...kad vidis da R77 se jos testira i da Su 35 (koji navodno ima Irbis-e) i ono sto nosi daje povoda za sumnju u prenapuhanost operativnih mogucnosti ruskih PESA radara i integracija sa VV VZ oruzjem...redovno se provaljuju na mitinzima gdje redaju oruzja koja nisu integrisana uz avion..generalno MIG 29 SMT i M2.
UnscarD

#595 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Naravno da ne idu poredjenja i da bi u realnom sukobu integrisani sistemi sa ukljucenim AWACSOM sa jedne ali i sa druge strane igrali ulogu, ali meni nedostaje znanja za ukljucivanje svih tih parametara pa se u to i ne upustam. Ti ako to znanje imas, budi slobodan pa napisi na osnovu cega mislis sta i kako bi se moglo desiti ali u takvom jednom scenariju obicno se rasprava zavrsi na Tridentu, Minutemanu i Bulavi. Ja cu ti reci samo da su AWACSI vec dugo u upotrebi i da rusi imaju specijalne avione i sisteme dizajnirane sa jedinom namjenom da obore AWACSA ...
To za provaljivanje, ne znam na sta si tacno mislio ali daj neki link. Nije mi logicno da neko na AEROMITINGU pravi neke amaterske greske pa mi to vise lici na neku propagandu.
jefferson

#596 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

UnscarD wrote:AN/APG-81 je u upotrebi isto koliko i N036 dakle u TESTNOJ fazi su oba. 2010 godine je imao test koji je uspjezno polozio.

Cekaj ti pravis komparaciju F-22 i SU-35 na osnovu radara? Pa sta je ovo? Dvojica iz cetvrtog dva sa drugog sprata se odlucila potuci, ali prije toga skola se kladi ko ce pobjediti jer ovaj iz trece klupe ima veca stopala?
F-22, F-35 itd, itd, su dio integracionog sistema. Ovdje se uvijek neko nadje ko pocne pricati o tome jel radar ima domet 200 ili 300km. Jel raketa ima domet 100 ili 200km. Koga to briga. Ratovi se dobijaju zbog organizacije cijele vojske a ne radara koji ima 100km veci domet.
Rusi znaju napraviti aerodinamicki skoro pa savrsena avion (doduse o nekima bi se moglo diskutovati s obzirom na dodatke koji ocito sluze za rjesavanje aerodinamickih problema). Medjutim, i pored toga radara evo sta je problem Rusije:
1. Prosjecan pilot leti oko 150 sati godisnje (americki piloti lete minimalno 300).
2. Odrzavanje: Npr. Srbiija je narucila 10 motora za Mig-29 prije par godina, samo 3 su upalila na stolu odmah.
3. Izrada. Ko god je imao prilike vidjeti, sjediti, letiti sta god bilo koji ruski avion vidio je nepravilnosti u izradi, aljkavost itd. Svaka verzija MIG-a 21 je drugacija od ostalih. MIG-29M2 ima tako instalirane osnovne uredjaje za letenje da se covjek zapita da li je covjek koji je to dizajnirao uopste ikad letio u avionu. O tome da taj isti M2 ima vidljiv zamor materijala nakon 120 sati leta je suvisno i pricati.
4. Bliska borba? Radarski navodjene rakete su inace neprecizne rakete. Amerikanci kada pucaju na cilj sa takvom raketom obicno ispale dvije na jedan cilj. IC su daleko pouzdanije, ali Rusi npr. imaju rakete sa manjom bojevom glavom sto je ogromna mana kod rakete koja ej bazirana na blizinskom upaljacu kao primarnom upaljacu. Drugo, ako ulazis u blisku borbu, vidljivost tj. manjak vidljivosti je kljuc. Rusi jos uvijek pokusavaju da rijese sagorjevanje svojih motora. Iako su postigli napredak u odnosu na MIG-29, i dalje kada avion na mitingu da gas, odmah mozes znati da je to ruski avion.

Stoga, to sto Rusi mogu napraviti hipoteticki (jel kod Rusa je sve hipoteticki osim AK-47) bolji radar, kakve veze to ima kada kada taj avion nema potrebnu podrsku ostalih aviona. Druga stvar, cemu sluzi taj avion? Odbrani zracnog prostora Rusije? Hocel amerikanci napasti Rusiju kao sto su bombardovali Drezden? Hajmo reci da prave taj avion da prodaju zemljama koje nemaju para kupiti F-35. Ako ej to slucaj, onda se vrati na tacku 2 i 3.
UnscarD

#597 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Hahaha , bas vala kao cetvrti 3 , ja sam i rekao u postu iznad da se ne pretvaram da znam nesto sto ne znam ali isto tako 100% znam da to ni Vas dvojica ne znate nista previse bolje :wink:
I nije bas samo AK47 hipoteticki, znas ima ljudi, dan danas se kunu u Nivu a o T34 da ne pricam.
Bas mi je otac pricao kako je ljubaznoscu Americkog vojnika, krajem WW2 imao priliku da udje u M4 Sherman i da je on izgledao unutra bolje nego neciji stan u to vrijeme a vojnik ga je unutra pocastio sa viskijem koji je imao u mini baru...kada je pokusao da udje u T34, porezao je ruku na hvat predvidjen za penjanje ne tenk jer je toliko grubo bio uradjen ali mu to ipak nije smetalo da u stvarnoj borbi blista, mozda upravo zbog te robusnosti.

Ipak, potpuno stoji to za USA pilote i trening... jbg puno prakse imaju sirom svijeta za razliku od Rusa.
Grover

#598 Re: AMERIKA

Post by Grover »

Image
Ko je lider slobodnog, a ko porobljenog sveta?
General War

#599 Re: AMERIKA

Post by General War »

UnscarD wrote:Naravno da ne idu poredjenja i da bi u realnom sukobu integrisani sistemi sa ukljucenim AWACSOM sa jedne ali i sa druge strane igrali ulogu, ali meni nedostaje znanja za ukljucivanje svih tih parametara pa se u to i ne upustam. Ti ako to znanje imas, budi slobodan pa napisi na osnovu cega mislis sta i kako bi se moglo desiti ali u takvom jednom scenariju obicno se rasprava zavrsi na Tridentu, Minutemanu i Bulavi. Ja cu ti reci samo da su AWACSI vec dugo u upotrebi i da rusi imaju specijalne avione i sisteme dizajnirane sa jedinom namjenom da obore AWACSA ...
To za provaljivanje, ne znam na sta si tacno mislio ali daj neki link. Nije mi logicno da neko na AEROMITINGU pravi neke amaterske greske pa mi to vise lici na neku propagandu.
Pa na srecu najvjerovatnije necemo svjedociti ratu izmedju rusa ili amera tako da cemo ostati uskraceni za pouzdane podatke...ostaje samo uporedba iz lokalnih ratva gdje ameri (sa koalicijom) bez zadrske zbrisu vazduhoplovstvo napadnutog za tili cas...Mig 31 koji je dizajniran da obara AWACS tesko da ce moci odraditi zadatak jer rusija je iz svih pravaca uz granicu pokrivena osmatrackim radarima kao i morska obala. (leteci)awacs tu i nije neophodan za podrucje rusije.Niti zapadu to je bitnojer ne planira kopnenu ofanzivu na rusiju, znaci bitno je preduprijediti ofanzivne namjere rusije prema drugima. a markentinske trikove na aeromitinzima cu kasnije linkovati pa uporedi.
jefferson

#600 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

UnscarD wrote:Hahaha , bas vala kao cetvrti 3 , ja sam i rekao u postu iznad da se ne pretvaram da znam nesto sto ne znam ali isto tako 100% znam da to ni Vas dvojica ne znate nista previse bolje :wink:
I nije bas samo AK47 hipoteticki, znas ima ljudi, dan danas se kunu u Nivu a o T34 da ne pricam.
Bas mi je otac pricao kako je ljubaznoscu Americkog vojnika, krajem WW2 imao priliku da udje u M4 Sherman i da je on izgledao unutra bolje nego neciji stan u to vrijeme a vojnik ga je unutra pocastio sa viskijem koji je imao u mini baru...kada je pokusao da udje u T34, porezao je ruku na hvat predvidjen za penjanje ne tenk jer je toliko grubo bio uradjen ali mu to ipak nije smetalo da u stvarnoj borbi blista, mozda upravo zbog te robusnosti.

Ipak, potpuno stoji to za USA pilote i trening... jbg puno prakse imaju sirom svijeta za razliku od Rusa.
Dobro eto zaboravio sam na T-34 :D
Jedina stvar je sto su npr. amerikanci naucili lekciju na tome, dok s obzirom na performans koji su pokazali T-72, T-80 protiv zapadnih tenkova, reklo bi se da su Rusi lekciju zaboravili.
Post Reply