UnscarD wrote:Naravno da T50 ima problema kao i svaki novi avion (jedan od 4 prototipa se zapalio ali je uspio da sleti) ali je poenta da Rusi za 35 -40 puta manji budzet prave avion koji je ozbiljna konkurencija svemu sto imaju Ameri a i Kinezi bi mogli da uskoce u trku.
Zbog F35 ce da u USA "lete glave" i apsolutno se svi slazu da je ovo takav fijasko da je to nevidjeno ...niti blizu nisu primjeri razvoja svih ostalih aviona u proslosti sa ovim ...nisu ovde samo USA pogodjene nego i Kanada i Australia i sve zemlje koje su projekat finasirale (koliko ja znam prvi put ovako zajedno) i cije povjerenje u USA vodjstvo je ovim fijaskom prilicno uzdrmano.
Ti si toliko siguran da USA imaju napredniju avioniku a ja bih volio da znam na cemu baziras to uvjerenje?
Na cemu baziras uvjerenje da je AN/APG-81 toliko superiorniji od N036 Byelka sistema ? Moze li neki izvor ?
Ja koliko znam F-16 je radjen slicno. S tim da je F-16 izabran kao jedan od dva najbolja aviona (YF-17) i nije bilo "concurring development." To se apsolutno slazem, svi su ovdje u gabuli s ovim avionom za koji Lockheed i dalje tvrdi da je extra, pa eto budemo vidjeli hocel biti, ali ja kako vidim stvari, jedino ako ne povecaju krila 40%, smanje tezinu, ubace jaci motor, kako ce biti u rangu recimo F-16.
Sto se tice letenja glava, one su letile, ali koje glave? Najvise interesa u ovaj projekat imaju kongresmeni iz vrlo jakih drzava. F-35 bi se trebao sklapati u Forth WOrthu, i nema teorije da kongresna delegacija iz druge po velicini americke drzave dopusti da se projekat ukine. Mozda par generala plati cijenu, ali to su zrtveni janjci.
Sto se tice avionike, apsolutno sam siguran. Problem sa ruskim avionima je sto konstano imaju dobar performans na mitinzima. Ali slabo kad ili nikako imaju dobar performans u praksi.
Kada god se potegne pitanje kako to da zemlje koje koriste rusku tehnologiju uvijek bivaju porazene a avijacija im dotucena otprilike u prvih 12 sati, izgovor je: trening, broj sati leta, odrzavanje, te nisu to iste specifikacije kao sto rusi imaju, te uvijek nekih milion razloga.
Pa jebemu ako Rusija pravi takvu tehniku i prodaje, onda valjda treba stajati zia tog svog proizvoda.
Na kraju, ,mi znamo kako F-15 rusi MIG-29, ali eto, jos ne znamo kako MIG-29 rusi F-15.
Ja cisto sumnjam da je neko uzeo APG-81 i N036 i uporedio ih, ali s obzirom na istoriju, mogao nastavak u sljedecem broju bi mogao biti slican.
Na kraju krajeva, T-50 nije konkurencija F-35, nego F-22.