Slike Banjaluke

Vijesti i zbivanja u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Bos. Gradišci, Prnjavoru, Tesliću, Derventi, Bos. Brodu...

Moderator: banjaluka078

Post Reply
bingov buraz

#576 Re: Slike Banjaluke

Post by bingov buraz »

pirmin wrote:Ja sam otisao na onu zgradu prekoputa danasnje Pasaliceve radnje.
Jesmo li na istoj?
Ne sjecam se kakvih je sve radnji bilo.
Nije to taj ako misliš na onih ključara Pašalića novu radnju,ovaj je nekako između Kasim Hadžić škole i Sakibove mesnice ili Ommadownove zgrade ako možeš vizualizirati tu liniju,okolo su bile puno manje zgrade pa se on isticao visinom.Sad bi ga ja zaokružio na onoj slici ali sam previše lijen :mrgreen: uglavnom stoji bočno na toj slici.Ima onu žutu traku kroz sredinu,nije sav žut.
bingov buraz

#577 Re: Slike Banjaluke

Post by bingov buraz »

banjaluka078 wrote:Živ je Sakib, samo se promijenila vlasnička struktura.

U po' Mejdana.

Image
Zar mu sin sad ne drži to,mislim da se zove Avdo?
Ommadawn

#578 Re: Slike Banjaluke

Post by Ommadawn »

Avdo se zove, sjecam ga se dobro, uvijek prijatan i nasmijan. Sjecam se da su imali bijelog Mercedesa W123, meni i dan danas ekstra auto.
banjaluka078

#579 Re: Slike Banjaluke

Post by banjaluka078 »

pirmin wrote:Ma snasao bi se garant, mala je BL.
Nije London u pitanju.
Strazbur sam provalila, "donji" Budžak nikad! :D Skreneš s glavne u jednu uličicu i to je to, lavirint! Sa Starčevicom i ne pokušavam. Brdo zgrada, bukvalno. Meni to sve isto.
banjaluka078

#580 Re: Slike Banjaluke

Post by banjaluka078 »

bingov buraz wrote: Zar mu sin sad ne drži to,mislim da se zove Avdo?
Zbog nekih dugova ih je preuzeo mesar od kojeg su nabavljali meso. Mislim da je u porodici ostala onu druga mesnica, kod Zmaj Jovine škole, na Hisetama.
bingov buraz

#581 Re: Slike Banjaluke

Post by bingov buraz »

banjaluka078 wrote:
bingov buraz wrote: Zar mu sin sad ne drži to,mislim da se zove Avdo?
Zbog nekih dugova ih je preuzeo mesar od kojeg su nabavljali meso. Mislim da je u porodici ostala onu druga mesnica, kod Zmaj Jovine škole, na Hisetama.
Svašta,to je kao da mi kažeš da je propao Samsung,bez karikiranja.Onakav biznis uništiti treba biti maher.
Opet ko zna šta je razlog...
Ommadawn

#582 Re: Slike Banjaluke

Post by Ommadawn »

I meni je malo čudno, ipak su stara mesarska porodica.
No voditi firmu nije ni malo lako.
banjaluka078

#583 Re: Slike Banjaluke

Post by banjaluka078 »

bingov buraz wrote:
Svašta,to je kao da mi kažeš da je propao Samsung,bez karikiranja.Onakav biznis uništiti treba biti maher.
Tužna priča. Jedan dio porodice finansijski iscrpljen zbog bolesti djeteta koje je godinama na liječenju van BL, drugi zbog kocke.
bingov buraz

#584 Re: Slike Banjaluke

Post by bingov buraz »

banjaluka078 wrote:
bingov buraz wrote:
Tužna priča. Jedan dio porodice finansijski iscrpljen zbog bolesti djeteta koje je godinama na liječenju van BL, drugi zbog kocke.
E jbg. :|
pirmin

#585 Re: Slike Banjaluke

Post by pirmin »

banjaluka078 wrote:
pirmin wrote:Ma snasao bi se garant, mala je BL.
Nije London u pitanju.
Strazbur sam provalila, "donji" Budžak nikad! :D Skreneš s glavne u jednu uličicu i to je to, lavirint! Sa Starčevicom i ne pokušavam. Brdo zgrada, bukvalno. Meni to sve isto.
Ne znam da li sam dva puta zalazio u Budzak, tamo je bio samo onaj ko bas nema bolje opcije prije rata.
Jos kad krenu poplave, skoro prva linija. :(
Danas mozda i nije tako izrazeno favela-stanje jer se grad siri u tom pravcu.
banjaluka078

#586 Re: Slike Banjaluke

Post by banjaluka078 »

pirmin wrote: Ne znam da li sam dva puta zalazio u Budzak, tamo je bio samo onaj ko bas nema bolje opcije prije rata.
Jos kad krenu poplave, skoro prva linija. :(
Danas mozda i nije tako izrazeno favela-stanje jer se grad siri u tom pravcu.
Sada više uopšte ne postoji "rupa" između Budžaka, Derviša, Trna, Zalužana...sve je u nizu, dosta preduzeća ima predstavništva tamo, kuće, zgrade... U nekim totalno besposlenim subotama se bicom otisnemo "u avanture" pa idemo u naselja u koja inače ne bismo zašli. Nekada su Motike i Šargovac bile kraj svijeta i nama je bilo beskrajno žao đaka koji su nam u školu putovali čak iz tih udaljenih krajeva. :D Sad tamo nema kuće ispod dva sprata. Ogromno izbjegličko naselje s ulicama nazvanim po gradovima (gradovima?) iz kojih su stanovnici. Sve kuće su bb, nemaju broja, jer ne postoje, jer nikada nisu tražili građevinsku dozvolu (politika je bila da se ostavi što veći broj izbjeglica u BL, davane su parcele i građevinski materijal), a sada im ne pada na um da traže legalizaciju objekata.
Ommadawn

#587 Re: Slike Banjaluke

Post by Ommadawn »

Ja sam u Budžaku jedno kratko vrijeme živio, period mart-juni 1989 godine. Stara je tamo dobila neki stan, one montažne kuće sa garažom i baštom.
No u maju iste godine nam jave da je stara dobila stan u Mejdanu i niko sretniji od mene.

Nikad se, ni pored najbolje volje, ni ja ni sestra uklopili u tu sredinu.
Ommadawn

#588 Re: Slike Banjaluke

Post by Ommadawn »

banjaluka078 wrote:
bingov buraz wrote:
:(
bingov buraz

#589 Re: Slike Banjaluke

Post by bingov buraz »

Moji rahmetli dido i majka su živjeli u Budžaku,poslije zemljotresa su dobili tamo tu baraku.Grozno naselje tad a danas pogotovo.
Ommadawn

#590 Re: Slike Banjaluke

Post by Ommadawn »

bingov buraz wrote:Moji rahmetli dido i majka su živjeli u Budžaku,poslije zemljotresa su dobili tamo tu baraku.Grozno naselje tad a danas pogotovo.
Barake su priča za sebe a montažne kuće kao malo nešto bolje.
Jarane, kad sam prolazio kraj baraka prvi put, ja i sestra, kontam u sebi “Kusturice đe si?”, bilo nam kraće tuda da prolazimo. I tad nas napadoše djeca odatle, ono baš vidiš po odjeći da je to bijeda. Ovaj jedan stao sestri na put i ja ga gurnem u stranu, sestru pustim da prođe i rekoh “bježi ti” a ja ovamo sa ovima se marišem. Tad sam dobio batine. Drugi put prolazio sam i opet me napadnu, tad puknem šamar onom najjačem i to najjače što sam mogao (kasnije mi bilo žao, jebote) kad dijete se uhvati za glavu i poče vrištati a ovi ostali se razbježaše kad eto odjednom starijih. Bježi. Nikad više nisam išao tuda.
Tipicoti

#591 Re: Slike Banjaluke

Post by Tipicoti »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
cevapcinica

#592 Re: Slike Banjaluke

Post by cevapcinica »

Ommadawn wrote:
banjaluka078 wrote:Živ je Sakib, samo se promijenila vlasnička struktura.

U po' Mejdana.

Image
Brace Jugovica (bivsa Brace Bukica, promijenjen naziv 19-og maja 1993) je moja ulica. Sakibova mesnica je bila jos nize od onih "novih" zgrada. To znam jer sam u jednoj od njih zivio. Prekoputa Sakibove mesnice bila je pekara "Panino", do nje je otvorena jedna mala prodavnica. Do Sakiba je bio otvoren jedan video-klub, zvao se "Audi" (Znam, znam, jedno od "kreativnih" imena novonastalih privatnih firmi, fenomen u cijeloj istocnoj Evropi), a odmah blizu njega i prodavnica "Una" koju je drzao izvjesni Nesho.
Do Neshe je bio neki diskont koji se zvao "Dado Commerce", taj je za vrijeme rata znao davati i na veresiju.
Sakibova mesnica nije vise na starom mjestu. Na staroj lokaciji je mesnica koju drzi firma koja je prije isporucivala meso Sakibovoj mesnici. Na staro mjesto ne treba ici ako hoces da dobijes nesto sto je jestivo jer su njihovi cevapi, sis itd. katastrofa i nesto najgore sto sam ja a i jedno dvadeset ljudi koje znam a koji su tamo kupovali proslog ljeta probali. Cevapi su biki masni, prebibereni i sa ukusom vegete (tipicno kada se sakriva lose meso). Sve u svemu ogavno, odvratno i nejestivo.

Mesnica koju sada drzi Sakibov sin je preko puta prolaza koji vodi u Zmaj Jovinu skolu. Tu su prije imali svoju rostiljnicu ali je pored toga sada i mesnica. Sve ovo oko promjene adrese, stare lokacije itd. mi je ispricao sam Sakibov sin. Da bi me ubijedio da su njegovi cevapi priblizni starim su mi kao staroj musteriji na brzinu spremili malo cevapa i sisa. :-)

Znam da je kvalitet i kod njih navno podesen za ekonomske uslove ali je ukus bio kao stari a u poredenju sa navedenom mesnicom je za Michelinovih zvjezdica. :)
banjaluka078

#593 Re: Slike Banjaluke

Post by banjaluka078 »

cevapcinica wrote:
Sakibova mesnica nije vise na starom mjestu. Na staroj lokaciji je mesnica koju drzi firma koja je prije isporucivala meso Sakibovoj mesnici. Na staro mjesto ne treba ici ako hoces da dobijes nesto sto je jestivo jer su njihovi cevapi, sis itd. katastrofa i nesto najgore sto sam ja a i jedno dvadeset ljudi koje znam a koji su tamo kupovali proslog ljeta probali. Cevapi su biki masni, prebibereni i sa ukusom vegete (tipicno kada se sakriva lose meso). Sve u svemu ogavno, odvratno i nejestivo.

Mesnica koju sada drzi Sakibov sin je preko puta prolaza koji vodi u Zmaj Jovinu skolu. Tu su prije imali svoju rostiljnicu ali je pored toga sada i mesnica. Sve ovo oko promjene adrese, stare lokacije itd. mi je ispricao sam Sakibov sin. Da bi me ubijedio da su njegovi cevapi priblizni starim su mi kao staroj musteriji na brzinu spremili malo cevapa i sisa. :-)

Znam da je kvalitet i kod njih navno podesen za ekonomske uslove ali je ukus bio kao stari a u poredenju sa navedenom mesnicom je za Michelinovih zvjezdica. :)
Meni su stari Sakibovi ćevapi bili užasni, ne jednom napuhani kojekakvim dodacima i prepuni masnoće, šiš mu je tek bio grozan...kad bolje razmislim, i nema mi puno razlike od ovog što se sad prodaje kod Iriškića, koji je preuzeo lokaciju. Doduše, ako je njegovo meso bilo i prije, a jeste, onda je baza za ćevap ista.

Mesnica kod Zmaj Jovine je postojala i niz godina dok je Sakib radio, sin je paralelno vodio svoj posao. Ni njegovi ćevapi mi nisu za oduševiti se.

U stvari, ćevapi se jedu u ćevabdžinici, ko ih voli. A meni izgleda i nisu vrhunska hrana. :D
Tipicoti

#594 Re: Slike Banjaluke

Post by Tipicoti »

Image
banjaluka078

#595 Re: Slike Banjaluke

Post by banjaluka078 »

Image

Image
Tipicoti

#596 Re: Slike Banjaluke

Post by Tipicoti »