Samo za 30+ forumase

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
astrid

#576 Re: Samo za 30+ forumase

Post by astrid »

Sto sam ovo znala da vrtiiim :D

Image

..ove role su bil hit :)

Image
apsidejzi

#577 Re: Samo za 30+ forumase

Post by apsidejzi »

Kad gledam ove slike ne mogu se otrgnuti utisku da je jedina razlika danas i prije mnogo siri asortiman proizvoda. Sve ovo gore je drugorazredno kinesko smece koje su nam tusili i zaradjivali velike novce oni koji su prvi otkrili kinu kao izvor jeftine radne snage.

Kasnije se to rasirilo, dosli drugi proizvodi, konkurenti i ovi su malo po malo utopili se u masu. Ja svojoj trogodisnjoj curici ponekad kupim pez al kad realno pogledam pez je smece u odnosu na izbor slatkisa koji se mogu uzeti.

Sva razlika je u siroj ponudi. Puna prodavnica peza al mu slab promet. Neki dan vidim da za 2 KM mozes kupit 100 klikera. Nekad sam ih toliko zelio a vidi sad po kojoj cijeni ih mozes dobit kad ih niko nece jer imaju drugi izvor zabave.
astrid

#578 Re: Samo za 30+ forumase

Post by astrid »

Nezaboravna Vesela sveska :)

Image
respo

#579 Re: Samo za 30+ forumase

Post by respo »

galeb cokolada
astrid

#580 Re: Samo za 30+ forumase

Post by astrid »

Ne znam ,da li je neko vec postavio...

Image
Creasy

#581 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Creasy »

WRRsmom wrote:Image

moj vozo svijetlo plavog, djeca ga zvala prdavac meni bilo kriiivoooo :cry: :lol:

a za igracku ne znam :hm:

Ovo je cuveni Tarantantan. :D
Sephora

#582 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Sephora »

Nekad i sad..

Image
respo

#583 Re: Samo za 30+ forumase

Post by respo »

oni mali auti na pedale :)
Sephora

#584 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Sephora »

I ovih deka..Svaka kuca imala !:)

Image
Creasy

#585 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Creasy »

Ovo mi je nekad mijenjalo obrok:

Image

Image

Nije se imalo vremena ici kuci na rucak. :D
Sephora

#586 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Sephora »

Image
detroit-mercy

#587 Re: Samo za 30+ forumase

Post by detroit-mercy »

Sephora wrote:I ovih deka..Svaka kuca imala !:)

Image
Ambasadorke :D .
detroit-mercy

#588 Re: Samo za 30+ forumase

Post by detroit-mercy »

detroit-mercy wrote:

Image
A jambolije, navece dodjem pjan iz carsije pa se pokrijem jambolijom, ujutro ko da sam kod ovaca spavao :D .
Sephora

#589 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Sephora »

detroit-mercy wrote:

Image
A bile i one deke cupaci , ne jambolije nego kopije...Bilo ih raznih boja... :lol: Takoder bilo moderno !:)
Naslovnica

#590 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Naslovnica »

apsidejzi wrote:Kad gledam ove slike ne mogu se otrgnuti utisku da je jedina razlika danas i prije mnogo siri asortiman proizvoda. Sve ovo gore je drugorazredno kinesko smece koje su nam tusili i zaradjivali velike novce oni koji su prvi otkrili kinu kao izvor jeftine radne snage.

Kasnije se to rasirilo, dosli drugi proizvodi, konkurenti i ovi su malo po malo utopili se u masu. Ja svojoj trogodisnjoj curici ponekad kupim pez al kad realno pogledam pez je smece u odnosu na izbor slatkisa koji se mogu uzeti.

Sva razlika je u siroj ponudi. Puna prodavnica peza al mu slab promet. Neki dan vidim da za 2 KM mozes kupit 100 klikera. Nekad sam ih toliko zelio a vidi sad po kojoj cijeni ih mozes dobit kad ih niko nece jer imaju drugi izvor zabave.
Veliki procenat proizvoda sa dosadašnjih slika su proizvodi koji su se proizvodili u Ex-Yu, po JUS standardu.
JUS standard je po mnogim pitanjima i danas iznad mnogih EU legislativa po pitanju legislativa i kvaliteta.
Kada se danas kupi komad namještaja, TV, veš mašina, frižider - mijenja se nakon nekoliko godina, 10max. Nekadašnji namještaj, frižider...trajali su, i trajali, i trajali....
Nekada je TV guzonja bio 2000DM, video oko 1600km (sjećam se kada su moji otišli u Švabiju na nekoliko dana i donijeli Loewe TV koji je bio toliko napredan da nismo znali kako da naštimamo kanale, a video je imao žičani daljinski).
Kompjuteri skoro da nisu postojali kod običnog svijeta, sjećam se prvog susreta sa ZX-om i igricom formula, to je bilo kao naučna fantastika.
Današnje generacije odrastaju u sasvim drugom okruženju i sistemu vrijednovanja, i nema tu šta da se kaže. Ja znam da se ja svoje djetinjstvo nikada ne bih mijenjao za djetinjstvo kakvo imaju današnja djeca. Isto sam tako siguran da se današnja djeca ne bi odrekla interneta, PS3, S3, McD i ostalih, da kažem, evoloucijskih dometa.
Isto kako ja njih razumijem, nadam se da će i oni mene jednog dana da shvate zašto sam ponekad nostalgičan za starim dobrim vremenima
astrid

#591 Re: Samo za 30+ forumase

Post by astrid »

Zvake od kojih su se puhali veeliki baloni :D
Image
detroit-mercy

#592 Re: Samo za 30+ forumase

Post by detroit-mercy »

Jay Gatsby wrote:
Sephora wrote:A sjecate se ove mode... :lol: :run:

Image
Još da stavimo staru dobru pjesmu iz ovog filma :mrgreen:

Molly Ringwald :( ljubav mog zivota, nikad prezaljena :( . eh :( koja su to vremena bila :D
detroit-mercy

#593 Re: Samo za 30+ forumase

Post by detroit-mercy »

Sephora wrote:
detroit-mercy wrote:

Image
A bile i one deke cupaci , ne jambolije nego kopije...Bilo ih raznih boja... :lol: Takoder bilo moderno !:)
Pink, plave, zelene :D a sta sa onog zelenog platna sto je islo na prozore da se ljeti kuca zamraci :D .
Sephora

#594 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Sephora »

Da i to, pa kuca okrecena, cist tepih se stavi , prekrivaci, cisti, ma sve mirise na cisto..pa se zamrci..musice istjeraju iz kuce ! Milinaaaa Avlija opere...
Last edited by Sephora on 13/07/2013 16:21, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#595 Re: Samo za 30+ forumase

Post by detroit-mercy »

Naslovnica wrote:
apsidejzi wrote:Kad gledam ove slike ne mogu se otrgnuti utisku da je jedina razlika danas i prije mnogo siri asortiman proizvoda. Sve ovo gore je drugorazredno kinesko smece koje su nam tusili i zaradjivali velike novce oni koji su prvi otkrili kinu kao izvor jeftine radne snage.

Veliki procenat proizvoda sa dosadašnjih slika su proizvodi koji su se proizvodili u Ex-Yu, po JUS standardu.
JUS standard je po mnogim pitanjima i danas iznad mnogih EU legislativa po pitanju legislativa i kvaliteta.
Kada se danas kupi komad namještaja, TV, veš mašina, frižider - mijenja se nakon nekoliko godina, 10max. Nekadašnji namještaj, frižider...trajali su, i trajali, i trajali....
Nekada je TV guzonja bio 2000DM, video oko 1600km (sjećam se kada su moji otišli u Švabiju na nekoliko dana i donijeli Loewe TV koji je bio toliko napredan da nismo znali kako da naštimamo kanale, a video je imao žičani daljinski).
Kompjuteri skoro da nisu postojali kod običnog svijeta, sjećam se prvog susreta sa ZX-om i igricom formula, to je bilo kao naučna fantastika.
Današnje generacije odrastaju u sasvim drugom okruženju i sistemu vrijednovanja, i nema tu šta da se kaže. Ja znam da se ja svoje djetinjstvo nikada ne bih mijenjao za djetinjstvo kakvo imaju današnja djeca. Isto sam tako siguran da se današnja djeca ne bi odrekla interneta, PS3, S3, McD i ostalih, da kažem, evoloucijskih dometa.
Isto kako ja njih razumijem, nadam se da će i oni mene jednog dana da shvate zašto sam ponekad nostalgičan za starim dobrim vremenima
Masina za ves Gorenje, jos je imamo, preko 30 godina stara jos pici ko nova :D .
rukfashmoj

#597 Re: Samo za 30+ forumase

Post by rukfashmoj »

Jesu to oni autici sto boju mjenjaju? :lol:
Joj kad se sjetim hi men-a i skeletora igracke. :D
detroit-mercy

#598 Re: Samo za 30+ forumase

Post by detroit-mercy »

Sephora wrote:Da i to, pa kuca okrecena, cist tepih se stavi , prekrivaci, cisti, ma sve mirise na cisto..pa se zamrci..musice istjeraju iz kuce ! Milinaaaa Avlija opere...
Btw, jednu od onih ambasadorki sa slike sam u cemeriku donio, nest mi slatko na podne se njome pokriti, kad legnem da malo prekinem :D .
Sephora

#599 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Sephora »

Cuvaj je dobro i ja imam jednu od rahmetli nane mi ostala..ne dam je nikom ..Cuvam je k'o oci u glavi !
5 0 5

#600 Re: Samo za 30+ forumase

Post by 5 0 5 »

zanimljiva teza. sta je tacno kinesko smece? ja vidim samo proizvode proizvedene u sfrj. cak i one adidas tene. i levi's.
vecina tih proizvoda je bilo napravljeno u bivsoj nam domovini. drugo je to sto su to bile "jeftinije" kopije zapadnjackih orginala. neke bolje, neke gore.

ono cemu mozemo biti zahvalni, je da smo si to mogli priustiti. koliko toliko. moj prijatelj iz poljske mi je rekao, da je dobijao jednu narandzu godisnje (za bozic, od karitasa). a da je bananu sanjao (bukvalno). mislio je da ce mu se sve u zivotu ispuniti ako okusi slast banane. sjecam se, moj stari ode u trznicu, donese gajbu banana. ili kivija, mandarina. prolitamo sestra i ja jeduci. mogli smo kupiti plocu deep purplea. gledati americki crtani film. britanski dokumentarac. mozda smo bili siromasni, ali smo imali izbora. to treba cijeniti.

jos jedna mozda bitna stvar. danas, poslije 30 godina, mozemo se vratiti nedeljnom zabavniku, jelenku, smogovcima, politikinom zabavniku... mislis li da ce ikoga biti briga za danasnji djeci program, gdje djeca pritiskaju tipke na telefonu da osvoje salamu poli? a mozda i hoce. samo mi se cini da je ono nase, iako jeftino izradjeno, bilo mnogo bogatije od danasnjeg. :) :)
Last edited by 5 0 5 on 13/07/2013 16:27, edited 1 time in total.
Post Reply