Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#576 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Great Cornholio »

Siguran sam da ima mnogo ličnih dokaza o postojanju Boga, siguran sam da je mnogo ljudi imalo pozitivna iskustva s Bogom, da ih je Bog u nečemu dobrom pomogao ili spriječio da ne učine nešto loše, ali isto tako sam siguran da se većina tih koji su imali takva iskustva ustručava da o tome govori, zbog straha da im okolina ne postavi "dijagnozu".
Great Cornholio

#577 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

cackalica83 wrote:
pa stani malo evo hajmo reci, da je Bog voljan otkloniti zlo kao sto ce ga i uraditi u buducnosti kad dodje Isus na zemlju ponovo u jednom kratkom vremenu.

ali sta to znaci otkloniti zlo? sta bi se postiglo sa tim, ako je samo dobro na ovome svijetu? a stvoreni smo da budemo iskusavani i sa dobrim i sa zlim. ako nema zla, kako cemo onda biti iskusavani

evo recimo da svi ljudi postanu dobri, i kazu necemo vise imati lakhol usvijetu, nema vise prodaje alkhola. Kako ce onda Bog iskusavati ljude recimo sa tim? ako sve zene odluce da budu cestite, i ne otkrivaju svoje tijelo, kako ce onda testirati muske i zenske hoce li biti cedni, hoce li zavoditi na nedozvoljen nacin i hoce li ovi nasijedati na to zavodjenje.
Ovaj svijet bi bez zla postao ono što potencijalno može biti, može biti Raj, ali dok je god ljudi poput tebe, koji opravdavaju postojanje zla, i to pripisuju Božijoj volji, to se neće desiti.

Bog nikoga ne iskušava zlom, postojanje zla nije Božija volja.
cackalica83

#578 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

Great Cornholio wrote:
cackalica83 wrote: pa stani malo evo hajmo reci, da je Bog voljan otkloniti zlo kao sto ce ga i uraditi u buducnosti kad dodje Isus na zemlju ponovo u jednom kratkom vremenu.

ali sta to znaci otkloniti zlo? sta bi se postiglo sa tim, ako je samo dobro na ovome svijetu? a stvoreni smo da budemo iskusavani i sa dobrim i sa zlim. ako nema zla, kako cemo onda biti iskusavani

evo recimo da svi ljudi postanu dobri, i kazu necemo vise imati lakhol usvijetu, nema vise prodaje alkhola. Kako ce onda Bog iskusavati ljude recimo sa tim? ako sve zene odluce da budu cestite, i ne otkrivaju svoje tijelo, kako ce onda testirati muske i zenske hoce li biti cedni, hoce li zavoditi na nedozvoljen nacin i hoce li ovi nasijedati na to zavodjenje.
Ovaj svijet bi bez zla postao ono što potencijalno može biti, može biti Raj, ali dok je god ljudi poput tebe, koji opravdavaju postojanje zla, i to pripisuju Božijoj volji, to se neće desiti.

Bog nikoga ne iskušava zlom, postojanje zla nije Božija volja.
ko to nebi volio od nas da zivi u miru, i bez iskusenja, da nema problema, ali to je neminosvnost na ovome svijetu.

Bog nam je jasno naznacio da je ovaj svijet iskusenje za nas, kroz dobro i krzo zlo, da se testira kako ces se postaviti u raznim situacijama, dali biti strpljiv, dali biti suosjecanjan sa drugima, hoces li se mozda ponijeti oholo itd

Bog kaze:

(154) Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive, (155) one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: "Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!" (156) Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na Pravome putu!

kad nebi bilo iskusenja na ovome svijetu, kakva bi svrha bila ovoga svijeta, zasto bi uospte bili ovdje, Bog nam je jasno naznacio da je svrha sto smo ovdje jeste zato da budemo iskusavani a isto tako BOg zeli da nam ukaze svoju milost,i oprost i da nas uvede kod njega u Raj, kako bi zivjeli vjecni zivot u sreci i rahatluku.
Bog nikoga ne iskušava zlom, postojanje zla nije Božija volja
Imas li dokaz za svoju tvrdnju, ja ako tvrdim da Bog iskusava ljude sa zlom onda iznesem dokaz za to, a to je Kuran.
Na koji nacin Bog iskusava ljude sa zlom, pa jednostavno stvorio je Satanu koji nagovara ljude da cine zlo. Satane su dzinni koji se mogu konektovati na ljudski mozak i ubacivati zli misli ljudima, a na ljudima je hoce li to sprovesti te zle misli/ideje u djelo ili ne.
Bog kaze ako nebudete mene slusali i moj put slijedili, pustit cu vas tim dzinnima da vas odvode u zabludu sa ovim zlim idejama kako bi sto vise grijesili i zasluzili Pakao poslije smrti. To je to zlo sa kojem Bog iskusava ljude.
Kako dzinn dodje covjeku sa idejama: ”De bolan provedi se dok si mlad, kad ostaris gotovo je onda, sto vise zena, alkhola, cigara , pa malo zaciniti i sa drogom, a vala nebi lose bili i obogatiti se na kocki”
A to sto ce se ogrijesiti to ni na um da padne i kakve posljedice mogu da budu iz toga.
Sad ce neko reci, pa sta to Satane/dzinni imaju sa novorodjenom deformisanom djecom i takvom sortom zla?
Pa jednostavno mogu imati ali i nemoraju, ako taj dzinn nagovara osobu da pije, pusi ili nesto jede sto nebi trebala trudnica pa to utice na dijete tokom trudnoce, jeli i to mogucnost? jeste. A sta recimo ako satane nemaju veze sa novorodjenom deformisanom djecom i tim bolestima itd
Pa to je iskusenje jednostavno kako za rodbinu tog djeteta tako i za to dijete, a sta ako dijete umre pa Udje u raj zbog toga sto je pretrpilo? I ne samo tog nego cak i povuce svoje roditelje za sobom zato sto su patili? Sta je onda ta patnja na ovome svijetu ako ce poslije uzivati u vjecnom Raju, u mladosti ,zdravlju, i veselju, i to sa tijelom i dusom medju svojom familijom i ostalom rajom koja zasluzi taj raj.
Onda fakticki to zlo sto ti vidis postaje dobro na kraju, jer je uzrok da osoba udje u raj i cak vise osoba.

Bas onako kao sto Bog kaze u Kuranu:
„Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. – A Allah zna, a vi ne znate.“ (Kuran, Al Bekara, 216. )

Ateisti ce razumjeti ovaj svijet tek onda kad budu studirali sta Bog kaze i kako stvari zaista funkcionisu tek onda ce im postati neke stvari jasnije kao sto su nama vjernicima jasne.
Pa nece lutati kad je u pitanju svrha zivota na ovome svijetu za nas ljude.
Comrad

#579 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Comrad »

cackalica 200+ postova, bice dobra plata?
kolko ce braca prebacit na racun?

Najgori su ovi novopeceni vjernici. Postali vjernici na silu, nafato ih neko i napunio im glavu kojekakvim knjizurinama i ovim 'ne-religijskim' dokazima, mudzizama itd. I oni najpametniji.

Pa moje nane, dede su bili muslimani. Klanjali, isli u dzamiju, ali vjeru nisu pokusavali siriti, niti su o tome pricali u drustvu i nesto nekome dokazivali. I nisu im trebale ove stvari da budu vjernici, dovoljan im je bio Kur'an takav kakav jeste. A vi novopeceni hocete na silu da nekoga uvjerite u nesto, a ne shvatate da radite samo kontra stvar.

Ako su vam potrebne ove budalastine da bi jacali vasu vjeru, jadna je onda ta vasa vjera. Jer ovo sto ti postavljas dokazuje samo da si jako, ali jako neobrazovana osoba. Ili si se skolovao u inostranstvu ili bas nisi pratio nastavu iz fizike, hemije, biologije. Jer fakat ne mogu da vjerujem sta sve postavaljas.
Bušman

#580 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Bušman »

cackalica83 wrote:Ateisti ce razumjeti ovaj svijet tek onda kad budu studirali sta Bog kaze i kako stvari zaista funkcionisu tek onda ce im postati neke stvari jasnije kao sto su nama vjernicima jasne.
A sta mislis kako smo postali Ateisti? Ti si najignorantnija osoba na ovom forumu :D :D Nije bolan tebi nista jasno, samo ti je najlakse reci "Bozije davanje".

Ja znam sta je moja svrha na ovom svijetu i prilicno je drugacija od tvoje.
cackalica83

#581 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

Comrad wrote:cackalica 200+ postova, bice dobra plata?

Najgori su ovi novopeceni vjernici. Postali vjernici na silu, nafato ih neko i napunio im glavu kojekakvim knjizurinama i ovim 'ne-religijskim' dokazima, mudzizama itd. I oni najpametniji.

Pa moje nane, dede su bili muslimani. Klanjali, isli u dzamiju, ali vjeru nisu pokusavali siriti, niti su o tome pricali u drustvu i nesto nekome dokazivali. I nisu im trebale ove stvari da budu vjernici, dovoljan im je bio Kur'an takav kakav jeste. A vi novopeceni hocete na silu da nekoga uvjerite u nesto, a ne shvatate da radite samo kontra stvar.

Ako su vam potrebne ove budalastine da bi jacali vasu vjeru, jadna je onda ta vasa vjera. Jer ovo sto ti postavljas dokazuje samo da si jako, ali jako neobrazovana osoba. Ili si se skolovao u inostranstvu ili bas nisi pratio nastavu iz fizike, hemije, biologije. Jer fakat ne mogu da vjerujem sta sve postavaljas.
ako je tebi novoopecen skoro pa 20 godina u vjeri onda :D svaka ti cast
Pa moje nane, dede su bili muslimani. Klanjali, isli u dzamiju, ali vjeru nisu pokusavali siriti, niti su o tome pricali u drustvu i nesto nekome dokazivali.
a gle cuda ovog ovdje, Allah u tom istom Kuranu naredjiva da je sire a oni kazes nisu to radili
Allah kaze u Kuranu: „Neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati, - oni će šta žele postići.“ (Ali 'Imran, 104)
Muhammed je rekao: "Tako mi Onoga u čijoj je ruci moj život, ili ćete tražiti da se čine dobra djela i od nevaljalih odvraćati, ili će Allah, uskoro, od Sebe, protiv vas poslati kaznu, pa ćete Ga moliti, ali vam neće biti udovoljeno." [2]Hadis bilježi Tirmizi i ocjenio ga kao hasen (dobar)

A vi novopeceni hocete na silu da nekoga uvjerite u nesto, a ne shvatate da radite samo kontra stvar
Niko ovdje nikoga ne sili ni na sta, sila bi bila da te puskom natjeram, a ovdje samo mogu silinom argumenata da natjeram da uvjerim nekoga u nesto, drukcije ne ide jarane.
Ako su vam potrebne ove budalastine da bi jacali vasu vjeru, jadna je onda ta vasa vjera. Jer ovo sto ti postavljas dokazuje samo da si jako, ali jako neobrazovana osoba. Ili si se skolovao u inostranstvu ili bas nisi pratio nastavu iz fizike, hemije, biologije. Jer fakat ne mogu da vjerujem sta sve postavaljas
Koje budalastine? To sto ti knjiga kaze , hej momcino znas li da se sutra poslije smrti treba stati pred Boga i odgovarati za sva djela, za ono sto si bio neposlusan roditeljima, sto si onoga slago ovo ga udario, sto si varao narod, tamo onima pokrao iz dzepa itd itd vjera je kao kompas kojem pravim putem da ides na ovom svijetu, cim malo zastranis odmah te ispravlja.
Kad smo kod fizike, znas li da Bog kaze da je zeljezo spusteno na zemlju, a kako je spusteno nauka nam kaze sa velikim meteorom koji je udario u zemlju

Kad smo koe hemije, kako to da poglavlje zeljezo je na 57 mjestu upravo toliko ima isotopa , a rijec Hadid ima brojcanu vrijednost u arapskom jeziku 26, sto je broj zeljeza u periodicnom sistemu a kad smo kod biologije kako to da ta ista knjiga govori o biologiji, kao da biljke imaju spol, da vjetrovi oplodju biljke, a nauka kaze da vjetar raznosi polen i na taj nacin oprasuje. Pa onda u tom istom Kuranu detaljno se opisiva kako se covjek razvija u maternici, p apostavi rrijeci u kuranu kako se sta sve stvara, prvo sluh, pa vid, pa razum, na dva mjesta je takav redoslijed u ajetu bas onako kako nauka kaze da se sve razvija, prvo se razvije sluh, pa vid, pa razum.
cackalica83

#582 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

Bušman wrote:
cackalica83 wrote:Ateisti ce razumjeti ovaj svijet tek onda kad budu studirali sta Bog kaze i kako stvari zaista funkcionisu tek onda ce im postati neke stvari jasnije kao sto su nama vjernicima jasne.
A sta mislis kako smo postali Ateisti? Ti si najignorantnija osoba na ovom forumu :D :D Nije bolan tebi nista jasno, samo ti je najlakse reci "Bozije davanje".

Ja znam sta je moja svrha na ovom svijetu i prilicno je drugacija od tvoje.
A sta mislis kako smo postali Ateisti?
zato sto ako nevidis nesto mislis da ne postoji i nisi studirao Kuran i nauku.
Ti si najignorantnija osoba na ovom forumu
sto ukazivam na greske u razmisljanju kod ateista, a to kad ti ateista kaze, mi smo svi zivoptinje i nasa svrha je da se prezivi, to je ok za vas :D

sta je tvoja svrha da cujem?
5 0 5

#583 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote: sta je tvoja svrha da cujem?
da otmemo avion i da se zapucamo u zgradu, jedna je od svrha. cesto nam je svrha zivota da se opasamo kakvim dinamitom pa u dzamiju, u sred dzume da se eksplodiramo. nekad volimo, kao sto nam tradicija ateisticka nalaze, da zapalimo zenu ili kcer, zato sto nam tako evolucija govori da treba. prezivljavanje najjacih. najcesce volimo pustiti rodjeno dijete da umre u najvecim mukama, jer nam nauka koju proucavamo govori, koristenje lijekova je mjesanje u posao i volju evolucije. cisto iz arogancije, volimo reci da homoseksualna ljubav nije prirodna, pa takvim treba noz u oko zabiti, volimo naredjivati kako ko treba da se oblaci. ako je zima, da se dobro prigrne, ako je vruce, isto tako. uzasno nas vrijedja kada neko ne vidi jasne dokaze evolucije, pa odmah takvima sjecemo glave, gdje god mozemo. a ako ne mozemo, cekamo vrijeme kada ce svi vjerovati u teoriju evolucije. do tad se mozemo samo nadati da ce evolucija, zla i nedokazana kakva jeste, izmisliti neki smrtni virus za religiozne ljude, koji ce ih patiti visokom temperaturom.
i tako, ima toga puno. evolucija je uzasno arogantna i sebicna teorija. ako je ne slijedis, ostade majmun.
Bušman

#584 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Bušman »

cackalica83 wrote: zato sto ako nevidis nesto mislis da ne postoji i nisi studirao Kuran i nauku.
Za pocetak da budem obrazovan i pismen.
cackalica83 wrote:sta je tvoja svrha da cujem?
Da ne budem dobar covjek zbog nekakve nagrade nego zato sto mislim da tako treba.
jasko_ba

#585 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by jasko_ba »

:thumbup:
cackalica83

#586 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

505sCrtom wrote:
cackalica83 wrote: sta je tvoja svrha da cujem?
da otmemo avion i da se zapucamo u zgradu, jedna je od svrha. cesto nam je svrha zivota da se opasamo kakvim dinamitom pa u dzamiju, u sred dzume da se eksplodiramo. nekad volimo, kao sto nam tradicija ateisticka nalaze, da zapalimo zenu ili kcer, zato sto nam tako evolucija govori da treba. prezivljavanje najjacih. najcesce volimo pustiti rodjeno dijete da umre u najvecim mukama, jer nam nauka koju proucavamo govori, koristenje lijekova je mjesanje u posao i volju evolucije. cisto iz arogancije, volimo reci da homoseksualna ljubav nije prirodna, pa takvim treba noz u oko zabiti, volimo naredjivati kako ko treba da se oblaci. ako je zima, da se dobro prigrne, ako je vruce, isto tako. uzasno nas vrijedja kada neko ne vidi jasne dokaze evolucije, pa odmah takvima sjecemo glave, gdje god mozemo. a ako ne mozemo, cekamo vrijeme kada ce svi vjerovati u teoriju evolucije. do tad se mozemo samo nadati da ce evolucija, zla i nedokazana kakva jeste, izmisliti neki smrtni virus za religiozne ljude, koji ce ih patiti visokom temperaturom.
i tako, ima toga puno. evolucija je uzasno arogantna i sebicna teorija. ako je ne slijedis, ostade majmun.
ovdje se vidi koliko uospte poznajes islam i muslimane
da otmemo avion i da se zapucamo u zgradu
ako su muslimani zaista tro uradili, pa njima ce Bog da sudi sto su pobili neduzan narod, cak sta vise Muhammed je rekao da ce prvi koji ce biti potjerani u Pakao biti muslimani koji su se lazno predstavljali, jedno govoriti a drugo raditi.

a licno nevjerujem vise da su to muslimani uradili jer nemaju kapaciteta da tako nesto isvrse, druga stvar, imas ovdje americki dokumentarni film koji otkriva lazi o 11 spetembru, i kakve se sve mucke kriju, pa ako ti i dalje vjerujes da su to muslimani uradili svaka ti cast onda :-) i afganistanske pecine da rukovode kako preoteti avion i izbjeci americke ratne avione da ih niko ne obori.

a da nepricam dalje o tim zabludama u koje vjerujes da je povezano sa nama.
cackalica83

#587 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

cackalica83 wrote:sta je tvoja svrha da cujem?
Da ne budem dobar covjek zbog nekakve nagrade nego zato sto mislim da tako treba.
a sta ako ti se neda biti dobar, sta je onda tvoja svrha :D to sto nas Bog potstice budite dobri i cinite dobra djela pa cete dobiti Raj i daje kodeks ponasanja kako da se postavimo kad radimo dobro djelo kako bi potpuno cisto doslo pred Boga, dok kod atreista nema taj kodeks ponasanja kad se rade dobra djela.

Bog kaze u Kuranu:

“Lijepo je kada javno dajete milostinju, ali je za vas bolje da je dajete siromasima kad niko ne vidi, i On će preći preko nekih vaših rđavih postupaka. – A Allah dobro zna ono što radite.”[34]

eh to je ta razlika izmedju ateistskog altruizma i vjernickog , nama Bog naredjuje da je to bolje davati kad niko nevidi, jer tako cemo se sacuvati uobrazenosti i da nas drugi hvalisu , "vidi kako je ovaj dobrog srca i lahke ruke" znaci cim ti dajes a pocnes da naginjes da te drugi vide kad dajes kako bi te pohvalili , onda to postaje primarno a pomoc drugima sekundarno. et zasto je vjerski nacin pomaganja pravi zdravi nacin jer je povezan sa bozijim nadgledanjem, dok ateisti su potpuno nezasticeni po tom pitanju , goli do gole koze, jer kontaju ko mene vidi u srce sta ja osjecam i kakvi su mi ciljevi.
Last edited by cackalica83 on 08/04/2013 12:09, edited 1 time in total.
5 0 5

#588 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

citaj sta pise. ja sam to sve pripisao ateistima. od kad su muslimani ateisti?
5 0 5

#589 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote: Bog kaze u Kuranu:

“Lijepo je kada javno dajete milostinju, ali je za vas bolje da je dajete siromasima kad niko ne vidi, i On će preći preko nekih vaših rđavih postupaka. – A Allah dobro zna ono što radite.”[34]
nije da niko ne vidi. vidi bog, zar ne?
cackalica83

#590 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

505sCrtom wrote:citaj sta pise. ja sam to sve pripisao ateistima. od kad su muslimani ateisti?
nije uredu kritkovati vjeru na osnovu gresaka ljudi, jer ako bi to tako radili onda nebi niko smio biti krscanin jer je hitler bio krscanin. vidis da tako nemozes kritkovati, ako hoces da kritkujes vjeru onda cu te poduciti kako,

gledaj u vjeru islam ili bilo koju vjeru sta vjera kaze u teoriji, u svetim knjigama pa ako tu podstice da se ubije neduzna osoba ili nasilje i sta ja znam sve onda opali paljbu koliko god mozes.

naprimjer jedan covjek se zove Muhammed i dodje i ukrade nesto, ti kazes vidi kako vas islam uci, da kradete, a taj isti muhamemd blage veze nema sa islamom niti ga uospte inetresuje, cak sta vise njemu bi saka odletila u islamskoj drzavi zato sto ti je ukrao nesto vrijedno. znaci krktkijes na pogresnoj osnovi.
cackalica83

#591 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

505sCrtom wrote:

pa Bog kaze da je bolje kad niko ne vidi od ljudi,na to se misli, zna se da Bog vidi sve cak i nase misli zna a kamoli svaki pokret sto uradimo.
5 0 5

#592 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote:
505sCrtom wrote:citaj sta pise. ja sam to sve pripisao ateistima. od kad su muslimani ateisti?
nije uredu kritkovati vjeru na osnovu gresaka ljudi, jer ako bi to tako radili onda nebi niko smio biti krscanin jer je hitler bio krscanin. vidis da tako nemozes kritkovati, ako hoces da kritkujes vjeru onda cu te poduciti kako,

gledaj u vjeru islam ili bilo koju vjeru sta vjera kaze u teoriji, u svetim knjigama pa ako tu podstice da se ubije neduzna osoba ili nasilje i sta ja znam sve onda opali paljbu koliko god mozes.

naprimjer jedan covjek se zove Muhammed i dodje i ukrade nesto, ti kazes vidi kako vas islam uci, da kradete, a taj isti muhamemd blage veze nema sa islamom niti ga uospte inetresuje, cak sta vise njemu bi saka odletila u islamskoj drzavi zato sto ti je ukrao nesto vrijedno. znaci krktkijes na pogresnoj osnovi.
moja teza je: ljudi su izmislili boga. boga koriste kao opravdanje za to sto rade.
znaci, covjek je uvijek krivac.
sada postoji i druga strana. sta sve covjek uradi iskljucivo vjerujuci da to radi u bozije ime. npr. ne moram te ni pitati sta mislis o istospolnim ljubavnim vezama. tebi je religija vec preodredila to misljenje. i ako te neko dovoljno uvijeri, kad sretnes homoseksualca, zabit ces mu noz u oko (ili ce teu najmanju ruku uvrijediti njegov nacin zivota u tvojoj sredini). ili ces uzeti pusku pa pucati nasumice po marijinom dvoru. ili ces strijeljati osam hiljada ljudi, samo zato sto su druge vjere. svasta je covjek u stanju napraviti u ime boga. s tim, moguce je da (teroristi) nisu imali kapacitet za 9/11 (kao sto kazes), ali prihvatit ces da je apsolutno tako sto moguce. ako je covjek u stanju ubiti rodjenu sestru, mater ili kcer, onda je u stanju i oteti avion i ubiti neke strane ljude. je li tako?

tvoj savrseni zakonik, kojeg je covjek napisao je jednako valjan kao bilo koji drugi. samo zakoni koje covjek donese su podlozni gresci, ili postanu neaktuelni, pa ih onda mijenjamo/usavrsavamo. dok tvoj zakonik ne smijemo promjeniti, koliko god surov bio. (kao ta sjeca ruku npr, koju si naveo), jer je od nadnaravnog bica ciju pravednost ne smijemo upitkivati.

razumijes li sad zasto je religija izvor zla? jer je u stanju da navede ljude najgorim postupcima, i da se osjecaju opravdanim. (a vjeruj, ljudi to drage volje rade, jer najteze je zivjeti sa svojom savjescu. a religije cesto nude opravdanja i za najgore zlocine.

nastranu sva ignorantnost na koju ste prisiljeni i koje se slatko drzite. to opravdavam vasom tvrdnjom, da ste nasli nesto sto vas cini boljim ljudima. i to je odlicno. (mada ignorantnost i nije najbolja ljudska osobina). ali, gdje god ste dobili malo vise prostora, odmah glave lete. kroz cijelu istoriju religije, pa sve do danasnjeg dana. ne mozemo zatvarati oci u svemu.

evo jedno testno pitanje. postoji li i jedno ucenje u kuranu s kojim se ti ne slazes? za koje mislis da je naivno, glupo, ili jednostavno pogresno? odgovor na ova pitanja ce ti mozda dati odgovore i na mnoga druga. ja vec znam tvoj odgovor. ali to me ne cini bogom. :)
5 0 5

#593 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote:
505sCrtom wrote:

pa Bog kaze da je bolje kad niko ne vidi od ljudi,na to se misli, zna se da Bog vidi sve cak i nase misli zna a kamoli svaki pokret sto uradimo.
e odlicno. znaci teza da religizni covjek to radi i da treba biti skroman ne stoji. jer gdje je skromnost, ako ce tvoja akcija zadovoljiti, nikoga manje do samog boga? ne mogu zamisliti sebicniju motivaciju za cinjenje dobrih dijela. ili, kakva je motivacija francuskom doktoru, ateisti, da ostavi posao od 5000 eura i pridruzi se doktorima bez granica, ode u afriku, medju malariju, sidu i gerilu, i da spasava ljude? bozija nagrada sigurno nije. da ne postoji nesto iskonsko u ljudskom stvorenju koja ga tjera da pomogne drugom ljudskom ili drugom zivom stvorenju?

(i opet, pretpostavljas na koga se misli. a i da uzmem tvoju tezu kao valjanu, vidi onaj covjek (siromah) kojemu dajes. znaci, opet nije da niko ne vidi).
:?
tabred

#594 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by tabred »

Don't worry , be happy, Bog postoji :)
cackalica83

#595 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

505sCrtom wrote:
cackalica83 wrote:

moja teza je: ljudi su izmislili boga. boga koriste kao opravdanje za to sto rade.
sada postoji i druga strana. sta sve covjek uradi iskljucivo vjerujuci da to radi u bozije ime. npr. ne moram te ni pitati sta mislis o istospolnim ljubavnim vezama. tebi je religija vec preodredila to misljenje. i ako te neko dovoljno uvijeri, kad sretnes homoseksualca, zabit ces mu noz u oko (ili ce teu najmanju ruku uvrijediti njegov nacin zivota u tvojoj sredini). ili ces uzeti pusku pa pucati nasumice po marijinom dvoru. ili ces strijeljati osam hiljada ljudi, samo zato sto su druge vjere. svasta je covjek u stanju napraviti u ime boga. s tim, moguce je da (teroristi) nisu imali kapacitet za 9/11 (kao sto kazes), ali prihvatit ces da je apsolutno tako sto moguce. ako je covjek u stanju ubiti rodjenu sestru, mater ili kcer, onda je u stanju i oteti avion i ubiti neke strane ljude. je li tako?

tvoj savrseni zakonik, kojeg je covjek napisao je jednako valjan kao bilo koji drugi. samo zakoni koje covjek donese su podlozni gresci, ili postanu neaktuelni, pa ih onda mijenjamo/usavrsavamo. dok tvoj zakonik ne smijemo promjeniti, koliko god surov bio. (kao ta sjeca ruku npr, koju si naveo), jer je od nadnaravnog bica ciju pravednost ne smijemo upitkivati.

razumijes li sad zasto je religija izvor zla? jer je u stanju da navede ljude najgorim postupcima, i da se osjecaju opravdanim. (a vjeruj, ljudi to drage volje rade, jer najteze je zivjeti sa svojom savjescu. a religije cesto nude opravdanja i za najgore zlocine.

nastranu sva ignorantnost na koju ste prisiljeni i koje se slatko drzite. to opravdavam vasom tvrdnjom, da ste nasli nesto sto vas cini boljim ljudima. i to je odlicno. (mada ignorantnost i nije najbolja ljudska osobina). ali, gdje god ste dobili malo vise prostora, odmah glave lete. kroz cijelu istoriju religije, pa sve do danasnjeg dana. ne mozemo zatvarati oci u svemu.

evo jedno testno pitanje. postoji li i jedno ucenje u kuranu s kojim se ti ne slazes? za koje mislis da je naivno, glupo, ili jednostavno pogresno? odgovor na ova pitanja ce ti mozda dati odgovore i na mnoga druga. ja vec znam tvoj odgovor. ali to me ne cini bogom. :)
znam dobro da ljudi vole da izmisljaju svasta, ali hajmo biti realni malo, recimo da nema Boga, i onda kad studiras biologiju naidjes na prirodni motor koji ima 40 dijelova a koristi fruktozu kao gorivo, odmah se postavlja pitanje kako je ovo moglo samo od sebe nastati? Nemoze, znaci odmah se povlaci pitanje Jeli to Bog stvorio ili priroda koja nema razum?
npr. ne moram te ni pitati sta mislis o istospolnim ljubavnim vezama. tebi je religija vec preodredila to misljenje. i ako te neko dovoljno uvijeri, kad sretnes homoseksualca, zabit ces mu noz u oko (ili ce teu najmanju ruku uvrijediti njegov nacin zivota u tvojoj sredini).
Nece niko njemu zabit noz u ledja. Druga stvar relgija zabranjuje homosekualizam zato sto je nemoralan cin koji moze imati katastrofalne posljedice zbog raznih bolesti. A da nepricam sta bi bilo sa covjecanstvom da su svi homosexualci, ljudks vrsta bi onda izumrla. Ima sve svoje zasto-zato, nije samo vjeruj i suti.
ili ces uzeti pusku pa pucati nasumice po marijinom dvoru. ili ces strijeljati osam hiljada ljudi, samo zato sto su druge vjere. svasta je covjek u stanju napraviti u ime boga.

Pazi kazem ti opet, vjera jedno kaze ljudi drugo rade,. Shvati to. Bog kaze ko ubije jednog neduznog covjeka kao da je cijelo covjcanstvo poubijao, a ko spasi jednog covjeka kao da je spasio cijelo covjcanstvo. A to sto neko nerazumije to pa pocne po svom nahodjenju da uzme u svoje ruke, takve treba u zatvor strpati i namlatiti dobro dok se pameti nedozovu.
s tim, moguce je da (teroristi) nisu imali kapacitet za 9/11 (kao sto kazes), ali prihvatit ces da je apsolutno tako sto moguce. ako je covjek u stanju ubiti rodjenu sestru, mater ili kcer, onda je u stanju i oteti avion i ubiti neke strane ljude. je li tako?
Pa moguce je da su uradili ali opet pogledaj sta islam kaze, islam kaze jedno oni rade drugo, i sta onda trebamo islam na lomacu sto kaze da ce upravo takvi biti u pakao prvi potjerani zato sto su lazno se pretsavljali. Islam to fino raznjasava samo ljudi nece da to prostudiraju. Kad god vidis da nest neki musliman uradi pogledaj sta islam kaze o tome, ako mu islam to dozvoljava onda opali paljbu koliko mozes.
dok tvoj zakonik ne smijemo promjeniti, koliko god surov bio. (kao ta sjeca ruku npr, koju si naveo), jer je od nadnaravnog bica ciju pravednost ne smijemo upitkivati.
Ali ti opet neshvatas islam u tome je problem i zato ga ti optuzujes, jer ga nisi razumio. Kao prvo sve zavisi od situacije do situacije, ako osoba nema sta da jede pa ukrade takvo se nece osjeci ruka, kad je na to primorana. Dok osobi koja krade a nema potrebu za tim, onda je taj propis na snazi kako bi se kaznio pocinioc a upuzorili drugi koji planiraju takve kriminalne radnje. Poenta za kaznom jeste da bude malo i strasna, jer nekad lijep rijec ne funkcionise pa moras batinjanjem i strahom kako bi sacuvao drustvo od kriminala.
Nije relgija izvor zla nego ljudi koji pogresno protumace stvari ma sta protumace, oni upste i netumcae vjeru nego rade sve na svoju ruku. A to je velika laz da religije cesto nude opravdanja i za najgore zlocine. To apsolutno nema mjesta u islamu, a druge vjere me nije briga.
Da vidimo sta Allah kaze za to u Kuranu:
122) To neće biti ni po vašim(muslimanskim) željama ni po željama sljedbenika Knjige(krscana i zidova); onaj ko radi zlo biće kažnjen za to i neće naći, osim Allaha, ni zaštitnika ni pomagača.
Jeli tebi ovo djeluje kao opravdanje za zlocine?
ali, gdje god ste dobili malo vise prostora, odmah glave lete. kroz cijelu istoriju religije, pa sve do danasnjeg dana. ne mozemo zatvarati oci u svemu
A zasto ti malo vise ne studiras historiju pa da vidis kakvo je stanje bilo, da je tako kao sto ti kazes onda nebi imali milione i milione nemuslimana, krscana u arapskom islamskom svijetu.
A narano da glave lete, ubicama, silovateljima, dilerima droge i prostitucije, vracarima koji unistavaju porodice u islamskoj drzavi.
cackalica83

#596 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

505sCrtom wrote:e odlicno. znaci teza da religizni covjek to radi i da treba biti skroman ne stoji. jer gdje je skromnost, ako ce tvoja akcija zadovoljiti, nikoga manje do samog boga? ne mogu zamisliti sebicniju motivaciju za cinjenje dobrih dijela. ili, kakva je motivacija francuskom doktoru, ateisti, da ostavi posao od 5000 eura i pridruzi se doktorima bez granica, ode u afriku, medju malariju, sidu i gerilu, i da spasava ljude? bozija nagrada sigurno nije. da ne postoji nesto iskonsko u ljudskom stvorenju koja ga tjera da pomogne drugom ljudskom ili drugom zivom stvorenju?
(i opet, pretpostavljas na koga se misli. a i da uzmem tvoju tezu kao valjanu, vidi onaj covjek (siromah) kojemu dajes. znaci, opet nije da niko ne vidi).
:?
ako ce tvoja akcija zadovoljiti, nikoga manje do samog boga
pa sta je lose kad islam kaze da budes milostiv kako bi tebi Bog bio milostiv na sudnjem danu kad ti milost bude najvise potrebna. znaci vidimo kako islam podstice na sve dobre vrline. pa kaze na drugom mjestu

Bog kaze u Kuranu:
"Gospodar tvoj zapovijeda da samo Njemu robujete i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: 'Uh!' - i ne zabranjuj im (ono što ne voliš da čine), i obraćaj im se riječima poštovanja punim. /23/ Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: 'Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!'"

sad ces ti reci a sto moras boga uplitati u to, mozes biti milostiv bez da ti BOg kaze sta, pa mozes ali nemas goriva i motivacije kao kad ti neko kaze, i tebi ce se Allah smilovati pa preci preko ruznih tvoja postupaka u zivotu ako budes milostiv prema drugima. Milost prema zivotinja moze da bude uzrok da covjek udje u raj, isto tako ubijes neduznu jadnu zivotinju mozes da odes u pakao.
odr0n

#597 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

:thumbup:
vaučer

#598 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vaučer »

tabred wrote:Don't worry , be happy, Bog postoji :)
Don't Bog, be happy, Ti postojiš :)
5 0 5

#599 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

hocemo jedno po jedno.

znam dobro da ljudi vole da izmisljaju svasta, ali hajmo biti realni malo, recimo da nema Boga, i onda kad studiras biologiju naidjes na prirodni motor koji ima 40 dijelova a koristi fruktozu kao gorivo, odmah se postavlja pitanje kako je ovo moglo samo od sebe nastati? Nemoze, znaci odmah se povlaci pitanje Jeli to Bog stvorio ili priroda koja nema razum?
na ovu tezu sam ti dao odgovor na trecoj stranici ove teme. sjecas se? kada si ismijavao primjer sa misolovkom, misleci da je "ateisticki" a ustvari je to primjer gospodina michael behe. (znas li ko je to?).
Nece niko njemu zabit noz u ledja. Druga stvar relgija zabranjuje homosekualizam zato sto je nemoralan cin koji moze imati katastrofalne posljedice zbog raznih bolesti. A da nepricam sta bi bilo sa covjecanstvom da su svi homosexualci, ljudks vrsta bi onda izumrla. Ima sve svoje zasto-zato, nije samo vjeruj i suti.
primjer ispred likovne akademije u sarajevu govori protivno tvojoj tvrdnji. dalje, slazes se da je moja teza ispravna, kada kazem da se tvoje i religiozno misljenje o homoseksualnoj ljubavi poklapaju? dalje necu ulaziti u tu tematiku.

Pa moguce je da su uradili ali opet pogledaj sta islam kaze, islam kaze jedno oni rade drugo, i sta onda trebamo islam na lomacu sto kaze da ce upravo takvi biti u pakao prvi potjerani zato sto su lazno se pretsavljali. Islam to fino raznjasava samo ljudi nece da to prostudiraju. Kad god vidis da nest neki musliman uradi pogledaj sta islam kaze o tome, ako mu islam to dozvoljava onda opali paljbu koliko mozes.
ne kritikujem (prvenstveno) islam. nego ljude koji pod plastom religije rade to sto rade. sad, moguce je da su ljudi pogresno preveli/interpretirali, sto ti cesto volis reci, ili da im upravo religija daje opravdanja za zlo koje cine. jedno ili drugo. kako god, ovdje se slazemo. covjek je taj koji je korumpiran. uvijek je covjek. a jasno je i zasto.
Nije relgija izvor zla nego ljudi koji pogresno protumace stvari ma sta protumace, oni upste i netumcae vjeru nego rade sve na svoju ruku. A to je velika laz da religije cesto nude opravdanja i za najgore zlocine. To apsolutno nema mjesta u islamu, a druge vjere me nije briga.
Da vidimo sta Allah kaze za to u Kuranu:
122) To neće biti ni po vašim(muslimanskim) željama ni po željama sljedbenika Knjige(krscana i zidova); onaj ko radi zlo biće kažnjen za to i neće naći, osim Allaha, ni zaštitnika ni pomagača.
Jeli tebi ovo djeluje kao opravdanje za zlocine?
velika je opasnost da tako savseno bice, kao sto je bog, daje toliko nepreciznih i lako pogresno shvacenih duznosti i pravila. prvo gledajuci kroz jednu religiju (bilo koju), do hiljade drugih vjera, u poredjenju jedne s drugom, koje imaju slicna ili ne toliko slicna pravila/koncept.
A zasto ti malo vise ne studiras historiju pa da vidis kakvo je stanje bilo, da je tako kao sto ti kazes onda nebi imali milione i milione nemuslimana, krscana u arapskom islamskom svijetu.
A narano da glave lete, ubicama, silovateljima, dilerima droge i prostitucije, vracarima koji unistavaju porodice u islamskoj drzavi.
nemojmo o tome sta sam ja studirao. mogao bi se ti dobro zabeknuti. sto se tice istorije, mozes naci moje postove na onoj drugoj temi u kojima ja govorim o napretku srednjeazijaca s pojavom islama. problem je sto je covjek u zadnjih hiljadu i po godina dosta uznapredovao, dok je islam ostao skoro isti. zasto skoro, jer se u medjuvremenu poceo tumaciti na razlicite nacine. slicna sudbina je stigla mnoge religije. ako ne i sve.

ako se zelis fokusirati samo na islam, onda bar prokomentarisi onda dva linka sa kojima sam i poceo. zanima me koja je motivacija ovim ljudima koja cine zlo. religija ili nesto drugo? (pogresna interpretacija bozijih pravila)
1
2
Great Cornholio

#600 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

cackalica83 wrote:
Imas li dokaz za svoju tvrdnju, ja ako tvrdim da Bog iskusava ljude sa zlom onda iznesem dokaz za to, a to je Kuran.
Na koji nacin Bog iskusava ljude sa zlom, pa jednostavno stvorio je Satanu koji nagovara ljude da cine zlo.
U Bibliji ne stoji tako, to sa đavolom.

Pa kad bih ja vjerovao da Bog namjerno stvara zlo, odmah bih Ga se odrekao, a zbog toga Ga se vjerovatno odriču ateisti, poslije slušanja "istine" koju nam ti ovdje zboriš normalno je da se takva želja "rodi".
Post Reply