Svjetski bošnjački kongres
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#576 Re: Svjetski bošnjački kongres
Aha, znaci malo i po susjednim drzavama. 
- Bosanski_hibrid
#577 Re: Svjetski bošnjački kongres
fatamorgana wrote:Ima ko je prist'o ....Bosanski_hibrid wrote:
... za sada, ali mi ne pristajemo ništa manje od 100%
Greške su da se isprave
-
Cosmic
#578 Re: Svjetski bošnjački kongres
Samo vraćamo ukradeno-LIBERO- wrote:Aha, znaci malo i po susjednim drzavama.
- Bosanski_hibrid
#579 Re: Svjetski bošnjački kongres
Zelena transferzala-LIBERO- wrote:Aha, znaci malo i po susjednim drzavama.
-
Shredder
#580 Re: Svjetski bošnjački kongres
Shredder wrote:Slažem se u potpunosti. Samo, ne smiju se Bošnjaci poistovjetiti sa vjerskom grupom i još pri tome za simbol uzeti državnu zastavu. Time potvrđuješ četničku priču da Bosna i Bošnjaci postoje tek od dolaska islama na ove prostore. Pored toga, treba dozvoliti i nemuslimanima da se poistovjete sa Bosnom i Bošnjacima, pa makar ih takvih bilo pet slovom i brojem.Bosanski_hibrid wrote:
Pametan je Imamović, ne sumnjam. Samo, možda on nije neke stvari dobro procijenio, možda se Bošnjaci ne namjeravaju moliti drugih hoće li ili neće Bosne i njenih simbola. Ko pita Bošnjake koji su manjina u drugim državama?!
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#581 Re: Svjetski bošnjački kongres
Jedan narod, jedna teritorija (po mogucnosti sto veca) jedan vodja,(po mogucnosti i vjerski i politicki)..pa tako mi recite drugari
Bezveze ulazimo u raspravu, a koncepti su nepomirljivi u pitanju, ne samo obiljezja
Hajde laku noc vam zelim. A kada krenete u shoping po susjednim teritorijima, samo treba pazljivo zakljucati i nasa vrata, da nam ko sta ne pokupi sa nase teritorije

Bezveze ulazimo u raspravu, a koncepti su nepomirljivi u pitanju, ne samo obiljezja
Hajde laku noc vam zelim. A kada krenete u shoping po susjednim teritorijima, samo treba pazljivo zakljucati i nasa vrata, da nam ko sta ne pokupi sa nase teritorije
-
mikasa
#582 Re: Svjetski bošnjački kongres
Sto me ovaj podsjeti na pocetak 1992 " Sve to treba protjerati preko drine..., Samo cekamo naredbu, i onda idu zelene beretke, krvi cemo im se napiti, " Padose prve granate, kraj aprila docekase u Deutscland.Cosmic wrote:Nije, to je on rekao.-LIBERO- wrote:Aha ok ...shvatio sam.Bosanski_hibrid wrote: pa neka je i 24%, barem je naše
Ocito je tu sustina naseg razilazenja.
Bošnjačka Bosna je ono što danas zovu BiH + Sandžak + Sutorina. Ni cent manje.
-
Shredder
#583 Re: Svjetski bošnjački kongres
Ali ovaj kongres "im to osporava" stavljajući znak jednakosti između Bošnjaka i muslimana. Ne kažem da je ono nešto bitno, nevladimo udruženja k'o i svako drugo. Ali da je pogrešno - pogrešno je. I ne predstavlja mene kao Bošnjaka.Bosanski_hibrid wrote:Nemam ništa protiv ni da se Srbi i Hrvati, a bogami i Bosanci izjasne na slijedećem popisu kao Bošnjaci. Sve dok se ne izjasne, neka gledaju i dive seShredder wrote:Svi vrlo dobro znamo da Cerić to pokušava (izjednačiti Bošnjake sa muslimanima) kao što je pokušavao i ranije dok je bio reis. Molim vas, nemojte se praviti ludi. Ako baš hoćeš, toliko ću se potruditi i pokušati naći i neki snimak na kojem to direktno tvrdi. Vjerovatno je to spominjao na onom gdje kaže da nam je Turska majka.Bosanski_hibrid wrote:
Kako može biti predsjednik Njemačke neko ko je bivši pastor? Halo, predsjednik države, a ne neke tamo nevladine organizacije?!
-
Cosmic
#584 Re: Svjetski bošnjački kongres
I vi ste imali jedan narod, jednog vođu i jednu teritoriju. I to puno veći narod, puno veću teritoriju i puno čuvenijeg vođu. I, da, imali ste i religiju. To vam je jedino ostalo. Ugodna noć.-LIBERO- wrote:Jedan narod, jedna teritorija (po mogucnosti sto veca) jedan vodja,(po mogucnosti i vjerski i politicki)..pa tako mi recite drugari![]()
![]()
Bezveze ulazimo u raspravu, a koncepti su nepomirljivi u pitanju, ne samo obiljezja![]()
Hajde laku noc vam zelim. A kada krenete u shoping po susjednim teritorijima, samo treba pazljivo zakljucati i nasa vrata, da nam ko sta ne pokupi sa nase teritorije![]()
![]()
![]()
Last edited by Cosmic on 30/12/2012 02:51, edited 1 time in total.
-
Cosmic
#585 Re: Svjetski bošnjački kongres
Ne kuiš, to je tvoj problem.mikasa wrote: Sto me ovaj podsjeti na pocetak 1992 " Sve to treba protjerati preko drine..., Samo cekamo naredbu, i onda idu zelene beretke, krvi cemo im se napiti, " Padose prve granate, kraj aprila docekase u Deutscland.
Nema potrebe za puškama. Pogledaj popise susjednih država.
Bosna je tamo gdje žive Bošnjaci, a ne gdje se prelazi granica.
-
Shredder
#586 Re: Svjetski bošnjački kongres
Ou, pa ti si fašista. Preispitaj se malo da ti nije poznata ta priča o "lebensraumu" od strane susjednih država s početka devedesetih.Cosmic wrote:Ne kuiš, to je tvoj problem.mikasa wrote: Sto me ovaj podsjeti na pocetak 1992 " Sve to treba protjerati preko drine..., Samo cekamo naredbu, i onda idu zelene beretke, krvi cemo im se napiti, " Padose prve granate, kraj aprila docekase u Deutscland.
- Astronomer
- Location: Nekad moraš otići visoko da shvatiš koliko si mali.
#587 Re: Svjetski bošnjački kongres
Ako svi Bosanski Muslimani zaista pristanu jednog dana da definitivno postanu isključivo Bošnjaci, ostaju li na taj način zauvijek u potpunom neprijateljskom okruženju i gube li sopstveni izlaz na more?
-
Shredder
#588 Re: Svjetski bošnjački kongres
Ne. To će se desiti ako bude obrnuto - Ako Bošnjaci pristanu da budu isključivo muslimani.Astronomer wrote:Ako svi Bosanski Muslimani zaista pristanu jednog dana da definitivno postanu isključivo Bošnjaci, ostaju li na taj način zauvijek u potpunom neprijateljskom okruženju i gube li sopstveni izlaz na more?
-
mikasa
#589 Re: Svjetski bošnjački kongres
Znaci granica Bosne je na Dobrinji 4 ...Cosmic wrote: Ne kuiš, to je tvoj problem.
-
Cosmic
#590 Re: Svjetski bošnjački kongres
Ni ti ne kuiš isto. A uz to ne znaš šta je fašista. Čitaj više, lupetaj manje.Shredder wrote:Ou, pa ti si fašista. Preispitaj se malo da ti nije poznata ta priča o "lebensraumu" od strane susjednih država s početka devedesetih.Cosmic wrote:Ne kuiš, to je tvoj problem.mikasa wrote: Sto me ovaj podsjeti na pocetak 1992 " Sve to treba protjerati preko drine..., Samo cekamo naredbu, i onda idu zelene beretke, krvi cemo im se napiti, " Padose prve granate, kraj aprila docekase u Deutscland.
@Astronomer Naprotiv. I ti ne pratiš migracije. Vioriće se ljiljani u Neumu brže nego što ti misliš.
@mikasa Nažalost jest. Sve dok se tu opet ne budu viorili ljiljani. To je danas okupirana zemlja.
-
mikasa
#591 Re: Svjetski bošnjački kongres
.... Ponesi zastavu Reiseeeee Cericuuuu....Cosmic wrote:
@mikasa Nažalost jest. Sve dok se tu opet ne budu viorili ljiljani. To je danas okupirana zemlja.
- Bosanski_hibrid
#592 Re: Svjetski bošnjački kongres
Šta to treba da mi budemo pa da ne budemo u okruženju? Da se izjasnimo kao oni, eskimi, ostali ili šta? Mi smo svakako u okruženju, ali ponajviše u mentalnom i toga jarma se trebamo prvo kutarisati.Astronomer wrote:Ako svi Bosanski Muslimani zaista pristanu jednog dana da definitivno postanu isključivo Bošnjaci, ostaju li na taj način zauvijek u potpunom neprijateljskom okruženju i gube li sopstveni izlaz na more?
- SkyLimit
#593 Re: Svjetski bošnjački kongres
Čuj ovog viorit će se zastava sa ljiljanima u Neumu
Za koliko da je očekujemo u Banja Luci
- Kemal Malovčić
#594 Re: Svjetski bošnjački kongres
A poziv za mene?
-
Shredder
#595 Re: Svjetski bošnjački kongres
Kontam ja itekako. I molim te lijepo, mojne meni više spominjati čitanje, okreni se malo prema sebi. Fašista, itekakav. "Srpska zemlja je tamo gde su srpski grobovi!"Cosmic wrote:
Ni ti ne kuiš isto. A uz to ne znaš šta je fašista. Čitaj više, lupetaj manje.
@Astronomer Naprotiv. I ti ne pratiš migracije. Vioriće se ljiljani u Neumu brže nego što ti misliš.
-
Cosmic
#596 Re: Svjetski bošnjački kongres
Za preko 50 godina, možda i 100. Nadam se da će to moji unuci doživjeti, ja neću sigurno.SkyLimit wrote:Čuj ovog viorit će se zastava sa ljiljanima u Neumu![]()
-
Cosmic
#597 Re: Svjetski bošnjački kongres
Super. Dakle onaj koji smatra da je njegovo ono gdje živi njegov narod je fašista. Tako ti je to, ostavština iz onog perioda, fašista je svako ko ne misli kao ja.Shredder wrote:Kontam ja itekako. I molim te lijepo, mojne meni više spominjati čitanje, okreni se malo prema sebi. Fašista, itekakav. "Srpska zemlja je tamo gde su srpski grobovi!"Cosmic wrote:
I ja nisam spominjao grobove, ja pričam o živim ljudima. Tutin je Bosna. Isto kao što Foča nije. Zasad.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#598 Re: Svjetski bošnjački kongres
Cosmic wrote:Super. Dakle onaj koji smatra da je njegovo ono gdje živi njegov narod je fašista. Tako ti je to, ostavština iz onog perioda, fašista je svako ko ne misli kao ja.Shredder wrote:Kontam ja itekako. I molim te lijepo, mojne meni više spominjati čitanje, okreni se malo prema sebi. Fašista, itekakav. "Srpska zemlja je tamo gde su srpski grobovi!"Cosmic wrote:
I ja nisam spominjao grobove, ja pričam o živim ljudima. Tutin je Bosna. Isto kao što Foča nije. Zasad.
-
Cosmic
#599 Re: Svjetski bošnjački kongres
Hoće to kad se čuje drukčije mišljenje nakon izvjesnog vremena. Ljudi, shvatite da ste na ovom forumu 11 godina zagorili sa tupavim razmišljanjem i da se ne mičete s mrtve tačke. Nema Bosne u Foči dragi gospodine, otiđi i vidi ako mi ne vjeruješ. Ne pričam o geografskim pojmovima pri tome, kako si ti vjerovatno skont'o, pa ti smiješno. A otiđi i u Tutin ako ti nije šta. Tamo je Bosna, ljepša i bolja nego u postkomunističkom Sarajevu ili Tuzli. Poslije komunizma uveli ste neokomunizam. Do kad ćemo vas trpit?
Ponavljam, Bosna je tamo gdje žive Bošnjaci. Danas je mala, ali sve veća je. Od 45-92 je nije ni bilo. Ne ponovilo nam se.
Ponavljam, Bosna je tamo gdje žive Bošnjaci. Danas je mala, ali sve veća je. Od 45-92 je nije ni bilo. Ne ponovilo nam se.
Last edited by Anonymous on 30/12/2012 09:44, edited 1 time in total.
Reason: banned
Reason: banned
- darius_maximus
#600 Re: Svjetski bošnjački kongres
Pazi, mislim da bi Amerika bila puno bolji primjer za BiH nego Svicarska i Belgija, kao država sa bezbroj naroda a jednom nacijom... Iskreno, o Svicarskoj ne znam dovoljno, ali kada je drzava toliko bogata i stabilna, lako je zivjeti u harmoniji, dok je Belgija, dok god je sjediste EU, sigurna, koliko god se ni oni ne mogli dogovoriti nekada...Intermission wrote:Darius,
kada kazem da je USA irelevantna, mislim na pitanja nastanka drzave i identiteta, BiH je vise uporediva sa Svicarskom i Belgijom. Pitanje bosanskog jezika je bio odlican lakmus papir. I ne znam na osnovu cega zagovaraci bosanstva misle da ce Srbi i Hrvati to bosanstvo prihvatiti (ako iskljucimo neku opciju "preodgoja) nakon plebiscitarnog odbijanja bosanskog jezika, prihvatit ce ga ali jedan mali promil istih, cak i oni Srbi i Hrvati koji imaju pro-bosansku orjentaciju ne zele da mjenjaju svoj identitet.. Naprotiv, tu odrednicu ce prihvatiti samo oni koji ne znaju da naprave distinkciju izmedju pro-bosanskog opredjeljenja i politike i identiteta i vezuju jedno uz drugo. Navodis da Bosnjak u danasnjem kontekstu se vezuje za muslimana. Pa to i jeste do nekle tacno. Isto sto je tacno da je od prije jedno 200 godina Hrvat postalo da znaci katolik i Srbin pravoslavac. Vjera utice itekako na formiranje nacije, ali nacija kada se formira postaje jedna blanketna norma, koja nije iskljuciva na postojanje drugih religijskih, politickih odrednica i posjedovanje drugih dezavljanstava i regionalnih odrednica svojih pripadnika. Tako da, tacno je da ce Islam biti uvijek jedan od kulturoloskih elemenata Bosnjastva, jer je historija to tako odredila, isto kao sto je npr. pravoslavlje kulturoloska odrednica Srba, ali ne iskljuciva i jedina religijska norma u tom narodu. Mislim da je to vec i jasno vise.
Ono sto je bitno, da ne treba mijesati identitet i politicko opredjeljenje i u politici traziti razloge za odbijanje nekog identiteta. Jer identitet je nesto fakticke prirode, anegdotski da kazem, nesto na sto i ne mozes bas da utices kao npr. tvoja visina i boja ociju. A politika je sasvim nesto drguo. Mnostvo Srba se ne slaze sa politikom koju su diktirali vodje Srba (podrzani od strane vecine) Da li sada ti Srbi zele da promjene svoj identitet u znak nekog protesta? Naravno da ne. Upravo u tome "bosanci" grijese.
Pitanje bosanskog jezika je farsa, a ne lakmus papir. Činjenica je da ni neki naši lingvisti ne žele baš da kažu da pričaju bosanskim jezikom, jer lingvisti su malo teški po tom pitanju, osim ako nisu politički motivisani... Ne želim ja da iko mijenja svoj identitet, pogrešno si me razumio, samo ga treba "nadograditi" da bude Bošnjak/Srbin/Hrvat i, recimo, Bosanac... Mislim da je jako loša varijanta da su interesi naroda iznad interesa države, a to upravo radimo...
Ne razumijem te kada govoriš o pro-bosanskom opredjeljenju i identitetu, zar nije glavna priča ovdje na forumu da su 98% Bošnjaci ti koji su pro-bosanski orijentisani? Sada znači treba među Srbima i Hrvatima probirati koji su pro-bosanski orijentisani? Zar ne bi bilo bolje imati krovni pojam Bosanca za pro-bosanski orijentisanu osobu i da se zna da su oni pro-bosanski orijentisani, a da su ostali "neprijatelji". Znači varijanta u kojoj bi se reklo: nacionalna pripadnost - Bosanac, etnička pripadnost - Bošnjak, vjerska pripadnost - islam... Mislim, nemam ja ništa protiv Bošnjaka, ali imam nešto protiv namjere da se ovo stanje trostruke vladavine u Bosni zadrži zauvijek...
Kada govorimo o islamu i Bošnjacima, jasno je da kada se narod definira (što je u ovom slučaju također siva zona, jer bih volio da neko zvanično kaže da su Bošnjaci to-i-to, a upravu tu nedostaje akademskog pristupa) da onda vjera prestaje biti ključni element te može doći do prelaska na drugu religiju, itd. Kada kažeš, ako neće Cerić, ko će, to podrazumijeva da je ovo učinjeno slučajno, da neko nije shvatio konotacije ovog postupka, a ovo je ustvari urađeno namjerno, jer nema boljeg katalizatora za spajanje ljudi, nego animozitet prema nečemu durgom, što može poslužiti kao privremeni ili trajni neprijatelj. Dok god se pojam Bošnjak odnosi na sve državljane BiH bez obzira koje vjere, proces je spor, ali kada se izbace "tuđinski" elementi, to ide ko podmazano, jasno je meni i šta se radi i otkud baš sada...
Ne tražim ja u politici nikakav razlog za odbijanje nekog identiteta, meni nije jasno šta Bošnjačka "elita" želi da ja budem, u tome je stvar... Ja jesam musliman, jesam pro-bosanski orijentisan, jezik mi je bosanski, ali nisam sigurno njihov pojam Bošnjaka... Iz moje perspektive, ovi što blate Bosance kao odrednicu su u krivu, jer ispada da sada jedino Bosanac zvanično može reći da mu je nebitno koje si rase, vjere i koja ti je etnička pripadnost dok god voliš BiH. Meni lično je nebitno kako će se ko izjasniti na popisu stanovništva, jer znam zbog čega se popis i vrši, a mogu pretpostaviti i rezultate, okvirno... Ja bih volio da se popis kod nas radi čisto formalno, kako bi se razvila ekonomija, školstvo, medicina te dugoročna strategija razvoja države, ali se sve svodi samo na igru moći i postaje polako dosadno...
Ne mislim da je identitet faktičke prirode, niti da na njega ne možeš uticati, jer nisi rođen s njim, to su sve umjetne kategorije za razliku od boje očiju koja je genetski predodređena... Možeš odabrati da se osjećaš kao Šveđanin, ako se u nekom trenutku života budeš osjećao tako; možeš promijeniti vjeru; jedino ne možeš promijeniti mjesto rođenja...
Može se promijeniti i pripadnost u znak protesta, dešavalo se, ali teško da će to uraditi čitavi narodi...