Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#5726 Dijeli sjeme, dijeli život za Bosnu i Hercegovinu

Post by Mu'min »

Dijeli sjeme, dijeli život za Bosnu i Hercegovinu:

http://www.klix.ba/forum/sjeme-za-popla ... .html-f=64
Ratarka

#5727 Re: Bášča

Post by Ratarka »

sta li je a sencijem.. zna li iko??
safran

#5728 Re: Bášča

Post by safran »

kandelabar wrote:
safran wrote:
kandelabar wrote:JA sijao poprecne rede krompira u kosini sad mi voda lezi prosle godine bil suša hajd reko da imam bolju vlaznost i eto sad je haos :-D ostalo sve zaglibilo vjerujem da ce istruhnuti ne lezi u vodi al je dobro natopljeno propadne cizma rudara gdje se stane
Jo, kandelabar, jesi to Hercegovac ?
NIsam nego prosle godine suša bila nije bilo ni kapi vode u redovima i slabo rodio zato sam sad poprecno da zadrzi vodu i eto belaj napravi..
zezam te zbog "reda"
hrastov žižak

#5729 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

kaže meni hadžinca:"ja rođo svima kažem, ti si najveći musliman ovdje, najmanje ti štete poplava napravila." :lol:
Senći

#5730 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka wrote:sta li je a sencijem.. zna li iko??

Evo me tu sam sve je u redu samo sam tanak sa vremenom uglavnom radno :ekser: pozdrav za sve baštovanke i baštovane :vozdra:
kerima1

#5731 Re: Bášča

Post by kerima1 »

hrastov žižak wrote:kaže meni hadžinca:"ja rođo svima kažem, ti si najveći musliman ovdje, najmanje ti štete poplava napravila." :lol:
Dobro se znas prodati :D
anći

#5732 Re: Bášča

Post by anći »

Pozdrav svima..posadila sam zutu mahunu,niska sorta i danas kad sam ih okopavala primjetih neke crne male baje po stabljici zaljepljene...dosta njih...i tako na par stabljikica..pretpostavljam da su to te neke biljne usi...kako ih zovu mada nisam sigurna...pa me interesuje dal se iko susretao s tim...i sta da radim?Hemijom ne bih voljela prskati jer gledam da proizvodim 100% organsku hranu..sta mislite dal bi kopriva pomogla il ako imate neki drugi prijedlog bila bih vam zahvalna :hm:
platen91

#5733 Re: Bášča

Post by platen91 »

Ja pravim sprej od glavice luka i bijelog luka i kašičice čilija sve usitnim i prelijem sa litar mlake vode i ostavim da ostoji par sati procjedim i dodam kašičicu detrdženta za suđe(po mogućnosti neki na prirodnoj bazi ima ih kupiti u većini supermarketa) i onda popršćem to najčešće djeluje.
Banksy

#5734 Re: Bášča

Post by Banksy »

hrastov žižak wrote:kaže meni hadžinca:"ja rođo svima kažem, ti si najveći musliman ovdje, najmanje ti štete poplava napravila." :lol:
:mrgreen:
Tkanton

#5735 Re: Bášča

Post by Tkanton »

zippoo87 wrote:evo par slikica
vidi se krompir,luk i lijevo aronija,ne vidi se,jos je mala
krompir je za zagrtanja a danas smo uspjeli aroniju isfrezati ,vidi se kolika je trava bila ;)
ono pod najlonom su kornisoni
Image
Image
Image
Image
Sve ti je ovo fino, samo brate jesi imo igdje drugo posadit osim kraj te benzinske pumpe
anći

#5736 Re: Bášča

Post by anći »

platen91 wrote:Ja pravim sprej od glavice luka i bijelog luka i kašičice čilija sve usitnim i prelijem sa litar mlake vode i ostavim da ostoji par sati procjedim i dodam kašičicu detrdženta za suđe(po mogućnosti neki na prirodnoj bazi ima ih kupiti u većini supermarketa) i onda popršćem to najčešće djeluje.
E hvala puno,pokusat cu to obavezno..ma ova mi je godina donijela puno nekih baja...valjda previse kise pa se pojavili i puzevi...dok sam ja skuzila pojeli pola blitve,salate :-) Sad na grahu ove baje a ima i pokoja zlatica na krompiru...al njih za sad berem :roll:
art vandeley

#5737 Re: Bášča

Post by art vandeley »

Jel se moze naci igdje postupak dezinfekcije zemljista, pa mislim na ova nasa poplavljena.
Ugl govori se o postupku posipanju kreca... jel ima gdje kakvo uputstvo :)
hrastov žižak

#5738 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

art vandeley wrote:Jel se moze naci igdje postupak dezinfekcije zemljista, pa mislim na ova nasa poplavljena.
Ugl govori se o postupku posipanju kreca... jel ima gdje kakvo uputstvo :)
ma uzmeš ba kreča i onako ofrlje razbacaš rukama :D tako hadžinca radi, a ja vjerujem da je ispravno.
dert

#5739 Re: Bášča

Post by dert »

ev' 'vako, ako mi neko kaze kako da ove :-x azbahe prepelice isprepadam da mi ne ulaze u bascu i haos prave ima dukat :thumbup:

prob'o ....balone okolo postavio, one se zajebavaju s njima :) kupio sovu /sve 'tice pobjegle a one jaranice s njom :oops:
stanu kod nje i crkose od smijeha

naniz'o cd-ova okolo ...kazu ono kad svijetle i prave zvukove one popizde.....jest normalne a ne ove

citaju koja je muzika na cd-u pa il' pjevaju il; plesu :)
ma one krtice su bile andjeli za ove :evil:
Mu'min

#5740 CD snimak

Post by Mu'min »

Dert

jedan zanimljiv prijedlog.
Jedan moj pajdo snimio (haman sa onim karaokama) kako jastreb ili slična živiljka fata neku ticu te je (ovo neka djeca ne čitaj) živu dere dok ova vršiti.
To ti on na CD stavio pa u radiončić i na grančicu na drvo i tako par puta na dan.
Vele ptice doživjele šok i stravu saljevaju jedna drugoj. Kad čuju to deranje bježe gdje koja stigne.
Izgleda smiješan primjer al eto ideja je vrlo zanimljiva.
dert

#5741 Re: CD snimak

Post by dert »

Mu'min wrote:Dert

jedan zanimljiv prijedlog.
Jedan moj pajdo snimio (haman sa onim karaokama) kako jastreb ili slična živiljka fata neku ticu te je (ovo neka djeca ne čitaj) živu dere dok ova vršiti.
To ti on na CD stavio pa u radiončić i na grančicu na drvo i tako par puta na dan.
Vele ptice doživjele šok i stravu saljevaju jedna drugoj. Kad čuju to deranje bježe gdje koja stigne.
Izgleda smiješan primjer al eto ideja je vrlo zanimljiva.

:lol: :lol: ma ne bih ja da rastjeram ove ostale ptice/ one su kulturne i fine :thumbup: imaju brdo iznad basce i tu svasta nadju za hapu a na drvece sam im stavio kucice sa sjemenima i one fino, kultorno to papaju i ne idu u bascu al' ove jarebice tobejarabi :evil:
Mu'min

#5742 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Pa prije početka tog deranja ptičice od strane jastreba snimi sebe kako pomagaš:"UPOZORENJE, UPOZORENJE, sve fine tičice, posebno mlađe od 6 mjeseci molim da se u naredna pola sahata izsele iz radiusa od 1km. Imate 60 sekund, odbrojavanje počinje sada!" :lol: :lol: :lol:
eluna

#5743 Re: Bášča

Post by eluna »

Mu'min wrote:Pa prije početka tog deranja ptičice od strane jastreba snimi sebe kako pomagaš:"UPOZORENJE, UPOZORENJE, sve fine tičice, posebno mlađe od 6 mjeseci molim da se u naredna pola sahata izsele iz radiusa od 1km. Imate 60 sekund, odbrojavanje počinje sada!" :lol: :lol: :lol:
e jeste obojica opičeni :lol: :lol: :lol: :lol:
Mu'min

#5744 Šta je pisac htio kazati... :)

Post by Mu'min »

Eluna teško je shvatiti :D nekom ko nije 4 mjeseca sve pripremao, sijao, sadio.
Na sunce krvavo upeklom dok znoj sa čela pada čuješ samo cvrkut "popkova" i zvuk željeza sa motike kako se odbija od grude i sitno kamenje te za trenutak zastaneš gledajući u žuljeve i pitaš sam sebe: da li će ovo uspjeti i što mi ovo sve treba? 8-)

I onda dođu ona mala cvrkutala stvorenja i poharaše kao da je 70% rasprodaja. :lol: :lol:
eluna

#5745 Re: Šta je pisac htio kazati... :)

Post by eluna »

Mu'min wrote:Eluna teško je shvatiti :D nekom ko nije 4 mjeseca sve pripremao, sijao, sadio.
Na sunce krvavo upeklom dok znoj sa čela pada čuješ samo cvrkut "popkova" i zvuk željeza sa motike kako se odbija od grude i sitno kamenje te za trenutak zastaneš gledajući u žuljeve i pitaš sam sebe: da li će ovo uspjeti i što mi ovo sve treba? 8-)

I onda dođu ona mala cvrkutala stvorenja i poharaše kao da je 70% rasprodaja. :lol: :lol:
ama to sve razumijem - ali mi je stvarno simpa kako pišete o borbi protiv cvrkutavih stvorenja ...... usput da vas obojicu pitam - treba mi koje pero fazanovog repa, ona duga kitnjasta, pa et' kad zaganjate beštije, gledajte da iščupate koje hahahahahahahhahaha
dert

#5746 Re: Šta je pisac htio kazati... :)

Post by dert »

eluna wrote:
Mu'min wrote:Eluna teško je shvatiti :D nekom ko nije 4 mjeseca sve pripremao, sijao, sadio.

ama to sve razumijem - ali mi je stvarno simpa kako pišete o borbi protiv cvrkutavih stvorenja ...... usput da vas obojicu pitam - treba mi koje pero fazanovog repa, ona duga kitnjasta, pa et' kad zaganjate beštije, gledajte da iščupate koje hahahahahahahhahaha

Koje boje hoces :?: :-D

Odluka je pala, ja dezuram pored basce dok nema utakmica :-D a hanuma za vrijeme utakmica. :D Dobro svima , nadihamo se ciste have i ona ne moRe vise dobiti crveni karton zato sto mi smeta u gledanju utakmica .

Ima jedan i za kaznu sam joj pritego sve poklopce na teglama :razz:
shmizlica

#5747 Re: Bášča

Post by shmizlica »

dert wrote:ev' 'vako, ako mi neko kaze kako da ove :-x azbahe prepelice isprepadam da mi ne ulaze u bascu i haos prave ima dukat :thumbup:

prob'o ....balone okolo postavio, one se zajebavaju s njima :) kupio sovu /sve 'tice pobjegle a one jaranice s njom :oops:
stanu kod nje i crkose od smijeha

naniz'o cd-ova okolo ...kazu ono kad svijetle i prave zvukove one popizde.....jest normalne a ne ove

citaju koja je muzika na cd-u pa il' pjevaju il; plesu :)
ma one krtice su bile andjeli za ove :evil:
imal živinke da tvoju bašču maši? :razz: :mrgreen:

:kiss:
Mu'min

#5748 Paradajz 2014

Post by Mu'min »

Samo u hadžije se paradajz zaljeva ZEM ZEM vodom. :)

Image

Šalu na stranu, prvi zeleni plodovi se uveliko fomiraju. Pa valjda 2 hefte bude šta i crvenog.
Bar kod one rane sorte...
Ove godine kasni sve skupa po malo.
kerima1

#5749 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Da je meni sa 'ticama probleme,ja se bacam na pse ugazise gamad jedna :D
Mu'mine ne vidim ti plodove paradajza na toj slici,kod mene tek cvjeta paradajz super je i to stici ce,samo da se ne mora ljetos jesti onaj drveni kupovni.
Mu'min

#5750 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:Mu'mine ne vidim ti plodove paradajza na toj slici
To ti ko meni ne vjeruješ. :) E 2. put ću samo zate slikati da vidiš pa makar pisalo Mercator ispod njih :)
Post Reply