Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ovo_mi_je_nick

#5726 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ovo_mi_je_nick »

Fetva ooooojjjj hljebaro hahahahahahahhahahahah

I ove ahmedije davno prolupale od krađe novca pa drugima sole pamet.

E nećeš meni.
Idemedosumom

#5727 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

ovo_mi_je_nick wrote: 01/01/2021 13:26 Fetva ooooojjjj hljebaro hahahahahahahhahahahah

I ove ahmedije davno prolupale od krađe novca pa drugima sole pamet.

E nećeš meni.
Daije nemaju potrebu krasti, njima nafaka s neba silazi, direktno od Allaha :D
ovo_mi_je_nick

#5728 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ovo_mi_je_nick »

Jest jest, kaže od nafake živi ili od trasfera rijala na relaciji saudija švedska bosna, pa šta oni misle da su svi glupi ako su oni pročitali 3 knjige. Pa možda i jesu za one koji prebiru tespih po rukama i salavataju na svaku.
Idemedosumom

#5729 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Spihte je zakon bolan :)
YouAreMyDestiny

#5730 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by YouAreMyDestiny »

I ljudi dozvole tako, da im neka fetva uređuje život i soli pamet, šta mogu a šta ne mogu... :-) :-)
Sanjarko

#5731 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Sanjarko »

Da li je novotarija postavljanje dva nisana, a ne jednog kao nekad prije, i da li se moze trazit izuzece placanja ulaska radnika koji bi nisan postavljali? Trazi greblje za to 300 ili 400 km. Mi smo socijalan slucaj ali eto nisan rahmetli starom cemo od zaostatka, moje invalidnine ili od starine penzije platit, ali ovo drugo tesko da mozemo.
Bullet Tooth Tony

#5732 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bullet Tooth Tony »

Sanjarko wrote: 20/05/2021 15:27 Da li je novotarija postavljanje dva nisana, a ne jednog kao nekad prije, i da li se moze trazit izuzece placanja ulaska radnika koji bi nisan postavljali? Trazi greblje za to 300 ili 400 km. Mi smo socijalan slucaj ali eto nisan rahmetli starom cemo od zaostatka, moje invalidnine ili od starine penzije platit, ali ovo drugo tesko da mozemo.
Kako mislis dva nisana ? koje groblje ...

Ne moze ti niko narediti da stavljas nisane... Moras platiti odrzavanje groblja ali nisane ti mozes mjenjati drvene do kad hoces...
Sanjarko

#5733 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Sanjarko »

Bullet Tooth Tony wrote: 20/05/2021 17:09
Sanjarko wrote: 20/05/2021 15:27 Da li je novotarija postavljanje dva nisana, a ne jednog kao nekad prije, i da li se moze trazit izuzece placanja ulaska radnika koji bi nisan postavljali? Trazi greblje za to 300 ili 400 km. Mi smo socijalan slucaj ali eto nisan rahmetli starom cemo od zaostatka, moje invalidnine ili od starine penzije platit, ali ovo drugo tesko da mozemo.
Kako mislis dva nisana ? koje groblje ...

Ne moze ti niko narediti da stavljas nisane... Moras platiti odrzavanje groblja ali nisane ti mozes mjenjati drvene do kad hoces...
Kaze stara da vidza sad kad prodze pored mezarista, dva nisana na mezarima, naprijed i nazad. Na mezar rahmetli starog bi stavili kameni nisan, jedan kako znam je prije isao, sad valjda dva postavljaju. Nismo u mogucnosti da idemo na greblje gdje mu je mezar tako lako. Daleko greblje. Ne znam mozemo li placat odrzavanje greblja, a drvene bi znaci prestali postavljat i stavili bi kamene/kameni. Stara kaze da dva idu, a ja kazem kako znam moze jedan i da je prije isao samo jedan. Zato i pitam, da li idu dva ili jedan kameni nisani? Pitam isto moze li se trazit izuzece placanje greblju 300 ili 400 km koliko trazi da dopusti ulazak radnicima koji bi postavili taj/te, nisan/nisane?
Bullet Tooth Tony

#5734 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bullet Tooth Tony »

U tradiciji u Sarajevu idu dva nisana... Ja nikada nisam vidio jedan..jedan kod nogu i jedan kod glave... Mozda je tradicija u mjestu kojem je groblje da se stavlja jedan... To nisam upoznat... To da ti dopuste da udjes da postavis nisane ali moras platiti je nonsens.. Nidje veze.. Treba im po dva vaspitna samara opaliti.. Ako je ukopan tu nema sta da se pitaju ..

Ja bi obnovio drvene pa kad skupis za kamene postavi kamene..

Cuj 400 maraka da se udje u groblje... :-)
Sanjarko

#5735 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Sanjarko »

Bullet Tooth Tony wrote: 20/05/2021 23:45 U tradiciji u Sarajevu idu dva nisana... Ja nikada nisam vidio jedan..jedan kod nogu i jedan kod glave... Mozda je tradicija u mjestu kojem je groblje da se stavlja jedan... To nisam upoznat... To da ti dopuste da udjes da postavis nisane ali moras platiti je nonsens.. Nidje veze.. Treba im po dva vaspitna samara opaliti.. Ako je ukopan tu nema sta da se pitaju ..

Ja bi obnovio drvene pa kad skupis za kamene postavi kamene..

Cuj 400 maraka da se udje u groblje... :-)
Ma i ovdje valjda idu po dva nisana ali na emisijama sam ja vidzao da se zna stavit i po jedan samo. Greblja tako valjda traze ovdje da se plati za ulazak radnika koji ce postavit nisane 300 ili 400 km. Imat cemo valjda da postavimo nisane. Zaostatke trebamo nadamo se dobit.

Ja priznajem nisam upucen u to kako, sta. Stara zna onako. Definitivno ne bi imali za sve, oboje, i nisane i platit greblju ulazak za postavljanje nisana.
Drekavac22

#5736 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Drekavac22 »

mirah wrote: 21/03/2022 14:09 To možda važi za bogate države gdje ima toliko hrane da može se i bacit! Šta npr,. sa Bosnom i Hercegovinom? Maloprije gledam na N1 u Sarajevu narodne kuhinje pune a ima i još onih koji se javljaju jer nemaju ni topli obrok dnevno?
Opet da napišem.
Kad je moj stari bio u Nemačkoj a tada je bio i Ramazan ,od nemaca je dobio sve što je tražio( nema svinjetine, sprema se iftar i sufur , ) hrana je bila toliko ukusna ( što od gladi što od toga da nemci jedu stvarno finu hranu) da je bila prava milina postit.
Onaj ko sebi može priuštiti dobru i kvalitetnu hranu taj može i da posti. Onaj koji jede u narodnoj kuhinji i moli se da toga dana ima hrane taj i ne treba da posti, njemu je svaki dan post!
nije post samo gladovanje, to je daleko vise od pukog gladovanja.

cak sta vise ja ne uspijem nekad ni ogladnit nesto u ramazanu, osim pocetnog lazne gladi koja brzo prodje.

Posti se zato sto je to naredjenje od Boga a svrha toga je da se dodje o Dzenneta/raja, a sto se tice na zemlji da se trenira bogobojaznost, da se tijelo cisti od toksina, da se imuni sistem revitalizira, treniranje strpljivosti, da se suosjecamo sa onima koji nemaju sta jesti i mnogo toga jos pozitivnog sto se desava u ramazanu.
mirah

#5737 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mirah »

Drekavac22 wrote: 28/03/2022 16:01
mirah wrote: 21/03/2022 14:09 To možda važi za bogate države gdje ima toliko hrane da može se i bacit! Šta npr,. sa Bosnom i Hercegovinom? Maloprije gledam na N1 u Sarajevu narodne kuhinje pune a ima i još onih koji se javljaju jer nemaju ni topli obrok dnevno?
Opet da napišem.
Kad je moj stari bio u Nemačkoj a tada je bio i Ramazan ,od nemaca je dobio sve što je tražio( nema svinjetine, sprema se iftar i sufur , ) hrana je bila toliko ukusna ( što od gladi što od toga da nemci jedu stvarno finu hranu) da je bila prava milina postit.
Onaj ko sebi može priuštiti dobru i kvalitetnu hranu taj može i da posti. Onaj koji jede u narodnoj kuhinji i moli se da toga dana ima hrane taj i ne treba da posti, njemu je svaki dan post!

cak sta vise ja ne uspijem nekad ni ogladnit nesto u ramazanu, osim pocetnog lazne gladi koja brzo prodje.

Posti se zato sto je to naredjenje od Boga a svrha toga je da se dodje o Dzenneta/raja, a sto se tice na zemlji da se trenira bogobojaznost, da se tijelo cisti od toksina, da se imuni sistem revitalizira, treniranje strpljivosti, da se suosjecamo sa onima koji nemaju sta jesti i mnogo toga jos pozitivnog sto se desava u ramazanu.
Najbolje ćemo se suosećati s onima koji bukvalno umiru od gladi dati im hrane. Bio sam u Sarajevu za vrijeme rata. Nismo imali što jest, ali i trava u mekinje bila je dobra.
Što se tiče posta ranije sam stvarno postio i možda i previše pridržavao islamskih pravila, nisam psovao, govorio ružne riječi, uzdržavao se od svih djela koja bi mi se upisala u grijeh, ali ovo što se danas radi u svijetu, ne samo u Sarajevu ne vodi dobru. Uzmimo dva Bajrama, Ramazanski i Kurban Bajram. Zar samo za ta dva blagdana siromašni jedu meso? I šta znači da su ljudi u džamiji svi isti pred Allahom, a što iziđu iz džamije nastavlja se nepravda i podjela na bogate i siromašne. Po tim pravilima ljudi ne bi trebali nikada da izlaze iz džamije i bili bi isti u materijalnom i duhovnom bogatstvu.

Ovo je samo moje mišljenje i ne znam da li je tačno. Ako ima neko da mi objasni svrhu svega ovoga.
Drekavac22

#5738 Islam - pitanja i odgovori

Post by Drekavac22 »

mirah wrote: 29/03/2022 16:08

Najbolje ćemo se suosećati s onima koji bukvalno umiru od gladi dati im hrane. Bio sam u Sarajevu za vrijeme rata. Nismo imali što jest, ali i trava u mekinje bila je dobra.
Što se tiče posta ranije sam stvarno postio i možda i previše pridržavao islamskih pravila, nisam psovao, govorio ružne riječi, uzdržavao se od svih djela koja bi mi se upisala u grijeh, ali ovo što se danas radi u svijetu, ne samo u Sarajevu ne vodi dobru. Uzmimo dva Bajrama, Ramazanski i Kurban Bajram. Zar samo za ta dva blagdana siromašni jedu meso? I šta znači da su ljudi u džamiji svi isti pred Allahom, a što iziđu iz džamije nastavlja se nepravda i podjela na bogate i siromašne. Po tim pravilima ljudi ne bi trebali nikada da izlaze iz džamije i bili bi isti u materijalnom i duhovnom bogatstvu.

Ovo je samo moje mišljenje i ne znam da li je tačno. Ako ima neko da mi objasni svrhu svega ovoga.
pomaganje siromaha je Bozija naredba i van ramazana
mirah

#5739 Islam - pitanja i odgovori

Post by mirah »

Drekavac22 wrote: 29/03/2022 16:27

Koje se vrlo malo ili nimalo pridržavaju muslimani, a i ostali.
Sid the sloth

#5740 Islam - pitanja i odgovori

Post by Sid the sloth »

Povrsno gledas na te stvari, prisutne su upravo da te podsjete sta i kako trebas raditi a ne da radis samo tad kad je propisano.
Drekavac22

#5741 Islam - pitanja i odgovori

Post by Drekavac22 »

mirah wrote: 29/03/2022 16:49
Drekavac22 wrote: 29/03/2022 16:27

Koje se vrlo malo ili nimalo pridržavaju muslimani, a i ostali.
to ti ne znas, pravi vjernik kada daje sadaku preferira krijuci dati, a ne javno...jer u islamu tajna sadaka je bolja od javne.
mirah

#5742 Islam - pitanja i odgovori

Post by mirah »

Sid the sloth wrote: 29/03/2022 20:32

Povrsno gledas na te stvari, prisutne su upravo da te podsjete sta i kako trebas raditi a ne da radis samo tad kad je propisano.
A šta je površno? To što neki imaju i previše pa se ide na zimovanje, letovanje, ništa se ne radi..dokonluk! A pojedini mesečno okuse meso na stolu. Mi svi moramo da shvatimo da nismo šeici koji imaju milijarde dolara i koji drugih obaveza i nemaju osim da se mole Allahu.Treba obezbediti grejanje( 8 mjeseci traje zima),ishranu( barem pristojnu za sve, a ne kao neki da idu u narodne kuhinje i to krijući da ih ne bi vidjele komšije), odeću,obuću, ustvari neke osnovne stvari za normalan život.Pa to i Islam propagira!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5743 Islam - pitanja i odgovori

Post by Chmoljo »

mirah wrote: 29/03/2022 22:33
Sid the sloth wrote: 29/03/2022 20:32

A šta je površno? To što neki imaju i previše pa se ide na zimovanje, letovanje, ništa se ne radi..dokonluk! A pojedini mesečno okuse meso na stolu. Mi svi moramo da shvatimo da nismo šeici koji imaju milijarde dolara i koji drugih obaveza i nemaju osim da se mole Allahu.Treba obezbediti grejanje( 8 mjeseci traje zima),ishranu( barem pristojnu za sve, a ne kao neki da idu u narodne kuhinje i to krijući da ih ne bi vidjele komšije), odeću,obuću, ustvari neke osnovne stvari za normalan život.Pa to i Islam propagira!
Teske note na ovoj temi.

Ova tema je laganog, vedrog karaktera, za postace i one koji nisu postaci, ali vole topu.

Tako da, zamolicu te da ovu raspravu preselis na neku prigodniju temu, a da ova ostane takva kakva je i bila.

:)
mirah

#5744 Islam - pitanja i odgovori

Post by mirah »

Chmoljo wrote: 29/03/2022 22:41
mirah wrote: 29/03/2022 22:33

Teske note na ovoj temi.

Ova tema je laganog, vedrog karaktera, za postace i one koji nisu postaci, ali vole topu.

Tako da, zamolicu te da ovu raspravu preselis na neku prigodniju temu, a da ova ostane takva kakva je i bila.

:)
Ma nije problem! Samo još nešto! Uvijek kada se pomene nešto što zvanični vjernici ne umeju ili neće da objasne onda je to teška tema.
Uživajte u ramazanskom postu.
mirah

#5745 Islam - pitanja i odgovori

Post by mirah »

Bloo wrote: 29/03/2022 22:48 Vi ste zvanicni vjernici. :mrgreen: Koja titula :D
Ja ih tako zovem. Idu na namaz( svih pet vaktova) poste, daju zekat,izgovaraju šehade, idu na hadž. Kako drugačije da ih zovem? Ovi što to ništa ne rade, već suprotno oni su nezvanični(opet ih ja tako zovem) A sd ozbiljno. Tema uopšte nije za šalu. Može da se izgubi din i iman a to je najopasnije!

Nego imam jedno pitanje. Sme li se doć u Sarajevo? Mislim da li je bezbedno.
Sid the sloth

#5746 Islam - pitanja i odgovori

Post by Sid the sloth »

mirah wrote: 29/03/2022 23:26
Bloo wrote: 29/03/2022 22:48 Vi ste zvanicni vjernici. :mrgreen: Koja titula :D
Ja ih tako zovem. Idu na namaz( svih pet vaktova) poste, daju zekat,izgovaraju šehade, idu na hadž. Kako drugačije da ih zovem? Ovi što to ništa ne rade, već suprotno oni su nezvanični(opet ih ja tako zovem) A sd ozbiljno. Tema uopšte nije za šalu. Može da se izgubi din i iman a to je najopasnije!

Nego imam jedno pitanje. Sme li se doć u Sarajevo? Mislim da li je bezbedno.
Ne sme. Vracaju tvoje sa granice, vec trojicu vratili. A i sta ces ovde, rat je svakako?
Bloo
Globalna šefica

#5747 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

@mirah
Drekavac22

#5748 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Drekavac22 »

mirah wrote: 29/03/2022 22:23
Koliko džamija ima u Sarajevu? Recimo 100! po 50 neka ima džematlija ilionih koji redovno klanjaju namaz to je 5000. 5000 od 300 000 koliko ima stanovnika Sarajevo to je 1,5 %. A namaz je temelj i stub Islama uz još četiti stuba.
Idu li muslimanke( sarajke) na more ? Idu! A zabranjeno je pokazivati svoje delove tela.Moraju biti pokrivene. Opet dolazimo do toga kako se tumači Kur an. Znači sve je u tumačenju.

svako ce odgovarati za sebe na sudnjem danu
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#5749 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by anex »

Može li neko odgovoriti, za nekog ko tek želi učlaniti se tj. početi plaćati članarinu IZ, koliko se plaća i da li se mora platiti unazad neko vrijeme i koliko?
n+1

#5750 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by n+1 »

Moraš platiti sve unazad, i to ne po cijenama koje su bile tada, nego po sadašnjim. :lol: :lol:
Post Reply