Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
-
mirah
#751 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
"Reci: 'Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da neće prohođe imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate - miliji od Allaha i Poslanika, i od borbe na Njegovom putu, onda pričekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grješnicima neće ukazati na pravi put.'"
Ako znamo( film pod zastavom Muhameda) da je Muhamed uspio da zavadi brata sa bratom, sina sa ocem i dr. onda nam je jasno kakva je to religija mira. Šta mi da očekujemo kada su arapi izvršavali ono što piše u Kur an u? Ako je Muhamed bio nemilosrdan prema avojim sunarodnicima ,arapima,šta da rade mnoge nacije koje su silom prihvatile islam, osim Indonezije koja je preko trgovine primila najčistiju vjeru od svih vjera.
"Bili smo sa Allahovim Poslanikom, a on je držao za ruku Omera, sina Hattabova, pa je rekao: 'O Allahov Poslaniče, tako mi Allaha, draži si mi od svega drugog osim samog sebe.' Zatim je rekao Allahov Poslanik, s.a.v.s.: 'Niko od vas neće biti pravi vjernik dok mu ja ne budem draži od samog sebe.' Zatim je rekao Omer: 'Tako mi Allaha, ti si mi sada draži i od samog sebe', a Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Sada Omere.'"
Šta reći na sve ovo? Mogu da razumem arape i ondašnju situaciju sa mnogoboštvom, i vjerovanje u jednog i jedinog Boga-Allaha,ali šta da radimo mi?
Ako znamo( film pod zastavom Muhameda) da je Muhamed uspio da zavadi brata sa bratom, sina sa ocem i dr. onda nam je jasno kakva je to religija mira. Šta mi da očekujemo kada su arapi izvršavali ono što piše u Kur an u? Ako je Muhamed bio nemilosrdan prema avojim sunarodnicima ,arapima,šta da rade mnoge nacije koje su silom prihvatile islam, osim Indonezije koja je preko trgovine primila najčistiju vjeru od svih vjera.
"Bili smo sa Allahovim Poslanikom, a on je držao za ruku Omera, sina Hattabova, pa je rekao: 'O Allahov Poslaniče, tako mi Allaha, draži si mi od svega drugog osim samog sebe.' Zatim je rekao Allahov Poslanik, s.a.v.s.: 'Niko od vas neće biti pravi vjernik dok mu ja ne budem draži od samog sebe.' Zatim je rekao Omer: 'Tako mi Allaha, ti si mi sada draži i od samog sebe', a Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Sada Omere.'"
Šta reći na sve ovo? Mogu da razumem arape i ondašnju situaciju sa mnogoboštvom, i vjerovanje u jednog i jedinog Boga-Allaha,ali šta da radimo mi?
-
Cupavo
#752 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Madeleine Albright umrla na isti dan kad je počelo bombardovanje Srbije. Slučajnost? I think not. Matematički dokaz da Bog čuva pravoslavce.
-
mirah
-
Zastozato
#754 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Potpuno istu poruku je imao Isa a. s (Isus).mirah wrote: ↑24/03/2022 09:19 "Reci: 'Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da neće prohođe imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate - miliji od Allaha i Poslanika, i od borbe na Njegovom putu, onda pričekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grješnicima neće ukazati na pravi put.'"
Evo sta poznate licnosti misle o Muhamedu a.s.
http://www.poslanikmuhammed.info/str/po ... hammedu-as
Islam je imao daleko najveci uticaj na kompletan razvoj covjecanstva, pogotovo Evrope, koja je nakon prodora Islama prvo preko Spanije, a onda i Balkana dosegla svoj vrhunac. Medjutim, prvi i drugi svjetski rat, te procvat komunizma na istoku kontinenta su se desili u toj istoj Evropi uz ogromne zrtve. Muhamed a.s i Islam s tim nisu imali nista.
-
mirah
#755 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Po onome što znamo Islam je imao uticaj na pojavu renesanse, ali u zapadnoj Evropi.Mi balkanci bili smo pod jarmom osmanlija( ne i Islama) i sve što je ostalo su dva mosta i džamije koje i nisu neka lepote( npr. klanjao sam u Plavoj džamiji u Istanbulu-to je već nešto). Mi smo (svi balkanski narodi )ometeni u razvoju i trebalo bi barem 500 godina da se oporavimo.Zastozato wrote: ↑24/03/2022 14:55Potpuno istu poruku je imao Isa a. s (Isus).mirah wrote: ↑24/03/2022 09:19 "Reci: 'Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da neće prohođe imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate - miliji od Allaha i Poslanika, i od borbe na Njegovom putu, onda pričekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grješnicima neće ukazati na pravi put.'"
Evo sta poznate licnosti misle o Muhamedu a.s.
http://www.poslanikmuhammed.info/str/po ... hammedu-as
Islam je imao daleko najveci uticaj na kompletan razvoj covjecanstva, pogotovo Evrope, koja je nakon prodora Islama prvo preko Spanije, a onda i Balkana dosegla svoj vrhunac. Medjutim, prvi i drugi svjetski rat, te procvat komunizma na istoku kontinenta su se desili u toj istoj Evropi uz ogromne zrtve. Muhamed a.s i Islam s tim nisu imali nista.
Možda si ti u pravu što se tiče Muhameda a.s.,ali oni koji su došli posle njega i tumačili Islam ili Kur an nisu ostavili baš povoljan utisak. Vrlo je malo ljudi koji su muslimani a koji hoće i mogu da objasne sve ono što se dešavalo npr. u Španiji od 7. pa do 15.veka i od 15. - 20 veka kada su se oni koji su tumačili Islam i Kur an ,povukli.
Samo da ponovim. I u samom Kur an u u kome su svete reči, postoje tumačenja. Napominjem tumačenja.
Sad sam pročitao šta poznati misle o Muhamedu. Ako je to baš tako je nemam primedbi( i ko sam ja da sudim o takvoj ličnosti,ovo ozbiljno mislim)
-
Avonmusk
#756 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Oprostite gospodine, pitanje nije bilo postavljeno vama, ali u svakom slucaju hvala vam na trudu, a s obzirom da ne volite kvotanje ovim odgovorom ce i ono sto napisete biti stavljeno na ignore,a vi se posvetite svojim temama na Feminizmu, tu izgleda najvise i pripadate.
- Drekavac22
- dr_Evil
#758 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Odustao sam ipak. Ne isplati se.. to ti je kao objasnjavat SDA-u da kradja javnog dobra nije dozvoljena po islamu.Drekavac22 wrote: ↑28/03/2022 15:34nisu, kao sto i ti nisi odustao da udjes da vidis sta se pise na ovoj temi![]()
- Drekavac22
#759 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
odakle ti ne znas da nemam kriterij, da nema pravila itd?? ko ti to kaze da nema??belfy wrote: ↑23/03/2022 20:06ne da ima veze, nego te apsolutno opisuje. ako to ne vidis, onda pogledaj jos koji put. covjek jednostavno kaze da za bilo kakvu ozbiljnu matematiku mora postojati i naucni kriterij i da bez toga ona ostaje samo numerologija. dakle, sve dok ne predstavis neki kriterij, pa makar i hipoteticki ostajes u domenu numerologije. igranja sa brojevima bez ikakvih pravila... sto numerologija i jeste...Drekavac22 wrote: ↑21/03/2022 10:35
simpatican video koji veze nema sa ovom temom
jer ova tema nije numerologija, niti sam ja numerologista.
ovo sto preznetiram ovdje je brojcano kodiranje/programiranje Kuranskih tekstova koji su konektovani izmedju sebe , simetrijama, plus konektovani za naucne cinjenice i astronomska kretanja , kao tipa Dan 365 puta spomenut u Kuranu, imamo 365 dana u godini a to je 365 obrtaja zemlje dok obidje 1 krug oko sunca.
To sto ti ne znas, pa onda sudis na osnovu svog neznanja, je jako problematicno.
Itekako da imaju kreiteriji i pravila.
Numerologija je ovo
da vidimo definiciju numerologije
Definition of 'numerology'
Word Frequency
numerology
(njuːmərɒlədʒi, US nuː-)
UNCOUNTABLE NOUN
Numerology is the study of particular numbers, such as a person's date of birth, in the belief that they may have special significance in a person's life.
https://www.collinsdictionary.com/dicti ... numerology
kao sto vidis ovo nikakve veze nema sa brojcanim kodiranjem Kuranksog teksta,
pa ti dodjes isto kao kad vidis astronoma da studira univerzuma pa mu kazes, jooj jesi ti dobar Astrolog, svaka ti cast
"nego de mi reci od kad ti se poceo baviti astrologijom"
optuzivati ovo da je numerologija je isto kao astronomiju i astrologiju mijesati.
- Drekavac22
#760 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
pa isus se rodio nekad u periodu od kraja jula do kraja oktobra, kada je sezona berbi hurmi bila, a to je sezona berbe hurmi.
pa sta je onda 25 decembra pobogu si brate
To ti je dogovoreno sa paganima u rimskom carstvu kada su stovali rimski festival Saturnaliju 25 decembra kada su se dijelili pokloni i stovali paganski Bogovi, pa car Konstantin htio da priblizi paganima krscanstvo tako sto ce se slaviti rodjendan Isusa 25 decembra.
https://www.britannica.com/story/why-is ... n-december
- Drekavac22
#761 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
mirah wrote: ↑24/03/2022 09:19 "Reci: 'Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da neće prohođe imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate - miliji od Allaha i Poslanika, i od borbe na Njegovom putu, onda pričekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grješnicima neće ukazati na pravi put.'"
ako smo svi u blatu i valjamo se ko krmad, pa neko se sjeti i kaze daj vala da izadjemo iz ovog blata stvarno nije ovo uredu...i ostali kazu, pa vidi bas, bas smo peksiniAko znamo( film pod zastavom Muhameda) da je Muhamed uspio da zavadi brata sa bratom, sina sa ocem i dr. onda nam je jasno kakva je to religija mira
ko je kriv onda ovdje, de nam reci?
a sta pise u Kuranu, da cujem??Šta mi da očekujemo kada su arapi izvršavali ono što piše u Kur an u?
kada je Muhammed sa 10 000 sljedbenika usao u Mekkui zauzeo je, nevjernici su bili zateceni tu i molili za milost.Ako je Muhamed bio nemilosrdan prema avojim sunarodnicima ,arapima,šta da rade mnoge nacije koje su silom prihvatile islam, osim Indonezije koja je preko trgovine primila najčistiju vjeru od svih vjera
i sta je bilo, oprostio im je, rekavsi , reci cu vam ono sto je Jusuf rekao svojoj braci, Oprosteno vam je.
kako nemilosrdna osoba ovaj muhammed da oprosti hiljadama ljudi, i ne samo to nego oprosti ubicama njegovog amidze Hamze koji ga je stitio...znaci izmasakrirali smu mu tijelo, raporili stomak i vadili organe, i opet im je oprostio to.
kakva nemilosrdnost ljudi moji
reci cu ti da trebas malo vise citati i nauciti stvari a ne povrsno gledati stvari.Šta reći na sve ovo?
da citas malo bolje i vise sa vjerodostojnih izvora o islamu.,ali šta da radimo mi?
- Drekavac22
#762 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
nisi nisi, eto te ulazis i odgovaras.dr_Evil wrote: ↑28/03/2022 15:39Odustao sam ipak. Ne isplati se.. to ti je kao objasnjavat SDA-u da kradja javnog dobra nije dozvoljena po islamu.Drekavac22 wrote: ↑28/03/2022 15:34
nisu, kao sto i ti nisi odustao da udjes da vidis sta se pise na ovoj temi![]()
uzivaj
uzivam pravo da ti kazem
- Drekavac22
#763 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
nastavljamo sa interesantnostima Kurana
Samo ova dva ajeta govore da niko i nista nije kao Bog
112:4 i niko Mu ravan nije!
42:11 ...Njemu ništa nije slično;..
ovdje vidio kao da se brojevi ajeta oslikavaju u ogledalu
112:4----42:11
Kao da nam Bog kaze nema drugog boga pored jednog jedinog Pravog Boga da bi ga imitirao

Kao da nam Bog kaze nema drugog boga pored jednog jedinog Pravog Boga da bi ga imitirao

-
mirah
#764 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
nigde nisam napisao da je Muhamed to radio što ti kažeš. Moje je mišljenje da je jedini i poslednji musliman bio Muhamed, kao što mislim da je Isa a.s. bio prvi i poslednji hrišćanin., kao što je jedini i poslednji titoista bio Tito ,i svi ostali koji su upisani u istoriji.Drekavac22 wrote: ↑28/03/2022 15:55mirah wrote: ↑24/03/2022 09:19 "Reci: 'Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da neće prohođe imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate - miliji od Allaha i Poslanika, i od borbe na Njegovom putu, onda pričekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grješnicima neće ukazati na pravi put.'"
Šta reći na sve ovo? Mogu da razumem arape i ondašnju situaciju sa mnogoboštvom, i vjerovanje u jednog i jedinog Boga-Allaha,ali šta da radimo mi?ako smo svi u blatu i valjamo se ko krmad, pa neko se sjeti i kaze daj vala da izadjemo iz ovog blata stvarno nije ovo uredu...i ostali kazu, pa vidi bas, bas smo peksiniAko znamo( film pod zastavom Muhameda) da je Muhamed uspio da zavadi brata sa bratom, sina sa ocem i dr. onda nam je jasno kakva je to religija mirai onda oni sto nece da izadju iz blata hoce da vrate ove u blato ponovo , pa otac mozda hoce da se valja u blatu i neda sinu da izadje iz tog blata, hoce da bude sa njim tu i onda se posvadjaju...
a sta pise u Kuranu, da cujem??Šta mi da očekujemo kada su arapi izvršavali ono što piše u Kur an u?
kada je Muhammed sa 10 000 sljedbenika usao u Mekkui zauzeo je, nevjernici su bili zateceni tu i molili za milost.Ako je Muhamed bio nemilosrdan prema avojim sunarodnicima ,arapima,šta da rade mnoge nacije koje su silom prihvatile islam, osim Indonezije koja je preko trgovine primila najčistiju vjeru od svih vjera
i sta je bilo, oprostio im je, rekavsi , reci cu vam ono sto je Jusuf rekao svojoj braci, Oprosteno vam je.
kako nemilosrdna osoba ovaj muhammed da oprosti hiljadama ljudi, i ne samo to nego oprosti ubicama njegovog amidze Hamze koji ga je stitio...znaci izmasakrirali smu mu tijelo, raporili stomak i vadili organe, i opet im je oprostio to.
kakva nemilosrdnost ljudi moji![]()
reci cu ti da trebas malo vise citati i nauciti stvari a ne povrsno gledati stvari.Šta reći na sve ovo?
da citas malo bolje i vise sa vjerodostojnih izvora o islamu.,ali šta da radimo mi?
Napisao sam da su oni posle Muhameda, Isa a.s. i drugih tumačili Svete Knjige ( Kur an , Sveto Pismo idr.) pogrešno.Recimo da je Kur an danas onakav kao i prije 1400 godina. Ali šta to znači kada se 99 % muslimana ne pridržava ajeta u Kur an u? I šta znači da su sve ostale Svete Knjige budista, hindusa, maja, acteka idr. izmenjene. Ljudi su odavno vidjeli da u tim verskim knjigama ima izuzetnih stvari , ali da i ima malo čudnih,da tako kažem.
„A da je Gospodar tvoj htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio. Međutim, oni će se uvijek u vjerovanju razilaziti, osim onih kojima se Gospodar tvoj smiluje. A zato ih je i stvorio. (Hud, 119-120)
Kako ovo protumačiti? Znači ne možemo da biramo , nego kako Allah uputi odabrane.
„A tebi (Muhammede) objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti. (El-Maida, 48)
Ovdje se ,kao i mnogim drugim ajetima potvrđuju prijašnje objave.
I svinja, jer ima papke razdvojene ali ne preživa; nečista da vam je;
8 Mesa od njih ne jedite niti se strva njihovog dodevajte; jer vam je nečisto.
Inače svinjetina i krmetina nikada nisu ušli u moju kuću. Služio sam vojsku u Travniku i Sarajevu i uvijek sam za doručak menjao slaninu za jaje, a gotovo da u restoran nisam ni ručao. Kad god bi imao novca, a imao sam ga, jeo sam bosanski sudžuk i mlijeko, a u Travniku ćevape, kao i u Sarajevu burek, sirnicu i dr. koji ne sadrže svinjsko meso. Inače ne mogu da jedem i poneku muslimansku hranu a na miris svinjetine dobijem nagon za povraćanjem.
- Drekavac22
#765 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
mirah wrote: ↑29/03/2022 16:24nigde nisam napisao da je Muhamed to radio što ti kažeš. Moje je mišljenje da je jedini i poslednji musliman bio Muhamed, kao što mislim da je Isa a.s. bio prvi i poslednji hrišćanin., kao što je jedini i poslednji titoista bio Tito ,i svi ostali koji su upisani u istoriji.Drekavac22 wrote: ↑28/03/2022 15:55
ako smo svi u blatu i valjamo se ko krmad, pa neko se sjeti i kaze daj vala da izadjemo iz ovog blata stvarno nije ovo uredu...i ostali kazu, pa vidi bas, bas smo peksinii onda oni sto nece da izadju iz blata hoce da vrate ove u blato ponovo , pa otac mozda hoce da se valja u blatu i neda sinu da izadje iz tog blata, hoce da bude sa njim tu i onda se posvadjaju...
a sta pise u Kuranu, da cujem??
kada je Muhammed sa 10 000 sljedbenika usao u Mekkui zauzeo je, nevjernici su bili zateceni tu i molili za milost.
kakva nemilosrdnost ljudi moji![]()
reci cu ti da trebas malo vise citati i nauciti stvari a ne povrsno gledati stvari.
da citas malo bolje i vise sa vjerodostojnih izvora o islamu.
Napisao sam da su oni posle Muhameda, Isa a.s. i drugih tumačili Svete Knjige ( Kur an , Sveto Pismo idr.) pogrešno.Recimo da je Kur an danas onakav kao i prije 1400 godina. Ali šta to znači kada se 99 % muslimana ne pridržava ajeta u Kur an u? I šta znači da su sve ostale Svete Knjige budista, hindusa, maja, acteka idr. izmenjene. Ljudi su odavno vidjeli da u tim verskim knjigama ima izuzetnih stvari , ali da i ima malo čudnih,da tako kažem.
„A da je Gospodar tvoj htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio. Međutim, oni će se uvijek u vjerovanju razilaziti, osim onih kojima se Gospodar tvoj smiluje. A zato ih je i stvorio. (Hud, 119-120)
Kako ovo protumačiti? Znači ne možemo da biramo , nego kako Allah uputi odabrane.
„A tebi (Muhammede) objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti. (El-Maida, 48)
Inače svinjetina i krmetina nikada nisu ušli u moju kuću. Služio sam vojsku u Travniku i Sarajevu i uvijek sam za doručak menjao slaninu za jaje, a gotovo da u restoran nisam ni ručao. Kad god bi imao novca, a imao sam ga, jeo sam bosanski sudžuk i mlijeko, a u Travniku ćevape, kao i u Sarajevu burek, sirnicu i dr. koji ne sadrže svinjsko meso. Inače ne mogu da jedem i poneku muslimansku hranu a na miris svinjetine dobijem nagon za povraćanjem.
nije tacnoAli šta to znači kada se 99 % muslimana ne pridržava ajeta u Kur an u?
dodavali i oduzimali sta su htjeli.I šta znači da su sve ostale Svete Knjige budista, hindusa, maja, acteka idr. izmenjene
da je htio svi bi iste jedne vjere bili.Kako ovo protumačiti? Znači ne možemo da biramo , nego kako Allah uputi odabrane.
ali nas je pustio da se razzgranamo sa vjerama
-
mirah
#766 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Koliko džamija ima u Sarajevu? Recimo 100! po 50 neka ima džematlija ilionih koji redovno klanjaju namaz to je 5000. 5000 od 300 000 koliko ima stanovnika Sarajevo to je 1,5 %. A namaz je temelj i stub Islama uz još četiti stuba.Drekavac22 wrote: ↑29/03/2022 22:09mirah wrote: ↑29/03/2022 16:24
nigde nisam napisao da je Muhamed to radio što ti kažeš. Moje je mišljenje da je jedini i poslednji musliman bio Muhamed, kao što mislim da je Isa a.s. bio prvi i poslednji hrišćanin., kao što je jedini i poslednji titoista bio Tito ,i svi ostali koji su upisani u istoriji.
Inače svinjetina i krmetina nikada nisu ušli u moju kuću. Služio sam vojsku u Travniku i Sarajevu i uvijek sam za doručak menjao slaninu za jaje, a gotovo da u restoran nisam ni ručao. Kad god bi imao novca, a imao sam ga, jeo sam bosanski sudžuk i mlijeko, a u Travniku ćevape, kao i u Sarajevu burek, sirnicu i dr. koji ne sadrže svinjsko meso. Inače ne mogu da jedem i poneku muslimansku hranu a na miris svinjetine dobijem nagon za povraćanjem.nije tacnoAli šta to znači kada se 99 % muslimana ne pridržava ajeta u Kur an u?
dodavali i oduzimali sta su htjeli.I šta znači da su sve ostale Svete Knjige budista, hindusa, maja, acteka idr. izmenjene
da je htio svi bi iste jedne vjere bili.Kako ovo protumačiti? Znači ne možemo da biramo , nego kako Allah uputi odabrane.
ali nas je pustio da se razzgranamo sa vjerama
Idu li muslimanke( sarajke) na more ? Idu! A zabranjeno je pokazivati svoje delove tela.Moraju biti pokrivene. Opet dolazimo do toga kako se tumači Kur an. Znači sve je u tumačenju.
- Drekavac22
#767 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
prebacit cu ovo na drugu temumirah wrote: ↑29/03/2022 22:23
Koliko džamija ima u Sarajevu? Recimo 100! po 50 neka ima džematlija ilionih koji redovno klanjaju namaz to je 5000. 5000 od 300 000 koliko ima stanovnika Sarajevo to je 1,5 %. A namaz je temelj i stub Islama uz još četiti stuba.
Idu li muslimanke( sarajke) na more ? Idu! A zabranjeno je pokazivati svoje delove tela.Moraju biti pokrivene. Opet dolazimo do toga kako se tumači Kur an. Znači sve je u tumačenju.
-
broj dva
#768 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Moderna društva su prerasla iz okvira religija i malo gdje religiju ljudi dobrovoljno uzimaju preozbiljno i poštuju mahom besmislene naredbe iz svojih knjiga.
- apsidejzi
#769 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
- apsidejzi
#770 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Po obicaju, pada na shit testovima.Drekavac22 wrote: ↑29/03/2022 09:04 nastavljamo sa interesantnostima Kurana![]()
![]()
Ajet 112:3: "Nije rodio i rođen nije," te 32:11: Reci: "Melek smrti, koji vam je za to određen, duše će vam uzeti, a poslije ćete se Gospodaru svome vratiti." Nema nikakve simetrije u 1123 i 3211
Sta kaze kombinacija 1122 i 2211? "Allah je Utočište svakom!" te "Ima ljudi koji se Allahu klanjaju, ali bez pravog uvjerenja; ako ga prati sreća, on je smiren, a ako zapadne i u najmanje iskušenje, vraća se nevjerstvu, pa tako izgubi i ovaj i onaj svijet. To je, uistinu, očiti gubitak. "
I tako dalje i tako duze... sto pokazuje samo slucaj a ne pravilo. U pitanju su "veliki brojevi". Kur'an ima preko 77 hiljada rijeci i naravno da ces u toliko rijeci pronaci neke zanimljive matrice ali ne zato sto su ciljano tu ubacene nego zato sto pri velikom broju ponavljanja sve je moguce.
I upravo ovo je razlog zasto evolucija funkcionise i zasto je kreacionistima tesko zamislititi te procese. Tesko je razumjeti period od 300 miliona godina i milijarde generacija bakterija i nizih zivotnih formi. Ti evo nisi u stanju razumjeti slucaj kod cifre 77 hiljada pa kako ocekivati da razumijes milione i milijarde?
- Drekavac22
#771 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
da je to tako, ne bi onda ljudi iz modernih drustava prihvatala vjeru
druga stvar
Mi dosta puta fokusiramo se da hranimo svoje tijelo, ali zato zapostavmo da hranimo dusu...a dusa se hrani kroz vjeru, kroz spoznaju svog Stvoritelja, spoznaja svrhe zivota na zemlji, odakle dolazimo, gdje idemo itd da covjek zna svoju svrhu na zemlji, da radi po smjernicama Bozijim a klonimo se njegovih zabrana...sve je ovo hrana za dusu...gdje se krije istinska prava sreca. vjera nije samo puko molitva, klanjanje itd
Vjera je motivator za cinjene dobra, a klonjenje od zla....vjera je savjet.
da nista drugo koncept vjere je bitan u odgoju djece i tinejdzera...jer kroz vjeru djeca i tinejdzeri se odgajaju pa dobro odgojeno dijete u vjeri tek tad roditelji mogu mirno spavati kad puste dijete vani, jer znaaju da je dijete svjesno Bozijeg nadgledanja pa nece ulaziti u svasto ako je pravi vjernik...ovo govorim iz iskustva kad sam ja tinejder bio i koliko me vjera sacuvala pristska grupe da ne podpanem pod razna iskusenja.
-
breuer
#772 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
vjera motivator za činjenje dobrih djela?
prije je opravdanje i nada za iskupljenje zbog pretjeranog činjenja loših...
prije je opravdanje i nada za iskupljenje zbog pretjeranog činjenja loših...
- Drekavac22
#773 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
apsidejzi wrote: ↑30/03/2022 07:34Po obicaju, pada na shit testovima.Drekavac22 wrote: ↑29/03/2022 09:04 nastavljamo sa interesantnostima Kurana![]()
![]()
Ajet 112:3: "Nije rodio i rođen nije," te 32:11: Reci: "Melek smrti, koji vam je za to određen, duše će vam uzeti, a poslije ćete se Gospodaru svome vratiti." Nema nikakve simetrije u 1123 i 3211
Sta kaze kombinacija 1122 i 2211? "Allah je Utočište svakom!" te "Ima ljudi koji se Allahu klanjaju, ali bez pravog uvjerenja; ako ga prati sreća, on je smiren, a ako zapadne i u najmanje iskušenje, vraća se nevjerstvu, pa tako izgubi i ovaj i onaj svijet. To je, uistinu, očiti gubitak. "
I tako dalje i tako duze... sto pokazuje samo slucaj a ne pravilo. U pitanju su "veliki brojevi". Kur'an ima preko 77 hiljada rijeci i naravno da ces u toliko rijeci pronaci neke zanimljive matrice ali ne zato sto su ciljano tu ubacene nego zato sto pri velikom broju ponavljanja sve je moguce.
I upravo ovo je razlog zasto evolucija funkcionise i zasto je kreacionistima tesko zamislititi te procese. Tesko je razumjeti period od 300 miliona godina i milijarde generacija bakterija i nizih zivotnih formi. Ti evo nisi u stanju razumjeti slucaj kod cifre 77 hiljada pa kako ocekivati da razumijes milione i milijarde?
ne pada nista tu jer slabo sporedis kao sto vidimPo obicaju, pada na shit testovima.
naravno da nema simetriju tu i netreba je biti, jer neshvatas pravila pa zato pogresne zakljucke donosis
da bi nesto bila simetrija, nije dovoljno da su brojevi poredani nego mora tekstualni dio da paraira drugom ajetu i jos da je simetrija u brojevima, tek onda mozemo ustanoviti brojano kodirano.
druga stvar je ko to kaze da svaki ajet mora biti ovako u simetriji
kao sto vidi, imamo samo 2 ajeta u Kuranu gdje Bog kaze za sebe da mu nista nije slicno, da nista nije kao on.
i vidimo simetriju u brojevima tu.
ne mozes uzeti bilo koji ajeti i onda traziti simetriju, ko ti kaze da je svaki ajet u simetriji, niko...pa zato ne pucaj u prazno.
hoces da kazes da su samo slucajnosti to sto se Dan spominje u jednini nepspecificnoj formi 365 puta, rijec Mjesec u jednini 12 puta, kao u jednoj solarnoj godini.U pitanju su "veliki brojevi". Kur'an ima preko 77 hiljada rijeci i naravno da ces u toliko rijeci pronaci neke zanimljive matrice ali ne zato sto su ciljano tu ubacene nego zato sto pri velikom broju ponavljanja sve je moguce.
to sto imamo antonime isti broj puta spomenute
andjeli- djavoli 88 puta
ovaj svijet- onaj svijet 115 puta
muskarac singular-zena singular 24 puta
vjerovanje -nevjerovanje 25 puta
toplo-hladno 4 puta
jutro-vecer 7 puta
itd da ne nabrajam
pa onda one primjeregdje se prica u 2 ajeta o sastanku od 71 ljudi, taj tekst ima 71 rijec.
pa onda od pocetka price pa sve do spominjanja broja 309 upravo ima 309 rijeci
i tako dalje i tako dalje
znaci sve su to slucajnosti po tebi, jeli?
je li moguce imati 400 slucajnosti u jednoj knjizi u ovakvom obimu? Nije, nego je ocit dokaz namjerno kodiranja teksta.
- Drekavac22
#774 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
da upravo to, to je i svrha vjere....da te motivise na cinjenje dobra a da te odbija od zla.vjera motivator za činjenje dobrih djela?
ne, nego iskupljenje dolazi kroz iskreno kajanje i cinjenje dobrih djela preko kojih ces se umiliti Bogu, pa da ti on ukaze svoju milost i oprosti.prije je opravdanje i nada za iskupljenje zbog pretjeranog činjenja loših...
Sve je to relativna stvar, imas situacija gdje nek opocini lose djela a to ga uvede u Raj, a imas nekoga ko pocini dobro djelo i to ga uvede u pakao.
kako to mozda se pitas?
pa osoba koja pocini lose djelo, pa uvidi svoju gresku i zestoko se pokaje Bogu i popravi, ucini da joj to djelo okrene nabolje...takva osoba zasluzuje Raj ako se pokaje, dok osoba koja cini dobra djela recimo da je drugi vide, i da bi se hvalisala pred drugima, ide u Pakao/Dzehennem, i ne samo to nego prvi sa kojima ce se potpaliti vatra Dzehennema na sudnjem danu ce biti takvi vjernici koji ce ciniti dobra djela da bi se pokazali drugima, da bi ih narod hvalio , vidi kako su uceni, vidi kako su hrabri itd
- Drekavac22
#775 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
evo jedno fino brojcano kodiranje u Kuranu
Sijeda kosa i brojcano kodiranje Vodikovog peroksida u Kuranu
hidrogen, odgovorna za sijede u kosi. Ne brinite, ne radi se o hidrogenu koji se nanosi na kosu, nego hidrogenu koji proizvode naše stanice u tijelu. Znanstvenici koji su otkrili da je upravo hidrogen peroksid odgovoran za gubitak pigmenta kose nadaju se da će im to pomoći u pronalaženju "lijeka" za prerano posijedjelu kosu,
https://www.vecernji.hr/lifestyle/za-si ... ica-864389
Vodikov peroksid
Molarna masa 34,0147 g/mol
https://hr.wikipedia.org/wiki/Vodikov_peroksid
Samo ova dva ajeta u Kuranu spominju sijedu kosu
Od pocetka ajeta pa do rijeci osijedjela ima 34 slova u orginalnom tekstu na arapskom
19:4. i rekao: "Gospodaru moj, kosti su mi oronule i kosa osijedjela, a nikada nisam, kad sam Ti, Gospodaru moj, molbu uputio, nesretan ostao.
Od pocetka ajeta pa do rijeci sijedom ima 34 slova u orginalnom tekstu na arapskom
73:17 Pa kako ćete se zaštititi, ako ne vjerujete, Dana (koji) će učiniti djecu sijedom

Vidimo da je rijec sijeda kosa prikopcana za broj 34, a vodikov peroksid koji prosurokuje sijedu kosu ima molarnu masu 34 g/mol
mozda ce neko reci pa to neka luda slucajnost....e pad nije slucajnost evo i voda isto tako kodirana u molarnoj masi
Bog kaze:
Ajet 18. Mi s neba s mjerom vodu spuštamo, i u zemlji je zadržavamo - a kadri smo da je i odvedemo
Jedini ajet 18 gdje se voda spominje , od pocetka ajeta do rijeci Voda ima 18 slova, molarna masa vode je 18.01528 g/mol
More se najvise spominje u suri 18 od 114 sura koliko ih imas, kud bas more najvise u suri 18 ako nije kodiranje molarne mase vode

Sijeda kosa i brojcano kodiranje Vodikovog peroksida u Kuranu
hidrogen, odgovorna za sijede u kosi. Ne brinite, ne radi se o hidrogenu koji se nanosi na kosu, nego hidrogenu koji proizvode naše stanice u tijelu. Znanstvenici koji su otkrili da je upravo hidrogen peroksid odgovoran za gubitak pigmenta kose nadaju se da će im to pomoći u pronalaženju "lijeka" za prerano posijedjelu kosu,
https://www.vecernji.hr/lifestyle/za-si ... ica-864389
Vodikov peroksid
Molarna masa 34,0147 g/mol
https://hr.wikipedia.org/wiki/Vodikov_peroksid
Samo ova dva ajeta u Kuranu spominju sijedu kosu
Od pocetka ajeta pa do rijeci osijedjela ima 34 slova u orginalnom tekstu na arapskom
19:4. i rekao: "Gospodaru moj, kosti su mi oronule i kosa osijedjela, a nikada nisam, kad sam Ti, Gospodaru moj, molbu uputio, nesretan ostao.
Od pocetka ajeta pa do rijeci sijedom ima 34 slova u orginalnom tekstu na arapskom
73:17 Pa kako ćete se zaštititi, ako ne vjerujete, Dana (koji) će učiniti djecu sijedom

Vidimo da je rijec sijeda kosa prikopcana za broj 34, a vodikov peroksid koji prosurokuje sijedu kosu ima molarnu masu 34 g/mol
mozda ce neko reci pa to neka luda slucajnost....e pad nije slucajnost evo i voda isto tako kodirana u molarnoj masi
Bog kaze:
Ajet 18. Mi s neba s mjerom vodu spuštamo, i u zemlji je zadržavamo - a kadri smo da je i odvedemo
Jedini ajet 18 gdje se voda spominje , od pocetka ajeta do rijeci Voda ima 18 slova, molarna masa vode je 18.01528 g/mol
More se najvise spominje u suri 18 od 114 sura koliko ih imas, kud bas more najvise u suri 18 ako nije kodiranje molarne mase vode