Saudiju uzimam kao primjer da bih pokazao razliku izmedju slobodnog i zatvorenog drustva. Slobodno drustvo nije homogeno i po mnogim pitanjima se razilazi. Naveo sam primjer Amerike. Ne postoje jasna moralna pravila, svaki pojedinac se razlikuje i ima drugacije poimanje morala. Tek oko nekih primjera americko drustvo ima jasan stav i skoro kolektivnu osudu..... Nacin zivota je izbor pojedinca i drustvo rijetko osudjuje drugog i drugacijeg. Religizna drustva (ne samo Saudija) su zatvorene, moral je fiksiran i trpi jako male promjene. I te promjene do kojih dolazi su nastale pod uticajem slobodnih zajednica.nasa wrote:A zasto bi pricali o Saudiji, meni vise kreiraju drustvo takvi kao ti nego neki Saudijaci, a I tema je svjetonazor ateista....
Amerika? Ne znam kakve veze ima s ateistickim moralom ali sigurno da su Amerikanci svoj gradili i grade itekako na krscanstvu!Oni su samo nasli model da pod istim krovom zive razlicite krajnosti, svaka im cast za to ali jos uvijek ti je tamo u ime Boga, a tek u konzervativnim sredinama.....
Nego, bozicne bebe
Mislim da kod nas, na Bajram, u zeleno zamotaju bebe na izlasku da bi mnogi roditelji osip dobili....pa pitam se da li su samo kod nas ateisti namcori?Mozda su americki vjernici liberalniji ali izgleda da su im i ateisti!
Evo pitanje za tebe.....
Da li za sarajevsku sredinu djevojka u minicu i sirokom dekolteu nemoralna?
Da li se uopste moze odgovoriti na ovo pitanje?