IRAN

Bosanski_kralj

#56526 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

talijan97 wrote: 04/03/2026 22:37 Ali ih zato ovi udaraju šakama :thumbup:

Hezbollah ih redovna pobjeduje u kopnenim bitkama
TAFKAP

#56527 Re: IRAN

Post by TAFKAP »

zigzag wrote: 04/03/2026 21:06 Neće im turci pustiti da se šepure po Iranu. Drže ih na oku.

Nego
Njemački ministar odbrane Boris Pistorius, kadar Socijaldemokratske partije (SPD), izjavio je da se Njemačka neće uključivati u rat protiv Irana.
Pištoljius rekao njet američkim četnicima.
Stvar je u tome šta nije rekao, a to je da dostava oružja Izraelu ide i dalje punom parom.
Sanjarko

#56528 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

4L0n3 wrote: 04/03/2026 22:37
zigzag wrote: 04/03/2026 22:29 Saradnja sa Iranom.

Pogorelica jel.

Jeste naivne ko fr sobarice.
Mah s tom pricom je alija zavrsio odmah poslije dejtona. Dobili su (iranci) uljudnu sut kartu nazad, BiH je americki protektorat i nece tu biti nikakvih promjena. Srecom iran bolje razumije polozaj (i geografski i politicki) BiH od vecine forumasa koji bi im se uvlacili u pakas :D nije im trebalo govoriti dvaput.

Usput ako smo principijelni i vec gledamo ko je sta pomagao prije 30 i kusur godina, da ne bi americke vlade i njihovog lobiranja da nato bombarduje srbe ove drzave ne bi ni bilo, a bosnjaci bi prosli ko kurdi.
Isto tako, po stoti put, nista od iranskog oruzja u hrvatsku i bosnu ne bi proslo da amerikanci nisu aminovali.
Prošlost i prošlo vrijeme, ali su i opuhali sve nešto i Hrvati itd, nije besplatno to bilo itd. @Bernandinac ti i ja smo nedavno pričali o nama i Jevrejima da uloži se u nas kao u njih i da se mi isto kao oni ponašamo da bi bili sila samo takva, o Kurdima se nije radilo, tako da je to potvara.

O Kurdima sam ja govorio davno kada je Salik, Kiki i kompanija bila aktivna na forumu, da mogu postati velika regionalna sila, to je davno bilo, nema ni upisa o tome na forumu ili ja ne mogu da ih pronađem.

Ne potvaraj me!
Benjo34

#56529 Re: IRAN

Post by Benjo34 »

Kurdi su neopjevani mazohisti, da mi je neko pricao ne bi vjerovao
SaraFina

#56530 Re: IRAN

Post by SaraFina »

dale cooper wrote: 04/03/2026 22:40
Crvene_brigade wrote: 04/03/2026 22:06
SaraFina wrote: 04/03/2026 21:59

Kakav god da je rezim u Iranu, USA je dokazala u niz navrata prije ovih desavanja, da ih boli K za narode gdje oni donose „boljizak i demokraciju“ i da je to prazna fliskuletina koji furaju da bi amnestirali svoje sebicne porive. Ta drzava nikad nikome nista dobro nije donijela gdje god su se umijesali. I samo potpuni Idiot moze vjerovati u njihove dobre nsmjere. Idiot.
A ništa o višedecenijskim zločinima ajatolahovog režima prema nedužnom vlastitom narodu? E to sve govori o tvojoj kredibilnosti i relevantnosti.

Svaka ti cast...
Klasični whataboutism koji uvijek samo i jedino služi kao izbjegavanje bavljenja suštinom. I na ovoj i na drugim temama sam uvijek žestoko kritikovao iranski režim u prošlosti. Ali i ja i ti i svi mi znamo da ova američka intervencija nema veze sa grijesima iranskog režima prema svome narodu. Ima isključivo veze sa, prije svega izraelskom željom za dominacijom i nametanjem svoje volje u regionu kao primarnim ciljem, a onda sa deflekcijom trenutne američke administracije od domaćih problema i kriminalnim aktivnostima njihovog predsjednika kao i sa željom da se stave šape na iranske resurse.

Moram priznati da sam nekada bio apologeta radnji prethodnih američkih administracija vjerujući naivno u "najnapredniju svjetsku demokratiju"
kako su si volili tepati. Međutim ako su šta Donald Trump i njegova administracija brutalno ogolili, onda su ogolili činjenicu da se radi o čistoj
laži. Ali jebiga godine propagande i infiltracije kroz politiku, kulturu i pop kulturu su učinile da dosta ljudi vjeruje u tu laž, uključujući i mene.
Mislim, ja još uvijek volim dosta stvari koje dolaze iz Amerike, ali nisam više naivan da vjerujem da se agresivne akcije i brutalni napadi na zemlje
u susjedstvu ili na drugim krajevima svijeta mogu opravdati bilo čime. Riječ je o čistom modernom imperijalizmu.
Upravo ovo.
Mislim, ja još uvijek volim dosta stvari koje dolaze iz Amerike, ali nisam više naivan da vjerujem da se agresivne akcije i brutalni napadi na zemlje
u susjedstvu ili na drugim krajevima svijeta mogu opravdati bilo čime. Riječ je o čistom modernom imperijalizmu.

Prestanite nam pametovati na temi i glupostima.
Last edited by SaraFina on 04/03/2026 22:46, edited 1 time in total.
fidoremilienko

#56531 Re: IRAN

Post by fidoremilienko »

SaraFina wrote: 04/03/2026 22:40
fidoremilienko wrote: 04/03/2026 22:37 Bošnjo najbolje zna sta treba narodu Irana 🤣
Molim te lijepo dosla budaletina maloumna, koja poput pijacara prijeti svijetu okolo: Kanadjanima, Dancima, Spancima i svim ostalim koji njegove maoumne zelje ne hebu ni strucno. Da iranskom narodu uvodi boljitak i demokraciju. Da im osigura bolji zivot. Bez Ajatolaha. Ko vjeruje u te gluposti mora biti dobro podkapacitiren.
Pa vidim ima ih ovdje prilično sto u to vjeruju.
Neka nađu klipove sta je orangutan govorio prije nego je došao za predsjednika USA , a sta priča sad.

Pedo hoće demokratiju da uvodi 😭
Crvene_brigade

#56532 Re: IRAN

Post by Crvene_brigade »

Guverner Kalifornije i mogući kandidat za predsjednika SAD usporedio Izrael s "državom apartheida"...
Gavin Newsom, demokratski guverner Kalifornije, usporedio je Izrael s "državom apartheida" u komentarima na račun zajedničkog rata te zemlje i SAD-a protiv Irana. Newsom, koji se smatra jednim od vodećih kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2028. godine, iznio je te tvrdnje danas tijekom promocije svoje knjige "Young Man in a Hurry: A Memoir of Discovery" u Los Angelesu, piše The Guardian.

Preispitivanje partnerstva s Izraelom

Na pitanje treba li SAD preispitati svoje vojno partnerstvo s Izraelom, Newsom je odgovorio potvrdno. "Srce mi se slama jer nas sadašnje vodstvo u Izraelu vodi u smjeru u kojem, mislim, više nemamo izbora nego da to preispitamo", rekao je.

"Tvrditi da je ovo u američkom interesu u vrijeme kad su troškovi života na kriznoj razini, dok imamo administraciju koja je izabrana govoreći da je to sušta suprotnost onome što bi ikad razmotrili... Činjenica da smo u ovom regionalnom ratu sa svim tim posrednicima, svom tom prevarom i korupcijom koja je također golem dio priče - to je stvarni razgovor koji trebamo voditi", dodao je Newsom.

Komentar o apartheidu

Komentar o "apartheidu" uslijedio je nakon što ga je moderator događaja, voditelj podcasta Pod Save America Jon Favreau, upitao o izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu. Guverner je citirao kolumnista New York Timesa Thomasa Friedmana, koji je napisao da bi rat mogao gurnuti Netanyahua prema izbornoj pobjedi koja bi potaknula još veći ekstremizam u Izraelu, suprotno američkim interesima.

"Pitanje o Bibiju je zanimljivo jer on ima vlastitih domaćih problema", rekao je Newsom. "Pokušava izbjeći zatvor. Predstoje mu izbori. Potencijalno je na konopcima. Ima tvrdolinijaše koji žele anektirati Zapadnu obalu. Friedman i drugi o tome prikladno govore, spominjući neku vrstu države apartheida", kazao je.

Pad potpore Izraelu

Njegovi komentari dolaze u vrijeme pada potpore Izraelu u široj javnosti, a posebno među demokratima, koji to pitanje sve više vide kao ono koje odbija birače uoči predstojećih međuizbora. Anketa Gallupa provedena prošlog mjeseca pokazala je da 41% Amerikanaca sada više suosjeća s Palestincima nego s Izraelcima u pogledu situacije na Bliskom istoku.

Ni u jednoj prethodnoj anketi u više od 25 godina Izraelci, koji sada imaju potporu od 36%, nisu zaostajali u općoj podršci. Među demokratskim biračima razlika je mnogo veća. Gallup je utvrdio da 65% njih više suosjeća s Palestincima, a samo 17% s Izraelcima.

Ranije kritike

Ovo nije prvi put da je Newsom tijekom svoje turneje za knjigu kritizirao Netanyahua ili odluku Donalda Trumpa da se udruži s Izraelom u napadu na Iran. U subotu je optužio predsjednika da "udvostručuje glupost" tijekom svog govora o stanju nacije u Kongresu te je rekao da Trumpova želja za angažiranjem američke vojske u Iranu proizlazi iz "slabosti maskirane u snagu".

U siječanjskom razgovoru s konzervativnim podcasterom Benom Shapirom, Newsom je rekao da je "kristalno jasan u svojoj ljubavi prema Izraelu i svojoj osudi Bibija, i tu postoji razlika".

Tada je izjavio kako može razumjeti zašto su ljudi, na temelju slika izraelskog rata u Gazi, smatrali da je Izrael tamo počinio genocid, ali da on ne dijeli to mišljenje, iako je rekao da je izraelska vojna akcija bila "nesrazmjerna". "Imam mnogo zamjerki na način na koji je Bibi na kraju vodio rat. Nije mi se svidjelo kako je govorio o palestinskom narodu", rekao je Newsom.

Preneseno sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_m
Bosanski_kralj

#56533 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

Jel provjerena ova informacija da su Kurdi napali?
janje_

#56534 Re: IRAN

Post by janje_ »

Bosanski_kralj wrote: 04/03/2026 22:43
talijan97 wrote: 04/03/2026 22:37 Ali ih zato ovi udaraju šakama :thumbup:

Hezbollah ih redovna pobjeduje u kopnenim bitkama
A na orf.at clanak kako idf zauzima sela u jugoistocnom Libanu, a vamo bjezte noge usra vas guzica.
HD_2015

#56535 Re: IRAN

Post by HD_2015 »

Crvene_brigade wrote: 04/03/2026 22:06
A ništa o višedecenijskim zločinima ajatolahovog režima prema nedužnom vlastitom narodu? E to sve govori o tvojoj kredibilnosti i relevantnosti.

Svaka ti cast...
Nema vaćih zločinaca od Izraela. Ako su sa jedne strane Izrael, fundamentalistička USA koji priča o armagedonu, sa svojim prostitukama arapima, sa druge strane Iran - čak i dio javnosti u Evropi staje uz Iran.

Srbija, Hrvatska, Izrael - jedno od najvećih zala koji su se javila poslije drugog svjetskog rata u Evropi i Bliskom Istoku.
Haris.ba

#56536 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Pogorelica jel.

Mah s tom pricom je alija zavrsio odmah poslije dejtona. Dobili su (iranci) uljudnu sut kartu nazad, BiH je americki protektorat i nece tu biti nikakvih promjena. Srecom iran bolje razumije polozaj (i geografski i politicki) BiH od vecine forumasa koji bi im se uvlacili u pakas :D nije im trebalo govoriti dvaput.

Usput ako smo principijelni i vec gledamo ko je sta pomagao prije 30 i kusur godina, da ne bi americke vlade i njihovog lobiranja da nato bombarduje srbe ove drzave ne bi ni bilo, a bosnjaci bi prosli ko kurdi.
Isto tako, po stoti put, nista od iranskog oruzja u hrvatsku i bosnu ne bi proslo da amerikanci nisu aminovali.
Tako je.

Nestale su vojske entiteta kada su Ameri otkrili da se nesto surovali sa Irakom pod sankcijama.

Ko zna sta bi danas nam pocinili.
SaraFina

#56537 Re: IRAN

Post by SaraFina »

fidoremilienko wrote: 04/03/2026 22:46
SaraFina wrote: 04/03/2026 22:40
fidoremilienko wrote: 04/03/2026 22:37 Bošnjo najbolje zna sta treba narodu Irana 🤣
Molim te lijepo dosla budaletina maloumna, koja poput pijacara prijeti svijetu okolo: Kanadjanima, Dancima, Spancima i svim ostalim koji njegove maoumne zelje ne hebu ni strucno. Da iranskom narodu uvodi boljitak i demokraciju. Da im osigura bolji zivot. Bez Ajatolaha. Ko vjeruje u te gluposti mora biti dobro podkapacitiren.
Pa vidim ima ih ovdje prilično sto u to vjeruju.
Neka nađu klipove sta je orangutan govorio prije nego je došao za predsjednika USA , a sta priča sad.

Pedo hoće demokratiju da uvodi 😭
To su valjda ovi od Amira Grossa Krabiria sendvicari. Ne mogu da vjerujem da postoji toliko glup neko da zaista vjeruje u „dobre namjere USA, Donalda, Bibija i Zidova“
Logicnije je da ih neko placa za ove pokusaje zatupljivanja nas ostalih.
geralt

#56538 Re: IRAN

Post by geralt »

moonco wrote: 04/03/2026 22:12
geralt wrote: 04/03/2026 22:03 Update vizuelno potvrdjenih gubitaka:

Image
Ne valja ti lista jer minimum fali još dronova koji su oboreni.

I koje uopšte izvor ovoga?
Evo izvora: https://elmustek.substack.com/p/operati ... -equipment
ovo_malo_duse

#56539 Re: IRAN

Post by ovo_malo_duse »

dječak sa šibicama wrote: 04/03/2026 22:42 Znaci pokret Peshmerge je pitanje vremena, ima ih preko 100k i novi problem za Iran.

Mozda je vrijeme za pregovore.
Zar nisu Pesmenge iz Irana, objavile jutros ili juce da ce branite zemlju do zadnjeg?
asker

#56540 Re: IRAN

Post by asker »

dječak sa šibicama wrote: 04/03/2026 22:42 Znaci pokret Peshmerge je pitanje vremena, ima ih preko 100k i novi problem za Iran.

Mozda je vrijeme za pregovore.
Ja sam siguran da i Iran ima svoje Dudake i Nanice da babina govna dovede u suru.
fidoremilienko

#56541 Re: IRAN

Post by fidoremilienko »

IRAN neće izgubiti ovaj rat!
Sanjarko

#56542 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

fidoremilienko wrote: 04/03/2026 22:53 IRAN neće izgubiti ovaj rat!
Izgubi ili ne, ima da se hvatamo za glave i vratove nakon ovoga svega, ide sve u helač. :(
SaraFina

#56543 Re: IRAN

Post by SaraFina »

Haris.ba wrote: 04/03/2026 22:49

Pogorelica jel.

Tako je.

Nestale su vojske entiteta kada su Ameri otkrili da se nesto surovali sa Irakom pod sankcijama.

Ko zna sta bi danas nam pocinili.
Pa kako Mile otvoreno koketira s Putinom i Rusima, pa niko ne ukide sumsku. Laje protiv svih i svakoga. Doduse smirio se kako je sankcije skinuo i za Trumpa govori lijepo kao. No cinjenica je da je lajao dosad i surovao da kim je stigao. I Sumska je USA projekt. I to karcinom koji su nam uvalili. I koji odrzavaju aparatima evo 30 godina. Ja nikakve posljedice ne vidim po sumsku i Dodika a 20 godina je lajao i mesetario protiv te iste USA, EU i ostalih.
Last edited by SaraFina on 04/03/2026 22:57, edited 1 time in total.
emirolini

#56544 Re: IRAN

Post by emirolini »

Bar smo skuzili da Spanija ima jaja
SaPnA

#56545 Re: IRAN

Post by SaPnA »

Bosanski_kralj wrote: 04/03/2026 22:48 Jel provjerena ova informacija da su Kurdi napali?

Izgleda nisu jos.

Bosanski_kralj

#56546 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

Prateći ova dešavanja u svijetu, mislim da se nama muslimanima u Bosni ne piše dobro. Mržnja prema Islamu i muslimanima samo raste i to će Dodik i slični koristiti.

Al dobro, nije to tema ovw emsije
Rejhana

#56547 Re: IRAN

Post by Rejhana »

anelsol wrote: 04/03/2026 21:59
Gdje ga iskopa :D Nisam ovo vidio ranije.

I sada se sjećam 93-ća Mostar kada navođenom raketom spržiše bunker sa kojeg su nas gađali PAT-om i snajperom, i to direkt kroz otvor/puškarnicu. Tada je bila priča da je to oružje došlo iz Irana. Samo u toj situaciji je spašeno na desetine života civila, a vjerovatno i moje porodice. Od tada respekt za Iran. Ako smo ikome dužni onda su to Iranci i Pakistanci.

Skoni taj video @moonco da se ne bi naljutio jaran dobrog dede Alije

Francuski filozof Bernard Henry Lévy: Postoje pravedni ratovi, a Trumpov rat u Iranu je jedan od njih

https://n1info.ba/vijesti/francuski-fil ... n-od-njih/
SaraFina

#56548 Re: IRAN

Post by SaraFina »

fidoremilienko wrote: 04/03/2026 22:53 IRAN neće izgubiti ovaj rat!
Oni su pokazali i beduinskim smecarima, i USA i Zidovima da nece im kleknuti na koljena. Bez obzira na izhod ovih desavanja Iran je u prednosti. Nisu pokleli i nisu molili. Brane se i napadaju vise nego dobro. Donald moze proglasiti milion „pobeda“ cinjenica je da su pirove. USA i Zidovima Jedino preostaje da uvedu pjesadiju, gdje ce opet zijaniti vojsku. I da bace N.B.

Sve drugo po meni je plus Iranu.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#56549 Re: IRAN

Post by moonco »

Bosanski_kralj wrote: 04/03/2026 22:58 Prateći ova dešavanja u svijetu, mislim da se nama muslimanima u Bosni ne piše dobro. Mržnja prema Islamu i muslimanima samo raste i to će Dodik i slični koristiti.

Sreća u svojemu je kad god su šurovali sa desnima, fašistima nacistima fasovali su. Od Jasenovca pa do drugih logora. Te priča kršćani ovo ono. To ne pali ni sa papom ni sa katolicima. :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#56550 Re: IRAN

Post by PreWiBa »

Bosanski_kralj wrote: 04/03/2026 22:58 Prateći ova dešavanja u svijetu, mislim da se nama muslimanima u Bosni ne piše dobro. Mržnja prema Islamu i muslimanima samo raste i to će Dodik i slični koristiti.

Muslimani su danas ono što su Jevreji bili 30-ih godina prošlog stoljeća, tužno ali istinito.
Post Reply