Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
L u c i f e r

#5601 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Kikibombona wrote:
L u c i f e r wrote:Moral nije apsolutna već socijalna kategorija, niti religija ima tapiju na njega.
Pitajte ljudoždere i child-bride mladoženje.
Otvorena drustva konstantno reformisu moral. Taj proces je kontinuiran i nikada ne prestaje. Uzmimo kao primjer Ameriku sada i prije 100 godina. Poimanje morala se drasticno izmijenilo. Svaki pojedinac ima slobodu birati zivotni put i na taj nacin direktno utice na moral drustva.
Tako je.

Ergo: evolucija prava žena i manjina na zapadu u toku prethodnog vijeka, te zabrana arabljankama da voze u 21 vijeku i sl...
nasa

#5602 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Kikibombona wrote:Nasa

Stvarno pocinjem sumnjati u tvoj intelektualni kapacitet.

Ja napisem da su pedofili i ubice nemoralni, a ti na to odgovoris 'znaci, SVI OSIM PEDOFILA I UBICA SU MORALNI'.

To je kao da kazem 'Senada i Tea su grozne djevojke', a da mi ti na to odgovoris 'znaci, sve druge djevojke su dobre'.

Isto sa prvacicem, majke mi.

Ma ne brini ja za tebe i ne sumnjam.Nego, evo prijedlog da zavrsimo, imamo precizne brojke, tvoje dakako...
Dakle,

vecinu od 99.999%.

cini ko i sta su oni ? moralni, nemoralni, homogeni, nehomogeni, vecina drustva,skup onih nahodecih pojedinaca....izaberi od onog sto si nabrajao pa cu bar znati ko su ti kojih ostane manje od 1%
Lopov-eliminator

#5603 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

S4mpion wrote:
Lopov-eliminator wrote:
A što si izostavio ovo boldirano kad si citirao? Ne izvrdavaj nego odgovori na pitanje iz boldiranog. Ili pak priznaješ da je ovo što sam rekao tačno.
Lopov-eliminator wrote:Opet s4mpion mantra o tome da morala nema bez religije...
Lopov-eliminator wrote:
Nisam vidio da si direktno to rekao igdje...
.(Tačka)
šta si se prepao, neće ti niko ništa. Svim turbovjernicima, a pogotovo ovim s foruma među kojima si i ti, zajedničko je to da bježe od odgovaranja na pitanja koja im se ne dopadaju a pogađaju u samu suštinu.

Pošto se praviš lud, a i bježiš kao zadnja kukavica od odgovaranja na pitanja koja se tebi ne dopadaju, ključna riječ je ''direktno''. Nisi rekao direktno ali indirektno o tome vaziš cijelo vrijeme. Uhvaćen si i to jako dobro znaš, zato ne smiješ odgovoriti na pitanje jer bi se razotkrio i zato si izostavio nastavak mog posta iz citiranja jer se nalaziš u za tvoje biće teškoj situaciji. Ovaj dio si izostavio:
...ali se zalažeš upravo za to. Ako misliš da ovo nije tačno, evo od mene pitanje tebi, šta misliš ti, da li morala ima bez religije?
Pošto PONOVO nisi imao hrabrosti odgovoriti na moje pitanje, idemo isto pitanje po treći put: šta ti misliš, da li morala ima bez religije?
S4mpion

#5604 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Lopov-eliminator wrote:
S4mpion wrote:
Lopov-eliminator wrote:
A što si izostavio ovo boldirano kad si citirao? Ne izvrdavaj nego odgovori na pitanje iz boldiranog. Ili pak priznaješ da je ovo što sam rekao tačno.
Lopov-eliminator wrote:Opet s4mpion mantra o tome da morala nema bez religije...
Lopov-eliminator wrote:
Nisam vidio da si direktno to rekao igdje...
.(Tačka)
...
Rekoh:
.(Tačka)
Lopov-eliminator

#5605 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

S4mpion wrote:
Lopov-eliminator wrote: šta si se prepao, neće ti niko ništa. Svim turbovjernicima, a pogotovo ovim s foruma među kojima si i ti, zajedničko je to da bježe od odgovaranja na pitanja koja im se ne dopadaju a pogađaju u samu suštinu.

Pošto se praviš lud, a i bježiš kao zadnja kukavica od odgovaranja na pitanja koja se tebi ne dopadaju, ključna riječ je ''direktno''. Nisi rekao direktno ali indirektno o tome vaziš cijelo vrijeme. Uhvaćen si i to jako dobro znaš, zato ne smiješ odgovoriti na pitanje jer bi se razotkrio i zato si izostavio nastavak mog posta iz citiranja jer se nalaziš u za tvoje biće teškoj situaciji. Ovaj dio si izostavio:
...ali se zalažeš upravo za to. Ako misliš da ovo nije tačno, evo od mene pitanje tebi, šta misliš ti, da li morala ima bez religije?
Pošto PONOVO nisi imao hrabrosti odgovoriti na moje pitanje, idemo isto pitanje po treći put: šta ti misliš, da li morala ima bez religije?
Rekoh:
.(Tačka)
Zaista je nevjerovatno kako ste svi vi turbovjernici toliko na isti kalup da ste lako predvidljivi. Znao sam da nećeš smjeti odgovoriti opet.

Idemo isto pitanje po 4. (slovima: četvrti) put: šta ti misliš, da li morala ima bez religije?

Vjerovatno ponovo nećeš smjeti odgovoriti...
dustaban

#5606 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Kikibombona wrote: Otvorena drustva konstantno reformisu moral. Taj proces je kontinuiran i nikada ne prestaje. Uzmimo kao primjer Ameriku sada i prije 100 godina. Poimanje morala se drasticno izmijenilo. Svaki pojedinac ima slobodu birati zivotni put i na taj nacin direktno utice na moral drustva.
Ma ne slazem se. Ne mozemo pod moral podvoditi trenutna drustvena pravila. Moral je ipak nesto drugo i nesto APSOLUTNO.
Apsolutni moral je veoma jednostavno definisati - ne ciniti drugom ono sto ne zelis da se ucini tebi, odnosno ciniti ono sto bi pozelio da drugi ucine tebi.

Biti pojeden, biti silovan, biti kamenovan...nije nikad bila zelja (normalnog) covjeka, niti normalan nacin kaznjavanja grijesnika. Ali cinjenica jeste da su neka drustva to odobravala i cak stvarala pravila koja to odobravaju. Kad rulja kamenuje jadnu zenu to mozemo nazvati voljom vecine, ali ko to moze nazvati moralnim i normalnim?!

Malo je drustava i drzava koje su se priblizile apsolutnom moralu, ali je cinjenica da su drzave sa snaznim uticajem religije najudaljenije od toga!

Image
Last edited by dustaban on 28/12/2014 20:18, edited 1 time in total.
sigh

#5607 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Ma znamo mi svi vecinom odgovor na to pitanje. Fazon je ako odgovori kako zna slijedi neminovno pitanje zasto ce ti uopste religija i zasto je branis. Jer realno, dosli smo do tacke gdje religija vise ne nudi odgovore, ne regulise zivotne tokove, ne nudi nadu, ukratko postala je suvisna. Pored toga, ljudi su se poceli vezati i prepoznavati na drugim osnovama pored vjere. Polako, klasicne religije gube i monopol nad spiritualnoscu. Njene price i pouke su postale zaostale, nedovoljne, suvisne. Ljudi su dobili bolje i realnije price :)
Lopov-eliminator

#5608 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

sigh wrote:Ma znamo mi svi vecinom odgovor na to pitanje. Fazon je ako odgovori kako zna slijedi neminovno pitanje zasto ce ti uopste religija i zasto je branis. Jer realno, dosli smo do tacke gdje religija vise ne nudi odgovore, ne regulise zivotne tokove, ne nudi nadu, ukratko postala je suvisna. Pored toga, ljudi su se poceli vezati i prepoznavati na drugim osnovama pored vjere. Polako, klasicne religije gube i monopol nad spiritualnoscu. Njene price i pouke su postale zaostale, nedovoljne, suvisne. Ljudi su dobili bolje i realnije price :)
Ne znam da li si ovdje mislio na moj ili dustabanov post ali ako si mislio na moj, to da svi vecinom znamo odgovor je za s4mpiona izgovor da pobjegne od odgovaranja. To ti je ono kao kad je Mustafa Ceric, da bi izbjegao odgovoriti na jedno pitanje po njega nezgodno, samo rekao "self evident truth" i naravno presaltao se sa "vi" na "ti".

To neminovno pitanje o religiji mozda bi dobio od tebe ili nekog drugog antiteiste ali od mene nece sigurno jer ne spadam u antiteiste.
S4mpion

#5609 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Lopov-eliminator wrote: Idemo isto pitanje po 4. (slovima: četvrti) put: šta ti misliš?
Mislim da sam te izbacio iz cipela.
S4mpion

#5610 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

dustaban wrote: Apsolutni moral je veoma jednostavno definisati - ne ciniti drugom ono sto ne zelis da se ucini tebi, odnosno ciniti ono sto bi pozelio da drugi ucine tebi.
Reče bombaš samoubica i donese smrt i sebi i drugima.

Dustabane, nemoj više. :mrgreen:
nasa

#5611 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Na pocetku citave price o moralu ja sam odmah napisala da ce domet biti prica o religiji , isto kao da danasnja drustva nemaju niti jedan problem koji iziskuje moralni osvrt.Ne osporavam da imaju i religijska ali tema je o ateizmu...Je li vi imate misljenje o moralu osim o religijskom moralu?

Evo inspiracija, osvrt na neke moralne dileme danasnjeg drustva, zaista samo neke...

Od Aristotela i Marksa do Svetlane Slapšak („Umeće građanskog ponašanja“), kvalifikovano i prilično apstraktno mnogi su se bavili moralom. Neurologija je u međuvremenu napredovala toliko da je u stanju da locira, pa i snimi emocionalna stanja i time ponudi nova objašnjenja čak i za pojmove kao što su moral, optimizam, entuzijazam… štaviše, u stanju je da dokaže kako je čovek u osnovi sklon dobronamernosti. Filozofija time nije izgubila, već dobila čvršće argumente za svoje „moralisanje“.

Prateći šta se zbiva i na osnovu reakcija posvuda u svetu, nazirem da dolazi vreme kada će pre svega politika, i ne manje ekonomija, prestati da srljaju u neobuzdanu grabež, te da će se podvrgnuti pravilima morala od kojih su odstupili. Ako je, kako jedna od definicija glasi, moral „skup običaja koji omogućuju povoljan i skladan opstanak i razvoj pojedinca i društva“, onda je prosto čudo kako današnja društva uopšte funkcionišu.

Sećam se da sam još u mladosti pročitao kako je Marks konstatovao da je moral istorijska kategorija te da je to meni ličilo na otkiće. Problem našeg vremena je to što prenaglašeni individualizam i idealizovano tržište deluju kao „morale busters“ – razarači morala; oni ne menjaju nego definitivno uništavaju moral, pa su učinci njihovog delovanja ekonomska kriza, socijalno raslojavanje i raspad porodice i društva. Dakle ono što ima smisla nije da ponovo učimo decu da se obraćaju starijima sa „ljubim ruke“, nego da favorizujemo običaje koji omogućavaju „skladan opstanak i razvoj pojedinca i društva“.

Dakako, ja ne bih da otkrivam toplu vodu, jer je još 2005. godine ekonomista i nobelovac Amartija Sen u predavanju na univerzitetu u Padovi, na temu „Jednakost i efikasnost“, govorio o „dohodovnoj hendikepiranosti“ kao problemu koji ekonomiji nameće bavljenje zapostavljenim kategorijama građana, od onemoćalih do nemoćnih, dakle bavljenje i moralnim pitanjima, iako u tom segmentu nema profita. Naveo je činjenicu da ako se kao kriterijum siromaštva uzme dohodak koji je ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, onda čak 23,1 odsto (danas je to daleko više) Amerikanaca spada u tu kategoriju koja je potlačena ili isključena iz normalnog ekonomskog, političkog i socijalnog života, što je posledica nakaradnog shvatanja cilja ekonomije.

Decenijama se finansijski favorizuju tehnologije koje zaposlene izbacuju na ulicu; opšti je princip da se efikasnost kompanije (preduzeća) gradi na otpuštanju radne snage, a zakoni koji regulišu radne odnose postaju sve beskrupulozniji i amoralniji. Time ekonomija postaje saučesnik u procesu dehumanizacije i stvaranja ljudskog otpada, bez mogućnosti recikliranja.

Ima stotine hiljada onih koji su izbačeni na ulicu i koji se nikada neće vratiti poslu, jer su prevalili „srednje doba“, pa su prestari da bi ih neko ponovo primio, a imaju premalo godina da bi stekli bilo kakvu penziju. Na drugoj strani su mladi, koji ne uspevaju da se zaposle posle školovanja, koji nemaju novca, odnosno ne mogu da dobiju hipotekarni kredit, jer nemaju imovinu, te tako ulaze u četvrtu deceniju – kada ih više niko neće jer su prestari. Oni postaju ekonomski, socijalno, dohodovno hendikepirani, podjednako kao i fizički hendikepirana lica; sa stanovišta pukog računovodstva oni su – trošak društva! Uvredljivo, kao što je uvredljivo ljudsko ponašanje podvoditi pod kriterijume čopora životinja, a svojstveno je intenzivnoj desnici.

Ostatak na http://pescanik.net/a-moral/

dustaban

#5612 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

S4mpion wrote:
dustaban wrote: Apsolutni moral je veoma jednostavno definisati - ne ciniti drugom ono sto ne zelis da se ucini tebi, odnosno ciniti ono sto bi pozelio da drugi ucine tebi.
Reče bombaš samoubica i donese smrt i sebi i drugima.
Interesantno, ni bombas samoubica ne zeli da mu neko raznese familiju !
L u c i f e r

#5613 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

dustaban wrote:
Kikibombona wrote: Otvorena drustva konstantno reformisu moral. Taj proces je kontinuiran i nikada ne prestaje. Uzmimo kao primjer Ameriku sada i prije 100 godina. Poimanje morala se drasticno izmijenilo. Svaki pojedinac ima slobodu birati zivotni put i na taj nacin direktno utice na moral drustva.
Ma ne slazem se. Ne mozemo pod moral podvoditi trenutna drustvena pravila. Moral je ipak nesto drugo i nesto APSOLUTNO.
Apsolutni moral je veoma jednostavno definisati - ne ciniti drugom ono sto ne zelis da se ucini tebi, odnosno ciniti ono sto bi pozelio da drugi ucine tebi.
Bilo bi dobro da je tako jednostavno, ali nije...
Princip je ok i naravno da se s njim slažem, al šejtan leži u njegovoj primjeni i detaljima...

Primjera radi, prije nekoliko decenija bilo je sasvim moralno da se odrasli ljudi žene djevojkama od 15-ak godina.
Danas je to recimo po postojećem evropskom ili zapadnom moralu nemoralno.

Zatim, oduzimanje života je takođe prilično rastegljiv pojam.
Npr, u nekim društvima je eutanazija sasvim nemoralna jer se drže načela "ne ciniti drugom ono sto ne zelis da se ucini tebi", dok je u nekim (neke države Evrope i neke države SAD) sasvim moralna i prihvatljiva.
Slično vrijedi i za smrtnu kaznu.
Primjera radi, i ja sam sam u načelu protiv ubijanja, ali bih one isisovce koji napraviše masakr u školi sa merakom porafalao...
S4mpion

#5614 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

dustaban wrote:
S4mpion wrote: Reče bombaš samoubica i donese smrt i sebi i drugima.
Kako znaš ovu informaciju? :-?

Zabrinut sam.
dustaban

#5615 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

nasa wrote:Na pocetku citave price o moralu ja sam odmah napisala da ce domet biti prica o religiji , isto kao da danasnja drustva nemaju niti jedan problem koji iziskuje moralni osvrt. Ne osporavam da imaju i religijska ali tema je o ateizmu...Je li vi imate misljenje o moralu osim o religijskom moralu?
Evo inspiracija, osvrt na neke moralne dileme danasnjeg drustva, zaista samo neke...

(nakav citat)
Nasa, znas dobro da se sve nase price vracaju na isto. Ovu temu je pokrenuo neki vjernik htijuci isprovocirati ateiste u smislu kako su ljudi izvan religije izgubljeni u svakom smislu, niti imaju svjetonazor niti su moralni...

A vidi kako se sve vrati kao bumerang i pretvori u potpunu suprotnost polazne ideje - jedino ljudi sa osjecajem apsolutnog morala i bez religijskog moralistickog tutorstva... mogu slobodno i otvoreno, bez religijskog taktiziranja govoriti i o apsolutnom moralu i o apsolutnoj vjeri i opcenito o apsolutnim ljudskim vrijednostima.

Religije su naravno relativne jer da nisu ne bi ih toliko bilo i ne bi toliko ratovale izmedju sebe. Prema tome ova tema se pretvorila u svoju inverziju i dokazala notornu cinjenicu - neki vjernici/religionari su moralni ljudi i iskreni postovaoci Boga UNATOC RELIGIJI !
Last edited by dustaban on 28/12/2014 21:06, edited 1 time in total.
dustaban

#5616 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

S4mpion wrote:
dustaban wrote:
S4mpion wrote: Reče bombaš samoubica i donese smrt i sebi i drugima.
Kako znaš ovu informaciju? :-?

Zabrinut sam.
S4mpione, nemoj vise svegati!
S4mpion

#5617 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

dustaban wrote:
S4mpion wrote: Kako znaš ovu informaciju? :-?

Zabrinut sam.
S4mpione, nemoj vise svegati!
Dobro, ne moraš prijetit.
NIN

#5618 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

How Humans Became Moral Beings
http://www.smithsonianmag.com/science-n ... 34/?no-ist

Eto malo, s antropoloskog stanovistva, a s kojeg drugog, jel', pa koga zanima.
nasa

#5619 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

dustaban wrote:
nasa wrote:Na pocetku citave price o moralu ja sam odmah napisala da ce domet biti prica o religiji , isto kao da danasnja drustva nemaju niti jedan problem koji iziskuje moralni osvrt. Ne osporavam da imaju i religijska ali tema je o ateizmu...Je li vi imate misljenje o moralu osim o religijskom moralu?

(nakav citat)
Nasa, znas dobro da se sve nase price vracaju na isto. Ovu temu je pokrenuo neki vjernik htijuci isprovocirati ateiste u smislu kako su ljudi izvan religije izgubljeni u svakom smislu, niti imaju svjetonazor niti su moralni...

A vidi kako se sve vrati kao bumerang i pretvori u potpunu suprotnost polazne ideje - jedino ljudi sa osjecajem apsolutnog morala i bez religijskog moralistickog tutorstva... mogu slobodno i otvoreno, bez religijskog taktiziranja govoriti i o apsolutnom moralu i o apsolutnoj vjeri i opcenito o apsolutnim ljudskim vrijednostima.

Religije su naravno relativne jer da nisu ne bi ih toliko bilo i ne bi toliko ratovale izmedju sebe. Prema tome ova tema se pretvorila u svoju inverziju i dokazala notornu cinjenicu - neki vjernici/religionari su moralni ljudi i iskreni postovaoci Boga UNATOC RELIGIJI !
Mogu ali ne govore, radije govore o religijama, a umjesto altruizma nude egoizam sto ustvarri i jeste slika danasnjeg drustva i poimanja morala.
A procitaj text nije nakav :mrgreen: dobar je
L u c i f e r

#5620 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

NIN wrote:How Humans Became Moral Beings

Page bookmarked, thx... :thumbup:
GAU8

#5621 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Koga zanima, vec zna.
Ostali odbijaju da se truju :D :D :D :D
Kako recimo da neki vjernik ovo cita, kad ne priznaje biolosku evoluciju (a autor je evolucijski antropolog)
Suludo.
S4mpion

#5622 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Zanimljive špekulacije.
Lopov-eliminator

#5623 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

S4mpion wrote:
Lopov-eliminator wrote: Idemo isto pitanje po 4. (slovima: četvrti) put: šta ti misliš?
Mislim da sam te izbacio iz cipela.
Istina, morao sam cipele izuti da mi od tebe ne bi nesto necisto palo na njih dok te rastavljam na proste faktore jednostavnim pitanjem.

Idemo isto pitanje po 5. (slovima: peti) put: šta ti misliš, da li morala ima bez religije?
prenosnik

#5624 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by prenosnik »

nasa wrote: Mogu ali ne govore, radije govore o religijama, a umjesto altruizma nude egoizam sto ustvarri i jeste slika danasnjeg drustva i poimanja morala.
A procitaj text nije nakav :mrgreen: dobar je
znaci li ovo da smatras da je altruizam vrhunska moralna vrijednost?
NIN

#5625 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

GAU8 wrote:

Koga zanima, vec zna.
Ostali odbijaju da se truju :D :D :D :D
Kako recimo da neki vjernik ovo cita, kad ne priznaje biolosku evoluciju (a autor je evolucijski antropolog)
Suludo.
Ne budi iskljuciv. Imamo i mnogo antiteista i ateista koji s pravom misle da pojam morala nema neke pretjerane veze s drustvenim institucijama poput religije ali ne znaju to objasniti niti su upoznati, zapravo, odakle potice taj moral, kao i to da zaboravljamo cinjenicu da imamo i mnogo vjernika naucnika, antropologa, biologa (a sta je biologija bez opisa razvoja zivota na zemlji, da ne spominjem famozni pojam evolucije), itd. Mislim da u startu odbijas potencijalne ljude vjerskih svjetonazora koji bi procitali tekst i analizirali ga po svom nahodjenju, kakvo god ono bilo.
Locked