LIBIJA
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#5576 Re: LIBIJA
koliko li su ovi placenici uniforma zamjenili proteklih godina… ono sto bi rekli u sto vira za sto lira 
- DuckZz
#5577 Re: LIBIJA
U pitanju je politički sukob, koja plemena/klanovi napadaju ili se brane je sasvim nebitno.
90% Libije je svakako ne naseljen, nije bitno koliko zemlje kontroliše LNA jer se konstatno bore između sebe oko prevlasti za naftna polja i gradove duž obalne linije. Ujedinjeni su samo kad treba uzeti nešto novo od poznatih neprijatelja, 2 dana nakon toga se podijele i crtaju linije.
Frakcije iz LNA su se godinu dana ubijale oko Bengazija, i nakon toga je najveća karika nastavila sukobe sa grupama koje su kontrolisale grad, a nisu bile dio LNA. Tako je na svakom mjestu, Haftar je samo marioneta koja dobija kredit i dozvoljava stranim zemljama da zapišavaju teritorij svojim off shore firmama i vojskom.
Tripoli je glavni i najveći grad Libije.
Region Tripolitanije (ili Greater Tripoli area) je pod kontrolom istih grupa od početka rata protiv Gadafija, i među njima nije bilo sukoba iako su jako podijeljeni, svako cuva svoj distrikt, ali održalo ih je dobro politicko vodstvo koje je priznato kao oficijelna vlada od UN-a.
Znaci onaj ko želi da u svojoj glavi podržava nekoga kako bi mu bilo lakše pratiti sukob se mora staviti na jednu stranu, da li mu je važnije politicko uređene ili vojna sila/imaginarno jedinstvo.
Nema se tu baš mnogo pametovati.
- Haftar je warlord, iza sebe ima vojsku na blanko papir, prirodne resurse, putnu komunikaciju i procentualno većinu zemlje.
- Tripolitanija iza sebe ima glavni i najveći grad, uređenu vladu koja je nebo i zemlja za ostatak zemlje.
Nema nikakvih razlika između vojnika obje strane, svi su Libijci duž obale isti, jedino ih dijeli historijska podjela.
Strane zemlje podržavaju pobjednicku stranu, kao u Siriji, na početku je to FSA, 6 godina nakon toga može se i pokoja ambasada otvorit pod kontrolom Bashar Assada, nema veze dobro je.
90% Libije je svakako ne naseljen, nije bitno koliko zemlje kontroliše LNA jer se konstatno bore između sebe oko prevlasti za naftna polja i gradove duž obalne linije. Ujedinjeni su samo kad treba uzeti nešto novo od poznatih neprijatelja, 2 dana nakon toga se podijele i crtaju linije.
Frakcije iz LNA su se godinu dana ubijale oko Bengazija, i nakon toga je najveća karika nastavila sukobe sa grupama koje su kontrolisale grad, a nisu bile dio LNA. Tako je na svakom mjestu, Haftar je samo marioneta koja dobija kredit i dozvoljava stranim zemljama da zapišavaju teritorij svojim off shore firmama i vojskom.
Tripoli je glavni i najveći grad Libije.
Region Tripolitanije (ili Greater Tripoli area) je pod kontrolom istih grupa od početka rata protiv Gadafija, i među njima nije bilo sukoba iako su jako podijeljeni, svako cuva svoj distrikt, ali održalo ih je dobro politicko vodstvo koje je priznato kao oficijelna vlada od UN-a.
Znaci onaj ko želi da u svojoj glavi podržava nekoga kako bi mu bilo lakše pratiti sukob se mora staviti na jednu stranu, da li mu je važnije politicko uređene ili vojna sila/imaginarno jedinstvo.
Nema se tu baš mnogo pametovati.
- Haftar je warlord, iza sebe ima vojsku na blanko papir, prirodne resurse, putnu komunikaciju i procentualno većinu zemlje.
- Tripolitanija iza sebe ima glavni i najveći grad, uređenu vladu koja je nebo i zemlja za ostatak zemlje.
Nema nikakvih razlika između vojnika obje strane, svi su Libijci duž obale isti, jedino ih dijeli historijska podjela.
Strane zemlje podržavaju pobjednicku stranu, kao u Siriji, na početku je to FSA, 6 godina nakon toga može se i pokoja ambasada otvorit pod kontrolom Bashar Assada, nema veze dobro je.
- Kikibombona
#5578 Re: LIBIJA
Tacnije, LNA se borila protiv skupine Ansar al-Sharija. Grupa je od Amerike, Velike Britanije i drugih drzava oznacena kao teroristicka organizacija. Radi se o radikalnim selefijama. Sa njima je bilo jos nekoliko radikalnih selefijskih skupina koje su se borile protiv LNA u Bengaziju i okolini. LNA ih unistila u zestokom i dugotrajnom sukobu uz velike zrtve.DuckZz wrote: Frakcije iz LNA su se godinu dana ubijale oko Bengazija, i nakon toga je najveća karika nastavila sukobe sa grupama koje su kontrolisale grad, a nisu bile dio LNA. Tako je na svakom mjestu, Haftar je samo marioneta koja dobija kredit i dozvoljava stranim zemljama da zapišavaju teritorij svojim off shore firmama i vojskom.
Druga skupina je ISIL sa kojom je LNA takodje vodila teske bitke. I njih su na kraju unistili.
...
Dakle, LNA je unistila dvije notorne, vehabijske, teroristicke skupine - Ansar al-Shariju i ISIL, kao i njihove saveznike. Radi se velikom broju selefijskih skupina koje su se krvavo borile protiv LNA.
...
Sada idu po Muslimansko bratstvo u Tripoli. U savezu sa MB su razne frakcije, kriminalne bande i sl. Nema jedinstvene komande. Vlada je na nivou one sirijske iz Londona. Nikakvu moc nemaju.
-
zlajaBHF
#5579 Re: LIBIJA
MB su teroristi, a Sisi je progresivna strana ?Kikibombona wrote:Egipat je proglasio MB teroristickom organizacijom. Isto je uradila Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein itd. Jedno je sigurno, gdje se pojavi MB tu je rat i pustos.basicm wrote:Cuj sad MB teroristi?
Malo nam kroz usi provlacis?
Crveni su po meni manje zlo. Slicna ideologija kao Gadafi, uz nadu da ce biti odredjenog upliva demokratije u drustvo. Vazna stvar je da su jedinstveni i da imaju jasnu piramidu vlasti. Crvene politicki podrzava Egipat i lovom Emirati.Point. wrote:Koji su manje zlo za narod i državu? Ko su zeleni, ko su crveni? Ko su bradonje, da odmah budem protiv te strane?
Zelene predvodi Muslimansko bratstvo, podrzani iz Turske i lovom iz Katara. Kontrolisu mali dio zemlje, od glavnog grada Tripolija do Misrate. Ne postoji komandni lanac. Svaki komadant je predsjednik za sebe. Zapravo, radi se o koaliciji nekoliko skupina, oruzanih frankcija, plemena i sl. Oni se sami sa sobom ne mogu dogovoriti.
...
Ne bih pravio podjelu na bradonje i nebradonje. Crveni su vec skrsili bradonje, tj. ISIL i Al Kaidu, u Bengaziju, Derni i drugim gradovima. Dakle, bradonje su vec izgubile u Libiji.
...
Ako se vec zeli praviti podjela onda - zeleni (islamisti) vs crveni (arapski/libijski nacionalisti). Nije ni to potpuno tacno al' eto.
Sad si mi dokazao kakve nakaradne stavove imas.
- Nadzornik
#5580 Re: LIBIJA
SAD evakuisu svoje osoblje vojnim brodovima iz grada Yanzur koji se nalazi zapadno od Tripolija.

-
Xillenn
#5581 Re: LIBIJA
Gdje se može pročitati i konkretno saznati o situaciji, objektivno? Krenuo čitati na wikipediji i počeli pričati "the US caused a flourish in...".
Ja samo hoću da saznam šta se dešava, al konkretno?
Ja samo hoću da saznam šta se dešava, al konkretno?
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#5582 Re: LIBIJA
Meni je ovo smijesno u najmanju ruku
znaci ovaj Halifa je kao bivši general Gadafija koji se okrenuo protiv njeg na kraju i svrgnuo ga sa vlasti, tj. nešto kao uloga Tuđmana u ratovima na Balkanu; i sad ovaj Halifa kao skonto hoće da bude kao Gadafi II; ono bas ofirno...
I mene još interesuje, koliko ovo ima veze sa sukobom Irana i Saudije na širem novou, odnosno na terenu u Libiji; eto ako neko zna nešto više neka iznese ovdje kakvo konstruktivno mišljenje;
Zahvaljujemo!
I mene još interesuje, koliko ovo ima veze sa sukobom Irana i Saudije na širem novou, odnosno na terenu u Libiji; eto ako neko zna nešto više neka iznese ovdje kakvo konstruktivno mišljenje;
Zahvaljujemo!
- Kikibombona
#5583 Re: LIBIJA
corolla02 wrote:I mene još interesuje, koliko ovo ima veze sa sukobom Irana i Saudije na širem novou, odnosno na terenu u Libiji; eto ako neko zna nešto više neka iznese ovdje kakvo konstruktivno mišljenje;
Zahvaljujemo!
Nema Iran veze sa ovim. Niti imaju interes niti snagu da dobace do Libije.
Ovdje se prelamaju interesi Egipta/Saudije/Emirata sa jedne i Turske/Katara sa druge strane. Prvi su na strani Haftara drugi na strani Muslimanskog bratstva.
I naravno, tu su glavni akteri sa strane, Amerika i evropske sile. Na cijoj su oni strani, to je uvijek malo teze procijeniti.
- Kikibombona
#5584 Re: LIBIJA
Koliko je tacno ne znam...
https://mobile.twitter.com/BabakTaghvaee
Libijska avijacija, srce iznad Tripolija. Za sada, sto je za svaku pohvalu, avijacija ne djeluje po gradu. Obecali su da ce tako ostati, da nece rizkovati civilne zrtve.
https://mobile.twitter.com/smmlibya/sta ... 2680364033
Izvor#BREAKING: A joint airstrike of #Egypt & #UAE Air Forces against #MuslimBrotherhood affiliated militias of #GNA in #Tripoli as well as the #Misrata Airport is highly possible to take place. #MI6 & #CIA must evacuate their base in #Misrata & transfer their aircraft to #Malta!
Libijska avijacija, srce iznad Tripolija. Za sada, sto je za svaku pohvalu, avijacija ne djeluje po gradu. Obecali su da ce tako ostati, da nece rizkovati civilne zrtve.
-
Naslovnica
#5585 Re: LIBIJA
Znaci, tamo postoje i dvije avijacije?!
-
Kat
#5586 Re: LIBIJA
Za njega su svi koji kantaju muslimane progresivni. Teroristi PKK, Sisi, Asad...zlajaBHF wrote:MB su teroristi, a Sisi je progresivna strana ?Kikibombona wrote:Egipat je proglasio MB teroristickom organizacijom. Isto je uradila Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein itd. Jedno je sigurno, gdje se pojavi MB tu je rat i pustos.basicm wrote:Cuj sad MB teroristi?
Malo nam kroz usi provlacis?
Crveni su po meni manje zlo. Slicna ideologija kao Gadafi, uz nadu da ce biti odredjenog upliva demokratije u drustvo. Vazna stvar je da su jedinstveni i da imaju jasnu piramidu vlasti. Crvene politicki podrzava Egipat i lovom Emirati.Point. wrote:Koji su manje zlo za narod i državu? Ko su zeleni, ko su crveni? Ko su bradonje, da odmah budem protiv te strane?
Zelene predvodi Muslimansko bratstvo, podrzani iz Turske i lovom iz Katara. Kontrolisu mali dio zemlje, od glavnog grada Tripolija do Misrate. Ne postoji komandni lanac. Svaki komadant je predsjednik za sebe. Zapravo, radi se o koaliciji nekoliko skupina, oruzanih frankcija, plemena i sl. Oni se sami sa sobom ne mogu dogovoriti.
...
Ne bih pravio podjelu na bradonje i nebradonje. Crveni su vec skrsili bradonje, tj. ISIL i Al Kaidu, u Bengaziju, Derni i drugim gradovima. Dakle, bradonje su vec izgubile u Libiji.
...
Ako se vec zeli praviti podjela onda - zeleni (islamisti) vs crveni (arapski/libijski nacionalisti). Nije ni to potpuno tacno al' eto.
Sad si mi dokazao kakve nakaradne stavove imas.
- Kikibombona
#5587 Re: LIBIJA
PKK - muslimaniKat wrote:Za njega su svi koji kantaju muslimane progresivni. Teroristi PKK, Sisi, Asad...
Sisi - musliman
Asad - musliman
- basicm
#5588 Re: LIBIJA
Kiki procitan si, nisi bas dobro odglumio neutralnog reportera.
- Kikibombona
#5589 Re: LIBIJA
- nisam reporterbasicm wrote:Kiki procitan si, nisi bas dobro odglumio neutralnog reportera.
- nisam neutralan
- nisam glumio
Naravno da sam protiv nakaradne ihvanijske ideologije i njihovih sponzora iz Turske i Katara. I drago mi je da su oglabali gdje god su stigli, od Egipta, Sirije, Libije itd. A nece jos dugo ni porodice Erdogan i al-Thani.
Dosao je po ihvanije u Tripoli.

-
El_comadante
#5590 Re: LIBIJA
PKK - komunistiKikibombona wrote:PKK - muslimaniKat wrote:Za njega su svi koji kantaju muslimane progresivni. Teroristi PKK, Sisi, Asad...
Sisi - musliman
Asad - musliman
Asad - Aleviti za koje mnogi smataraju da nisu muslimani
-
lissics
#5591 Re: LIBIJA
Evo jedan koristan link za one koje prate desavanja. Imate sve oruzane konflikte u svijetu na preglednoj mapi
https://libya.liveuamap.com/
https://libya.liveuamap.com/
-
El_comadante
#5592 Re: LIBIJA
e baš lijepo ponašnje, svaka častUHRO18 wrote:pa ni vas mnogi ne smatraju muslimanima. locete rakiju, krkate slaninu, kurvate se...El_comadante wrote: PKK - komunisti
Asad - Aleviti za koje mnogi smataraju da nisu muslimani
-
El_comadante
#5593 Re: LIBIJA
malo ti psihijatra posjeti nije ti dobro, nisi popio lijekoveUHRO18 wrote:sad pravac kladionica da uplatis tiket.El_comadante wrote:e baš lijepo ponašnje, svaka častUHRO18 wrote: pa ni vas mnogi ne smatraju muslimanima. locete rakiju, krkate slaninu, kurvate se...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5594 Re: LIBIJA
Mislim da si u zabludi kad je Sirija u pitanju. Sirija je pod Asadom bila najprogresivnija arapska drzava kad su slobode u pitanju. Naravno ne treba je porediti sa Holandijom, ali za Saudiju, UAE, Katar je Periklova Atena...Point. wrote:Protiv sam Rusa u svakoj prilici. Protiv sam diktatora generalno i likova koji su spremni da razruše sopstvenu zemlju da ostanu na vlasti. Protiv sam bradonja i islamista i ovih domaćih, pravoslavnih. U Siriji je malo specifična situacija, dok nije došla bradata bagra iz cijelog svijeta da stvara nekakve ublehaške kalifate, moglo se nešto uraditi._BataZiv_0809 wrote:A u Siriji ne primjenjujes ovaj arsinPoint. wrote:Koji su manje zlo za narod i državu? Ko su zeleni, ko su crveni? Ko su bradonje, da odmah budem protiv te strane?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#5596 Re: LIBIJA
Eto, Libijska avijacija akrobatska skupina koja pravi srca po nebuKikibombona wrote:Koliko je tacno ne znam...
Izvor#BREAKING: A joint airstrike of #Egypt & #UAE Air Forces against #MuslimBrotherhood affiliated militias of #GNA in #Tripoli as well as the #Misrata Airport is highly possible to take place. #MI6 & #CIA must evacuate their base in #Misrata & transfer their aircraft to #Malta!
-
lissics
#5598 Re: LIBIJA
Imaju vise nego mi. Ne znam da li se smijati ili plakati
- DuckZz
#5599 Re: LIBIJA
Exclusive: Breaking News:
A whole brigade (200 soldiers) from Haftar's LNA forces surrender with military vehicles and arms to GNA forces in Ain Zara
#Libya #Tripoli
https://twitter.com/Abd0Assad/status/11 ... 6890007552
Zracni udari LNA, gadjaju svoje vojnike koji su se predali
https://twitter.com/Kyruer/status/1116368628922949638
A whole brigade (200 soldiers) from Haftar's LNA forces surrender with military vehicles and arms to GNA forces in Ain Zara
#Libya #Tripoli
https://twitter.com/Abd0Assad/status/11 ... 6890007552
Zracni udari LNA, gadjaju svoje vojnike koji su se predali
https://twitter.com/Kyruer/status/1116368628922949638