LIBIJA

Post Reply
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#5576 Re: LIBIJA

Post by corolla02 »

koliko li su ovi placenici uniforma zamjenili proteklih godina… ono sto bi rekli u sto vira za sto lira :roll:
DuckZz

#5577 Re: LIBIJA

Post by DuckZz »

U pitanju je politički sukob, koja plemena/klanovi napadaju ili se brane je sasvim nebitno.

90% Libije je svakako ne naseljen, nije bitno koliko zemlje kontroliše LNA jer se konstatno bore između sebe oko prevlasti za naftna polja i gradove duž obalne linije. Ujedinjeni su samo kad treba uzeti nešto novo od poznatih neprijatelja, 2 dana nakon toga se podijele i crtaju linije.

Frakcije iz LNA su se godinu dana ubijale oko Bengazija, i nakon toga je najveća karika nastavila sukobe sa grupama koje su kontrolisale grad, a nisu bile dio LNA. Tako je na svakom mjestu, Haftar je samo marioneta koja dobija kredit i dozvoljava stranim zemljama da zapišavaju teritorij svojim off shore firmama i vojskom.

Tripoli je glavni i najveći grad Libije.
Region Tripolitanije (ili Greater Tripoli area) je pod kontrolom istih grupa od početka rata protiv Gadafija, i među njima nije bilo sukoba iako su jako podijeljeni, svako cuva svoj distrikt, ali održalo ih je dobro politicko vodstvo koje je priznato kao oficijelna vlada od UN-a.

Znaci onaj ko želi da u svojoj glavi podržava nekoga kako bi mu bilo lakše pratiti sukob se mora staviti na jednu stranu, da li mu je važnije politicko uređene ili vojna sila/imaginarno jedinstvo.

Nema se tu baš mnogo pametovati.
- Haftar je warlord, iza sebe ima vojsku na blanko papir, prirodne resurse, putnu komunikaciju i procentualno većinu zemlje.
- Tripolitanija iza sebe ima glavni i najveći grad, uređenu vladu koja je nebo i zemlja za ostatak zemlje.

Nema nikakvih razlika između vojnika obje strane, svi su Libijci duž obale isti, jedino ih dijeli historijska podjela.
Strane zemlje podržavaju pobjednicku stranu, kao u Siriji, na početku je to FSA, 6 godina nakon toga može se i pokoja ambasada otvorit pod kontrolom Bashar Assada, nema veze dobro je.
Kikibombona

#5578 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote: Frakcije iz LNA su se godinu dana ubijale oko Bengazija, i nakon toga je najveća karika nastavila sukobe sa grupama koje su kontrolisale grad, a nisu bile dio LNA. Tako je na svakom mjestu, Haftar je samo marioneta koja dobija kredit i dozvoljava stranim zemljama da zapišavaju teritorij svojim off shore firmama i vojskom.
Tacnije, LNA se borila protiv skupine Ansar al-Sharija. Grupa je od Amerike, Velike Britanije i drugih drzava oznacena kao teroristicka organizacija. Radi se o radikalnim selefijama. Sa njima je bilo jos nekoliko radikalnih selefijskih skupina koje su se borile protiv LNA u Bengaziju i okolini. LNA ih unistila u zestokom i dugotrajnom sukobu uz velike zrtve.

Druga skupina je ISIL sa kojom je LNA takodje vodila teske bitke. I njih su na kraju unistili.

...

Dakle, LNA je unistila dvije notorne, vehabijske, teroristicke skupine - Ansar al-Shariju i ISIL, kao i njihove saveznike. Radi se velikom broju selefijskih skupina koje su se krvavo borile protiv LNA.

...

Sada idu po Muslimansko bratstvo u Tripoli. U savezu sa MB su razne frakcije, kriminalne bande i sl. Nema jedinstvene komande. Vlada je na nivou one sirijske iz Londona. Nikakvu moc nemaju.
zlajaBHF

#5579 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Kikibombona wrote:
basicm wrote:Cuj sad MB teroristi?
Malo nam kroz usi provlacis?
Egipat je proglasio MB teroristickom organizacijom. Isto je uradila Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein itd. Jedno je sigurno, gdje se pojavi MB tu je rat i pustos.
Point. wrote:Koji su manje zlo za narod i državu? Ko su zeleni, ko su crveni? Ko su bradonje, da odmah budem protiv te strane?
Crveni su po meni manje zlo. Slicna ideologija kao Gadafi, uz nadu da ce biti odredjenog upliva demokratije u drustvo. Vazna stvar je da su jedinstveni i da imaju jasnu piramidu vlasti. Crvene politicki podrzava Egipat i lovom Emirati.

Zelene predvodi Muslimansko bratstvo, podrzani iz Turske i lovom iz Katara. Kontrolisu mali dio zemlje, od glavnog grada Tripolija do Misrate. Ne postoji komandni lanac. Svaki komadant je predsjednik za sebe. Zapravo, radi se o koaliciji nekoliko skupina, oruzanih frankcija, plemena i sl. Oni se sami sa sobom ne mogu dogovoriti.

...

Ne bih pravio podjelu na bradonje i nebradonje. Crveni su vec skrsili bradonje, tj. ISIL i Al Kaidu, u Bengaziju, Derni i drugim gradovima. Dakle, bradonje su vec izgubile u Libiji.

...

Ako se vec zeli praviti podjela onda - zeleni (islamisti) vs crveni (arapski/libijski nacionalisti). Nije ni to potpuno tacno al' eto.
MB su teroristi, a Sisi je progresivna strana ?

Sad si mi dokazao kakve nakaradne stavove imas.
Nadzornik

#5580 Re: LIBIJA

Post by Nadzornik »

SAD evakuisu svoje osoblje vojnim brodovima iz grada Yanzur koji se nalazi zapadno od Tripolija.

Image
Image
Xillenn

#5581 Re: LIBIJA

Post by Xillenn »

Gdje se može pročitati i konkretno saznati o situaciji, objektivno? Krenuo čitati na wikipediji i počeli pričati "the US caused a flourish in...".

Ja samo hoću da saznam šta se dešava, al konkretno?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#5582 Re: LIBIJA

Post by corolla02 »

Meni je ovo smijesno u najmanju ruku :-) znaci ovaj Halifa je kao bivši general Gadafija koji se okrenuo protiv njeg na kraju i svrgnuo ga sa vlasti, tj. nešto kao uloga Tuđmana u ratovima na Balkanu; i sad ovaj Halifa kao skonto hoće da bude kao Gadafi II; ono bas ofirno...

I mene još interesuje, koliko ovo ima veze sa sukobom Irana i Saudije na širem novou, odnosno na terenu u Libiji; eto ako neko zna nešto više neka iznese ovdje kakvo konstruktivno mišljenje;

Zahvaljujemo!
Kikibombona

#5583 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

corolla02 wrote:I mene još interesuje, koliko ovo ima veze sa sukobom Irana i Saudije na širem novou, odnosno na terenu u Libiji; eto ako neko zna nešto više neka iznese ovdje kakvo konstruktivno mišljenje;

Zahvaljujemo!

Nema Iran veze sa ovim. Niti imaju interes niti snagu da dobace do Libije.

Ovdje se prelamaju interesi Egipta/Saudije/Emirata sa jedne i Turske/Katara sa druge strane. Prvi su na strani Haftara drugi na strani Muslimanskog bratstva.

I naravno, tu su glavni akteri sa strane, Amerika i evropske sile. Na cijoj su oni strani, to je uvijek malo teze procijeniti.
Kikibombona

#5584 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Koliko je tacno ne znam...
#BREAKING: A joint airstrike of #Egypt & #UAE Air Forces against #MuslimBrotherhood affiliated militias of #GNA in #Tripoli as well as the #Misrata Airport is highly possible to take place. #MI6 & #CIA must evacuate their base in #Misrata & transfer their aircraft to #Malta!
Izvor

https://mobile.twitter.com/BabakTaghvaee

Libijska avijacija, srce iznad Tripolija. Za sada, sto je za svaku pohvalu, avijacija ne djeluje po gradu. Obecali su da ce tako ostati, da nece rizkovati civilne zrtve.

https://mobile.twitter.com/smmlibya/sta ... 2680364033
Naslovnica

#5585 Re: LIBIJA

Post by Naslovnica »

Znaci, tamo postoje i dvije avijacije?!
Kat

#5586 Re: LIBIJA

Post by Kat »

zlajaBHF wrote:
Kikibombona wrote:
basicm wrote:Cuj sad MB teroristi?
Malo nam kroz usi provlacis?
Egipat je proglasio MB teroristickom organizacijom. Isto je uradila Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein itd. Jedno je sigurno, gdje se pojavi MB tu je rat i pustos.
Point. wrote:Koji su manje zlo za narod i državu? Ko su zeleni, ko su crveni? Ko su bradonje, da odmah budem protiv te strane?
Crveni su po meni manje zlo. Slicna ideologija kao Gadafi, uz nadu da ce biti odredjenog upliva demokratije u drustvo. Vazna stvar je da su jedinstveni i da imaju jasnu piramidu vlasti. Crvene politicki podrzava Egipat i lovom Emirati.

Zelene predvodi Muslimansko bratstvo, podrzani iz Turske i lovom iz Katara. Kontrolisu mali dio zemlje, od glavnog grada Tripolija do Misrate. Ne postoji komandni lanac. Svaki komadant je predsjednik za sebe. Zapravo, radi se o koaliciji nekoliko skupina, oruzanih frankcija, plemena i sl. Oni se sami sa sobom ne mogu dogovoriti.

...

Ne bih pravio podjelu na bradonje i nebradonje. Crveni su vec skrsili bradonje, tj. ISIL i Al Kaidu, u Bengaziju, Derni i drugim gradovima. Dakle, bradonje su vec izgubile u Libiji.

...

Ako se vec zeli praviti podjela onda - zeleni (islamisti) vs crveni (arapski/libijski nacionalisti). Nije ni to potpuno tacno al' eto.
MB su teroristi, a Sisi je progresivna strana ?

Sad si mi dokazao kakve nakaradne stavove imas.
Za njega su svi koji kantaju muslimane progresivni. Teroristi PKK, Sisi, Asad...
Kikibombona

#5587 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Kat wrote:Za njega su svi koji kantaju muslimane progresivni. Teroristi PKK, Sisi, Asad...
PKK - muslimani
Sisi - musliman
Asad - musliman
basicm

#5588 Re: LIBIJA

Post by basicm »

Kiki procitan si, nisi bas dobro odglumio neutralnog reportera.
Kikibombona

#5589 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

basicm wrote:Kiki procitan si, nisi bas dobro odglumio neutralnog reportera.
- nisam reporter
- nisam neutralan
- nisam glumio

Naravno da sam protiv nakaradne ihvanijske ideologije i njihovih sponzora iz Turske i Katara. I drago mi je da su oglabali gdje god su stigli, od Egipta, Sirije, Libije itd. A nece jos dugo ni porodice Erdogan i al-Thani.

Dosao je po ihvanije u Tripoli.

Image
El_comadante

#5590 Re: LIBIJA

Post by El_comadante »

Kikibombona wrote:
Kat wrote:Za njega su svi koji kantaju muslimane progresivni. Teroristi PKK, Sisi, Asad...
PKK - muslimani
Sisi - musliman
Asad - musliman
PKK - komunisti
Asad - Aleviti za koje mnogi smataraju da nisu muslimani
lissics

#5591 Re: LIBIJA

Post by lissics »

Evo jedan koristan link za one koje prate desavanja. Imate sve oruzane konflikte u svijetu na preglednoj mapi
https://libya.liveuamap.com/
El_comadante

#5592 Re: LIBIJA

Post by El_comadante »

UHRO18 wrote:
El_comadante wrote: PKK - komunisti
Asad - Aleviti za koje mnogi smataraju da nisu muslimani
pa ni vas mnogi ne smatraju muslimanima. locete rakiju, krkate slaninu, kurvate se...
e baš lijepo ponašnje, svaka čast
El_comadante

#5593 Re: LIBIJA

Post by El_comadante »

UHRO18 wrote:
El_comadante wrote:
UHRO18 wrote: pa ni vas mnogi ne smatraju muslimanima. locete rakiju, krkate slaninu, kurvate se...
e baš lijepo ponašnje, svaka čast
sad pravac kladionica da uplatis tiket.
malo ti psihijatra posjeti nije ti dobro, nisi popio lijekove
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5594 Re: LIBIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
A u Siriji ne primjenjujes ovaj arsin :mrgreen:
Protiv sam Rusa u svakoj prilici. Protiv sam diktatora generalno i likova koji su spremni da razruše sopstvenu zemlju da ostanu na vlasti. Protiv sam bradonja i islamista i ovih domaćih, pravoslavnih. U Siriji je malo specifična situacija, dok nije došla bradata bagra iz cijelog svijeta da stvara nekakve ublehaške kalifate, moglo se nešto uraditi.
Mislim da si u zabludi kad je Sirija u pitanju. Sirija je pod Asadom bila najprogresivnija arapska drzava kad su slobode u pitanju. Naravno ne treba je porediti sa Holandijom, ali za Saudiju, UAE, Katar je Periklova Atena...
Lincoln-Burrows

#5595 Re: LIBIJA

Post by Lincoln-Burrows »

Image
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#5596 Re: LIBIJA

Post by Bobi »

Kikibombona wrote:Koliko je tacno ne znam...
#BREAKING: A joint airstrike of #Egypt & #UAE Air Forces against #MuslimBrotherhood affiliated militias of #GNA in #Tripoli as well as the #Misrata Airport is highly possible to take place. #MI6 & #CIA must evacuate their base in #Misrata & transfer their aircraft to #Malta!
Izvor

https://mobile.twitter.com/BabakTaghvaee

Libijska avijacija, srce iznad Tripolija. Za sada, sto je za svaku pohvalu, avijacija ne djeluje po gradu. Obecali su da ce tako ostati, da nece rizkovati civilne zrtve.

https://mobile.twitter.com/smmlibya/sta ... 2680364033
Eto, Libijska avijacija akrobatska skupina koja pravi srca po nebu :mrgreen: , previše lijepo da je istinito, sta oni u stvari imaju od avijacije ?
GandalfSivi

#5597 Re: LIBIJA

Post by GandalfSivi »

:lol: :lol: :lol:
lissics

#5598 Re: LIBIJA

Post by lissics »

Imaju vise nego mi. Ne znam da li se smijati ili plakati
DuckZz

#5599 Re: LIBIJA

Post by DuckZz »

Exclusive: Breaking News:
A whole brigade (200 soldiers) from Haftar's LNA forces surrender with military vehicles and arms to GNA forces in Ain Zara
#Libya #Tripoli

https://twitter.com/Abd0Assad/status/11 ... 6890007552

Zracni udari LNA, gadjaju svoje vojnike koji su se predali
https://twitter.com/Kyruer/status/1116368628922949638
insomnia78

#5600 Re: LIBIJA

Post by insomnia78 »

A koji si ti
Post Reply