A sta cemo za javljanje u Tuzilastvo i gdje ga automatski sleduje prdekana.
Ponistit ce i tu odluku?
E onda treba BiH da gori od Orasja do Neuma i Bihaca do Gorazda.
A sta cemo za javljanje u Tuzilastvo i gdje ga automatski sleduje prdekana.
Pravilno je GT, ako cemo mak na konac.
Sve ovo moze biti tvoje mišljenje, koje poštujem,ali smatram da griješiš.
Da, jesam pravnik, mogu reći da makar malo poznajem sistem ustavne i zakonske kontrole, pa nije šicanje terminima, vec sasvim određeno razlikovanje. Ono je vrlo značajno, pa zato treba biti obazriv. Global je..? Uopštenost? Posmatranje nekog dešavanja u društvu an general? Ako jeste tako, u ovoj materiji oko koje polemišemo, ne može globalno.Danguba wrote: ↑19/05/2025 14:25 https://www.google.com/search?q=Ustavni ... s-wiz-serp
Znam da ste pravnik pa ne bi trebalo da se sicamo terminima ali gledamo u globalu.
Kako neka odluka i prijedlog zakona prodje US RS a padne na US BiH? Odnosi se i na zastitu VNI.
Zasto nekada ne kazu da odluka ili prijedlog zakona ili zakon NSRS nije u skladu sa ustavom drzave BiH?
Uvijek su bili na strani NSRS, Dodika i kamarile.
Necemo spominjati da je u Vijece naroda ubacio svoje delegate da ometa zahtjeve za VNI.
Nijednu konkretnu presudu ne komentarišem, jer ne znam bitne okolnosti utuženja, ako je parnica, niti optuženja, ako je krivica. Kao mlad početnik, pripravnik, dakle, jako davno sam nešto komentarisao. dobio sam "ćušku" od "principala", naučio lekciju - i kapak.
Razumijem ja tebe(mislim da smo i godinama tu negdje), ali mi smo samo anonimni forumasi pa mozemo malo slobodnije komentarisati neke stvari.kuli1961 wrote: ↑19/05/2025 21:34Nijednu konkretnu presudu ne komentarišem, jer ne znam bitne okolnosti utuženja, ako je parnica, niti optuženja, ako je krivica. Kao mlad početnik, pripravnik, dakle, jako davno sam nešto komentarisao. dobio sam "ćušku" od "principala", naučio lekciju - i kapak.
Inače, držim se pravila da neku konkretnu presudu pravnik može komentarisati samo u formi stručnog (nekad i naučnog) rada, ili u formi stručnog rada na nekom savjetovanju, skupu. I tada, samo ako raspolaže apsolutno svim bitnim iz spisa, a ima argumentaciju (potkovanu teorijom i dotadašnjom praksom) koja upućuje na moguće drugačije odlučivanje.
Ja ne mogu biti slobodniji, jer vjerujem da bih tom "slobodom" pogazio sve što sam u struci radio dugo, nekih efektivnih 34-35 godina...
E moj kuli, nema vise takvih advokata ili ih ima ali veoma malo.kuli1961 wrote: ↑19/05/2025 21:47Ja ne mogu biti slobodniji, jer vjerujem da bih tom "slobodom" pogazio sve što sam u struci radio dugo, nekih efektivnih 34-35 godina...
A VSTS jeste problem, odavno govorim da se to tijelo bavi reformisanim reformama reformacije pravosudja. Dok sam imao makar posrednu mogućnost da iznosim, iznosio sam, konkretno kritikovao, ali i nudio konkretna rješenja..a rezultat je bio.."kao pored turskog groblja"...
Pokojni otac mi je bio sudija, i na samom početku karijere mi je dao savjet, koga se i dan danas držim i on glasi- "ako na kraju radnog dana, mirno zaspis, nikoga nisi oštetio. No ako ne možeš odmah zaspati, negdje si nekoga oštetio, sjeti se, prevrti dan, nađi gdje je kvar, i popravi ga."
Iako više nema potrebe, i dan danas se toga držim i hvala nebesima, svaku ama bas svaku noć mogu mirno zaspati.
hm hm hmDanguba wrote: ↑19/05/2025 22:05E moj kuli, nema vise takvih advokata ili ih ima ali veoma malo.kuli1961 wrote: ↑19/05/2025 21:47Ja ne mogu biti slobodniji, jer vjerujem da bih tom "slobodom" pogazio sve što sam u struci radio dugo, nekih efektivnih 34-35 godina...
A VSTS jeste problem, odavno govorim da se to tijelo bavi reformisanim reformama reformacije pravosudja. Dok sam imao makar posrednu mogućnost da iznosim, iznosio sam, konkretno kritikovao, ali i nudio konkretna rješenja..a rezultat je bio.."kao pored turskog groblja"...
Pokojni otac mi je bio sudija, i na samom početku karijere mi je dao savjet, koga se i dan danas držim i on glasi- "ako na kraju radnog dana, mirno zaspis, nikoga nisi oštetio. No ako ne možeš odmah zaspati, negdje si nekoga oštetio, sjeti se, prevrti dan, nađi gdje je kvar, i popravi ga."
Iako više nema potrebe, i dan danas se toga držim i hvala nebesima, svaku ama bas svaku noć mogu mirno zaspati.
Sjecam se tih starih dobrih advokata koji ti iskreno kaze na cemu si i sta te ocekuje.
Kada bi ti rekao sa cime sam se sve susretao(sa advokatima) ne bi mi vjerovao. Vjerujem da takvi tesko spavaju(a mozda ne, nismo svi isti) jer me zaobilaze na ulici iako nisam agresivan.
Sam sebe citiram -puk~o sam kao sijalica