Aliexpress- all about

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
BiBi911

#5576 Re: Aliexpress- all about

Post by BiBi911 »

daramo wrote: 31/01/2024 09:59 Ipak mislim da je na razini pošta, nešto su domaće pošte skrivile da ih China Post stavi na crnu listu.
Kakve veze ima dispute i kupci? Najlakše svaliti na narod.
U takvom slučaju bi aliexpress, ebay i ostale platforme maknule BiH a ne sama državna kineska pošta.

I ja sam predlagao da skupa barem mi s ove teme šaljemo na isti mail, možda onda i reagiraju, od pojedinačnih nema ništa, uhljebi u našim poštama neće se niti počešati.
Na crnoj listi si zbog kradja, par se hvali na ovoj temi da to radi. Ebay ima super osiguranje i BH posta im dostavi potrebne papire o ne isporucenim posiljkama dok za kinu to ide Malo drugacije.
Samo kradje su dovele do takvog stanja
VladaFBiH

#5577 Re: Aliexpress- all about

Post by VladaFBiH »

BiBi911 wrote: 31/01/2024 10:08
daramo wrote: 31/01/2024 09:59 Ipak mislim da je na razini pošta, nešto su domaće pošte skrivile da ih China Post stavi na crnu listu.
U takvom slučaju bi aliexpress, ebay i ostale platforme maknule BiH a ne sama državna kineska pošta.

I ja sam predlagao da skupa barem mi s ove teme šaljemo na isti mail, možda onda i reagiraju, od pojedinačnih nema ništa, uhljebi u našim poštama neće se niti počešati.
Na crnoj listi si zbog kradja, par se hvali na ovoj temi da to radi. Ebay ima super osiguranje i BH posta im dostavi potrebne papire o ne isporucenim posiljkama dok za kinu to ide Malo drugacije.
imaš li neki dokaz za ovakve tvrdnje ili je to samo onako jer žene u brijačnici pričaju?

Krađe imaš svugdje i u svakoj zemlji i iznenadio bi se koliko zapravo mi manje krademo od drugih... drugo je precepcija od stvarnog stanja
BiBi911

#5578 Re: Aliexpress- all about

Post by BiBi911 »

VladaFBiH wrote: 31/01/2024 10:17

imaš li neki dokaz za ovakve tvrdnje ili je to samo onako jer žene u brijačnici pričaju?

Krađe imaš svugdje i u svakoj zemlji i iznenadio bi se koliko zapravo mi manje krademo od drugih... drugo je precepcija od stvarnog stanja

Prelistaj temu i vidjeces koliko ih javno pise da za dobijeni paket prijavljuju da nije dosao.
Svugdje se to provjeri i dobijes po gujici samo se u Bosni to nagradi
daramo

#5579 Re: Aliexpress- all about

Post by daramo »

Dakle ti tvrdiš da smo najveći lopovi na planeti?
Veći od ostalih u regiji, čak u jedno Kosovo dostavlja China Post.
Ili to ili imamo najgore pošte.

Kakve papire, briga naših pošta.
Ebay i Ali imaju istu metodu zaštite kupca, sve skuplje stvari idu praćenom pošiljkom i onda Ebay i Ali imaju dokaz da je pošiljka stigla u BiH.
Kod svih platformi jeftine stvari idu na povjerenje.

Nije sigurno zbog toga, to nije razlog da China Post obustavi sav poštanski promet s BiH.
I to ne samo China Post nego i Hong Kong Post, kao i Singapure Post.
VladaFBiH

#5580 Re: Aliexpress- all about

Post by VladaFBiH »

BiBi911 wrote: 31/01/2024 10:31
VladaFBiH wrote: 31/01/2024 10:17

Prelistaj temu i vidjeces koliko ih javno pise da za dobijeni paket prijavljuju da nije dosao.
Svugdje se to provjeri i dobijes po gujici samo se u Bosni to nagradi
imaš par bubuljičavih impotentnih klinaca koji se hvale sa tim dok s druge strane desetine hiljada isporuka je prošlo bez problema i niko ih ne spominje - slažem se da ih treba kazniti barem sa banom kartice s koje plaćaju pa nek razmišljaju idući put kako će tati objasniti što ne može nešto da kupi jer je banovan.

Opet ti kažem da i pored ovih malih impotentnih bubuljičara nije to nešto značajno u odnosu na ukupni broj pošiljki.
daramo

#5581 Re: Aliexpress- all about

Post by daramo »

Od pogađanja nema ništa, ovo se može riješiti samo službenim kanalima, samo China Post zna pravi razlog zašto ne šalju u BiH.
Trebamo pritiskati domaće pošte da mrdnu guzu i kontaktiraju China Post, čak i medije da ispitaju ovo.
U krajnjem slučaju ako naši ne žele mrdnuti guzom vjerujem da skupa pišemo kineskoj ambasadi da bi oni provjerili i odgovorili.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#5582 Re: Aliexpress- all about

Post by laserShow »

daramo wrote: 31/01/2024 09:15 Ovo bi se vjerojatno veoma lako riješilo da domaći poštanski operateri kontaktiraju kinesku poštu.
I sta da urade? Sta je tacno problem? Sta je tacno rjesenje?

Ono sto se nakupljalo 30 godina sada u svim sferama dolazi do izrazaja. Nece niko za nas nista uraditi.
BiBi911

#5583 Re: Aliexpress- all about

Post by BiBi911 »

daramo wrote: 31/01/2024 10:55

Ebay i Ali imaju istu metodu zaštite kupca, sve skuplje stvari idu praćenom pošiljkom i onda Ebay i Ali imaju dokaz da je pošiljka stigla u BiH.

Nije sigurno zbog toga, to nije razlog da China Post obustavi sav poštanski promet s BiH.

Dostavljaju na Kosovo al nama nece eto ti odgovora.

Procitaj sta Ebay nudi i kaku su se zastitili a sta pise na China Post.

Svi dobiju dokaz da je posiljka stigla u drzavu. Sta se dalje desava to niko ne zna. I to je problem sto BH posta ne vodi evidenciju sta je gdje otislo. Jer kako da to radis kada si dobio posao preko veze.
laserShow

#5584 Re: Aliexpress- all about

Post by laserShow »

BiBi911 wrote: 31/01/2024 11:57 Svi dobiju dokaz da je posiljka stigla u drzavu. Sta se dalje desava to niko ne zna. I to je problem sto BH posta ne vodi evidenciju sta je gdje otislo. Jer kako da to radis kada si dobio posao preko veze.
Mozes li ovo obrazloziti?

"Svi dobiju dokaz da je posiljka stigla u drzavu" - ako je medjunarodni TN broj mogu dobiti dokaz. Ako nije, dokaz ne moze dobiti, osim zvanicne potraznice. Dajem desno mudo da nikada nisu dobili zvanicni dokument potraznice, jer da jesu, seller bi refundirao od poste, posta od BIH.

"Evidencija" - svaka posiljka sa TN brojem se evidentira, nema sanse ukrasti.

Posiljka bez TN se moze ukrasti, no vode se provjere ako ima zalbi.

Sto se tice stele, nije posao postara ili skladistara tako in kao nekada pa da se grabe svi da ulete.

Ovo pisem kao visegodisnji korisnik usluga poste i koji ima hiljadu i jednu zamjerku. Rado bih da se privatizuju, cisto da me neko ne bi prozvao da ih branim :D
daramo

#5585 Re: Aliexpress- all about

Post by daramo »

laserShow wrote: 31/01/2024 11:47
daramo wrote: 31/01/2024 09:15 Ovo bi se vjerojatno veoma lako riješilo da domaći poštanski operateri kontaktiraju kinesku poštu.

Ono sto se nakupljalo 30 godina sada u svim sferama dolazi do izrazaja. Nece niko za nas nista uraditi.
Čuj šta da urade, pa da službenim kanalima kontaktiraju kinesku poštu da BiH maknu s liste zemalja u koje ne šalju.
Kladim se da ovi uhljebi niti ne znaju da China Post ne šalje u BiH i da su na crnoj listi jer bi inače i oni stavili da se iz BiH ne može slati u Kinu.
Nismo samo mi na gubitku nego i pošte, neće biti niti njima love od onih 1,8KM na svaku nepraćenu pošiljku iz Kine pa ti gledaj koliki je to gubitak i njima godišnje.
Tih 1,8KM su i stavili jer su namirisali dobru metodu da nas ogule ali sad ne mogu niti to jer se iz BiH praktično više i ne može naručiti ništa iz Kine.
daramo

#5586 Re: Aliexpress- all about

Post by daramo »

BiBi911 wrote: 31/01/2024 11:57
daramo wrote: 31/01/2024 10:55

Dostavljaju na Kosovo al nama nece eto ti odgovora.

Procitaj sta Ebay nudi i kaku su se zastitili a sta pise na China Post.

Svi dobiju dokaz da je posiljka stigla u drzavu. Sta se dalje desava to niko ne zna. I to je problem sto BH posta ne vodi evidenciju sta je gdje otislo. Jer kako da to radis kada si dobio posao preko veze.
Šta piše?
Nepraćena pošiljka se nigdje ne prati, niti u Njemačkoj niti u BiH.
Samo se prate i skeniraju pošiljke koje imaju tracking number a takve i naše pošte skeniraju.
laserShow

#5587 Re: Aliexpress- all about

Post by laserShow »

daramo wrote: 31/01/2024 12:06 Nismo samo mi na gubitku nego i pošte, neće biti niti njima love od onih 1,8KM na svaku nepraćenu pošiljku iz Kine pa ti gledaj koliki je to gubitak i njima godišnje.
Kolicina zaprimljenih posiljki je rekordna. Posiljke iz kine nisu obustavljene.
daramo

#5588 Re: Aliexpress- all about

Post by daramo »

Ovo traje od korona, tada su naše pošte službeno javili kineskim poštanskim operaterima da obustavljaju poštanski promet s Kinom.
Vjerojatno debili nakon završetka pandemije nisu niti javili da se opet omogući.
Meni od tada nije moguće naručiti preko China Post SAL iako je prije toga sve stizalo u roku mjesec dana preko Frankfurta.
Sve ostale zemlje su vraćene osim BiH.
daramo

#5589 Re: Aliexpress- all about

Post by daramo »

laserShow wrote: 31/01/2024 12:18
daramo wrote: 31/01/2024 12:06 Nismo samo mi na gubitku nego i pošte, neće biti niti njima love od onih 1,8KM na svaku nepraćenu pošiljku iz Kine pa ti gledaj koliki je to gubitak i njima godišnje.
Kolicina zaprimljenih posiljki je rekordna. Posiljke iz kine nisu obustavljene.
Kako da ne :lol:
Probaj naručiti mobitel ili nešto teže od maskice pa nam pošalji dokaz.
Kinezi jedino mogu slati zaobilaznim putem, posredstvom drugih pošti i brzim privatnim poštama, evo meni je agent javio da više ne može u BiH slati niti preko PostNL.
nagibSA

#5590 Re: Aliexpress- all about

Post by nagibSA »

I ako je prihvatljiva postarina, to je neko smece od robe. Doduse, vecina kupuje ili to ili neke sitnice, pa i ne osjete niti im smeta previse.
daramo

#5591 Re: Aliexpress- all about

Post by daramo »

To i jeste razlika, onda misle da Kineza briga za maskicu koja u Kini košta 10 centi i da će zbog toga obustaviti poštansku dostavu.
Ljudi svašta pišu bez dokaza, ja sam stavljao i cijene dostave iz Kine za usporedbu BiH i Srbija kao i info sa stranice koja prati međunarodni poštanski promet da Kina ne šalje u BiH.
HD_2015

#5592 Re: Aliexpress- all about

Post by HD_2015 »

laserShow wrote: 31/01/2024 11:47
Šta mene briga šta je rješenje. Neka nadležni rješavaju.
daramo

#5593 Re: Aliexpress- all about

Post by daramo »

Ljudi po poštarima i radnicima u sortirnici koji nemaju niti 1000KM plaću, ovo je posao uredskih uhljeba koji primaju po 3000KM i ne rade posao za koji su plaćeni.
Eto poštar će znati zašto kineska pošta ne šalje.
laserShow

#5594 Re: Aliexpress- all about

Post by laserShow »

HD_2015 wrote: 31/01/2024 13:06 Šta mene briga šta je rješenje. Neka nadležni rješavaju.
:lol: :lol: :lol: :lol: svi smo mi politicari. "nije moja nadleznost". Zato ce se u kurcu i rijesiti.
HD_2015

#5595 Re: Aliexpress- all about

Post by HD_2015 »

laserShow wrote: 31/01/2024 13:58
HD_2015 wrote: 31/01/2024 13:06 Šta mene briga šta je rješenje. Neka nadležni rješavaju.
:lol: :lol: :lol: :lol: svi smo mi politicari. "nije moja nadleznost". Zato ce se u kurcu i rijesiti.
:lol: :lol: :lol:
Zorge

#5596 Re: Aliexpress- all about

Post by Zorge »

Ja u Srbiji kod druga naručujem
Jos tamo carine do 50 evra
Nekada i niže , zavisi od carinika
daramo

#5597 Re: Aliexpress- all about

Post by daramo »

HD_2015 wrote: 31/01/2024 14:34
laserShow wrote: 31/01/2024 13:58
:lol: :lol: :lol:
Neće se ovo sigurno riješiti samo od sebe dok se kineska pošta ne kontaktira službenim kanalima.
Dok domaće pošte ne mrdnu guzicom možemo zaboraviti naručivanje iz Kine.
TheRedhead

#5598 Re: Aliexpress- all about

Post by TheRedhead »

Onda trebamo sastaviti spisak mailova nadlezih osoba i njima lancano slati.

direktor Poste
Edin Forto jer ministar komunikacija i prometa
pa sto ne i Konakovic jer je ministar vanjskih poslova

ko jos?
HD_2015

#5599 Re: Aliexpress- all about

Post by HD_2015 »

TheRedhead wrote: 31/01/2024 16:14 Onda trebamo sastaviti spisak mailova nadlezih osoba i njima lancano slati.

direktor Poste
Edin Forto jer ministar komunikacija i prometa
pa sto ne i Konakovic jer je ministar vanjskih poslova

ko jos?
Mediji obavezno.
Zorge

#5600 Re: Aliexpress- all about

Post by Zorge »

Ma ja , samo mediji
N1 u Sarajevu
Što im imas bezveze slati e-mail
Post Reply