Joj komedije...drzaaaavooooooo...
Moral kreira drustvo a svaki pojedinac uzima sto mu se svidja po vlastitom nahodjenju.
NE. U onom trenutku kada pojedinac odbaci moralne standard drustva on za to drustvo postaje nemoralan.
Ja licno uzimam sa ponude sto mi odgovara. Na sve to udarim svoj licni pecat i po tome se razlikujem od svakog drugog covjeka.
To je tvoj vlastiti moral koji PAZI SAD ne mora biti jednak moralnim standardima drustva u kojem zivis.
Drustvo namece moralne norme, ali ja opet uzimam sto mi se svidja i odbacujem ono sto ne smatram ispravnim. To je 'nahodjenje' o kojem govorim.
DA, drustvo namece moralne standard pojedinac se prilogodi ili ne te shodno tome drustvo ga smatra moralnim ili nemoralnim.
NE, to nije nahodjenje o kojem govoris jer ako se ne prilogodi drustvo ga smatra nemoralnim, a u tvojoj verziji morala I nahodjenja pojedinac je moralan po sopstvenom shvatanju morala.
Svako od nas moralne norme razumije i upraznjava po vlastitom nahodjenju osim mozda predanih vjernika kojima je Muhamed ili Isus rekao kakvi trebaju biti i oni prije nego urade bilo sta preispitaju Muhamedov/Isusov zivot, zivot njihovih saradnika, njihova predanja i sta znam jos....... i tek onda odluce sta je ispravno. Religijski moral je fiksiran i ne trpi promjene. Tako je kako je, to je savrsenstvo, napredak nije moguc.
Ne upraznjava svako po svom nahodjenju , ako ces istinu vecina se prilagodjava drustvu, to je oduvijek tako bez obzira kakvo je to drustvo i ZATO MORAL OSLANJAJUCI SE NA POJEDINCA JESTE SKUP PRAVILA ODREDJENOG DRUSTVA i to je ono sto ti ne shvatas, ne shvatas odnose i ulogu pojedinca unutar drustva po pitanju morala jer ne znas sta je moral!
Jel' jasnije
1. Oni mogu ubiti jedino sebe, nikako tebe, osim ako im ti ne dozvolis da te ubijaju.
2. A ti bi da se ljudima zabrani da biraju zivotni stil i afinitete?
3. A ti bi da neka komsija odredi sta je vrijednost i sta nekome treba dozvoliti/dati?
Aj makar na ova tri ako ti nije tesko.....
1.Znaci da bi nesto bilo nemoralno za nekog pojedinca on mora biti zivotno ugrozen- salis se
2. Ne bih zabranila cak sam fino objasnila: iako kao pojedinac smatram tu pojavu nemoralnom zivim u drustvu koja to smatra ne samo moralnim vec je i jako popularno- sumnjam da ces shvatiti jer kako smo vec konstatovali pojma nemas sta je moral kako pojedinca tako ni drustva
3. Ne mora komisija, vise sam mislila na razvoj svijesti drustva i ulaganje u ono sto se smatra vrijednostima ali svakako ne smatram kao ti da je vrijednost sve sto pojedincima po nahodjenju dodje....
I gdje ti se izgubise utjecajni i nadprosjecno inteligentni kao tvorci morala unutar drustva u kojem moral kreira pojedinac po svom nahodjenju - samo ova tvoja teza je bila dovoljna da ne pricamo dalje jer je besmislena,
pa sto ne odgovori je li nadprosjecno inteligentan nuzno i utjecajan unutar odredjenog drustva ....
smijesno, razvlacis i valjas zato sto si krenuo od morala koji je "po nahodjenju pojedinca" pa si shvatio da to ne funkcionise tako i onda krenuo u vratolomije.
Ali bar ces nauciti sta je moral!