Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

kakabanja213

#5551 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakabanja213 »

Chloe wrote: 24/03/2025 08:24
kakabanja213 wrote: 23/03/2025 15:46
Bobi wrote: 23/03/2025 15:41 Ovim sto ne rade 2. maj je nakaradno što prodavnice nece da rade 2. maj :D.
Kao sto je nakaradno nekoga natjerati da radi za 2. Maj isto je tako je nakaradno zabraniti nekome, ko zeli, da radi.
Znači, pozovem se na moje demokratsko pravo o izboru, i tražim od poslodavca radnu nedjelju, praznike,
želim tad da radim i tačka, iako je Zakonom regulisano da tim danima se radi samo u izvanrednim situacijama, određene službe.

Nikad mi nećemo imati državu, jer želimo biti iznad Zakona u skladu sa svojim željama i potrebama.
Zakon je takav kakav jeste i treba ga postovati. Medjutim mislim da je nakaradan.
Takodjer mislim da si me pogresno shvatila. Poslodavac, vlasnik je taj koji bi trebao da odradi hoce li raditi sedam ili jedan dan u sedmici i za to platiti adekvatno radnike (oni koji zele da rade).
Znaci mislim da Zakon treba mijenjati ga, a ne krsiti.
vjeshalica

#5552 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by vjeshalica »

Dje si kapitalisticki normirac supljator
Hakiz

#5553 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 24/03/2025 08:24
kakabanja213 wrote: 23/03/2025 15:46
Bobi wrote: 23/03/2025 15:41 Ovim sto ne rade 2. maj je nakaradno što prodavnice nece da rade 2. maj :D.
Kao sto je nakaradno nekoga natjerati da radi za 2. Maj isto je tako je nakaradno zabraniti nekome, ko zeli, da radi.
Znači, pozovem se na moje demokratsko pravo o izboru, i tražim od poslodavca radnu nedjelju, praznike,
želim tad da radim i tačka, iako je Zakonom regulisano da tim danima se radi samo u izvanrednim situacijama, određene službe.

Nikad mi nećemo imati državu, jer želimo biti iznad Zakona u skladu sa svojim željama i potrebama.
Kojim zakonom?

Zakon o neradnoj nedjelji postoji samo za trgovine. U svim drugim oblastima red nedjeljom je ostavljen na volju poslodavcu, a i u trgovini rad radnika nije regulisan zakonom o nedjelji, samo je rad trgovina zabranjen.

Juče su radnici radili na i u objektu u kojem je bila Škoda, na Alipašinom Polju. Prošao sam pored objekta oko 13 sati, njih desetak radi. Nije trgovina, građevinski radovi, nije zabranjen rad nedjeljom.

Ljudi žele da nedjeljom odu u kafanu, restoran, slastičaru... I gle čuda, tu želju mogu ispuniti. Zakon ih ne sprečava. Radnici u ugostiteljstvu, kao i sami ugostiteljski objekti, mogu raditi nedjeljom.

Naravno da mogu, Hasičeviću i kolegama mu iz vlade, poslodavcima, ovima iz sindikata trgovine, pa i radnicima u trgovini koji su zabranili rad trgovina se ne sjedi kući, hoće na kafu i kolač s porodicom, pa ugostiteljima ne dozvoljavaju da nedjeljom odmaraju sa svojim porodicama. Nije diskriminacija, nikako.

A, vidi ovo: Iako kafu u kafani priprema šanker pa je posluži konobar, ili kolač u slastičari posluži konobar, dakle izvrši uslugu, rad koji nije zabranjen nedjeljom, sama ta kafa ili kolač su proizvodi koje mi u tom objektu prodaju, a to je trgovina. Prodaja predmeta, proizvoda, je trgovina. Tako da bi i ugostitelji morali potpasti pod zabranu rada nedjeljom jer u trenutku kada mi prodaju kafu ili kolač vrše trgovinu :wink:

Valjda niko od drugih radnika nema porodicu, samo trgovci ih imaju...
gozila555

#5554 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gozila555 »

nazalost sve nakaradne odluke vlade fbih pokrivaju desavanja sa dodikom .zovi jokera da ti uleti kad vidis da si zeznuo stvar.
dječak sa šibicama

#5555 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Sto strana iste price, a ministarstvo samo razotkrilo svoju ublehu, nije neradna nedelja za radnike vec za trgovine.

Sve receno, ko zeli da razumije.
Pogoduje se bimgasu i ekipi, licno ne razumijem koja je korist trgovcu da ne radi nedeljom i sto mu kupci odose u susjedni entitet, ali oni su gurali zakon valjda znaju zasto.

Laprdanje o "pravima radnika" je samo laprdanje. Ovo nikakve veze sa radnicima nema.
TheGodfather001

#5556 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by TheGodfather001 »

Poslodavac koji zapošljava 9000 osoba se ne buni zbog neradne nedjelje, ali pojedinci sa foruma šište kao pretis lonac što moraju nabavku obaviti u subotu ili (estakvirulah) u petak. Čim Izmetbegović kuka zbog neradne nedjelje i minimalne plate, siguran sam da je vlada na pravom kursu.
gozila555

#5557 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gozila555 »

TheGodfather001 wrote: 24/03/2025 10:14 Poslodavac koji zapošljava 9000 osoba se ne buni zbog neradne nedjelje, ali pojedinci sa foruma šište kao pretis lonac što moraju nabavku obaviti u subotu ili (estakvirulah) u petak. Čim Izmetbegović kuka zbog neradne nedjelje i minimalne plate, siguran sam da je vlada na pravom kursu.
zato ces ti tom bingu namirit sve te neradne nedjelje,jer bingo je odavno postao kralj velikih cijena :izet:
Hakiz

#5558 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

TheGodfather001 wrote: 24/03/2025 10:14 Poslodavac koji zapošljava 9000 osoba se ne buni zbog neradne nedjelje, ali pojedinci sa foruma šište kao pretis lonac što moraju nabavku obaviti u subotu ili (estakvirulah) u petak. Čim Izmetbegović kuka zbog neradne nedjelje i minimalne plate, siguran sam da je vlada na pravom kursu.
Popij dvije kafe u subotu, da konobar i šanker u nedjelju ne rade :lol:

Kakav je to domaćin koji ne može popiti od ponedjeljka do subote toliko kafa da mu ne zafali u nedjelju, je li tako @muha_sa :wink:
TheGodfather001

#5559 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Meni dan za namirenje nije uošte bitan, kupujem kada mi nešto zatreba i NIKADA u RS-u. Jbo kuću koja ne može preživjeti 2-3 dana bez nabavke osnovnih životnih namirnica. Par hiljada zaposlenih u trgovini je sretno i zadovoljno zbog neradne nedjelje, a paralele između kafana i trgovine su nonsens. Nije isto posluživati 5-6 stolova i prestajati za blagajnom ili slažući rafe 8 sati radnog vremena.
gozila555

#5560 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gozila555 »

TheGodfather001 wrote: 24/03/2025 10:20 Meni dan za namirenje nije uošte bitan, kupujem kada mi nešto zatreba i NIKADA u RS-u. Jbo kuću koja ne može preživjeti 2-3 dana bez nabavke osnovnih životnih namirnica. Par hiljada zaposlenih u trgovini je sretno i zadovoljno zbog neradne nedjelje, a paralele između kafana i trgovine su nonsens. Nije isto posluživati 5-6 stolova i prestajati za blagajnom ili slažući rafe 8 sati radnog vremena.
zato se guzvas petkom,subotom i ponedeljkom kad svi nagrnu
TheGodfather001

#5561 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Hakiz wrote: 24/03/2025 10:17

Kakav je to domaćin koji ne može popiti od ponedjeljka do subote toliko kafa da mu ne zafali u nedjelju, je li tako @muha_sa :wink:
4 godine agresije i opsade većinom bez hrane i sa malo pitke vode napravi čovjeka od djeteta, a danas se ne može bez kafe nedjeljom. A tebi ako se piju kafe nedjeljom bujrum, ali eto, budi i ti human i emaptičan pa nemoj ići nedjeljom u kafanu da bi poštedio rada i pripravljanja toplog napitka šankeristu i konobara. Neka to bude tvoj doprinos i omaž njihovom trudu i vaskularnom sistemu.
TheGodfather001

#5562 Re: Neradna nedjelja u FBiH

gozila555 wrote: 24/03/2025 10:22
TheGodfather001 wrote: 24/03/2025 10:20 Meni dan za namirenje nije uošte bitan, kupujem kada mi nešto zatreba i NIKADA u RS-u. Jbo kuću koja ne može preživjeti 2-3 dana bez nabavke osnovnih životnih namirnica. Par hiljada zaposlenih u trgovini je sretno i zadovoljno zbog neradne nedjelje, a paralele između kafana i trgovine su nonsens. Nije isto posluživati 5-6 stolova i prestajati za blagajnom ili slažući rafe 8 sati radnog vremena.
Gužvao sam se i nedjeljom kada nagrne elita sa Trebevića, Bjelašnice, Jadrana... ništa mi se nije promijenilo. Ali mojoj komšinici - trgovkinji Eldini koja ima 1.5 godišnje dijete odgovara neradna nedjelja jer joj ni suprug ne radi nedjeljom, a ni stariji sin ne ide u školu, pa iskoriste te trenutke da budu zajedno. Halalim im sve što sam "izgubio" zbog neradne nedjelje, ako to učini samo jednu porodicu sretnom.
muha_sa

#5563 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by muha_sa »

Hakiz wrote: 24/03/2025 10:17

Jebeš domacina koji nema u kuci zalihe za dan jal dva a bogme i više dana :-)
Što se kafe tice možeš je popit svaki dan gdje ti duša želi osim u tržnim centrima. Ne mogu da vjerujem da ne znaš da kafici, kafane, mesare, buregdzinice, cevabdzinice..........rade i nedeljom :-)
Eto ti ih u neposrednom komšiluku :D
gozila555

#5564 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gozila555 »

TheGodfather001 wrote: 24/03/2025 10:26
gozila555 wrote: 24/03/2025 10:22
Gužvao sam se i nedjeljom kada nagrne elita sa Trebevića, Bjelašnice, Jadrana... ništa mi se nije promijenilo. Ali mojoj komšinici - trgovkinji Eldini koja ima 1.5 godišnje dijete odgovara neradna nedjelja jer joj ni suprug ne radi nedjeljom, a ni stariji sin ne ide u školu, pa iskoriste te trenutke da budu zajedno. Halalim im sve što sam "izgubio" zbog neradne nedjelje, ako to učini samo jednu porodicu sretnom.
ma ok to,ali treba samo uvest da se te radne nedjelje placaju duplom dnevnicom,i ko hoce da radi taj dan nek radi.mislim da bi vecina radnika za takve duple dnevnice tu nedjelju i radila.
al eto sad pola sarajeva se guzva nedjeljom u istocnom sarajevu :-) ok je neradna nedjelja ako vazi za citavu bh,ovako se lova preljeva u rs.tvrdoglavo stetis svojoj ekonomiji radi jeftinog populizma ,lafo oni brinu za radnike .
Last edited by gozila555 on 24/03/2025 10:32, edited 1 time in total.
Malisa11

#5565 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

TheGodfather001 wrote: 24/03/2025 10:26 Ali mojoj komšinici - trgovkinji Eldini koja ima 1.5 godišnje dijete odgovara neradna nedjelja jer joj ni suprug ne radi nedjeljom, a ni stariji sin ne ide u školu, pa iskoriste te trenutke da budu zajedno. Halalim im sve što sam "izgubio" zbog neradne nedjelje, ako to učini samo jednu porodicu sretnom.
Hajde upitaj komsinku eldinu kako kupuje malcu vecem ili manjem stvari, kojim danom odu skupa da nesto kupe? Onako rahat, da ne skace s posla.

Kojim danom ode na frizuru, da ne skace s posla?

Pitaj komsinku eldinu da li bi radije da ima IZBOR da ne radi nedjeljom ili sutra petkom, ili da joj je nametnuto da ne radi nedjeljom.

Inace, upitaj je da li prespava pola nedjelje jer je u subotu pregazena od posla od 8 do 8, bukvalno.

Nakon toga, upitaj komsinicu almedinu kako joj je u benzinskoj kada rulja navali nedjeljom. Je li njeno dijete manje bitno od eldininog?
ljubijankic

#5566 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ljubijankic »

Malisa11 wrote: 24/03/2025 10:30
TheGodfather001 wrote: 24/03/2025 10:26 Ali mojoj komšinici - trgovkinji Eldini koja ima 1.5 godišnje dijete odgovara neradna nedjelja jer joj ni suprug ne radi nedjeljom, a ni stariji sin ne ide u školu, pa iskoriste te trenutke da budu zajedno. Halalim im sve što sam "izgubio" zbog neradne nedjelje, ako to učini samo jednu porodicu sretnom.
Hajde upitaj komsinku eldinu kako kupuje malcu vecem ili manjem stvari, kojim danom odu skupa da nesto kupe? Onako rahat, da ne skace s posla.

Pitaj komsinku eldinu da li bi radije da ima IZBOR da ne radi nedjeljom ili sutra petkom, ili da joj je nametnuto da ne radi nedjeljom.

Inace, upitaj je da li prespava pola nedjelje jer je u subotu pregazena od posla od 8 do 8, bukvalno.

Nakon toga, upitaj komsinicu almedinu kako joj je u benzinskoj kada rulja navali nedjeljom. Je li njeno dijete manje bitno od eldininog?
Posto rade u smjenama vjerovatno prije ili poslije posla :D Ja dosad nijednu radnicu nisam cuo da je nezadovoljna zbog toga sto je nedjelja neradna
TheGodfather001

#5567 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Nepismen si i očigledno neopterećen potrebnim znanjem da bih mogao diskutovati sa tobom. Eto svi koji ne rade nedjeljom hodaju kao prosjaci, nepočešljani, počupani, poderani sa infuzijom u veni. Nisi ti demokratski sazrio do nivoa poštivanja osnovnih prava radnika jer autokrate kao ti, personifikovani u poslodavcima radnicima prave pakao od života ako zatraže slobodan dan, a kamoli da traže izbor radnog dana. Svi koji rade nedjeljom na pumpama, kafićima, neka se prebace u trgovinu i obrnuto, to su ista i veoma slična zanimanja, ne treba prekvalifikacija.
ITNet

#5568 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ITNet »

ljubijankic wrote: 24/03/2025 10:34

Posto rade u smjenama vjerovatno prije ili poslije posla :D Ja dosad nijednu radnicu nisam cuo da je nezadovoljna zbog toga sto je nedjelja neradna
A kod mene sto ih znam nekih 15-tak svi kukaju sto ne rade Nedeljom i dan danas, upravo zbog ovih gore razloga sto neke stvari ne mogu da zavrse nedeljom a samo su tad slobodni, onako su mogli da se organizuju sa smjenama sa slobodnim danima i slicno. Znaci ja i svakog koga sam pitao niko mi nije rekao da mu odgovara ne rad samo Nedeljom, tako da nije to bas tako kako pojedinci hoce ovdje predstaviti.
ljubijankic

#5569 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ljubijankic »

ITNet wrote: 24/03/2025 10:46

A kod mene sto ih znam nekih 15-tak svi kukaju sto ne rade Nedeljom i dan danas, upravo zbog ovih gore razloga sto neke stvari ne mogu da zavrse nedeljom a samo su tad slobodni, onako su mogli da se organizuju sa smjenama sa slobodnim danima i slicno. Znaci ja i svakog koga sam pitao niko mi nije rekao da mu odgovara ne rad samo Nedeljom, tako da nije to bas tako kako pojedinci hoce ovdje predstaviti.
e ne znam vala, meni pola familije radi po prodavnicama i svi zadovoljni. Doduse svi moji su iz manjih mjesta, pa moguce i da je do toga.
Malisa11

#5570 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

ljubijankic wrote: 24/03/2025 10:34 Ja dosad nijednu radnicu nisam cuo da je nezadovoljna zbog toga sto je nedjelja neradna
Pogledaj je u subotu u 12h kako izgleda. Ne moras nista pitati. Nikada ali nikada nije bilo ovakvo opterecenje subotom od 8 do 8 navece.
Malisa11

#5571 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

TheGodfather001 wrote: 24/03/2025 10:35 Nepismen si i očigledno neopterećen potrebnim znanjem
vau majstore. Nista u becku skolu i s njima raspravljaj :)

selam od eldine

Izgleda da sam te bocnuo tacno gdje treba. U neuron malog mozga koji slijepo botuje ovim odlukama.

Ne, neradna nedjelja nije rjesenje. Rjesenje je postivanje svih prava koje radnik moze da konzumira no jbga, kako to ne mozemo provesti, hajmo ovo sve.

Inace, radnice rade nedjeljom. HINT inventura se vise ne radi ostalim danima.
ITNet

#5572 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ITNet »

ljubijankic wrote: 24/03/2025 10:47

e ne znam vala, meni pola familije radi po prodavnicama i svi zadovoljni. Doduse svi moji su iz manjih mjesta, pa moguce i da je do toga.
Vrlo vjerovatno jer je manje mjesto, ovo je u SA i ono krenes neki papri zavrsiti, nesto, izgubis ti tu bruku vremena na nebuloze tako da ti to prije/poslije smjene moze ako je neka sigurica, pa zaglavis u saobracaju izgubis 2 sata beze haos sve postalo.
ljubijankic

#5573 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ljubijankic »

ITNet wrote: 24/03/2025 10:52
ljubijankic wrote: 24/03/2025 10:47

Vrlo vjerovatno jer je manje mjesto, ovo je u SA i ono krenes neki papri zavrsiti, nesto, izgubis ti tu bruku vremena na nebuloze tako da ti to prije/poslije smjene moze ako je neka sigurica, pa zaglavis u saobracaju izgubis 2 sata beze haos sve postalo.
Ma dobro Sarajevo je vazda mimo svijeta, ne u pozitivnom smislu, nazalost
muha_sa

#5574 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by muha_sa »

Sindikat zaposlenih u trgovinama tražio neradnu nedelju--valjda oni radnike u tim trgovinama predstavljaju il sam ja nešto pobrko :?
dječak sa šibicama

#5575 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

U svakom slucaju ovi iz Republike Srpske trebaju ministru neki poklon poslati, domacu rakiju travaricu neki viskic mozda bombonjeru, covjek im je trgovinu podigao na novi level :thumbup:
Locked