Chloe wrote: ↑24/03/2025 08:24
kakabanja213 wrote: ↑23/03/2025 15:46
Bobi wrote: ↑23/03/2025 15:41
Ovim sto ne rade 2. maj je nakaradno što prodavnice nece da rade 2. maj

.
Kao sto je nakaradno nekoga natjerati da radi za 2. Maj isto je tako je nakaradno zabraniti nekome, ko zeli, da radi.
Znači, pozovem se na moje demokratsko pravo o izboru, i tražim od poslodavca radnu nedjelju, praznike,
želim tad da radim i tačka,
iako je Zakonom regulisano da tim danima se radi samo u izvanrednim situacijama, određene službe.
Nikad mi nećemo imati državu, jer želimo biti iznad Zakona u skladu sa svojim željama i potrebama.
Kojim zakonom?
Zakon o neradnoj nedjelji postoji samo za trgovine. U svim drugim oblastima red nedjeljom je ostavljen na volju poslodavcu, a i u trgovini rad radnika nije regulisan zakonom o nedjelji, samo je rad trgovina zabranjen.
Juče su radnici radili na i u objektu u kojem je bila Škoda, na Alipašinom Polju. Prošao sam pored objekta oko 13 sati, njih desetak radi. Nije trgovina, građevinski radovi, nije zabranjen rad nedjeljom.
Ljudi žele da nedjeljom odu u kafanu, restoran, slastičaru... I gle čuda, tu želju mogu ispuniti. Zakon ih ne sprečava. Radnici u ugostiteljstvu, kao i sami ugostiteljski objekti, mogu raditi nedjeljom.
Naravno da mogu, Hasičeviću i kolegama mu iz vlade, poslodavcima, ovima iz sindikata trgovine, pa i radnicima u trgovini koji su zabranili rad trgovina se ne sjedi kući, hoće na kafu i kolač s porodicom, pa ugostiteljima ne dozvoljavaju da nedjeljom odmaraju sa svojim porodicama. Nije diskriminacija, nikako.
A, vidi ovo: Iako kafu u kafani priprema šanker pa je posluži konobar, ili kolač u slastičari posluži konobar, dakle izvrši uslugu, rad koji nije zabranjen nedjeljom, sama ta kafa ili kolač su proizvodi koje mi u tom objektu prodaju, a to je trgovina. Prodaja predmeta, proizvoda, je trgovina. Tako da bi i ugostitelji morali potpasti pod zabranu rada nedjeljom jer u trenutku kada mi prodaju kafu ili kolač vrše trgovinu
Valjda niko od drugih radnika nema porodicu, samo trgovci ih imaju...