Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
S4mpion

#5526 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

kerima1 wrote:
S4mpion wrote:
kerima1 wrote: Itekako slobodno zive ljudi u relig,drustvima koji zive sa maloljetnicama.

Ja se prva sad pitam jel ispravno navedene kategorije ljudi pobiti,trajno zatvoriti ili uz dugotrajnu kaznu dati im jos jednu priliku?
Bez uvrede, ali postavio sam pitanje.
Nije moralno.eto..
I dalje stojim iza recenog da i u rel,drustvima slobodno zive oni koji zene maloljetnice tj.djecu koja ne mogu jos sama da odlucuju. :)
Taj odgovor je sasvim dovoljan.

Što se tiče ovog drugog, ne bih se doticao toga, jer o tome nisam ni pričao.
kerima1

#5527 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Pisete o moralnosti prema tome ovo moje receno je na mjestu.
De ti meni sad reci jel moralno zeniti maloljetnice koje nisu jos u stanju da kao ja i ti odlucuju sta je dobro za njih?
S4mpion

#5528 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

kerima1 wrote:

De ti meni sad reci jel moralno zeniti maloljetnice koje nisu jos u stanju da kao ja i ti odlucuju sta je dobro za njih?
Zapravo pričamo o upitnom napretku moralnih vrijednosti.
Lalena

#5529 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

kerima1 wrote:
Lalena wrote:
kike-tike wrote:Zamislite kako bi ludo bilo, da postoji Bog, ali ne ovaj kojem se ljudi mole. I kazni sve ljude, jedne što su se pogrešnom Bogu molile, a druge zato što su ateisti bili :D
Ustvari, ja vjerujem da ce tako i biti... naravno, svako definise prema svom vjerovanju ko se molio pogresnom, ali sama ideja je ispravna, samo nije nimalo "luda" :(
Pretpostavljam da mislis na grijehe koje ljudi cine,tako i meni izgleda isto,ali...takav Bog bi bilo los,jako los,nemilosrdan,neki ljudi su bolji od takvog Boga.Prema tome to ne moze biti istina jer kako uopste objasniti Boziju milost koja se spminje.
Ne bih se slozila... Na ovom svijetu ima ljudi koji svojim zlocinima, nanosenjem stete drugima ili okrutnosti, nisu zasluzili ni da budu zivi, pa opet, tu su, uzivaju u mnogim blagodatima, zdravi su, i sl... e vidis, dobili su od Boga vise milosti nego sto bi im ijedno drustvo ili pojedinac dali...
Ono sto je za tebe okrutnost, za mene je pravda, vjerujem da potpuna pravda postoji, na ovom svijetu je ne vidim, ali vjerujem da ce biti realizovana na drugom.
Lalena

#5530 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

zambaklija wrote:
Lalena wrote:
zambaklija wrote:vjera je kočnica,namjerno izmišljena da bi ljudski napredak obuzdala i usporila ali i da nas obuzda u postavljanju pitanja KO SMO,ŠTA SMO i KUD TO IDEMO a i taj bog ili bogovi isto tako su izmišljeni sa istim razlogom
Ok, ne znam zasto bi ovdje samo ateisti postavljali pitanja vjernicima, pa cu pitati...

Ko je namjerno izmislio tu kocnicu po tvome?
Na koji nacin to vjera obuzdava i usporava napredak?
I kome je to u interesu da ne napredujemo, da ne shvatimo ko smo i sta smo i kud idemo ?

Molim odgovore s dokazima i argumentima, kako i prilici ateistima...

Ja sam iz ovoga zakljucila da je za nazadovanje kriva iskljucivo vjera, jel' tako? Pa ne znam sta se onda desilo s ateistickim drustvima, zasto oni nisu napredovali u beskonacnost, jer bilo je i takvih kroz historiju...
Jel' to znaci da su za vas npr. komunisticke zemlje najnaprednije (zapad nije deklarisan kao ateisticki, naprotiv, a smatra se nekim modelom uspjeha).
Po cemu to uopste mjerite naprdak nekog drustva, po odsutnosti religije, materijalnom blagodtanju, ili ljudkim pravima, moralnosti pojedinaca ili necemu trecem???

nemislim sa tobom polemizirati jer je to trošenje vremena....buđenje će biti bolno ali ja ti tu nemogu pomoći a boga još uvijek nema :mrgreen:
Osjecaj je obostran :mrgreen:
Lalena

#5531 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

NIN wrote:
Lalena wrote:Ko je namjerno izmislio tu kocnicu po tvome?
Na koji nacin to vjera obuzdava i usporava napredak?
I kome je to u interesu da ne napredujemo, da ne shvatimo ko smo i sta smo i kud idemo ?
Prvo pitanje je naprosto djetinjasto. Dalje, ne slazem se da je vjera kocnicar napretka jer je vjera jednostavno posljedica naseg uzrocno-posljedicnog nacina razmisljanja koje nam je pomoglo prezivjeti u savanama Afrike. Otud ideja o uzvisenim silama koje kroje svijet.

Drugo tvoje pitanje ima malo vise smisla od prvog, ridikulnog, pa cu reci da vjera ne mora uopste usporavati napredak individue i drustva u napretku ali, ono sto moze je religija, ako je njen nauk oprecan istom, ako osporava tehnoloski i naucni napredak onda je breme drustva.

A ovo trece, za razliku od prvog, iako je slicno, itekako ima smisla i sasvim je na mjestu - u interesu je klera, koji lakse barataju pukom ako isti nema dovoljno dobro skolovanje i sticanje znanja.
Prvo pitanje je onakvo kakva je i prva tvrdnja, i da, bas me zanima na koga je mislio s njom...

Kljucno je to "ako"... Da li sve religije usporavaju napredak? Koliko ja znam, taj "najnapredniji" dio svijeta, nije po definiciji ateisticki, naprotiv... zapadne zemlje su manje - vise, vecinom krscanske, i crkva ima veoma izrazenu ulogu... pa kada uporedim sa komunistickom Sjevernom Koreom, meni ne izgleda tako...

S ovim na kraju se mogu na neki nacin sloziti...
kanjon

#5532 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kanjon »

nasa wrote:Na ovo po svom nahodjenju ne znam da li bih se rasplakala ili da uzmem kao kikijev trenutni nedostatak inspiracije...

Zato sam ja prije par dana napisala jadna ova Bosna s 'vakvim ateistima...nista kultura, tradicija, maniri...to je za Engleze hoce Bosnjo po svom nahodjenju :D
jok, po nahodjenju nekog ko je zivio prije 2000 godina?
kerima1

#5533 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

S4mpion wrote:
kerima1 wrote:

Zapravo pričamo o upitnom napretku moralnih vrijednosti.
Nema veze i ovo sto ja pitam odnosi se na moralne vrijednosti,a nece ti nista biti da mi odgovoris na pitanje oko moralnosti zenidbe sa maloljetnicama. :)
Lalena

#5534 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

Leo_alfa wrote:
Lalena wrote:
Evo rado cu razloziti ovu misao da je ne shvatamo bukvalno. Moze biti tacno, ali i ne mora biti tacno, ne znamo, zato ne mozemo uzeti tvrdnju da bog postoji kao tacnu.
Kako onda mozes uzimati tvrdnju da Bog ne postoji kao tacnu???
Cekaj, jesi li ti uopste uvjeren da ne postoji, ili ostavljas mogucnost i da postoji, posto ne znas sta je tacno? Jer na momente i ne zvucis kao ateista.
Pa i ne uzimam je kao tacnu, kazem ti da ne znam. A kako to ateisti zvuce? :lol:
To sto sam ateista ne znaci kako ja trebam siriti "istinu" o nepostojanju boga, to bi onda bila ideologija, a ateizam to nije. To radi religija. Isto tako, to sto ja kazem da ne znam, ne znaci da tu tvrdnju "bog postoji" gledam kao nesto sto ima imalo smisla.
Lalena wrote:
nego kako nema smisla vjerovati da postoji.
Po tvojoj logici nema smisla vjerovati i da ne postoji, ali ti tako vjerujes, zar ne?
Ne i u tom grmu lezi zec. Sto vjernici cesto poistovjecuju stav ateizma sa citavom svojom razvijenom ideologijom. Nije isto vjerovati da nesto ne postoji i nevjerovati da postoji. Razmisli malo.
Lalena wrote:
Pa sad stvarno ludilo, to ja i pisem sve vrijeme. Da nema teizma ne bi bilo ni ateizma. Ateizam nema nikakvu ideologiju. Samo kakvu ti tvrdnju negiras? Iznosis neki novi a-ateizam? :lol:
Postojanje Boga je za ljude bila tacka, kraj, znas - kao pojam u matematici koji se ne definise, kao konstanta u njihovim zivotima, zamisli, ljudi su oduvijek u nesto vjerovali, pitas li se ikada zasto? I onda se pojavis ti ili neko tebi slican, i kaze ne postoji, i jos trazi da mu se dokaze da postoji...
Zadnji put, dokazi ti meni da ne postoji...
Zato sto im je potrebno da vjeruju, sto im je lakse da prebrode probleme u zivotu, sto su im mozgove isprali vjerski poglavari sa svojim sluzbenicima, sto ih je strah, sto su dozivjeli razne stvari koje ne mogu i ne znaju objasniti, milion razloga, ni jedan smisleno opravdan.
A ovo s dokazivanjem, evo milioniti put na forumu, ne ide to tako. Na vama je teret dokazivanja, ako to ne razumijes onda ne mozes diskutovati, zao mi je, drugacije ti ne mogu objasniti, ne znam, pokusao sam.
Lalena wrote:
Ok, pridjes nepoznatoj osobi na ulici. Moze tako?
Ne moze, dosta je tih banalnih primjera sa ljudima na ulici i avionima.. govorimo o necemu nepoznatom...
Evo, gledam jednu divnu zvjezdu u daljini, dokazi mi da na njoj nema zivota! Pokazacu ti je prstom, a ti mi dokazi! Kako ti se svidja ovaj primjer?

Ako ateisti vjeruju samo u ono sto se moze dokazati, kako onda dokazujete ljubav?
Zbog cega je banalan primjer? Savrseno lijepo i prosto pokazuje da je besmisleno isticati nekakvo negiranje tvrdnje koja ne postoji. Znaci da vi (vjernici) postavljate tvrdnju, a ne mi. Sta nije jasno?
Kakva je poenta tvog primjera sa zvijezdom? Sta zelis istaci? Ne kontam. Ne mogu to dokazati, mogu imati milion teorija.
Moramo prvo definisati ljubav da bi mogli pricati o njoj. Dok o bogu ne iznosimo nikakve tvrdnje mi ateisti, nego vi vjernici. S obzirom kako definisete boga, ja mogu samo reci da mi je to besmisleno, dok je ljubav realna. Vidis li razliku? ;-)
Iskreno, ne poznajem dovoljno ateista da bih mogla imati neku pretstavu o njima, ali reci cu ti kako ti zvucis...
Kazes da ja tebi treba da dokazem da postoji nesto sto ti ne znas da li postoji ili ne, ali znas da ne vjerujes, i to je ok, ali nije ok to sto neko vjeruje... Zatim, trebalo bi da ti dokazem nesto sto ne znamo i ne mozemo znati, po mogucnosti na tvojim odabranim primjerima, mada je teret dokazivanja na meni, ti si tu samo da kazes da nema smisla i nije tako, mada se sa sigurnoscu ne moze tvrditi ni da je ovako ni onako, ali siguran si da nije onako kako ja kazem...

I trebalo bi, kazes, prvo definisati nesto pa da o tome raspravljamo... Zasto onda raspravljas o Bogu, kada to ne mozes definisati, ili je za tebe definicija da kazes da je to ono - sto nije ono sto vjernici tvrde?! Posto, ti ne tvrdis nista, ti samo negiras i kritikujes...

Smijem li te citirati? Ludilo :D

Jedina stvar koja u tvom postu ima smisla je ona u kojoj kazes "Zato sto im je potrebno da vjeruju, sto im je lakse da prebrode probleme u zivotu, , sto ih je strah, sto su dozivjeli razne stvari koje ne mogu i ne znaju objasniti, milion razloga."

Da, i ja ne mislim da je sramota to priznati, ni reci, niti sam toliko egoisticna da tvrdim da mi nije potrebno da vjerujem... I zaista, iskreno se nadam, da ti Bog nece na tezi nacin pokazati da je svakome potrebno da se u zivotu osloni na njega, jer tek kada tvoja vjera, odnosno nevjerovanje budu testirani, znaces koliko dobar si vjernik, odnosno ateista...
Ustvari, vjernici su oni koji su jaki, koji unatoc svemu vjeruju, ateisti su oni koji su u mojim ocima lsabi, razocaraju se, ljute kao mala djeca, na Boga, sudbinu, i svoju odgovornost svode na jedan zivotni vijek... ne vjeruju jer ne razumiju, to mi je najcudnije, jer su kroz historiju vizije i ideje, koje mnogi nisu razumijeli, upravo ono sto nas je uzdiglo, kao covjecanstvo...

Moj primjer je ok, nisam ja kriva sto ti ne shvatas... podsjeca me na situaciju kada sam jednom djetetu davala instrukcije iz matematike, objasnjavala funkcije, a on jos nije znao sabirati i oduzimati negativne brojeve...

ja mogu samo reci da mi je to besmisleno, dok je ljubav realna
Ljubav je realna samo zato sto ti to kazes? A Bog iz istog razloga smatras da je besmislen...
Vidis li razliku?
Velikuuuuu... uzimas ono sto ti se svidja, ostavljas ono sto ti se ne svidja... Pravis sam kriterije, ocjenjujes ih kako hoces, kako ti odgovara biras primjere, a kada ti se ne svidi, krivi teoriju, a ne sebe sto je ne shvatas...
Meni ateizam djeluje kao religija koja vjeruje u covjeka, samo, ne znam, zasto mislite da je i tu sve vam jasno?
nasa

#5535 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

kanjon wrote:
nasa wrote:Na ovo po svom nahodjenju ne znam da li bih se rasplakala ili da uzmem kao kikijev trenutni nedostatak inspiracije...

Zato sam ja prije par dana napisala jadna ova Bosna s 'vakvim ateistima...nista kultura, tradicija, maniri...to je za Engleze hoce Bosnjo po svom nahodjenju :D
Ne provaljujte se s tim dalje...
IcedMFEarth

#5536 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by IcedMFEarth »

Čuj ljute se ko mala djeca :D

Ko je reko da su svi ateisti ljuti ? Ja sam vrlo zadovoljan svojim životom bez boga.
kanjon

#5537 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kanjon »

nasa wrote:
kanjon wrote:

Ne provaljujte se s tim dalje...
gdje problem? :-D
nasa

#5538 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Odokativno i s obzirom na tih 2000 godina rekla bih da je tvoj s Isusom :D
GAU8

#5539 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

S4mpion wrote: Ako bas hoces i naci cu taj post, ali ne vjerujem da zelis da se dalje uvlacis u lazi. :oops:
Izvoli, dokaži da govoriš istinu. Nađi taj post?[/quote]

Hocu, ne sekiraj se, cim ne budem imao pametnijeg posla. Samo nemoj da editujes u meduvremenu...
S4mpion

#5540 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

GAU8 wrote:
S4mpion wrote: Izvoli, dokaži da govoriš istinu. Nađi taj post?
Hocu, ne sekiraj se, cim ne budem imao pametnijeg posla. Samo nemoj da editujes u meduvremenu...
Samo bujrum, ispuni svoje riječi:
Ako bas hoces i naci cu taj post
ali ukoliko ne nađeš takvo nešto, bilo bi dobro da priznaš grešku i uputiš izvinjenje.
Kikibombona

#5541 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Kikibombona »

S4mpion wrote: Ali religijska društva ubice, pedofile, silovatelje, dilere ne puštaju na slobodu da uništavaju živote nevinih ljudi, za razliku od društava o kojima ti govoriš, je li moralno pustiti dilera na slobodu da truje djecu? Je li to napredno?
Rade nesto gore od toga, na zlocin odgovaraju zlocinom.

Dileri nikoga ne tjeraju da konzumira drogu. Njihova krivica sto se neko drogira je djelimicna. Ako je neko sklon samodestrukciji naci ce nacin da si naudi. Takve ljude je pogresno osuditi na smrt, iako se slazem da kazne trebaju biti rigorozne, ovisno o tezini djela. Ne mozes istu kaznu imati za sitnog trgovca lakih droga i sefa narko mafije (takve treba zatvoriti dozivotno, ove druge kazniti znatno blaze). I do ubistva dovodi razlicit splet oklnosti. Nekada je tesko dokazati kakva je pozadina ubistva i da li je okrivljeni uopste oduzeo zivot. Mnogo je nevinih osudjeno uz svu rasplozivu tehniku i znanje. I silovanje u mnogim slucajevima nije lako dokazati, mada sam za to ako postoje cvrsti dokazi da se prestupnici drakonski sankcionisu (dozivotna robija). Za pedofile vazi isto. Medicina i tehnika napreduju, mozda se pronadje nacin da se neke od devijacija medicinskim tretmanom preduhitre.

Danasnji svijet je daaaaaleeeekooooooooo od naprednog, ali je isto tako daaaaaleeeekooooooo ispred vremena kada su nastajale najpoznatije danasnje religije.

Mudro ignorises cinjenicu da religijski zakoni recimo preljubu i balsfemiju sankcionisu smrcu. Da li je to napredno?
Kikibombona

#5542 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Kikibombona »

U cemu je problem Naso?

Svako od nas ima razlicito poimanje morala. To i jeste preduslov da se moral razvija i pozitivno mijenja drustvo.

Religije su te koje su ucahirele moral i zagovaraj da za 100 000 godina ljudi trebaju slijediti moralne norme iz Biblije i Kurana.

E to je za plakanja.
S4mpion

#5543 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Kikibombona wrote: Rade nesto gore od toga, na zlocin odgovaraju zlocinom.

Dileri nikoga ne tjeraju da konzumira drogu. Njihova krivica sto se neko drogira je djelimicna. Ako je neko sklon samodestrukciji naci ce nacin da si naudi. Takve ljude je pogresno osuditi na smrt, iako se slazem da kazne trebaju biti rigorozne, ovisno o tezini djela. Ne mozes istu kaznu imati za sitnog trgovca lakih droga i sefa narko mafije (takve treba zatvoriti dozivotno, ove druge kazniti znatno blaze). I do ubistva dovodi razlicit splet oklnosti. Nekada je tesko dokazati kakva je pozadina ubistva i da li je okrivljeni uopste oduzeo zivot. Mnogo je nevinih osudjeno uz svu rasplozivu tehniku i znanje. I silovanje u mnogim slucajevima nije lako dokazati, mada sam za to ako postoje cvrsti dokazi da se prestupnici drakonski sankcionisu (dozivotna robija). Za pedofile vazi isto. Medicina i tehnika napreduju, mozda se pronadje nacin da se neke od devijacija medicinskim tretmanom preduhitre.

Danasnji svijet je daaaaaleeeekooooooooo od naprednog, ali je isto tako daaaaaleeeekooooooo ispred vremena kada su nastajale najpoznatije danasnje religije.

Mudro ignorises cinjenicu da religijski zakoni recimo preljubu i balsfemiju sankcionisu smrcu. Da li je to napredno?
Šta podrazumijevaš pod zločinom?

Svaka uređena država sankcioniše pojedince koji podrivaju njene temelje, religijski zakoni nisu nikakav izuzetak.
Kikibombona

#5544 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Kikibombona »

S4mpion wrote: Šta podrazumijevaš pod zločinom?

Svaka uređena država sankcioniše pojedince koji podrivaju njene temelje, religijski zakoni nisu nikakav izuzetak.
Kao 'podrivanje temelja' mozemo okarakterisati kriticko djelovanje prema drzavnom uredjenju i politici koja je aktuelna. Za to posljedice u naprednim drzavama neces snositi. Stetu ces snositi samo ako direktno ugrozis drugog covjeka ili vise njih.

U religijskom sistemu posljedice snosis radi vlastitog zivotnog puta koji nikome ne nanosi stetu.

Ocigledno ignorises navode koji ti smetaju, jer si sam svjestan da su religijske moralne norme prevazidjene i lose za danasnje vrijeme i za buducnost uopste. Da li je pravedno ubiti covjeka zato sto ga privlaci rod kojem i sam pripada? Da li je pravedno ubiti covjeka zato sto ima negativno misljenje o religiji koja egzistira u drustvu kojeg clan? I more drugih pitanja......

Krscanstvo se reformisalo u dobroj mjeri. Nema te sile da ga Evropa u izvornom obliku vise ikad prihvati. Istu sudibnu ce dozivijeti i islam kada se Arapi malo pokrenu. Jebeno su zaostali za zapadom.
S4mpion

#5545 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Kikibombona wrote:
S4mpion wrote: Šta podrazumijevaš pod zločinom?

Kao 'podrivanje temelja' mozemo okarakterisati kriticko djelovanje prema drzavnom uredjenju i politici koja je aktuelna. Za to posljedice u naprednim drzavama neces snositi. Stetu ces snositi samo ako direktno ugrozis drugog covjeka ili vise njih.

U religijskom sistemu posljedice snosis radi vlastitog zivotnog puta koji nikome ne nanosi stetu.

Ocigledno ignorises navode koji ti smetaju, jer si sam svjestan da su religijske moralne norme prevazidjene i lose za danasnje vrijeme i za buducnost uopste. Da li je pravedno ubiti covjeka zato sto ga privlaci rod kojem i sam pripada? Da li je pravedno ubiti covjeka zato sto ima negativno misljenje o religiji koja egzistira u drustvu kojeg clan? I more drugih pitanja......

Krscanstvo se reformisalo u dobroj mjeri. Nema te sile da ga Evropa u izvornom obliku vise ikad prihvati. Istu sudibnu ce dozivijeti i islam kada se Arapi malo pokrenu. Jebeno su zaostali za zapadom.
Pogrešno, podrivanje temelja sistema podrazumijeva ugrožavanje državne bezbjednosti, a to ti neće tolerisati nijedna uređena država.
Kikibombona

#5546 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Kikibombona »

S4mpion wrote: Pogrešno, podrivanje temelja sistema podrazumijeva ugrožavanje državne bezbjednosti, a to ti neće tolerisati nijedna uređena država.
To da.

Nego, nikako da mi odgovoris.

Da li smatras da je ubiti radi homoseksualnosti, blasfemije ili preljube pogresno?
NIN

#5547 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

S4mpion wrote:Pogrešno, podrivanje temelja sistema podrazumijeva ugrožavanje državne bezbjednosti, a to ti neće tolerisati nijedna uređena država.
Necu da ulazim u raspravu, niti sam, ali mi je ovo bas ono zapalo za oko jer podrivanjem drustvenog sistema koje podrazumjeva ugrozavanje drzavne bezbjednosti su upravo one stvari koje su judaizam, krscanstvo i islam dovele na svjetsku politicku i drustvenu scenu, i to je cinjenica s velikim C!

...joj kako mi fali smajli, al rekoh da necu vise.
S4mpion

#5548 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Kikibombona wrote:
S4mpion wrote: Pogrešno, podrivanje temelja sistema podrazumijeva ugrožavanje državne bezbjednosti, a to ti neće tolerisati nijedna uređena država.
To da.

Nego, nikako da mi odgovoris.

Da li smatras da je ubiti radi homoseksualnosti, blasfemije ili preljube pogresno?
Upravo ti odgovorih:

Podrivanje temelja sistema ti neće tolerisati nijedna uređena država.
Kikibombona

#5549 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Kikibombona »

S4mpion wrote: Upravo ti odgovorih:

Podrivanje temelja sistema ti neće tolerisati nijedna uređena država.
Izbjegao si odgovor.

Da li je moralno, pravedno?
S4mpion

#5550 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

NIN wrote:
S4mpion wrote:Pogrešno, podrivanje temelja sistema podrazumijeva ugrožavanje državne bezbjednosti, a to ti neće tolerisati nijedna uređena država.
Necu da ulazim u raspravu, niti sam, ali mi je ovo bas ono zapalo za oko jer podrivanjem drustvenog sistema koje podrazumjeva ugrozavanje drzavne bezbjednosti su upravo one stvari koje su judaizam, krscanstvo i islam dovele na svjetsku politicku i drustvenu scenu, i to je cinjenica s velikim C!

...joj kako mi fali smajli, al rekoh da necu vise.
Jesu li tadašnji vladari bili tolerantni prema nosiocima novih ideja? Griješim li kada kažem da nijedna uređena država neće tolerisati podrivanje njenih temelja?
Locked