Upravu si, svjedoci smo da je sve više morala među ljudima.Kikibombona wrote: 3. Ne dopusta razvoj morala
Iako covjecanstvo neprekidno dozivljava turbulencije i suocava se sa zlom, napredak na polju morala je ocigledan. Religije i religijska drustva su ucahureni i zaglavljeni daleko u proslosti.
Moze se ovako nabrajati skoro do beskonacnosti. Da li ima nesto pozitivno za drustvo? Ja se zaista ne mogu sjetiti.......
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- S4mpion
#5501 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- Kikibombona
#5502 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Moze se o tome nasiroko, ali trenutno nemam toliko vremena. Navest cu par primjera i mislim da ce biti dovoljno.arzuhal wrote:
Volio bih, ako kad mogneš, da malo elaboriraš ovu treću stavku o razvoju morala, da vidim šta je to za tebe razvoj a šta moral.
Vjerske vlasti su osudjivale ljude radi vjesticarenja, bluda, alkoholiziranja, homoseksualnosti, blasfemije i drugih osobina i aktivnosti na koje svaki covjek ima pravo. Svako treba raspolagati svojim zivotom. Niko nema pravo odrediti covjeku kako ce zivjeti ako na taj nacin ne ugrozava nikoga. Sada smo dosli do toga da je svaki pojedinac potpuno slobodan u drustvima gdje vjera nema preveliki uticaj. Moze se suociti sa razlicitim odgovorom okoline, ali ga niko nece fizicki ugroziti.
Sissoko
Manijaka je bilo i uvijek ce ih biti. Ko zna sta bi bilo da su neki vladari u proslosti imali oruzje kakvo imaju ljudi danas.
Svijet je daleko od savrsenog, ali opet postepeno napreduje. Ako mislite da nije slucaj, recite mi koje su moralne norme iz vremena stvaranja krscanstva i islama bile prisutne a da danas nisu. Ja sam gore naveo pomake koje imaju uticaj na svakog pojedinca.
Proces je jako spor ali se odvija.
- S4mpion
#5503 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja samo vidim sve više i više nereda, maloljetnička trudnoća, prostitucija, prevare raznih vrsta, narkomanija, ubistva, silovanja.
A na čemu ti vidiš napredak na polju morala? Po čemu to napredujemo?
A na čemu ti vidiš napredak na polju morala? Po čemu to napredujemo?
-
Lopov-eliminator
#5504 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Opet s4mpion mantra o tome da morala nema bez religije...
-
Mohamad Sissoko
#5505 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja vidim napredak nauke i tehnologije ali nikakav napredak u moralnom ponašanju ljudi.Kikibombona wrote:
Svijet je daleko od savrsenog, ali opet postepeno napreduje.
U svom bližem okruženju lično vidim samo manje morala.
- S4mpion
#5506 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hajde da provjerimo da li govoriš istinu:Lopov-eliminator wrote:Opet s4mpion mantra o tome da morala nema bez religije...
Nađi post u kojem sam ja rekao da moral bez religije ne postoji?
- arzuhal
#5507 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo što si navela nije stvar morala niti njegovog razvoja. Moral Evrope, upravo ovaj današnji kakvog ga znamo i na čemu se svaka pomisao o moralu praktično razvija, počiva čvrsto na kršćanskom moralu, tu mu je utemeljenje, to je kršćanstvo poklonilo Evropi, bez obzira na različite vrste zloupotreba nekih ovlasti koje su se dešavale i dan danas se dešavaju.Kikibombona wrote:Moze se o tome nasiroko, ali trenutno nemam toliko vremena. Navest cu par primjera i mislim da ce biti dovoljno.arzuhal wrote:
Volio bih, ako kad mogneš, da malo elaboriraš ovu treću stavku o razvoju morala, da vidim šta je to za tebe razvoj a šta moral.
Vjerske vlasti su osudjivale ljude radi vjesticarenja, bluda, alkoholiziranja, homoseksualnosti, blasfemije i drugih osobina i aktivnosti na koje svaki covjek ima pravo. Svako treba raspolagati svojim zivotom. Niko nema pravo odrediti covjeku kako ce zivjeti ako na taj nacin ne ugrozava nikoga. Sada smo dosli do toga da je svaki pojedinac potpuno slobodan u drustvima gdje vjera nema preveliki uticaj. Moze se suociti sa razlicitim odgovorom okoline, ali ga niko nece fizicki ugroziti.
Temelj zapadnog morala je primarno i prvobitno vjerski utemeljen, svejedno ako taj moralni okvir obuhvata ateiste, svi se kreću unutar tog moralnog okvira: od sv. Augustina i sv. Tome i završno s Kantom. Nakon Kanta, niko nije ništa revolucionarno rekao o moralu (kroz razvoj etičkih teorija). Upravo svi koji se protive religiji, kao i ti, pozivaju se - valjda i ne znajući to jer nisu dovoljno upoznati s onim što kritikuju - na temelje vjerskog morala i njegova načela, kada zahtijevaju da se ne ubija, ne krade i oduzimaju slobode, da se radi i djeluje onako kao da bi tvoje djelovanje u jednom trenu moglo postati univerzalnim primjerom moralnog djelovanja za svakog čovjeka, itd.
To o čemu ti pričaš nije razvoj morala, nego tek promjene političkih i društvenih okolnosti i preslagivanje vrijednosti, nečemu se daje veća vrijednost nečemu umanjuje, itd.
- Kikibombona
#5508 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sampion
Ja govorim o drustvu ti o pojedincima. Oholih ljudi ce uvijek biti.
Nekada je bilo (a i sada je, u mnogim drzavama koje pocivaju na religijskom moralu) drustveno prihvatljivo posjedovati roba, pogubiti homoseksualca i pogohulnika, sklopiti brak sa maloljetnom djevojcicom, kazniti za blud i alkoholizam, muciti i pogubiti pod optuzbom vjesticarenja itd. Danasnje drustvo ne prihvata kazne za navedeno, dominantno osudjuje. Zar to nije napredak?
Religijska drustva su ucahurena i nazadna, ne postuju pravo pojedinca da si odabere nacin zivota i po svome nahodjenju kreira moral. Al su opet i religijska drustva ostvarila napredak pod uticajem ljudi i drustava koja insistiraju na potpunoj slobodi i pravo na izbor svakog pojedinca bez da ga sistem radi toga sankcionise ako fizicki nikoga ne ugrozava.
Nekada je bilo (a i sada je, u mnogim drzavama koje pocivaju na religijskom moralu) drustveno prihvatljivo posjedovati roba, pogubiti homoseksualca i pogohulnika, sklopiti brak sa maloljetnom djevojcicom, kazniti za blud i alkoholizam, muciti i pogubiti pod optuzbom vjesticarenja itd. Danasnje drustvo ne prihvata kazne za navedeno, dominantno osudjuje. Zar to nije napredak?
Religijska drustva su ucahurena i nazadna, ne postuju pravo pojedinca da si odabere nacin zivota i po svome nahodjenju kreira moral. Al su opet i religijska drustva ostvarila napredak pod uticajem ljudi i drustava koja insistiraju na potpunoj slobodi i pravo na izbor svakog pojedinca bez da ga sistem radi toga sankcionise ako fizicki nikoga ne ugrozava.
- Kikibombona
#5509 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Arzuhal
Krscanstvo i islam su bili u dobroj mjeri avangarda tog vremena, ali su danas retrogradni, prevazidjeni i nepotrebni.
Plemenite ideje i moral u Evropi ne nastaju sa pojavom krscanstva. Krscanstvo je samo reformisalo i nadogradilo moralne norme koje su vec postojale u svijetu. Uzmi kao primjer Konfucija koji je stvarao prije krscanstva. Sto se tice morala, za mene je Konfucije bolji primjer od krscanstva i islama. Pripisivati razvoj morala iskljucivo religiji je duboko pogresno.
Krscanstvo u izvornom obliku je prevazidjeno i zaostalo. Da nije u vise navrata reformisano sada bi sigurno imalo manji broj pristalica. Covjenastvo se razvija u svakom, pa i u pogledu morala. Naveo sam ti primjere koje je religija podsticala a drustvo odbacilo. Nadam se da ne smatras da homoseksualca treba pogubiti a tvorca neke nove molitve pogubiti radi blasfemije itd.
Krscanstvo i islam su bili u dobroj mjeri avangarda tog vremena, ali su danas retrogradni, prevazidjeni i nepotrebni.
Plemenite ideje i moral u Evropi ne nastaju sa pojavom krscanstva. Krscanstvo je samo reformisalo i nadogradilo moralne norme koje su vec postojale u svijetu. Uzmi kao primjer Konfucija koji je stvarao prije krscanstva. Sto se tice morala, za mene je Konfucije bolji primjer od krscanstva i islama. Pripisivati razvoj morala iskljucivo religiji je duboko pogresno.
Krscanstvo u izvornom obliku je prevazidjeno i zaostalo. Da nije u vise navrata reformisano sada bi sigurno imalo manji broj pristalica. Covjenastvo se razvija u svakom, pa i u pogledu morala. Naveo sam ti primjere koje je religija podsticala a drustvo odbacilo. Nadam se da ne smatras da homoseksualca treba pogubiti a tvorca neke nove molitve pogubiti radi blasfemije itd.
- S4mpion
#5510 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zašto misliš da pričam o pojedincima?Kikibombona wrote:Sampion
- Kikibombona
#5511 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa o cemu pricas?
O drustvu?
O drustvu?
- S4mpion
#5512 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Naravno da pričam o društvu, ove pojave:
se ne dešavaju u džungli među životinjama, već među ljudima, u društvu, i nisu rijetke ni malo....maloljetnička trudnoća, prostitucija, prevare raznih vrsta, narkomanija, ubistva, silovanja.
- GAU8
#5513 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jesi tvrdio si to. Tacno sam zapamtio.S4mpion wrote:Hajde da provjerimo da li govoriš istinu:Lopov-eliminator wrote:Opet s4mpion mantra o tome da morala nema bez religije...
Tvrdio si da i ljudi koji ne vjeruju mogu svejedno biti moralni, ali samo zato jer je bog u svakome od nas usadio osobine koje omogucuju moral.
Ako bas hoces i naci cu taj post, ali ne vjerujem da zelis da se dalje uvlacis u lazi.
- GAU8
#5514 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bingo! Samo kad to kazes, svi se prave blesavi. Isto je i sa Islamom.Kikibombona wrote:Arzuhal
- S4mpion
#5515 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Izvoli, dokaži da govoriš istinu. Nađi taj post?GAU8 wrote:Jesi tvrdio si to. Tacno sam zapamtio.S4mpion wrote: Hajde da provjerimo da li govoriš istinu:
Ako bas hoces i naci cu taj post, ali ne vjerujem da zelis da se dalje uvlacis u lazi.
-
Mohamad Sissoko
#5516 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kikibombona wrote: ne postuju pravo pojedinca da si odabere nacin zivota i po svome nahodjenju kreira moral.
Moralnost je usađena ljudima a kad čovjek krene da "po svom nahodjenu kreira moral" dobiješ bombaše samoubice u ime vjere, u ime marksizma, dobiješ brata i sestru koji su u vezi kao slučaj u Njemackoj, dobiješ pokušaje stvaranja stranke pedofila, dobiješ hiljadu različitih morala.
- Kikibombona
#5517 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dakle, kao sto sam u prvobitno zakljucio govorivs o pojedincima, jer drustvo dominantno osudjuje sve sto si navao. Sve sto si naveo je kaznjivo zakonom.S4mpion wrote:Naravno da pričam o društvu, ove pojave:se ne dešavaju u džungli među životinjama, već među ljudima, u društvu, i nisu rijetke ni malo....maloljetnička trudnoća, prostitucija, prevare raznih vrsta, narkomanija, ubistva, silovanja.
S druge strane, religijska drustva ne osudjuju kamenovanje radi preljube, pogubljenje radi homosksualnosti i blasfemije itd.
- S4mpion
#5518 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne pričam o pojedincima, pričam o društvu. Pitam te:Kikibombona wrote:Dakle, kao sto sam u prvobitno zakljucio govorivs o pojedincima, jer drustvo dominantno osudjuje sve sto si navao. Sve sto si naveo je kaznjivo zakonom.S4mpion wrote:Naravno da pričam o društvu, ove pojave:se ne dešavaju u džungli među životinjama, već među ljudima, u društvu, i nisu rijetke ni malo....maloljetnička trudnoća, prostitucija, prevare raznih vrsta, narkomanija, ubistva, silovanja.
S druge strane, religijska drustva ne osudjuju kamenovanje radi preljube, pogubljenje radi homosksualnosti i blasfemije itd.
Šta je napredno u društvu prepunom silovanja, ubistava, narkomanije, prostitucije?
- Kikibombona
#5519 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Moral kreira otvoreno drustvo a svaki pojedinac bira kakav ce biti i kakve vrijednosti promovirati. Nametanje moralnih normi ox strane sistema i dokazano pogresno. Takva drustva su zaostala u svakom pogledu. I opet ni njima ne fali bolesnika i nepostivaca pravila uprkos nastojanju da ih sistrmski iskorjene.Mohamad Sissoko wrote:Kikibombona wrote: ne postuju pravo pojedinca da si odabere nacin zivota i po svome nahodjenju kreira moral.Kad ljudi krenu po svom nahođenju da kreiraju svoj vlastiti moral često završe na eksperimentima nad ljudima poput nacista u svrhu nauke.
Moralnost je usađena ljudima a kad čovjek krene da "po svom nahodjenu kreira moral" dobiješ bombaše samoubice u ime vjere, u ime marksizma, dobiješ brata i sestru koji su u vezi kao slučaj u Njemackoj, dobiješ pokušaje stvaranja stranke pedofila, dobiješ hiljadu različitih morala.
- Kikibombona
#5520 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kazem ti, napredno je zato sto dominantno osudjuje takve devijacije i cini da ih svede na minimum. Dobar primjer su recimo skandinavske drzave. Mada, uvijek ce se naci manijak tipa Brejvik i uzdrmati zdravo drustvo (u odnosu na proslost).S4mpion wrote: Ne pričam o pojedincima, pričam o društvu. Pitam te:
Šta je napredno u društvu prepunom silovanja, ubistava, narkomanije, prostitucije?
Sve te posasti koje navodis sj prisutne u religijskim drustvima. Cak i kler cesto u tome ucestvuje.
- S4mpion
#5521 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ali religijska društva ubice, pedofile, silovatelje, dilere ne puštaju na slobodu da uništavaju živote nevinih ljudi, za razliku od društava o kojima ti govoriš, je li moralno pustiti dilera na slobodu da truje djecu? Je li to napredno?Kikibombona wrote:Kazem ti, napredno je zato sto dominantno osudjuje takve devijacije i cini da ih svede na minimum. Dobar primjer su recimo skandinavske drzave. Mada, uvijek ce se naci manijak tipa Brejvik i uzdrmati zdravo drustvo (u odnosu na proslost).S4mpion wrote: Ne pričam o pojedincima, pričam o društvu. Pitam te:
Sve te posasti koje navodis sj prisutne u religijskim drustvima. Cak i kler cesto u tome ucestvuje.
-
kerima1
#5522 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Itekako slobodno zive ljudi u relig,drustvima koji zive sa maloljetnicama.S4mpion wrote:Ali religijska društva ubice, pedofile, silovatelje, dilere ne puštaju na slobodu da uništavaju živote nevinih ljudi, za razliku od društava o kojima ti govoriš, je li moralno pustiti dilera na slobodu da truje djecu? Je li to napredno?Kikibombona wrote:Kazem ti, napredno je zato sto dominantno osudjuje takve devijacije i cini da ih svede na minimum. Dobar primjer su recimo skandinavske drzave. Mada, uvijek ce se naci manijak tipa Brejvik i uzdrmati zdravo drustvo (u odnosu na proslost).S4mpion wrote: Ne pričam o pojedincima, pričam o društvu. Pitam te:
Ja se prva sad pitam jel ispravno navedene kategorije ljudi pobiti,trajno zatvoriti ili uz dugotrajnu kaznu dati im jos jednu priliku?
- S4mpion
#5523 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bez uvrede, ali postavio sam pitanje.kerima1 wrote:Itekako slobodno zive ljudi u relig,drustvima koji zive sa maloljetnicama.S4mpion wrote: Ali religijska društva ubice, pedofile, silovatelje, dilere ne puštaju na slobodu da uništavaju živote nevinih ljudi, za razliku od društava o kojima ti govoriš, je li moralno pustiti dilera na slobodu da truje djecu? Je li to napredno?
Ja se prva sad pitam jel ispravno navedene kategorije ljudi pobiti,trajno zatvoriti ili uz dugotrajnu kaznu dati im jos jednu priliku?
- nasa
#5524 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na ovo po svom nahodjenju ne znam da li bih se rasplakala ili da uzmem kao kikijev trenutni nedostatak inspiracije...
Zato sam ja prije par dana napisala jadna ova Bosna s 'vakvim ateistima...nista kultura, tradicija, maniri...to je za Engleze hoce Bosnjo po svom nahodjenju
Zato sam ja prije par dana napisala jadna ova Bosna s 'vakvim ateistima...nista kultura, tradicija, maniri...to je za Engleze hoce Bosnjo po svom nahodjenju
-
kerima1
#5525 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nije moralno.eto..S4mpion wrote:Bez uvrede, ali postavio sam pitanje.kerima1 wrote:Itekako slobodno zive ljudi u relig,drustvima koji zive sa maloljetnicama.S4mpion wrote: Ali religijska društva ubice, pedofile, silovatelje, dilere ne puštaju na slobodu da uništavaju živote nevinih ljudi, za razliku od društava o kojima ti govoriš, je li moralno pustiti dilera na slobodu da truje djecu? Je li to napredno?
I dalje stojim iza recenog da i u rel,drustvima slobodno zive oni koji zene maloljetnice tj.djecu koja ne mogu jos sama da odlucuju.