Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
CvjetnaOaza

#551 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by CvjetnaOaza »

4 sorte slatkih paprika i 2 sorte čilija.
Senad666

#552 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Senad666 »

kod mene samo 5 sadnica bolivian rainbow-a, od toga jedna sadnica ostaje u stanu, na prozoru, a ove četiri idu napolje za ljepših dana...
Mu'min

#553 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

samo dobro se brini za njih i biće tu 3-4 galona kiselih paprika. ;)
Senad666

#554 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Senad666 »

Mumine, molio bi te ako mozes malo vise reci i pojasniti o ovom tako da kazem uredjivanju čili stabla, da dobije ovaj bonsai oblik ili inače kako ga napraviti da ima manji rast? neki savjeti, koje grane ne rezati, kada početi sa rezanjem... hvala
rinna0304

#555 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by rinna0304 »

Da li mogu sadnice cilija iznjeti napolje tj balkon il da ih drzim u blizini radijatora ? zasadjeno prije 5 dana
Mu'min

#556 Kako ja oblikujem bonsai čili?

Post by Mu'min »

Senad666 wrote:Mumine, molio bi te ako mozes malo vise reci i pojasniti o ovom tako da kazem uredjivanju čili stabla, da dobije ovaj bonsai oblik ili inače kako ga napraviti da ima manji rast? neki savjeti, koje grane ne rezati, kada početi sa rezanjem... hvala
Mogu ti reći kako ja radim a neće ti baš puno pomoći. :)
Radim "od oka".
Al kao vodilju koristim ideju da sve formiram u obliku slova Y.
Znači nakon što sadnica postigne cca. 15 cm obično se formiraju 2 glavne grane, lijevo-desno.
Sve ispod obrijem. Tako dobijem sadnicu u obliku slova Y.
Dalje lijevu i desnu granu opet formiram u obliku slova Y i tako dok ne dobijem krošnjicu.
Striženje obično obavim nakon objeranja plodova, jer tada nema više plodova, cvijetova,...
Tad radikalno 1. put sve skratim. Ako su uslovi dobri sadnica sr vrlo brzo regenerira.
U svemu je važan korijenski sistem koji održaje i popravlja naša greške. :)
Mu'min

#557 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

rinna0304 wrote:Da li mogu sadnice cilija iznjeti napolje tj balkon il da ih drzim u blizini radijatora ? zasadjeno prije 5 dana
Pa ako je balkon zatvorenog tipa, ima grijanje itd nije belaj al ako je temperatura ispod 20'c onda ćeš samo štetu učiniti.
Sjeme u vrijeme klijanja treba TEMPERATURU i svjetlost nije toliko bitna.

Koju sortu si sijao i koliko toga misliš ove godine uzgojiti?
rinna0304

#558 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by rinna0304 »

Mu'min wrote:
rinna0304 wrote:Da li mogu sadnice cilija iznjeti napolje tj balkon il da ih drzim u blizini radijatora ? zasadjeno prije 5 dana
Pa ako je balkon zatvorenog tipa, ima grijanje itd nije belaj al ako je temperatura ispod 20'c onda ćeš samo štetu učiniti.
Sjeme u vrijeme klijanja treba TEMPERATURU i svjetlost nije toliko bitna.

Koju sortu si sijao i koliko toga misliš ove godine uzgojiti?
ma tek sam pocela da se bavim ovim :D
dobila neke chili sjemenke fkt nemam pojma koje su pa reko da probam zasadit da vidim da li ce uspjeti... negdje 6 malih saksija imam tog cilija zasadjeno .. samo se nadam da ce uspijeti
Mu'min

#559 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Samo drži 20-25'C ako može, gledaj da ne pretjeraš sa zalijevanjem, pa ako je čemu sjeme niknu će nešto ako Bog da. :)
Senad666

#560 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Senad666 »

a evo kako napreduje moj bolivian rainbow...

Image

Image
Mu'min

#561 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Svaka čast Senade!
Odlična sadnica.
Ratarka

#562 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Ratarka »

prema muminovim uputama, stanje juce:

Image
Mu'min

#563 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Odlično Ratarka!
Bi će ako Bog da ljutine kod tebe. :)
Mu'min

#564 SPECIAL BHUT JOLOKIA TIPS

Post by Mu'min »

SPECIAL BHUT JOLOKIA TIPS

Please read the how to start your seeds publication which is included in every seed order as well as on our website, very carefully and closely follow the directions.

Bhut Jolokia require soil temperatures to be between 80 and 90 degrees F (26-32 C) for proper germination. You may need to supply bottom heat with the aid of a propagation mat. We recommend any fine seedling starter mix, we use Metro Mix 300 seedling starter. Soil must be kept moderately moist, never being allowed to completely dry out and never allowed to become soggy. This will destroy the embryo in the seed and they will not germinate.

The Bhut Jolokia can take up to 36 days just to germinate and sometimes germinate 70 days after planting and have a very long growing period, up to 160 days after transplanting before any harvest.

The Bhut Jolokia is an interspecific hybrid, meaning it is a cross between two species, due to this it has a very hard time self-pollinating. For better pod development grow a habanero plant next to the Bhut Jolokia, if your plants are indoors you will have to manually transfer pollen with a soft paint brush. It is typical for the first set of flowers to drop from the plant and not produce any pods, be patient, pods will eventually start to develop.

The Bhut Jolokia is extremely hard to grow and we do not recommend it for the novice grower/gardener.
Senad666

#565 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Senad666 »

kod mene se već počinju pojavljivati čudne stvari na "kineskom" bolivian rainbowu- naime pojavljuju se pupovi, kao da hoce da cvjeta...sliku cu postaviti danas, najdalje sutra...sadnica je kao na gornjim slikama, mozda sada malo veća, ali ipak mislim da je prerano jer je vrlo mala...šta mislite jel to normalno jer nemam iskustva sa papričicama...
flag

#566 Re: SPECIAL BHUT JOLOKIA TIPS

Post by flag »

Mu'min wrote:SPECIAL BHUT JOLOKIA TIPS

Please read the how to start your seeds publication which is included in every seed order as well as on our website, very carefully and closely follow the directions.

Bhut Jolokia require soil temperatures to be between 80 and 90 degrees F (26-32 C) for proper germination. You may need to supply bottom heat with the aid of a propagation mat. We recommend any fine seedling starter mix, we use Metro Mix 300 seedling starter. Soil must be kept moderately moist, never being allowed to completely dry out and never allowed to become soggy. This will destroy the embryo in the seed and they will not germinate.

The Bhut Jolokia can take up to 36 days just to germinate and sometimes germinate 70 days after planting and have a very long growing period, up to 160 days after transplanting before any harvest.

The Bhut Jolokia is an interspecific hybrid, meaning it is a cross between two species, due to this it has a very hard time self-pollinating. For better pod development grow a habanero plant next to the Bhut Jolokia, if your plants are indoors you will have to manually transfer pollen with a soft paint brush. It is typical for the first set of flowers to drop from the plant and not produce any pods, be patient, pods will eventually start to develop.

The Bhut Jolokia is extremely hard to grow and we do not recommend it for the novice grower/gardener.
Znači ja nemam šansi da uzgojim Bhut Jolokiu, nema šansi konstantno obezbjediti ovu temperaturu.Plus, jako dug period klijanja, doduše mislim da su one tvoje sjemenke bile i više od 36 dana u zemlji. Ovo haman da su laboratorijski uslovi uzgoja. Ma ništa... dođeš mi onda (odraslu) sadnicu :D :mrgreen:
Mu'min

#567 Re: SPECIAL BHUT JOLOKIA TIPS

Post by Mu'min »

flag wrote:Znači ja nemam šansi da uzgojim Bhut Jolokiu, nema šansi konstantno obezbjediti ovu temperaturu.Plus, jako dug period klijanja, doduše mislim da su one tvoje sjemenke bile i više od 36 dana u zemlji. Ovo haman da su laboratorijski uslovi uzgoja. Ma ništa... dođeš mi onda (odraslu) sadnicu :D :mrgreen:
Nije da nemaš šanse, već lijepo piše da nije za početnike. :lol:

Evo HR ulazi u EU i moći ćemo švercati razno bilje, još samo BiH i šverc komerc je otvoren. :)

Da se vratimo temi, Bhut Jolokia je zaista teška sorta za uzgoj.
I ovo što piše da 1. cvjetove baci, sam lično doživo i bolno je vidjeti svo ono bjelilo kako jednostavno baci pod sebe.

Hajd vidi ćemo šta će biti kod mene ove godine... Sijao sam 2 runde (1+popravna) kao i u firmi (Habaneros i 3 neke non-name sorte).
flag

#568 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Mu'min wrote: Nije da nemaš šanse, već lijepo piše da nije za početnike. :lol:
Pa ja, lijepo piše da nije za mene (za početnika) zato ću od profesionalca (tebe) uzeti već uzgojenu papriku pa onda trenirati do mile volje :D :mrgreen:
Ili.. da i tebi spremim kakav PhotoShop :lol:
Mu'min

#569 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Da si bliže da ti pošaljem sadnicu BJ debelog stabla ko oklagija.
Ove sezone sam oko 3-4x poklonio.
Vele ovi da su im još žive. Sadnice iz 2012.
Ako Bog da kad to bukne na proljeće možda i 2 berbe ponudi u 2013. ;)

A mani se tog Photoshopa doći ćemo ja i Vrtar do tebe i presjeć ti LAN kabal da svašta ne objavljuješ. :)
flag

#570 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Mu'min wrote:Da si bliže da ti pošaljem sadnicu BJ debelog stabla ko oklagija.
K`o da si i posl`o :-D :thumbup:
Mu'min

#571 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Mene samo zanima zašto pošta ne stiže u Bosnu ako ubaciš sjeme od paprike u kovertu? :twisted:
ČičineBrčine

#572 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by ČičineBrčine »

Mu'min da ti cestitam na uzgoju ovih ljepotica.
Usput ove Šri Lanka sto ih zoves su Tabasco paprike godinama ih uzgajam :-D
Mu'min

#573 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

ČičineBrčine

dobro nam došao na temi.
Pošto spomenu da više godina sadiš Tabasco a vjerovatno još šta (?) onda svakako ćeš nam biti zanimljiv sugovornik.
Sad kad pogledam Tabasco chili na internetu i ove moje mogu reći da su iste.
Ko tih sorti ima mali milijon koji se u pojedinim stvarima razlikuju za nijansu plus lokalna imena...
Sve u svemu hvala za info, moram razmilistii da li ću mijenjati ime jer mi poslije valja svuda to mijenjati radi evidencije. :)

Imali kakvih slika kod tebe? :D
ČičineBrčine

#574 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by ČičineBrčine »

Hvala na dobrodoslici , sto se tice paprika sad samo tabasco cisto zbog ukrasa ranije sam par vrsta za jelo koristio dok sam smio jesti, zaradio probleme koji nisu za teme i na nesrecu gotovo s ljutinom i cejfom.
Inace razmisljam o Bolivian rainbow fenomenalno izgledaju da ih dodam uz Tabasko koje se nakite na stabljkama to je cudo jedno.
Slikao nisam dosad a ovogodisnje sjemenke jos nisu ni u zemlji :D
rinna0304

#575 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by rinna0304 »

Jel mi neko moze reci jel ovo cili ili trava ? Jer u saksiji u kojoj sam zasadila persun samo je nikla trava i do 10 cm duzine koja je identicna ovome samo punooo duza .. tako da me trenutno zanima da li je u ovoj saksiji zaista uspio chili neki kao sto je i posadjen il da bacim ovo sve i pozdravim svoje cili papricice :( pored ovih "chilia" u saksiji naraslo nesto sa okruglim listovima al je danas nestalo iz saksije :? :? Prvi put sam pokusala nesto da zasadim tako da sry ako je glupo pitanje al me fkt zanima :D
Image
Post Reply