Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

DA
80
59%
NE
56
41%

Total votes: 136

madner

#551 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by madner »

Jasmin2803 wrote:
madner wrote:
Jasmin2803 wrote: :thumbup: slazem se, ja cak ni ne namjeravam da radim u drzavnoj firmi, ali zasto ljudima oduzimati tu mogucnost...
Pa ko im oduzima. Ima sirok spektar poslova gdje se trazi visa skola.
Pripravnik sa završenim Ekonomskim fakultetom – visoka stručna sprema VII stepen (diplomirani ekonomista) a za kandidate koji su studije završili po bolonjskom sistemu, završen studij prvog ciklusa dodiplomskog studija uz ostvarenih najmanje 240 ECTS (NEMOGUCE)
Agencija za državnu službu BiH
Sarajevo, 04.06.2011

toliko o tome :D :D :D
Rekao sam sirok spektar poslova za vishu. Ti ovdje postavljas posao za visoku :?
Skoncentrisi se malo.
Jasmin2803

#552 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

završen studij prvog ciklusa dodiplomskog studija uz ostvarenih najmanje 240 ECTS (NEMOGUCE)

a ja kao Master sa 300 ECTS treba da se prijavim na ovaj oglas ili... :D
Tranquilizer

#553 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Tranquilizer »

Jasmin2803 wrote:
Tranquilizer wrote::roll:

Ma bolonjci se manje skoluju, više vrednjuju a manje znaju,

dok se ovi "stari" više školuju, manje vrednjuju a puno više znaju...

od protesta nema ništa jer ce se pobuniti i jedni i drugi a bolonjaca ce biti više jer su noviji...tako to treba riješiti iskljucivo lobijem i to prvo u kantonu pa prenjeti dalje na FBiH...drugog izbora nema :D
vidi se da nisi Bolonjac, ljudi imaju toliko problema prilikom zaposljavanja - njih trziste rada skoro da ne poznaje - a s ovim treba jos vise da se degradiraju... :D (btw kod koga da lobiramo kad su to sve ljudi sa diplomama starog sistema :P)
Nisam naravno, ja sam svoj fax proplakao i te kako dok sam završio...a znam x ljudi koji nisu željeli da završe po bolonji baš zbog ovoga a i zbog znanja koje nece dobiti u novom sistemu...tako da nešto ne vjerujem da bolonjac sa magistarskim može biti ekvivalent nekome ko je 5 godina gulio fax, a inžinjerskim strukama da i ne govorim :D
atko

#554 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by atko »

Jasmin2803 wrote:
Da, sam sto je u ovom slucaj 3 manje od 5 znaci dvije godine brze se uzima lova levatima po sveucilistima u medjedji gornjoj.... kakva kvalitete kakvi bakraci ... apsolutno isti profesori isti assistenti iste knjige i gradivo ... samo sto po bolonji moraju da boduju zadace pa imas haman prolaz ako si toliko vrijedan da prepisujes zadacu ... a profesori sad naplacuju kojekave praktikume i zadacnice ...

Sistem je obezvriujedjen ... al svima je bilo ok... vise suplje manje rada i vremena i eto te do diplome ... pa nemoze to takooo ... kad tad se ceh mora platiti ... e onda se svi bune
pa atko brate ne kontam te nikako...najbolje da se ljudima s 4 godine po starom sistemu daju doktorati i to je to...
Pa sta je nejasno ... neko kaze ne treba 5 godina da postanes inzenjer moze i 3 kvalitetne godine ... moze kod svabe gdje se ljudi usko specijaliziraju sto je moguce u jako jako razvijenoj i razgranatoj industriji ... kod nas su uvodjenjem bolonje dobijene spagete od obrazovnog sistema ... nezna se ko pije ko placa ...

3,4,5 godina stari novi ... mene to ne zanima ko ce se s kim izjednaciti i kako ce se zvati ... zanima me sta ce biti sa obrazovnim sistemom... i kakvi ce kadrovi izlaziti ...

I ovdje se mogu primjetiti razne frakcije i podjele .. jedna od njih je dajte da drustveni faxovi ako iakko moze traju 2 godine da se brze bolje uvaljujemo na drzavne jasle ... a ti inzenejri eto im tamo nek lupaju 5 godina :-)

Zakon nezna sta radi
Profesori nece nista dobro da urade
Studentima daj samo kakvih prolaza guzovace i ne talasaj dok ne dogori ...
madner

#555 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by madner »

Jasmin2803 wrote:završen studij prvog ciklusa dodiplomskog studija uz ostvarenih najmanje 240 ECTS (NEMOGUCE)

a ja kao Master sa 300 ECTS treba da se prijavim na ovaj oglas ili... :D
Moguce, imas 4+1 po bologni :D
madner

#556 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by madner »

atko wrote:
Jasmin2803 wrote:
Da, sam sto je u ovom slucaj 3 manje od 5 znaci dvije godine brze se uzima lova levatima po sveucilistima u medjedji gornjoj.... kakva kvalitete kakvi bakraci ... apsolutno isti profesori isti assistenti iste knjige i gradivo ... samo sto po bolonji moraju da boduju zadace pa imas haman prolaz ako si toliko vrijedan da prepisujes zadacu ... a profesori sad naplacuju kojekave praktikume i zadacnice ...

Sistem je obezvriujedjen ... al svima je bilo ok... vise suplje manje rada i vremena i eto te do diplome ... pa nemoze to takooo ... kad tad se ceh mora platiti ... e onda se svi bune
pa atko brate ne kontam te nikako...najbolje da se ljudima s 4 godine po starom sistemu daju doktorati i to je to...
Pa sta je nejasno ... neko kaze ne treba 5 godina da postanes inzenjer moze i 3 kvalitetne godine ... moze kod svabe gdje se ljudi usko specijaliziraju sto je moguce u jako jako razvijenoj i razgranatoj industriji ... kod nas su uvodjenjem bolonje dobijene spagete od obrazovnog sistema ... nezna se ko pije ko placa ...

3,4,5 godina stari novi ... mene to ne zanima ko ce se s kim izjednaciti i kako ce se zvati ... zanima me sta ce biti sa obrazovnim sistemom... i kakvi ce kadrovi izlaziti ...

I ovdje se mogu primjetiti razne frakcije i podjele .. jedna od njih je dajte da drustveni faxovi ako iakko moze traju 2 godine da se brze bolje uvaljujemo na drzavne jasle ... a ti inzenejri eto im tamo nek lupaju 5 godina :-)

Zakon nezna sta radi
Profesori nece nista dobro da urade
Studentima daj samo kakvih prolaza guzovace i ne talasaj dok ne dogori ...
Ama ne moze ni kod svabe. Ako hoces raditi kao dipl. ing. moras imat master i zdravo. Bachelor ti sluzi za slikanje i kao povod za dernek.
dr.Gonzo

#557 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by dr.Gonzo »

To nikako nije tema. Pusti ti sta je na terenu. To znamo svakom ce trebat veza ili stela za posao po kom god da je sistemu studirao, ali daj da se bar postave pravila i zakoni kako treba.

Drugo diploma se itekako gleda i kod nas a pogotovo vani, osim za IT strucnjake, e u tom slucaju samo vazi sta i kolko znas.
Nema zakon sta da izjednacava X i Y. Zna se sta je sta. Zakon moze samo postaviti neke minimume za obavljanje posla u drzavnim firmama.

Recimo da je taj minimum ranije bila visa strucna sprema(4 godine po starom). Eh sada, taj minimum se moze promijeniti ili zadrzati. Oni su ga ocigledno zadrzali. Tako da odredjeni posao mozes raditi ako imas 4. godisnji faklutet, a ne mozes ako imas 3. godisnji. Treba se zaliti oko toga minimuma.
buuren

#558 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by buuren »

dr.Gonzo wrote:
To nikako nije tema. Pusti ti sta je na terenu. To znamo svakom ce trebat veza ili stela za posao po kom god da je sistemu studirao, ali daj da se bar postave pravila i zakoni kako treba.

Drugo diploma se itekako gleda i kod nas a pogotovo vani, osim za IT strucnjake, e u tom slucaju samo vazi sta i kolko znas.
Nema zakon sta da izjednacava X i Y. Zna se sta je sta. Zakon moze samo postaviti neke minimume za obavljanje posla u drzavnim firmama.

Recimo da je taj minimum ranije bila visa strucna sprema(4 godine po starom). Eh sada, taj minimum se moze promijeniti ili zadrzati. Oni su ga ocigledno zadrzali. Tako da odredjeni posao mozes raditi ako imas 4. godisnji faklutet, a ne mozes ako imas 3. godisnji.
problem je u tome što taj posao ne može raditi ni onaj kod koga je fakultet 4 godine, jer su stavljeni u istu korpu s trogodišnjacima
Jasmin2803

#559 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

Nisam naravno, ja sam svoj fax proplakao i te kako dok sam završio...a znam x ljudi koji nisu željeli da završe po bolonji baš zbog ovoga a i zbog znanja koje nece dobiti u novom sistemu...tako da nešto ne vjerujem da bolonjac sa magistarskim može biti ekvivalent nekome ko je 5 godina gulio fax, a inžinjerskim strukama da i ne govorim :D
kolega idete iz krajnosti u krajnost - jos malo pa ce vas fakultet biti vrijedan doktorata :D
bree

#560 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by bree »

Tranquilizer wrote: Nisam naravno, ja sam svoj fax proplakao i te kako dok sam završio...a znam x ljudi koji nisu željeli da završe po bolonji baš zbog ovoga a i zbog znanja koje nece dobiti u novom sistemu...
Znam ih i ja nisu htjeli na bolonju jer su se upravo ovoga bojali da ce biti visa, a ne zbog toga da nece dobiti znaje. Mozes misliti.
Tranquilizer wrote:tako da nešto ne vjerujem da bolonjac sa magistarskim može biti ekvivalent nekome ko je 5 godina gulio fax, a inžinjerskim strukama da i ne govorim :D
Nesto ti ne vjeruj, al tako ti je :lol:, a inzinjerske struke su tek zahebane uuu to je tek nauka, to jedan bolonjac ne moze ni da zamisli.
madner

#561 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by madner »

Tacno, ali moze naslutiti nakon mastera. :D
bree

#562 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by bree »

madner wrote: Ama ne moze ni kod svabe. Ako hoces raditi kao dipl. ing. moras imat master i zdravo. Bachelor ti sluzi za slikanje i kao povod za dernek.
Nije tacno. Znam masu ljudi vani koji imaju bachelor i rade kao inzinjeri ili finansijski strucnjaci, a zavrsili su tri godine.
Jasmin2803

#563 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

madner wrote:Tacno, ali moze naslutiti nakon mastera. :D
pada mi koncentracija, mogao si mi kakvu kafu zbaviti... :D
madner

#564 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by madner »

bree wrote:
madner wrote: Ama ne moze ni kod svabe. Ako hoces raditi kao dipl. ing. moras imat master i zdravo. Bachelor ti sluzi za slikanje i kao povod za dernek.
Nije tacno. Znam masu ljudi vani koji imaju bachelor i rade kao inzinjeri ili finansijski strucnjaci, a zavrsili su tri godine.
Pa, imao si i masu ljudi koji su radili prije sa vishom skolom. Rekao sam poslove dipl. inga. ne inzinjera. Inzinjer = visha :D
bree

#565 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by bree »

Jasmin2803 wrote:

:lol:
madner

#566 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by madner »

Jasmin2803 wrote:
Jesi zavrsio taj master da predjes na tacnu?
Bezveze ti je da toliko moras trcat gore dole kao da si tamo neki bachelor :D
kokuz_sa

#567 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by kokuz_sa »

stari sistem pretezno bio 4 godine..svaki ispit ili vecina je bio pismeni + usmeni..
knjige bile debele ko telefonski imenik neke pokrajine u KINI

bolonja pretezno 3god, knjige su sada totallno izbacene imaju skripte i ona cuda sto se prikazuju na grafoskopu
nema usmenog
ima pismeni i to
2 parcijale + zavrsni..
da bi se polozio ispit mora se imati od 55 do 60 bodova
s tim da parcijala nosi 15x2=30
da seminarski nosi 10 bodova + redovno psisustvo na nastavi nosi 5 poena+ aktivnost na nastavi nosi 5 poena
i zavrsni nosi 50
znaci sveukupno 100 poena
samo prisustvo seminarski i aktivnost je 20..znaci 20 bodova na lijepe oci ako cemo tako i znaci iz svih testova od 80 mogucih mora da osvoji 35 za prolaz..
a ako uzmemo da su sadaa na bolonji testovi vecinom zaokruzi i dopuni..

necu da kazem da je bolonja lagana al sistem je tako napravljen da prolaznost studenata je preko 90%..olaksano je polaganje..

ja znam dok sam polozio krivicno pravo kod prof Mladjenovic propisao krv sto se kaze,tako i ostali studenti..a sada imas test sa 10 pitanja od toga 5 zaokruzi DA ili NE.. :shock: :shock:

pitajte nekog s prava kakvo je sad rimsko a kakvo je bilo prije 5 godina ili koju god vise..

odluka naseg VM je :thumbup: :thumbup: :thumbup:
bree

#568 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by bree »

madner wrote:
bree wrote:
Pa, imao si i masu ljudi koji su radili prije sa vishom skolom. Rekao sam poslove dipl. inga. ne inzinjera. Inzinjer = visha :D
Pa nema vise dipl ing., uh kolko ce vam trebat da shvatite i kako cete biti tuzni bez tog dipl. ing. V godina, 9 semestra itd :P
atko

#569 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by atko »

Jasmin2803 wrote:
kolega idete iz krajnosti u krajnost - jos malo pa ce vas fakultet biti vrijedan doktorata :D
Pa taman je to tu negdje ako 5 godina bolonje moze biti master onda 5 godina pravog faxa moze biti dr :D
Tranquilizer

#570 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Tranquilizer »

Ma doktor ili ne znam šta sam završio, uz svo poštovanje prema bolonjcima oni nemaju pojma jesul' pošli ili došli :D
Jasmin2803

#571 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

mozes ti mnogo bolje, daj potrudi se :D
madner

#572 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by madner »

bree wrote:
madner wrote:
bree wrote:
Pa nema vise dipl ing., uh kolko ce vam trebat da shvatite i kako cete biti tuzni bez tog dipl. ing. V godina, 9 semestra itd :P
Tacno, osjeti se pad kvaliteta kadra. Ali zato je nama starim diplomcima dobro, cijene nas, postuju, mame na bolje pozicije i tako to. Ali ipak moramo nekako odrediti koje od vasih spageti skolovanje je najblize nasem. I tako to. :D
bree

#573 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by bree »

kokuz_sa wrote:stari sistem pretezno bio 4 godine..svaki ispit ili vecina je bio pismeni + usmeni..
knjige bile debele ko telefonski imenik neke pokrajine u KINI

bolonja pretezno 3god, knjige su sada totallno izbacene imaju skripte i ona cuda sto se prikazuju na grafoskopu
nema usmenog
ima pismeni i to
2 parcijale + zavrsni..
da bi se polozio ispit mora se imati od 55 do 60 bodova
s tim da parcijala nosi 15x2=30
da seminarski nosi 10 bodova + redovno psisustvo na nastavi nosi 5 poena+ aktivnost na nastavi nosi 5 poena
i zavrsni nosi 50
znaci sveukupno 100 poena
samo prisustvo seminarski i aktivnost je 20..znaci 20 bodova na lijepe oci ako cemo tako i znaci iz svih testova od 80 mogucih mora da osvoji 35 za prolaz..
a ako uzmemo da su sadaa na bolonji testovi vecinom zaokruzi i dopuni..

necu da kazem da je bolonja lagana al sistem je tako napravljen da prolaznost studenata je preko 90%..olaksano je polaganje..

ja znam dok sam polozio krivicno pravo kod prof Mladjenovic propisao krv sto se kaze,tako i ostali studenti..a sada imas test sa 10 pitanja od toga 5 zaokruzi DA ili NE.. :shock: :shock:

pitajte nekog s prava kakvo je sad rimsko a kakvo je bilo prije 5 godina ili koju god vise..

odluka naseg VM je :thumbup: :thumbup: :thumbup:
I sad vi trebate biti visi nivo jer ste imali kretene profesore. Pa nije ni cudo sto nam vani nisu nikad priznavali diplome pogotovo straog sistema, upravo zato jer niko nista nije ucio niti znao, vec svi bubali napamet, jer su imali kretene od profesora koji su se izivljavali.

I sad je to neki kriterij. Umjesto da uvidite sistem u kom ste studirali jos ga uzdizete.

I to da prije nije bilo skripti je bas onako simpaticno.
madner

#574 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by madner »

Jasmin2803 wrote:
mozes ti mnogo bolje, daj potrudi se :D
Pa da opet ukrades fol kada prodju dvije stranice. Nema djabe, nije ti ovo bologna, ovo je stvarni svijet.
Jasmin2803

#575 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

Tranquilizer wrote:Ma doktor ili ne znam šta sam završio, uz svo poštovanje prema bolonjcima oni nemaju pojma jesul' pošli ili došli :D
Dajte kolega sto ste toliko skepticni, a sta ce sutra vasa djeca zavrsavati!? :D
Post Reply