Jugoslavija
-
mali_balon
#551 Re: Jugoslavija
Kako u kojoj republici....znam da kod janeza nije bilo bonova....bilo je ono za gorivo ali to je bila neka kriza u cijeloj jugi.....u BiH se sjecam bonova koje su u familiji primali uz platu....a neki us dobijali samo kes valjda jake firme vile.....dobiju nesta kesa ali i bonove mislim da su vispakovi bonovi imali najvecu vrijednost tj svi su ih uzimali....mislim da se cak i gorivo moglo njima platiti.....jednom se ja vracao i skole i drug nadje kamaru tih bonovo...olesili se badelovim konjakom u kafani na autobuskoj stanici i kupili steku sarajevkog marlbora....
- piupiu
#552 Re: Jugoslavija
Kako misliš 'zamisli'? To se danas dešava u ovoj bosanskoj utopiji sa fantastičnim BDP-om po glavi stanovnika u kojem 'nema gladi'.
https://6yka.com/novosti/raskaj-dolaskom-poznatog-trgovackog-lanca-lidl-najvise-bi-mogli-profitirati-radnici
https://balkans.aljazeera.net/teme/2017/2/22/uzmi-ili-ostavi-carape-umjesto-plate
https://www.rtvbn.com/3848478/nesici-umjesto-plata-spremaju-prijave (pogledaj komentare - 300km plate - 100km nenaplativih bonova)
https://www.zurnal.info/clanak/firme-propadaju-preko-noci-a-zemlja-i-masine-daju-se-na-rasprodaju/20033
Radnici jedne od mnogobrojnih firmi Bratstva iz Novog Travnika, u ovom slučaju BNT Hidraulika, kažu kako im tvornica duguje 12 plata. Umjesto posljednje plate, radnici su dobili bon – 300 maraka koje mogu potrošiti u lokalnom lancu prodavnica.
Last edited by piupiu on 03/03/2024 10:07, edited 1 time in total.
- piupiu
#553 Re: Jugoslavija
mali_balon wrote: ↑03/03/2024 10:01 Kako u kojoj republici....znam da kod janeza nije bilo bonova....bilo je ono za gorivo ali to je bila neka kriza u cijeloj jugi.....u BiH se sjecam bonova koje su u familiji primali uz platu....a neki us dobijali samo kes valjda jake firme vile.....dobiju nesta kesa ali i bonove mislim da su vispakovi bonovi imali najvecu vrijednost tj svi su ih uzimali....mislim da se cak i gorivo moglo njima platiti.....jednom se ja vracao i skole i drug nadje kamaru tih bonovo...olesili se badelovim konjakom u kafani na autobuskoj stanici i kupili steku sarajevkog marlbora....
-
Bodkin
#554 Re: Jugoslavija
Ali fakat imas bonove za topli obrok u firmama u austriji danaspiupiu wrote: ↑03/03/2024 09:52Kaže meni amidža kako mu je njegov otac davao te bonove za topli obrok, a on jeo u Hercegovini kod Katedrale i u Bosni, kaže 'bolje od McDonaldsa'
I još mi rekoše firma je davala kupon za transport ispod 5 kilometara, a velike firme (tipa UNIS, FAMOS, Energoonvest) su imale svoje buseve za radnike, posebno ako su živjeli preko 5km od radnog mjesta.
- piupiu
#555 Re: Jugoslavija
Super, pa nek ima. Ima to sad dosta i po ovim američkim 'millennial' kompanijama, daj im ručak, daj im jogu, daj masažu...Bodkin wrote: ↑03/03/2024 10:13Ali fakat imas bonove za topli obrok u firmama u austriji danaspiupiu wrote: ↑03/03/2024 09:52Kaže meni amidža kako mu je njegov otac davao te bonove za topli obrok, a on jeo u Hercegovini kod Katedrale i u Bosni, kaže 'bolje od McDonaldsa'
I još mi rekoše firma je davala kupon za transport ispod 5 kilometara, a velike firme (tipa UNIS, FAMOS, Energoonvest) su imale svoje buseve za radnike, posebno ako su živjeli preko 5km od radnog mjesta.
- sinuhe
#556 Re: Jugoslavija
To sto na Zapadu mozete placati u restoranu vaucerima je porezna politika. Nisu to jugoslovenski bonovi iz osamdesetih.
-
HelaS
- tramvajtrojka
#558 Re: Jugoslavija
Razlika je da je jugoslavija tada bila deset godina zemlja u raspadu gdje drzava nije mogla nabaviti nista iz uvoza sto je bilo potrebno za njezino stanovništvo, pa su lagali narod o svjetskim nestasicama kakao praha, banana, ulja, kafe, i ostalih dobara gdje si ako si htio uzeti jeans isao u memljivi haustor da ga kupis od sanera
- dječak sa šibicama
#559 Re: Jugoslavija
Radnici Konzuma dio plate dobiju u bonovima.
Nisu jedini.
Tragikomicno je kad se botine ovog pokusaja od drzave sprdaju sa SFRJ
Nisu jedini.
-
HelaS
#560 Re: Jugoslavija
tramvajtrojka wrote: ↑03/03/2024 10:54Razlika je da je jugoslavija tada bila deset godina zemlja u raspadu gdje drzava nije mogla nabaviti nista iz uvoza sto je bilo potrebno za njezino stanovništvo, pa su lagali narod o svjetskim nestasicama kakao praha, banana, ulja, kafe, i ostalih dobara gdje si ako si htio uzeti jeans isao u memljivi haustor da ga kupis od sanera
Idi bolan na Politiku, zajebavaj SDA i DF, takav si dobar, ne prosipaj se na ovakvim temamam
- tramvajtrojka
#561 Re: Jugoslavija
Ekonomski gigant za koju je ova BiH institucija samo jos ovdje u ovoj drzavi boomerske komunjare oplakuju bivsu propalu državu, svi ostali narodi na Balkanu je pljujuHelaS wrote: ↑03/03/2024 11:03tramvajtrojka wrote: ↑03/03/2024 10:54Razlika je da je jugoslavija tada bila deset godina zemlja u raspadu gdje drzava nije mogla nabaviti nista iz uvoza sto je bilo potrebno za njezino stanovništvo, pa su lagali narod o svjetskim nestasicama kakao praha, banana, ulja, kafe, i ostalih dobara gdje si ako si htio uzeti jeans isao u memljivi haustor da ga kupis od sanera![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Idi bolan na Politiku, zajebavaj SDA i DF, takav si dobar, ne prosipaj se na ovakvim temamam![]()
zamisli ljudima uvaljujes secernu tablu i lazes ih da je to vrhunska cokolada, a narod sav u transu klice to je to nema dalje
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#562 Re: Jugoslavija
Da li si ikada razgovarao s nekim našim čovjekom koji živi u Americi ?dječak sa šibicama wrote: ↑03/03/2024 10:57 .
Ako jesi , da li si primjetio da većina njih sve svoje rečenice započinje sa "ja mislim , ja imam, ja želim, ja čekam"...kapitalizam te pretvori u monstruma egzistencije ?
Al' ajde ove brude što se uz šišu i Jalu listajući Faktor i Preporod spremaju za "rat protiv Šumske" bez da su u životu se bez lifta popeli uz stepenice ali ipak znaju "da će četnici da se useru u gaće" kad vide njih u Audijima, uredno štucovane s nargilama i da razumijem , jer njih je škola prepustila same sebi baveći se valjda samo onim najboljim koji nam svaki dan nepovratno odlaze , nego imaš ove seratore koji pamte Jugu , pamte različit pogled na svijet i ljude i seru. Mrtvi komunisti krivi.
Logično.
Prokleti partizani.
- tramvajtrojka
#563 Re: Jugoslavija
Al kako komunistima uvijek izleti mrznja prema islamu to je čudo jednoteskeredzic_22 wrote: ↑03/03/2024 11:10Da li si ikada razgovarao s nekim našim čovjekom koji živi u Americi ?dječak sa šibicama wrote: ↑03/03/2024 10:57 .
Ako jesi , da li si primjetio da većina njih sve svoje rečenice započinje sa "ja mislim , ja imam, ja želim, ja čekam"...kapitalizam te pretvori u monstruma egzistencije ?
Al' ajde ove brude što se uz šišu i Jalu listajući Faktor i Preporod spremaju za "rat protiv Šumske" bez da su u životu se bez lifta popeli uz stepenice ali ipak znaju "da će četnici da se useru u gaće" kad vide njih u Audijima, uredno štucovane s nargilama i da razumijem , jer njih je škola prepustila same sebi baveći se valjda samo onim najboljim koji nam svaki dan nepovratno odlaze , nego imaš ove seratore koji pamte Jugu , pamte različit pogled na svijet i ljude i seru. Mrtvi komunisti krivi.
Logično.
Prokleti partizani.
- Sanjarko
#564 Re: Jugoslavija
Plačete za prolivenim mlijekom, daj Bože da i u EU ovaj dio regije uđe, mi, SRB, CG itd.
- piupiu
#565 Re: Jugoslavija
Nisi mogao ništa nabaviti?tramvajtrojka wrote: ↑03/03/2024 10:54 Razlika je da je jugoslavija tada bila deset godina zemlja u raspadu gdje drzava nije mogla nabaviti nista iz uvoza sto je bilo potrebno za njezino stanovništvo, pa su lagali narod o svjetskim nestasicama kakao praha, banana, ulja, kafe, i ostalih dobara gdje si ako si htio uzeti jeans isao u memljivi haustor da ga kupis od sanera
Al' gle ti tog siktanja, izbija iz svakog piksela.
-
NediM17
#566 Re: Jugoslavija
I jos se on kao nasao brinut za islam.
-
HelaS
#567 Re: Jugoslavija
Bitvin wrote: ↑02/03/2024 18:48 Meni je zadovoljstvo građana životom u određenoj sredini važniji parametar od nekih tabela i postotaka. BDP ništa ne pomaže ako su ljudi sjebani, a bivši Jugosloveni su danas svi odreda sjebane face.
Šta nekome znači neki suhi finansijski podatak ako su ljudi oko njega depresivni, saobraćaj neuredan, zdravstvo nepouzdano, školstvo neefikasno, sport na ivici nepostojanja, kultura na nivou incidenta, međuljudski odnosi bolesni, ekološka svijest niska, bolesnici se liječe preko SMS poruka?
Jugosloveni su bili zadovoljan narod, a sve ovo pobrojano nije bilo tako. Slavili smo pobjede na svim poljima, imali ozbiljne škole i bolnice, radilo se i gradilo, ljudi su se pazili. Falilo je štošta, ali nismo bili sjebani.
- Sanjarko
#568 Re: Jugoslavija
U vezi bonova i dalje postoje u Mittalu itd. Hrana se uzima za njih.
- Sanjarko
#571 Re: Jugoslavija
Nije se moglo tako lako doći do TV-a i što šta ali tehnologija nije tad toliko bila rasprostranjena i lokalno i globalno, nije se štancalo kao sad.
Moji tek pred rat kupili TV u boji i TV inače. Deda i majka rahmetli su imali među prvima u Crkvicama TV.
Kanala nije bilo, tek iza rata počeli da se masovno pojavljuju.
- Haris.ba
#572 Re: Jugoslavija
Ne dobiju dio plate u bonovima. Dobiju topli obrok u "bonovima". Tj.da potrose u konzumovim prodavnicama da jedu.dječak sa šibicama wrote: ↑03/03/2024 10:57 Radnici Konzuma dio plate dobiju u bonovima.
Nisu jedini.
Kad se ukine topli obrok u poreznoj politici - nece vise ni toga biti.
Sjetim se mog zubara u predskolsko i skolsko vrijeme. Dodjes, malo ti sapere usta neko dezinfekcijom, procacka, stavi one indigo tekucine - i hajmo kuci. Nisu imali materijala za plombe.Bitvin wrote: ↑user_id=463660]
- Jugoslavija je imala ozbiljan zdravstveni sistem, zubare po školama, savjesne ljekare. Danas bebe umiru ispadanjem iz ruku, banalna operacija završi fatalno po dijete, kad prigusti i pod uslovom da imaš novca moraš ići privatnicima da se pokušaš liječiti.
Kasno moji naivni roditelji skontali - morao si dati mito da se izvade "pecijalne rezerve za pogodne".
Last edited by Haris.ba on 03/03/2024 11:53, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#573 Re: Jugoslavija
Konceptualno je ista stvar. Ako zelis pare, zelis ih na zapadu ili u jugoslaviji. To sto su ti bonovi neoporezovani na zapadu ne mijenja cinjenicu da su bonovi, i da ne dobijas kes za hranu
-
Bitvin
#574 Re: Jugoslavija
Niko je ne oplakuje, činjenice govore da je Jugoslavija bila Amerika za svaku od ovih šugavih državica na Balkanu, a to što je neki pljuju govori jasno zbog čijih fašisoidnih ideja je uništena.tramvajtrojka wrote: ↑03/03/2024 11:05 samo jos ovdje u ovoj drzavi boomerske komunjare oplakuju bivsu propalu državu, svi ostali narodi na Balkanu je pljuju
- piupiu
#575 Re: Jugoslavija
Prvaci svijeta
P.S. O čemu je ova tema, zapravo? I ne pogledah prvi post.

P.S. O čemu je ova tema, zapravo? I ne pogledah prvi post.