da daju bonove s kojima možeš kupiti određenu robu u određenim lancima supermarketa u određenoj količini umjesto novca kojeg možeš potrošiti gdje želiš, na što želiš i kako želiš? Pozitivno?
Jugoslavija
- Athlon64
#526 Re: Jugoslavija
-
Piaty
#527 Re: Jugoslavija
Heeej burazeru, danas se jedu lignje, roštilji heftično, veganske zajebancije itd. Kakva glad, kakav bullshit.piupiu wrote: ↑02/03/2024 20:16Sve ti jako dobro razumiješ.n+1 wrote: ↑02/03/2024 18:10 Čak i ako oduzmeš famozne doznake, zaključak se neće promijeniti. A to pogotovo vrijedi za javni dug, jer BiH spada u red najmanje zaduženih država u Evropi.
Ovu opasku za rad u javnim preduzećima ne razumijem u kontekstu ove komparacije, jer u Jugoslaviji su skoro svi radili u javnim preduzećima ili javnoj službi, pa ako je to negativno onda...![]()
![]()
![]()
![]()
Nisam ja fan toga da se sada ubijamo mesom pa da to branim ali eto samo što si postao tu sliku je baš bezveze, kao da je neko budala pa ne zna.
Realno, danas se živi u većem izobilju nego ikada u povijesti ove zemlje
-
Bodkin
#528 Re: Jugoslavija
Da. Nema nikakve razlike iznedju kesa koji potrosis i tih bonova.
Hocu da kazem ne vidim toliku katastrofu u tim bonovima
- zarko.filip
#529 Re: Jugoslavija
Clanovi partije opljackali zemlju.Bilo je osamdesetih popularno u prodavnici pitati da li je tu DUŠKO(deterdzent,ulje,šećer,kafa,ostalo).Minimaks je komentarisao da se "osjeća miris poljskog cvjeca"Athlon64 wrote: ↑03/03/2024 00:17Pa to je onda još gore nego što sam mislio. xDzarko.filip wrote: ↑02/03/2024 23:11 Ako se dobro sjecam bonovi su djeljeni za ogranicenje kupovine benzina za mjesec dana a ne kao plata.Bilo je i par-nepar.
- zarko.filip
#530 Re: Jugoslavija
Samo da vidimo zaduzenost gradjana kod banaka i zelenasaPiaty wrote: ↑03/03/2024 00:19Heeej burazeru, danas se jedu lignje, roštilji heftično, veganske zajebancije itd. Kakva glad, kakav bullshit.piupiu wrote: ↑02/03/2024 20:16Sve ti jako dobro razumiješ.n+1 wrote: ↑02/03/2024 18:10 Čak i ako oduzmeš famozne doznake, zaključak se neće promijeniti. A to pogotovo vrijedi za javni dug, jer BiH spada u red najmanje zaduženih država u Evropi.
Ovu opasku za rad u javnim preduzećima ne razumijem u kontekstu ove komparacije, jer u Jugoslaviji su skoro svi radili u javnim preduzećima ili javnoj službi, pa ako je to negativno onda...![]()
![]()
![]()
![]()
Nisam ja fan toga da se sada ubijamo mesom pa da to branim ali eto samo što si postao tu sliku je baš bezveze, kao da je neko budala pa ne zna.
- Athlon64
#531 Re: Jugoslavija
Samim tim što se ti dugovi redovno servisiraju ipak govori nešto. 
- n+1
#532 Re: Jugoslavija
Kao da banke daju kredite sirotinji.
- Athlon64
#533 Re: Jugoslavija
Ja takav život ne bih mogao zamisliti. Razlike itekako ima. Evo recimo želim negdje da putujem, da kupim avionsku kartu, odem u Japan, sigurno će mi ti bonovi biti od koristi.Bodkin wrote: ↑03/03/2024 00:22Da. Nema nikakve razlike iznedju kesa koji potrosis i tih bonova.
Hocu da kazem ne vidim toliku katastrofu u tim bonovima
- zarko.filip
- Athlon64
#535 Re: Jugoslavija
Pojede to sve inflacija, kao i nekad u doba Juge.zarko.filip wrote: ↑03/03/2024 00:42Da da.Kredit,pa kredit,pa onda refinansiranje pa ode stan,kuca..![]()
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#536 Re: Jugoslavija
Ja još nikad nisam čuo za te bonove umjesto plate. To su možda pojedinačni slučajevi.
Više je bilo čekova, kao država ili preduzeće (ne znam tačno) ti daje pravo da smiješ toliko potrošiti, pa kasnije otplaćuješ.
Moja stara je tako par puta išla u Istanbul, uredno su u hotelima primali te čekove. U Italiji također.
Kasnije pojede inflacija sve, dok dođe na naplatu vraćaš kikiriki.
Više je bilo čekova, kao država ili preduzeće (ne znam tačno) ti daje pravo da smiješ toliko potrošiti, pa kasnije otplaćuješ.
Moja stara je tako par puta išla u Istanbul, uredno su u hotelima primali te čekove. U Italiji također.
- zarko.filip
#537 Re: Jugoslavija
Dobar siAthlon64 wrote:03/03/2024 00:43Pojede to sve inflacija, kao i nekad u doba Juge.zarko.filip wrote: ↑03/03/2024 00:42Da da.Kredit,pa kredit,pa onda refinansiranje pa ode stan,kuca..![]()
-
Bodkin
#538 Re: Jugoslavija
Jel ti jedes? Trosis pare u konzumu ili merkatoru? Hoces da mi kazes da ima razlike hoces potrositi 200km u konzumu ili da ces dobiti 200km bonova?Athlon64 wrote: ↑03/03/2024 00:40Ja takav život ne bih mogao zamisliti. Razlike itekako ima. Evo recimo želim negdje da putujem, da kupim avionsku kartu, odem u Japan, sigurno će mi ti bonovi biti od koristi.
- Athlon64
#539 Re: Jugoslavija
Ne trošim pare u konzumu ili merkatoru, vrlo vrlo rijetko.Bodkin wrote: ↑03/03/2024 00:59Jel ti jedes? Trosis pare u konzumu ili merkatoru? Hoces da mi kazes da ima razlike hoces potrositi 200km u konzumu ili da ces dobiti 200km bonova?
Eh ako ja dobijem 200KM bonova da ih mogu potrošiti SAMO u Konzumu i SAMO za određene preoizvode, onda je problem.
- Isner
#540 Re: Jugoslavija
Moj stari je primao bonove umjesto plate.. i sjecam se da je mogao da ih potroši samo u Visokom u Vitexu, prodavnicama Borac Travnik i granapu pored nas (koji je, kako kaze, tad vazda bio prazan)....sehohari wrote: ↑03/03/2024 00:44 Ja još nikad nisam čuo za te bonove umjesto plate. To su možda pojedinačni slučajevi.
- piupiu
#541 Re: Jugoslavija
Ljudi iskazuju nezadovoljstvo, bem mu miša, ispoštuj ih.Piaty wrote: ↑03/03/2024 00:19 Heeej burazeru, danas se jedu lignje, roštilji heftično, veganske zajebancije itd. Kakva glad, kakav bullshit.
Jele su se lignje oduvijek. I roštiljalo se. Veganstvo nije bilo u modi.
- piupiu
- piupiu
#543 Re: Jugoslavija
Ni ja (osim odmah nakon Drugog svj rata). Ali znam da su se čekovi koristili kao kredit kartice, maltene, jer si imao kao limit (overdraft) preko kojeg si mogao dizati novac s računa, pa kupovina na rate (u čekovima) - sve što se radi i danas i u kapitalističkim ekonomijama (i tamo su se kredit kartice demorkatizirale tek nekad 70-ih kad je počelo bivati problematično da se živi od jedne plate i povećavao se disparitet u prihodima).sehohari wrote: ↑03/03/2024 00:44 Ja još nikad nisam čuo za te bonove umjesto plate. To su možda pojedinačni slučajevi.
Kod nas je bilo nekih bonova kad su bile nestašice tokom druge naftne krize da bi se kontrolisala količina deficitarnih artikala koje si mogao kupiti u prodavnici - ulje, benzin, kafa (a nestašica je tada bilo i na Zapadu, i benzina, i šećera, itd). I Amerika je tad bila pripremila bonove, jer su imali redove za benzin do meksičke granice, imalu su oružane pljačke benzinskih pumpi i rezervoara nafte k'o na Wild Westu. U nekim evropskim zemljama (Njemačka, UK, Švajcarska) bile su zabrane letjenja i vožnje nedjeljom. U Engleskoj su zbog naftne krize izmedju ostalog uveli trodnevna radnu sedmicu... a imali su nestašice šećera ko i mi u jednom trenutku, a zemlju izgradili na šećeru.
Bonovi su se u Yu davali UZ platu. Ili na primjer ako si radio u velikoj firmi dobijao si bonove za topli obrok koje si koristio u menzi - takodje uz platu, neki su ljudi nosili i to kući - donesu one šerpice 'na sprat' i nose skuhanu hranu kući. Ili si dobijao bonove za zimnicu i ogrjev, koje je organizovao sindikat, opet uz platu. I slično. Kad je krenuo raspad Yu, onda su se uvodili 'tranzicijski' bonovi... Dakle, ima svega, ali treba staviti u kontekst.
Inače, bonovi umjesto plate svuda oko nas:
https://balkans.aljazeera.net/teme/2017/2/22/uzmi-ili-ostavi-carape-umjesto-plate
https://www.rtvbn.com/3848478/nesici-umjesto-plata-spremaju-prijave
https://www.zurnal.info/clanak/firme-propadaju-preko-noci-a-zemlja-i-masine-daju-se-na-rasprodaju/20033
https://6yka.com/novosti/raskaj-dolaskom-poznatog-trgovackog-lanca-lidl-najvise-bi-mogli-profitirati-radnici
- sinuhe
#544 Re: Jugoslavija
Bonovima preduzeca se 'placalo' kroz cijele osamdesete do samog sloma bivse drzave.
- piupiu
#545 Re: Jugoslavija
Ne znam da se plata davala u bonovima - znam za bonove za artikle kojih nije bilo da bi se kontrolisala distribucija (kao i poslije 2. svj rata), bila je stabilizacija, par-nepar, MMF nam uletio 'sazada', Milka Planinc (tačno je tokom njenog mandata bila kriza, znači 82-86), naftna kriza 2, nema uložaka, banana i kafe - za to su se ograničavale količine i mislim da su za to postojali 'bonovi'. Kad se pojaviše banane i kakao za Olimpijadu, jao radosti! Imala su, doduše, vojna lica raznih bonova. Poslije Olimpijade su se stvari sa snabdijevanjem vratile u normalu, ali je počela inflacija...
Nije mi bilo mrsko te uradih brzinsku anketu u familiji (radili u Jugoplastici, proizvodnji namještaja, školstvu, auto-prodaji, informatici (da bilo i prije rata!), medijima, tekstilnoj industriji), niko nikada nije plaćan u bonovima, keš u koverti. Čega se i sama sjećam, išla sam s mamom i tatom po njihove plate na šalter, gdje su se davale te koverte. Ali su onda kad je počela inflacija koristili čekove da bi mešetarili tokom inflacije... A bonovi umjesto plate su počeli devedesetih i evo ih još, čak i u Hrvatskoj još toga ima, koja je sad EU. A u Ju su stavljali radnike na 'čekanje' i davali im minimalac, recimo pola plate umjesto cijele, ali se i dalje sindikat brinuo o zimnici, drvima, ljetovanju...
-
HelaS
#546 Re: Jugoslavija
Da si imao sreću da živiš u prethodnoj državi, u sistemu u kojem je društvo finansiralo pojedincu i održavalo sve njegove socijalne, zdravstvene, obrazovne i slične potrebe, u kojem je iza sebe uvijek imao državu u zaštiti njegovih prava i sloboda, bi li zaključio da ti je život u današnjoj BiH bolji nego u prethodnoj državi?Athlon64 wrote: ↑02/03/2024 17:04Pa zar ne živimo ?HelaS wrote: ↑02/03/2024 15:55 Ovo je tvoj post:i ja sam referirao na "najviši per capita dohodak cijele Jugoslavije, i zaključio da mi u Bosni danas živimo puno bolje nego u Jugoslaviji, onako kako si imputirao.Prema bruto društvenom proizvodu. BiH ima viši bruto društveni proizvod per capita ne samo od najvišeg per capita dohotka nekadašnje republike u sastavu Jugoslavije, nego i najvišeg per capita dohotka cijele SFRJ.
Da nije separatista ovo bi bila država na razini Slovenije.
-
Bodkin
#547 Re: Jugoslavija
Zamisli kad bi ljudi saznali da neke firme u austriji daju bonove za topli obrok danas kojima mozes placati u nekim restoranima 
-
zrakomlat
#548 Re: Jugoslavija
- piupiu
#549 Re: Jugoslavija
Kaže meni amidža kako mu je njegov otac davao te bonove za topli obrok, a on jeo u Hercegovini kod Katedrale i u Bosni, kaže 'bolje od McDonaldsa'
I još mi rekoše firma je davala kupon za transport ispod 5 kilometara, a velike firme (tipa UNIS, FAMOS, Energoonvest) su imale svoje buseve za radnike, posebno ako su živjeli preko 5km od radnog mjesta.
- piupiu
#550 Re: Jugoslavija
U kojem periodu?Isner wrote: ↑03/03/2024 01:39Moj stari je primao bonove umjesto plate.. i sjecam se da je mogao da ih potroši samo u Visokom u Vitexu, prodavnicama Borac Travnik i granapu pored nas (koji je, kako kaze, tad vazda bio prazan)....sehohari wrote: ↑03/03/2024 00:44 Ja još nikad nisam čuo za te bonove umjesto plate. To su možda pojedinačni slučajevi.