Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post Reply
Fair Life

#551 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

@Sayonara

1992. ja sam imao 40 godina. Nisu mi bile potrebne nicije tudje oci i usi, a ni neka moja naknadna pamet koju sam zbirikao kroz poslije procitanu literaturu, da bi mi vec tada 1992. godine bilo kristalno jasno sta se desava, ko koga laze i ko s kim lijeze u krevet... sto bi nas narod rekao "ko ciju vecera".

Od vremena kad je ukinuta sarajevska armijska oblast (sto je onome ko je znao misliti bio i te kakav alarm upozorenja u vezi sa vremenom koje dolazi) ,meni su i usi i oci postali radari. Od tog vremena sam svaku informaciju koja je najavljivala 1992. propustao kroz svoj 'analiticki centar'. Rezultate do kojih sam na taj nacin dolazio 2-3 godine prije pocetka rata u Sloveniji sam povjerio nekim mojim prijateljima. Ismijali su me uz primjedbu da "sazivam belaj".

1992. su me trazili (isuvise kasno) da me upitaju sta da rade. Bilo je prekasno i za mene i za njih.

PS. Po onome sta i kako pises ne vjerujem da si u to doba bio stariji od deset godina.
Dozer

#552 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Dozer »

Tacno tako...
Davno prije 92 se svasta moglo skontati, samo je bilo pitanje ko je mogao ili nije, a pogotovo ko je htio to skontati, i jos bolje - prihvatiti.
Sayonara...jesi ti ratovao?
nosara

#553 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

sayonara wrote: Nisam bio na kongresu, ali sam gledao direktan prijenos. Nije suplje ... pokusaj se prisjetiti. Tacno ... osam milijardi potroseno (vjerujem i ja Seferu), i tacno - treba istraziti kako, gdje i sta ... ali sta cemo sa onima koji su presude vec donijeli? Generala Halilovica veoma cijenim, ali o njemu sam govorio cinjenicama (citirao njegovu izjavu iz emisije u kojoj je rekao da mu je bilo tesko kada je dosao u Sarajevo i da je trazio nacin da rijesi egzistenciju) upravo iz razloga da pokazem da o svakome od nas, od vojnika do generala, postoje dvije strane medalje, ali da mi gledamo u onu koja nama odgovara u datom trenutku i okolnostima da bismo nekoga proglasili izdajnikom. A ja ne prihvatam da me je odbranila (samo) spontano organizovana raja i Sefer. Tacno, Tito je ujedinio snage, kao sto je to 50 godina poslije uradio i Alija.
"Posle dva dana rada i oštrih verbalnih sukoba, delegacija SK Slovenije napustila je, 22. januara uveče, kongresnu dvoranu centra "Sava". Odmah nakon toga, šef delegacije SK Srbije, Slobodan Milošević, predložio je da kongres nastavi rad i pređe na donošenje odluka. Međutim, tome se oštro suprotstavila delegacija SK Hrvatske. Oni su saopštili da će, ukoliko se to bude desilo, i oni napustiti kongres. Njima su se pridružile delegacije SK Makedonije i SK Bosne i Hercegovine."

To je fakat, ostalo su interpretacije...

Ovo drugo jednostavno nije tacno... Ja ne mislim da je Alija izdajnik... Samo je bio nesposoban da adekvatno reaguje na situaciju... Ali je odustajanjem od Platforme Predsjednistva RBiH razjedinio BH patriote, a agresorima (srbija i kasnije hrvatska) dao argumente da rat u bosni proglase gradjansko-vjerskim ratom... I to je fakat... Nazalost...
zonbirile

#554 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

@sayonara

de pojasni,čuj nije izdao Bosnu,pa naravno to se od njega nije ni očekivala.Bosna jest podjeljenja,ali to i jest bio zadatak ekipe.
Dozer

#555 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Dozer »

Sayonara bolan...kad je uveden embargo na oruzje BiH?
Zasto su tacno popadali neki gradovi iako su imali oruzja vise od Sarajeva, a bili neuporedivo manji (Foca, Visegrad, Gorazde...)? BTW, zna se vrlo dobro koliko su imali naoruzanja, a nije pretesko ni zakljucit izasto su pali bez metka, zar ne?
JNA nije ni trebala ulaziti u Sarajevo - vec su bili tu, u gradu, kada je sve pocelo (4 pune kasarne, koliko se ja sjecam).
nosara

#556 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

sayonara wrote:
nosara wrote: "Posle dva dana rada i oštrih verbalnih sukoba, delegacija SK Slovenije napustila je, 22. januara uveče, kongresnu dvoranu centra "Sava". Odmah nakon toga, šef delegacije SK Srbije, Slobodan Milošević, predložio je da kongres nastavi rad i pređe na donošenje odluka. Međutim, tome se oštro suprotstavila delegacija SK Hrvatske. Oni su saopštili da će, ukoliko se to bude desilo, i oni napustiti kongres. Njima su se pridružile delegacije SK Makedonije i SK Bosne i Hercegovine."

To je fakat, ostalo su interpretacije...

Ovo drugo jednostavno nije tacno... Ja ne mislim da je Alija izdajnik... Samo je bio nesposoban da adekvatno reaguje na situaciju... Ali je odustajanjem od Platforme Predsjednistva RBiH razjedinio BH patriote, a agresorima (srbija i kasnije hrvatska) dao argumente da rat u bosni proglase gradjansko-vjerskim ratom... I to je fakat... Nazalost...
Slovenci su ispraceni aplauzom i delegata iz BiH. Pogledaj snimak. BH patrioti razjedinjeni su nakon rata tako da ja pozelim da nam je danas bar 20% tog ratnog jedinstva, solidarnosti i spremnosti da jedni drugima pomognemo. Mozemo analizirati posljedice rata i, kao i nakon svakog, biti naknadno pametni, proglasavati izdajnike i sl. Sacuvati drzavu u njenim granicama, suverenu, nezavisnu i cjelovitu - za kakvu smo glasali na referendumu. To je bio cilj koji je ostvaren. BIH pripojiti Srbiji, uramiti je u granice velike srbije do linije Karlovac - Karlobag - Virovitica, usput istrijebiti Bosnjake bio je cilj politike koja je porazena. Sve ostalo moze se raspredati nadugacko. Samo, mislim da proglasavajuci izdajnike u vlastitim redovima, pa ni pet, ni sest udariti na predsjednika, oficire, funkcionere itd je sjeca grane na kojoj sjedimo. Na najsvijetliji dio historije tako bacamo mrlju, a od najteze borbe u historiji drzave pravimo cirkus o kojem treba cutati. I kada nas sutra bilo koji stranac upita sta smo, ko smo bili, ko nas je vodio ... pravicemo se budale i odgovarati da se nesto malo raja organizovala a njome rukovodili izdajnici. Zato Bosanci nemaju historijske licnosti, pa tako ni historije kojom se mogu pohvaliti
To je tvoje vidjenje, ali nema temelj...

Granu na kojoj sjedimo sijeku upravo pobrojani nacionalni "prvaci"...

Ja imam toliko vaznih i svijetlih istorijskih licnosti, ne mogu ih pobrojat ni za dva dana kuckanja po tastaturi... To su bili, ili jos jesu, borci bez kompromisa i principijelni do kraja... Padose mi na pamet Mustafa Dovadzija i Jusuf Dzonlic... iz odredjenih, privatnih razloga... i nebrojeno mnogo hrabrih i postenih boraca ARBiH koji su mislili da znaju za sta se bore... Sto puta bolji od onih koji su im bili na celu...
Dozer

#557 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Dozer »

Ispravka - BH patrioti su se poceli razjedinjavati vec '93, a to je u sred rata. Ti ocito nisi ratovao...
Patrioti BiH su vec tada govorili kako nesto smrdi i kako su zalozeni. Licno iskustvo.
BiH nije sacuvana kako je glasano na referendumu. Gdje ti zivis stare ti?!

A ko su mogli (i bili) izdajnici ako ne ovi sto ih ti nabroja? Jesam mozda ja, koji sam se valjao u blatu rovova, spavao po rusevinama i skakao po sumskim vukojebinama? Daj se saberi covjece...
Stari

#558 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Stari »

Nego , gospodo forumasi i forumasice , kakve sad veze ima ko je kome aplaudirao na 14 kongresu komunisticke partije...? Jer stvari su se u medjuvremenu promijenile ...barem malcice... :-? ..ili mozda ipak nisu? Ljudi su izasli sa kongresa , na kojem je skoro svaki od njihovih prijedloga za izmjene dotadasnjeg nacina rada...bio preglasavan ...uprkos dotadasnjem praxisu da se odluke usaglasavaju te da se majorizacija izbjegava. Ljudima je dopizdilo i fino se zdogovorili i otisli. Ja bih im za taj potez i dan danas skinuo kapu i aplaudirao....sto, jel to nesto lose? Ne znam samo sta se sad zeli reci time ...sto su tome aplaudirali i delegati republickog partijskog odbora iz BiH? Slovenci su bili napravili pravu stvar i zasluzili su bili puno vise od aplauza...I mislim 'vako....ako se taj prizor iz proslosti uzima kao ilustracija geneze jugoslavenske dezintegracije ...ono ko biva, razbijanja integriteta domovine ...e momci , ako je to = to..? Onda ta domovina i nije zasluzila nista bolje no da bude razbijena.
lopta

#559 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by lopta »

Image
Image

....

*** SPAM *** - "Bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman želio je po svaku cijenu rat", tvrdi bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac. Prema njegovim riječima ono što se događalo u Hrvatskoj bio je građanski rat koji je bio posljedica dogovora Slobodana Miloševića i Tuđmana, kaže Boljkovac u intervjuu za frankfurtske "Vijesti".

"Kada me je Branimir Glavaš za vrijeme svjedočenja optužio da sam ga gonio zbog rušenja mosta na rijeci Dravi u Osijeku, s obrazloženjem kako je to uradio da bi se Osijek zaštitio od tenkova JNA, ja sam rekao da je JNA tog momenta bila regularna vojska jedne međunarodno priznate države, a Hrvatska, koja tada još nije bila priznata, dio Jugoslavije. Zatim sam objašnjavao ko je tada počeo sa oružanim sukobima u tom dijelu Slavonije", prenio je Boljkovic ono što su, kako je rakao, prešutili hrvatski mediji.

"Rekao sam da su napadnuti Srbi i Jugoslavija, a ne Hrvatska. To je dio mog svjedočenja o napadu koji su organizovali Gojko Šušak, Branimir Glavaš i Vice Vukojević protivtenkovskim oružjem, ambrustima, na Borovo Selo. Kao što su tada napali Srbe u tom selu da bi isprovocirali rat, iz istog razloga su srušili i most u Osijeku", objasnio je Boljkovac.

"To je bio građanski rat koji je nastao kao posljedica dogovora između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podjeli Bosne i Hercegovine i razmjeni stanovništva pomoću etničkog čišćenja. Tuđman je Miloševiću prepustio Bosansku Posavinu a Milošević njemu pomogao da se riješi Srba u Krajini. Imam materijalne dokaze da je bivši general JNA i kasnije general hrvatske vojske Milivoj Petković organizovao povlačenje Hrvata iz Bosanske Posavine", nastavio je on.
(tanjug)
Dozer

#560 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Dozer »

Joj Sayonara dragi...ti ocito ne shvatas sta ja govorim. Ili jednostavno nisi procitao sve sto sam napisao.
Upravo je cudo bosanskog otpora ono sto je poremetilo sve planove. Kao i ti, i ja sam vec 91 bio ukljucen u sve i svasta, dobrovoljno naravno, i vec tada sam ucio ljude da pucaju, kako se drzi oruzje, kako ovo, kako ono. I vec tada sam znao sta se sprema, osim dijela o izdaji, iako sam znao za odrzavanje raznoraznih sastanaka na sve strane.

Kada sam rekao da su nas zalozili, to nisam mislio u zargonu boraca, nego u smislu da su vec unaprijed znali kako ce sve na kraju izgledati, za razliku od ogromne vecine nas obicnih koji smo ginuli u svom neznanju. Cudo bosanskog otpora smo upravo ti, ja i XY ostalih koji su se pokrenuli da se brane, koji su se vecinom samoorganizovali, a tek kasnije poceli udruzivati svoje grupice u nesto vece. Mene iptuzujes za pausalu, a ne pratis sve sto pisem :).

Da je BiH nezavisna, slazem se 100%. Ali da je cjelovita...khm...ne znam bas :). I do kraja zivota me niko nece ubijediti da cjelovita nije upravo radi unutrasnjeg dogovora da ne bude.
armin071

#561 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by armin071 »

"To je bio građanski rat koji je nastao kao posljedica dogovora između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podjeli Bosne i Hercegovine i razmjeni stanovništva pomoću etničkog čišćenja. Tuđman je Miloševiću prepustio Bosansku Posavinu a Milošević njemu pomogao da se riješi Srba u Krajini. Imam materijalne dokaze da je bivši general JNA i kasnije general hrvatske vojske Milivoj Petković organizovao povlačenje Hrvata iz Bosanske Posavine", nastavio je on.
(tanjug)
Tuzno, ali istinito... :roll:
Dozer

#562 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Dozer »

Ama nisu ovo nikakve pausalne ocjene bolan ne bio. Jesi li bio kad u Srebrenici? Jesi li porpicao sa tamosnjim Srbima? Znas li odakle ih je masa dopremljena? Iz Vogosce Sayonara. Znas li na koji nacin? Jednostavan - kada je receno da pocinje reintegracija VRS je sve stanovnike Vogosce, dakle Srbe, samo potrpala u kamione i autobuse i preselila u Srebrenicu. Nravno, ko je imao gdje drugo da ode, otisao je. Ostali su zavrsili po principu sile u Srebrenici.
Ili, zasto se Foca nije branila, a imali su oruzje koje im je upravo SDA dobacila? Zato sto nisu htjeli, jer su skontali da nemaju sansi, da su vec opkoljeni. Mozda i nisu znali da sutakodjer zrtvovani, a mozda i jesu, ali kako god Foca je bila planirana da bude Srpska. Zasto to isto oruzje nije podijeljeno po Sarajevu? Jer je Sarajevo trebalo biti glavni argument pregovora oko teritorija, opravdanja za narod.

Kazes ko je normalan mogao pustiti ljude da ginu, a prije toga se vec dogovorio. Molim te, nemoj mi zamjeriti, ali hajde procitaj moje prethodne postove. Ovako se samo ponavljam...
Ali hajmo ovako: ti se dogovoris sa komsijom iz susjedne zgrade da vas dvojica zauzmete po dva sprata, sa svim stanovima na tim spratovima. Naravno, u tim stanovima zive neke vase druge komsije, s kojima ste dobri, koji vam vjeruju, koji vas poznaju, itd. Medjutim, vas dvojica ste svjesni da to ne mozete postici mirno i skontate da napravite jedan lijep pozar, a kada se oni razbjeze vi cete to zauzeti i onda reci da je to vase. Medjutim, kada ste zapalili vatru desilo se nesto sto niste ocekivali - komsije umjesto da bjeze, pocese gasit tu vatru. Ne svi, neki su pobjegli i vas dvojca ste se uredno odmah uvalili u njihove stanove, ali sada ste imali problem sa onima koji ostadose. Puno ih je, a vas dvojica, kako im reci da ste u stvari vas dvojica sve to zapalili? Ne smijete jer ste svjesni da ce vas iste sekunde razguliti ko macke. I ne preostaje vam nista drugo nego preci na plan B, koji osmisljavate u hodu, i pridruzujete se gasenju vatre. Ali to je samo privid za komsije, jer vas dvojica u pozadini i dalje imate u planu da zauzmete i njihove stanove, samo sto sada to morate odraditi na perfidniji nacin. Nakon nekog vremena ubjedjujete ih da je zgrada postala nestabilna radi vatre i da je najbolje da se pokupe odatle. Oni nece, a vi onda nalozite vatru jos jace i kazete da vise nemate cime da je gasite. I oni konacno odlaze. CIlj je postignut, dogovor je ispunjen, a kolateralna steta je nebitna jer cete vas dvojica to i te kako sebi namiriti.

Dakle, u prenesenom znacenju gornje price, jel ti stvarno mislis da je Alija, ili bilo ko drugi, smio izaci pred narod koji se digao da se brani i reci: znate sta, dajte da se ne bijemo jer smo se mi vec dogovrili da se podijelimo. Jasta radi. Zavrsili bi kao i one macke iz gornje price.

Sto e Banja luke tice i ulaza u istu - to nisu pausalne price. Evo, ja ti to mogu potvrditi iz prve ruke, kao neko ko je bio tamo i ko je Banja Luku gledao sa nekih 1.500m vazdusne linije. Znas li da je skoro cijeli grad vec tada bio iseljen? Nije ostalo ni 30% ljudi u njemu, i ovo ce ti potvrditi svi Banjalucani, ako vec ne vjerujes meni.
palermo

#563 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

Dozer wrote:Ama nisu ovo nikakve pausalne ocjene bolan ne bio. Jesi li bio kad u Srebrenici? Jesi li porpicao sa tamosnjim Srbima? Znas li odakle ih je masa dopremljena? Iz Vogosce Sayonara. Znas li na koji nacin? Jednostavan - kada je receno da pocinje reintegracija VRS je sve stanovnike Vogosce, dakle Srbe, samo potrpala u kamione i autobuse i preselila u Srebrenicu. Nravno, ko je imao gdje drugo da ode, otisao je. Ostali su zavrsili po principu sile u Srebrenici.
Ili, zasto se Foca nije branila, a imali su oruzje koje im je upravo SDA dobacila? Zato sto nisu htjeli, jer su skontali da nemaju sansi, da su vec opkoljeni. Mozda i nisu znali da sutakodjer zrtvovani, a mozda i jesu, ali kako god Foca je bila planirana da bude Srpska. Zasto to isto oruzje nije podijeljeno po Sarajevu? Jer je Sarajevo trebalo biti glavni argument pregovora oko teritorija, opravdanja za narod.

Kazes ko je normalan mogao pustiti ljude da ginu, a prije toga se vec dogovorio. Molim te, nemoj mi zamjeriti, ali hajde procitaj moje prethodne postove. Ovako se samo ponavljam...
Ali hajmo ovako: ti se dogovoris sa komsijom iz susjedne zgrade da vas dvojica zauzmete po dva sprata, sa svim stanovima na tim spratovima. Naravno, u tim stanovima zive neke vase druge komsije, s kojima ste dobri, koji vam vjeruju, koji vas poznaju, itd. Medjutim, vas dvojica ste svjesni da to ne mozete postici mirno i skontate da napravite jedan lijep pozar, a kada se oni razbjeze vi cete to zauzeti i onda reci da je to vase. Medjutim, kada ste zapalili vatru desilo se nesto sto niste ocekivali - komsije umjesto da bjeze, pocese gasit tu vatru. Ne svi, neki su pobjegli i vas dvojca ste se uredno odmah uvalili u njihove stanove, ali sada ste imali problem sa onima koji ostadose. Puno ih je, a vas dvojica, kako im reci da ste u stvari vas dvojica sve to zapalili? Ne smijete jer ste svjesni da ce vas iste sekunde razguliti ko macke. I ne preostaje vam nista drugo nego preci na plan B, koji osmisljavate u hodu, i pridruzujete se gasenju vatre. Ali to je samo privid za komsije, jer vas dvojica u pozadini i dalje imate u planu da zauzmete i njihove stanove, samo sto sada to morate odraditi na perfidniji nacin. Nakon nekog vremena ubjedjujete ih da je zgrada postala nestabilna radi vatre i da je najbolje da se pokupe odatle. Oni nece, a vi onda nalozite vatru jos jace i kazete da vise nemate cime da je gasite. I oni konacno odlaze. CIlj je postignut, dogovor je ispunjen, a kolateralna steta je nebitna jer cete vas dvojica to i te kako sebi namiriti.

Dakle, u prenesenom znacenju gornje price, jel ti stvarno mislis da je Alija, ili bilo ko drugi, smio izaci pred narod koji se digao da se brani i reci: znate sta, dajte da se ne bijemo jer smo se mi vec dogovrili da se podijelimo. Jasta radi. Zavrsili bi kao i one macke iz gornje price.

Sto e Banja luke tice i ulaza u istu - to nisu pausalne price. Evo, ja ti to mogu potvrditi iz prve ruke, kao neko ko je bio tamo i ko je Banja Luku gledao sa nekih 1.500m vazdusne linije. Znas li da je skoro cijeli grad vec tada bio iseljen? Nije ostalo ni 30% ljudi u njemu, i ovo ce ti potvrditi svi Banjalucani, ako vec ne vjerujes meni.
Ne zamjeri, al jesi li probao u holivudu da prodaš ove tvoje priče.........ko zna,možda, i prođu.........
zonbirile

#564 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

@sayonara

pročitaj rasprave o sazivanju drugog bošnjačkog sabora,elem svi se ustežu ,jer prvi iz 93-e,je i pored predhodnog dogovora organizatora,tokom rada ,nastojalo ga se instrumentizirati i pretvoriti u Skupštinu Bošnjačke Republike,sa Alijom kao prvim predsjednikom.
Dozer

#565 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Dozer »

Dzaba prica, dzaba cinjenice koje se odavno znaju, dzaba dokazi koji su X puta prezentirani...
Sto se mene tice, ja pricam samo ono sto znam i sto sam osjetio na svojoj kozi, vidio svojim ocima i cuo svojim usima.

A za kraj - buducnost ce pokazati i dokazati ko je ovdje u pravu. Iako je vec podobro dokazano, ali eto, neki i dalje ili nece i ne mogu da u to vjeruju.
lopta

#566 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by lopta »

zonbirile wrote:@sayonara

pročitaj rasprave o sazivanju drugog bošnjačkog sabora,elem svi se ustežu ,jer prvi iz 93-e,je i pored predhodnog dogovora organizatora,tokom rada ,nastojalo ga se instrumentizirati i pretvoriti u Skupštinu Bošnjačke Republike,sa Alijom kao prvim predsjednikom.
Bosnjacki Sabor i treba biti Sabor Bosnjaka, sta je problem, kako ce se Sabor pretvoriti u Bosnjacku Republiku??? :lol:
Dozer

#567 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Dozer »

Nisi skontao poentu lopta... :roll:
zonbirile

#568 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

lopta wrote:

Bosnjacki Sabor i treba biti Sabor Bosnjaka, sta je problem, kako ce se Sabor pretvoriti u Bosnjacku Republiku??? :lol:

malo je kasno,93g bi imalo efekta,taman kako se i planiralo.Planiralo u Bg,ne u Sarajevu,tu su bili egzekutori sve KOS do KOS-a.Doduše tebi bi valjala i sada Bošnjačka Republika,sada sa Bakirom kao predsjednikom.
Pročitaj Sabor u Skupštinu Bošnjačke Republike,isto kao i Skupština RS u januaru 92.
lopta

#569 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by lopta »

Da smo se zalagali za Bosnjacku Republiku, ne bi stotine hiljada nebosnjaka zivjelo slobodno na podrucjima koje je drzala Armija RBiH, sto se ne moze reci za srpsku i hrvatsku vojsku. Da se razumijemo, Bosna i jeste matica samo Bosnjaka, pa shvati to kako hoces i nije tako sto ja tako kazem ili ja tako hocu, nego sto je ostali narodi(naravno govorim o vecini) ne dozivljavaju kao svoju, daj boze da nije tako, no cinjenice govore suprotno. Da nema Bosnjaka ne bi bilo ni Bosne. Sto se bosnjackog sabora tice potreban nam je u svakom trenutku, jer ovo sto danas rade Bosnjaci izmedju sebe je dno dna.
Vodenjak

#570 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

sayonara wrote:

Zaista je previse nekakvih rasprava, dokumenata, "dokaza" sa onim tiru riru zvucnim efektom iz zone sumraka u podlozi i priznajem da ne mogu sve stici upratiti, ali naslucujem sustinu. "Nastojalo ga se pretvoriti" ... "instrumentalizirati" .... dakle govorimo o dogadjaju od prije 16 godina i zalaganjima nekolicine da se nakon srpske, proglasi i bosnjacka republika. Medjutim, po meni je od svega, od svih nekakvih zapisnika, stavova i rasprava o kojima se palamudi danas i ovdje najvaznije da od te ideje nije bilo nista i da se od zalaganja za multietnicku BiH nije odustalo. Takodje znam vrlo dobro da je uticaj i autoritet rahmetli Izetbegovica bio toliki da je bez ikakvih problema tu ideju mogao sprovesti u djelo da je bio njen zagovarac kako ga ovdje pojedini optuzuju. Posebno u tako turbulentnom vremenu u kojem je ishod rata bio itekako neizvjestan i u kojem smo ostavljeni na cjedilu od medjunarodne zajednice, dok su nase komsije vec zaokruzivale svoje teritorije i formirale svoje republike i vojske. Zasto je tako nezamislivo da se i kod jednog broja Bosnjaka ideja formiranja vlastite drzave nametala kao jedino rjesenje? Ipak, te krize su prevladane i jasno je ko dan da u tu zamku nismo upali. Mislim da mi zaboravljamo i potcjenjujemo zlo s kojim smo bili suoceni i da danas, iz sasvim drugacije perspektive, zavaljeni u fotelje i ceskajuci .aja, prosipamo pamet, trazimo u jajetu dlaku, a ne upitamo se nikada sta bismo sami ucinili i kako postupili suoceni sa takvom odgovornoscu i svakodnevnim nestajanjem jednog naroda
Tekbiiiir vojnice Armije Bosne i Hercegovine, vojne sile suverene, jedinstvene i multietnicke i sekularne :zzzz: drzave!

Prije podne malo sira a popodne more i sirutka...
Ako i nje ostane... :roll: :zzzz:
Prozor

#571 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Prozor »

Ovo je tema za Historiju.
palermo

#572 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

Vodenjak wrote:
Tekbiiiir vojnice Armije Bosne i Hercegovine, vojne sile suverene, jedinstvene i multietnicke i sekularne :zzzz: drzave!

Fuujjjjjjjjj, koliko je u tebi pokvarenosti, zla....isfrustriranosti, toliko da te u jednom trenutku počnem i žaliti.................nek ti je bog na pomoći, zaista
Vodenjak

#573 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

palermo wrote:
Vodenjak wrote:

Fuujjjjjjjjj, koliko je u tebi pokvarenosti, zla....isfrustriranosti, toliko da te u jednom trenutku počnem i žaliti.................nek ti je bog na pomoći, zaista
Zasto mladicu?
Sta sam to rekao da nije istina?
Fair Life

#574 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

Nece njemu palermo bog pomoci ako ne pomogne sam sebi... budi siguran.
Fair Life

#575 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

palermo wrote:
Vodenjak wrote:Tekbiiiir vojnice Armije Bosne i Hercegovine, vojne sile suverene, jedinstvene i multietnicke i sekularne :zzzz: drzave!
Znas li ti palermo da je tokom rata Sahinpasic kupovao oruzje od Mate Bobana (onog koji je dijelio BiH) ??

Ne vjerujes ??

Shajina sestra je bila udana za Bobanovog bratica Zlatka...

PS. Haj' sad lijepo ko covjek se ispljuj... po onome po kome treba.
Post Reply