Oktobarski izbori - izlazite li?
- Šapat
#551 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
@Lopta
Pa eto, dao sam par primjera koji se ticu maltene svih pora drustva, zar ne? Ekonomija, obrazovanje, zakoni...bez toga nikome nema nikakvog napretka, a sve ovo je kod nas u qrcu. I to zestokom.
A moram ti reci da ipak malo grijesis trpajuci SDP u grupu "prebrojavaca krvnih zrnaca". Mislim da to njima nije bitno, ali su nacionalne stranke uvele taj usrani sistem da se uvijek mora paziti da bude adekvatan broj onih koji se zovu Ivica, kao i onih koji se zovu Muhamed i Milorad, odnosno uveli su imbecilni poredak zasnovan na "nacionalnom kljucu" (ovo mi je posebno iritantan termin, ali sta se moze...).
E sad, kako je SDP ta nekakva parlamentarna stranka, sve sto im dopadne da rade i urade, kao i ostalima naravno, oni moraju uraditi upravo po imbecilnom "nacionalnom kljucu" kako bi se zadovoljila nacionalisticka forma usranog uredjenja ove drzave.
Znas sta bih ja stvarno volio vidjeti? Da sada u cijeloj Federaciji na lokalnim, a zatim 2010 i na opstim izborima pobijedi neka nenacionalna stranka tipa SDP ili NS. Za BPS ja nisam toliko siguran da su bas operisani od prebrojavanja krvnih zrnaca, ali evo, uzecemo da jesu pa cu ih pridruziti u ovu grupu. Zasto samo u Federaciji? Pa jednostavno zato sto mislim da je to mozda jos uvijek lakse postici u Federaciji nego u RS-u, gdje su ljudi jos uvijek malo tuplji i nacionalisticki zatucaniji, i tamo ce to ici malo teze.
E kad bi se ovo desilo onda bismo, mozda, mogli poceti pricati i o stvarnim promjenama Ustava, promjenama u kojima bi prebrojavanja krvnih zrnaca i nacionalni kljucevi postali imaginarne stvari. A ako ne bi bilo ovoga, onda bi se otvorila i vrata za ekonomski i svaki drugi napredak, ako ni zbog cega drugog, a ono zato sto bi ljudi polako poceli zanemarivati nacionalisticke demagogije kojima nas truju vec skoro dvije decenije.
Naravno, kada bi ljudi u RS vidjeli da Federacija napreduje i bez tvrdih temelja nacionalizma, tada bi se vrlo brzo i oni priklonili nenacionalnim opcijama.
A kako za sve u ovoj blesavoj zemlji treba vremena, tako je i s ovim. Ali, iako ovo sto rekoh mnogima izgleda kao utopija, mozda i nije. Potrebno je samo malo zdravog razuma, samo malo suocavanja sa realnoscu i samo malo retrospektivnog pogleda i prisjecanja kako bi se shvatilo sta nam je nacionalizam donijeo, a sta uzeo. Mozda sam ja nekakav optimista, sanjar, nazovite me kako hocete, ali mislim da je sve ovo vrlo moguce i da je u svemu ovome najveci problem kako probuditi narod, kako narodu objasniti da je zivio i prije pojave nacionalnih stranaka ( i to zivio neuporedivo bolje nego s njima), i kada se ovo uspije ostvariti, onda vise nista nece biti tesko.
Pa eto, dao sam par primjera koji se ticu maltene svih pora drustva, zar ne? Ekonomija, obrazovanje, zakoni...bez toga nikome nema nikakvog napretka, a sve ovo je kod nas u qrcu. I to zestokom.
A moram ti reci da ipak malo grijesis trpajuci SDP u grupu "prebrojavaca krvnih zrnaca". Mislim da to njima nije bitno, ali su nacionalne stranke uvele taj usrani sistem da se uvijek mora paziti da bude adekvatan broj onih koji se zovu Ivica, kao i onih koji se zovu Muhamed i Milorad, odnosno uveli su imbecilni poredak zasnovan na "nacionalnom kljucu" (ovo mi je posebno iritantan termin, ali sta se moze...).
E sad, kako je SDP ta nekakva parlamentarna stranka, sve sto im dopadne da rade i urade, kao i ostalima naravno, oni moraju uraditi upravo po imbecilnom "nacionalnom kljucu" kako bi se zadovoljila nacionalisticka forma usranog uredjenja ove drzave.
Znas sta bih ja stvarno volio vidjeti? Da sada u cijeloj Federaciji na lokalnim, a zatim 2010 i na opstim izborima pobijedi neka nenacionalna stranka tipa SDP ili NS. Za BPS ja nisam toliko siguran da su bas operisani od prebrojavanja krvnih zrnaca, ali evo, uzecemo da jesu pa cu ih pridruziti u ovu grupu. Zasto samo u Federaciji? Pa jednostavno zato sto mislim da je to mozda jos uvijek lakse postici u Federaciji nego u RS-u, gdje su ljudi jos uvijek malo tuplji i nacionalisticki zatucaniji, i tamo ce to ici malo teze.
E kad bi se ovo desilo onda bismo, mozda, mogli poceti pricati i o stvarnim promjenama Ustava, promjenama u kojima bi prebrojavanja krvnih zrnaca i nacionalni kljucevi postali imaginarne stvari. A ako ne bi bilo ovoga, onda bi se otvorila i vrata za ekonomski i svaki drugi napredak, ako ni zbog cega drugog, a ono zato sto bi ljudi polako poceli zanemarivati nacionalisticke demagogije kojima nas truju vec skoro dvije decenije.
Naravno, kada bi ljudi u RS vidjeli da Federacija napreduje i bez tvrdih temelja nacionalizma, tada bi se vrlo brzo i oni priklonili nenacionalnim opcijama.
A kako za sve u ovoj blesavoj zemlji treba vremena, tako je i s ovim. Ali, iako ovo sto rekoh mnogima izgleda kao utopija, mozda i nije. Potrebno je samo malo zdravog razuma, samo malo suocavanja sa realnoscu i samo malo retrospektivnog pogleda i prisjecanja kako bi se shvatilo sta nam je nacionalizam donijeo, a sta uzeo. Mozda sam ja nekakav optimista, sanjar, nazovite me kako hocete, ali mislim da je sve ovo vrlo moguce i da je u svemu ovome najveci problem kako probuditi narod, kako narodu objasniti da je zivio i prije pojave nacionalnih stranaka ( i to zivio neuporedivo bolje nego s njima), i kada se ovo uspije ostvariti, onda vise nista nece biti tesko.
- Asana
#552 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Steta sto se ne udruzi ljevica... SDP, NS, SDU, LDS ... zajedno imaju dovoljno kadrova da kvalitetno popune sve vazne pozicije. Nadam se da ce na entiteskim i drzavnim izborima doci pameti i nastupiti kao koalicija...
- Kyuss
#553 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Svidjaju mi se rezultati ankete, mada nerealno zvuce.... Prilika da prestanemo biti dark side, iskoristit' cemo to?
- piupiu
#554 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
... a i Crnogorca za "vladiku" ...Dust wrote:Naprijed Srpska,naprijed Milo mi smo uz tebe.
Bolji dio
![]()
Sad i aviona imamo vise.
Last edited by piupiu on 02/10/2008 14:11, edited 1 time in total.
-
doktor78
#555 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Nazalost, tesko izvodljivo... Nesto slicno smo imali kada je 2000. na izborima pobijedila Alijansa, ali je i pored toga u RS vlast dobio SDS uz podrsku Ivanicevog PDP-a.Šapat wrote:
-
elSaik
#556 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Pa čovjek je rekao da prvo mi moramo svoje odraditi, pa da će oni onda svoje.doktor78 wrote:Nazalost, tesko izvodljivo... Nesto slicno smo imali kada je 2000. na izborima pobijedila Alijansa, ali je i pored toga u RS vlast dobio SDS uz podrsku Ivanicevog PDP-a.Šapat wrote:
-
Kneesaa
#557 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
a ima li sanse da oni koji pobijede na izborima bar unaprijed obecaju da ce poskidati sve ove postere politickih partija (i svoje naravno)? nekako se zgrozim na pomisao da cu svako jutro buljiti u ovu facu koja mi se cereka u lice a koja je naljepljena na sve bandere u mojoj ulici - tacno nekako u visini mojih prozora.
-
Avdo Z.
#558 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Zalosno je da ce prema nekim procjenama SDP odn. komunisti osvojiti cak i do 15% u pojedinim sredinama. Da podsjetim, to su oni isti komunisti sto su mahali jugoslovenskim zastavama dok su cetnicki snajperi ubijali sarajlije i gradjane drugih bosanskih gradova, to su oni salabajzeri koji i dan danas pokusavaju reletivizovati i razvodniti agresiju na BiH tvrdnjama da su isti Alija i Radovan da su isti SDA i HDZ & SDS, to su uostalom milosevicevi partijski saborci.
Zato mu ruka usahla ko glaso za komuniste.
-
xy2000
#559 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Avdooooooo, jaaavi seeee!Avdo Z. wrote:Zalosno je da ce prema nekim procjenama SDP odn. komunisti osvojiti cak i do 15% u pojedinim sredinama. Da podsjetim, to su oni isti komunisti sto su mahali jugoslovenskim zastavama dok su cetnicki snajperi ubijali sarajlije i gradjane drugih bosanskih gradova, to su oni salabajzeri koji i dan danas pokusavaju reletivizovati i razvodniti agresiju na BiH tvrdnjama da su isti Alija i Radovan da su isti SDA i HDZ & SDS, to su uostalom milosevicevi partijski saborci.
Zemlja zove Avdu, Avdooooooo!
Ja ću, ponavljam, glasati za Evropsku ekološku stranku E-5 u Novom Sarajevu, posebno nakon njihovog sinoćnjeg nastupa na Kantonalnoj televiziji, jako sam zadovoljan onim što sam čuo!
Međutim, Avdo majstore, popusti nas s tim primitivnim kletvama i jednostranim viđenjima naše stvarnosti. Nauči se prvo koristiti adekvatan vokabular(reletivizovati), a onda promoviši Sandžaklijsku kulturu, istočnobosanski urbanizam i kvazipatriotizam. Pogledaj, Avdooooo, koliko je u SDP-u zlatnih ljiljana, ti kao "patriota" to ipak moraš cijeniti. A ljevicu i antifašizam u BiH nikad niko neće uništiti!!! I ne samo to, "komunisti" će osvojiti i po 30 % u nekim opštinama, i nemoj zbog toga izvršiti samoranjavanje- vrati se u svoju matičnu pećinu i odatle nam drži lekcije!
- Vozdra raja :-)
#560 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Nije li ljevica u onoj drzavi procesuirala ljude bez razloga, slala na Goli otok bez razloga, dijelila ljude na partijase i one koji to nisu..., meni to smrdi na fasizam!
Ako za tebe nije zlo nekoga poslati na robiju samo zato sto nije odgovarao nekom komunistickom cinovnicicu, onda se trebamo zapitati ko je u stvari ovdje fasista!
Niti su svi partizani bili komunisti, niti su svi komunisti bili antifasisti, a posebno se to pokazalo za vrijeme agresije kada su nasi crveni mahali petokrakom laznog bratstva dok su im drugovi partijasi rokali granate po Sarajevu!
P.S. Da nemate Bakira Hadziomerivoca, ne bi ste dobili ni ono malo glasova sto SDP naprosi od tezge do tezge!
Niti su svi partizani bili komunisti, niti su svi komunisti bili antifasisti, a posebno se to pokazalo za vrijeme agresije kada su nasi crveni mahali petokrakom laznog bratstva dok su im drugovi partijasi rokali granate po Sarajevu!
P.S. Da nemate Bakira Hadziomerivoca, ne bi ste dobili ni ono malo glasova sto SDP naprosi od tezge do tezge!
-
xy2000
#561 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Zato ja i kažem da treba glasati za Ekološku stranku, nigdje ni jedan komunista. Za razliku od stranaka na čijem čelu su Tihić, Kebo, Beriz Belkić, Semiha Borovac,Sefer Halilović i mnogi, mnogi drugi bivši komunisti.Vozdra raja wrote:Nije li ljevica u onoj drzavi procesuirala ljude bez razloga, slala na Goli otok bez razloga, dijelila ljude na partijase i one koji to nisu..., meni to smrdi na fasizam!![]()
Ako za tebe nije zlo nekoga poslati na robiju samo zato sto nije odgovarao nekom komunistickom cinovnicicu, onda se trebamo zapitati ko je u stvari ovdje fasista!
![]()
-
radeljas
#562 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
je li on nihad djedovic novi kandidat stranke diletenatske akcije za opstinu centar? jutros vidim plakat potpisan kao "postujmo proslost, glasajmo za buducnost" i na slici konakovic nepismeni elmedin i mali djedovic. kontam elmedin je nekakva proslost, a nihad buducnost, pa skontah da su promjenili kandidata
ili ja ne razumijem najbolje ove slogane?
-
stric
#563 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Pozdrav ,
živim u Novom Sarajevu i Izlazim na izbore, kao i obično, i glasaću za Našu stranku . A zašto...Iz sljedećih razloga.
Zato što je na posljednjim venrednim izborima SDP ( za N. Fazliju sam glasao) bez ikakve borbe, ponašali su se kao pravi ljenjivci i monopolisti na vlast u ovoj opštini, predao izbore SDA-u. To je prelilo čašu i tražio sam alternativu.
Sa programom Naše stranke upoznao me kandidat za načelnika Kemal Sakić ( arhitekta ) na ulici dok je vodio kampanju sa još nekim ljudima iz stranke. Ostavio je utisak ozbiljnog čovjeka koj zna šta hoće. A lista ( uglavnom VSS, a žena ima taman) kao i program su skroz OK.
Zato što je SDP polijepio plakate i skrhao pare bez ikakvog osjećaja za stanje u državi i socijaldemokratiju.Midhat Karović (btw. da li neko zna koju je školu završio , čuo sam da ima SSS) je na Kantonalnoj TV ostavi outisak beze, a program može biti zlatan ako nema ko da ga provodi.Osim onih koji lijepe plakate nisam ih nikako sreo na ulici ( zadržavaju svoju tradiciju).
LBS traju već dugo i nisu pokazali snagu da mogu izrasti u značajnu stranku. Bilo bi dobro kad bi oni i ekolozi prešli izborni prag.
A simpatizeri ove dvije stranke nek razmisle koga će podržati za Načelnika , moju preporuku imaju.
A ostali nisu u konkurenciji.
stric
Forumaši molim Vas pokrenite vašu raju, komšiluk , frizere, inkasante.....nek izađu na izbore i nek glasaju da ne bi o sudbini preko 60.000 ljudi odlučivalo 4.300 koliko je izabralo koldžu.
živim u Novom Sarajevu i Izlazim na izbore, kao i obično, i glasaću za Našu stranku . A zašto...Iz sljedećih razloga.
Zato što je na posljednjim venrednim izborima SDP ( za N. Fazliju sam glasao) bez ikakve borbe, ponašali su se kao pravi ljenjivci i monopolisti na vlast u ovoj opštini, predao izbore SDA-u. To je prelilo čašu i tražio sam alternativu.
Sa programom Naše stranke upoznao me kandidat za načelnika Kemal Sakić ( arhitekta ) na ulici dok je vodio kampanju sa još nekim ljudima iz stranke. Ostavio je utisak ozbiljnog čovjeka koj zna šta hoće. A lista ( uglavnom VSS, a žena ima taman) kao i program su skroz OK.
Zato što je SDP polijepio plakate i skrhao pare bez ikakvog osjećaja za stanje u državi i socijaldemokratiju.Midhat Karović (btw. da li neko zna koju je školu završio , čuo sam da ima SSS) je na Kantonalnoj TV ostavi outisak beze, a program može biti zlatan ako nema ko da ga provodi.Osim onih koji lijepe plakate nisam ih nikako sreo na ulici ( zadržavaju svoju tradiciju).
LBS traju već dugo i nisu pokazali snagu da mogu izrasti u značajnu stranku. Bilo bi dobro kad bi oni i ekolozi prešli izborni prag.
A simpatizeri ove dvije stranke nek razmisle koga će podržati za Načelnika , moju preporuku imaju.
A ostali nisu u konkurenciji.
stric
Forumaši molim Vas pokrenite vašu raju, komšiluk , frizere, inkasante.....nek izađu na izbore i nek glasaju da ne bi o sudbini preko 60.000 ljudi odlučivalo 4.300 koliko je izabralo koldžu.
- seln
#564 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Zavalonac from Florida (also known as "Alija pa bog") has spoken.Vozdra raja wrote:Nije li ljevica u onoj drzavi procesuirala ljude bez razloga, slala na Goli otok bez razloga, dijelila ljude na partijase i one koji to nisu..., meni to smrdi na fasizam!![]()
![]()
-
elSaik
#565 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Gdje bih mogao saznati broj nezaposlenih po opštinama u FBiH?
- amrica
#566 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
elSaik wrote:Gdje bih mogao saznati broj nezaposlenih po opštinama u FBiH?
probaj ovdje
http://www.fzzz.ba/
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#567 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Moj glas - Sejo Čelić, Novo Sarajevo, nezavisni kandidat iz reda manjinskog naroda!
-
The__Doctor
#568 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Gdje se nalazi vodokotlic da pustim vodu???Vozdra raja wrote:[/b]Nije li ljevica u onoj drzavi procesuirala ljude bez razloga, slala na Goli otok bez razloga, dijelila ljude na partijase i one koji to nisu..., meni to smrdi na fasizam!![]()
![]()
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#569 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
The Doktore, smrdilo ti, ne smrdilo, ali tu ima istine

- lopta
#570 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
@Šapat dobar post
Samo bih dodao i to da ne zavisi sve od stranaka iz federacije(znas na sta mislim), dzaba ti ovdje pokrenes nesto za zakon na drzavnom nivou(pr. obrazovanje), kada politicari iz rs ne zele prihvatati nikakve zakone koji slove kao drzavni. Dakle vec sam rekao, koliko god i SDP ili NS zeljeli tako nesto jednostavno morace sjesti za sto sa Dodikom, Ivanicem, itd. i pregovarati na isti nacin kao i ovi sada, sto je najgore nista nece dogovoriti ne zbog 'nasih' stranaka, nego stranaka iz rs. Covjece kod njih na tv-u ne ide, tacnije ne smije da ide nijedna emisija koja ce reci ma jedno slovo protiv Dodika, covjek uveo cenzuru na jebenu seriju, a kamoli sta vise, pa klasicna diktatura, a hoces neces, moras pregovarati i sa takvima.
Samo bih dodao i to da ne zavisi sve od stranaka iz federacije(znas na sta mislim), dzaba ti ovdje pokrenes nesto za zakon na drzavnom nivou(pr. obrazovanje), kada politicari iz rs ne zele prihvatati nikakve zakone koji slove kao drzavni. Dakle vec sam rekao, koliko god i SDP ili NS zeljeli tako nesto jednostavno morace sjesti za sto sa Dodikom, Ivanicem, itd. i pregovarati na isti nacin kao i ovi sada, sto je najgore nista nece dogovoriti ne zbog 'nasih' stranaka, nego stranaka iz rs. Covjece kod njih na tv-u ne ide, tacnije ne smije da ide nijedna emisija koja ce reci ma jedno slovo protiv Dodika, covjek uveo cenzuru na jebenu seriju, a kamoli sta vise, pa klasicna diktatura, a hoces neces, moras pregovarati i sa takvima.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#571 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Kad je SA-X u pitanju - upravu si.hajvan76 wrote:Svidjaju mi se rezultati ankete, mada nerealno zvuce...
-
elSaik
#572 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
Hvala. Probah, ne nađoh.amrica wrote:elSaik wrote:Gdje bih mogao saznati broj nezaposlenih po opštinama u FBiH?
probaj ovdje
http://www.fzzz.ba/
- Gunar
#573 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
da li neko zna za neku stranku koja daje pare za glas?
-
Kneesaa
#574 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
vec sam cula price iz nekih malih mjesta tipa "samo reci, doci ce taksi po tebe, a ti samo glasaj za nas..."Gunar wrote:da li neko zna za neku stranku koja daje pare za glas?
-
me_myself_irene
#575 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?
ma curo draga kakve veze ima njegovo ime s vjerom? gdje ti zivis? zar je bitno? ti se brines za njega i njegovu sudbinu na sudnjem danu....mislim da Bog nece imati nista protiv da ga prozove Dennis a ne Muhamed:) postigni ti ono sto je on u svojih koliko godina, pa se javi na ovu istu temu da ti cestitam;) nadji si zanimaciju!!!!Lada wrote:homo-sapiens wrote:...niti inteligencija sa obrazovanjem. Bas bi volio da sam gledao tu emisiju. Ovako nazalost ne mogu dati nikakav komentar. Al s obzirom da si se ti pokazala sa svojim komentarima...Lada wrote:Čitam kako je gay ikona Konaković u nekoj emisiji u izravnom dvoboju totalno rasturio Muhameda Dennisa Gracića Gratza, genijalčinu koji se reklamira isključivo obrazovanjem i još jednog čiku pride. Stepen akademskog obrazovanja ne mora nužno korelirati sa inteligencijom.Kako može osoba koja je promijenila ime iz Muhamed Gracić u Dennis Gratz tvrditi za sebe da je vjernik? Ovo je blasfemija.Tačno je da sam po povratku iz Njemačke u Sarajevo promijenio ime iz Muhamed Gracić u Dennis Gratz. Ovu sam odluku donio svjestan svih posljedica, ili baš iz razloga što će uopće moje uživanje prava da se zovem i prezivam kako ja hoću izazvati takve posljedice. Shvatite moju odluku kao neku vrstu ličnog revolta, kao namjernu provokaciju i veoma lično i dosljedno izražavanje stava. Mi živimo u zemlji u kojoj se određivanje etničke, prije svega vjerske pripadnosti vrši prvenstveno putem imena i prezimena. To vam je kao lična karta koju pokazujete svima, bez obzira da li vi to želite ili ne. Pritom ja, kao vjernik i Bošnjak, ali i kao ubijeđeni sekularista, stojim iza mišljenja da je pitanje pripadnosti određenoj vjerskoj zajednici krajnje privatno i tiče se samo pojedinca i njegovog odnosa prema Bogu, nikoga više.
"Vi ćete, na Sudnjem danu, biti prozivani po vašim imenima, i po imenima vaših očeva. Zato, nadijevajte vašoj djeci lijepa islamska imena" (IPH, 470)
"Ako svom djetetu date ime Muhammed, poštujte ga i dajte mu lijepo mjesto u sredini i društvu i, nemojte ga grditi"! (IPH, 316)