Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
BlackCaviar

#551 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Ta "Panda" je i meni prelijepa i još se dvoumim da li da uletim biddat na ove što će jeftinije završit ili da čekam još mjesec pa da ubodem ili nju ili "UFO-a". Samo je problem što se bliži meni važan datum pa bih volio da sat bude tu što prije.

Ovi koje sad naveo gore (bijeli, plavi i crni) su u prošloj aukciji završili na oko 80$ (bijeli i plavi), a ovaj ronilački crni, ako se dobro sjećam, malčice iznad 110$ (ovo uzmite sa rezervom). Oko te cijene se većinom kreću i ostali.
Citizen Bullhead završi najčešće na 130$.
Ovaj koji se vama sviđa, tj. Panda, je nešto skuplji i prošla aukcija je završila, ja mislim, na oko 230$, a Seiko UFO još više. Seiko Bullhead je među vintage Seiko satovima najskuplji, dobar se nađe na oko +400$

Važno je napomenuti da na cijenu utiče i to da li je sat original, odnosno jesu li dijelovi originalni (kazaljke, brojčanik, staklo...). Originalni satovi, čak i ako su oštećeniji i u lošem stanju, znaju doći do mnogo veće cifre od ovih sa "aftermarket" dijelovima. S tim da je originale malo teže naći.

Znači, cijene nisu visoke. Većina ih je na oko 150$, dok je ovaj trojac malo skuplji.

Samo nešto ne kontam u vezi ovih biddera, 5 dana prije kraja aukcije oni postavljaju cijenu. Pa zar nije logičnije zadnjih sat vremena upaliti komp i početi biddati !?
ahuseino

#552 Re: Satovi

Post by ahuseino »

http://cgi.ebay.com/ALL-ORIGINAL-SEIKO- ... 117wt_1141

Ovaj mi je dobar pravo, za koliko ce otic'?
BlackCaviar

#553 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Vjerovatno oko 500$, možda i više!
Phosphorus

#554 Re: Satovi

Post by Phosphorus »

BlackCaviar-e šta misliš koliko vrijedi ova panda ?
BlackCaviar

#555 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

BuckScrotum wrote:BlackCaviar-e šta misliš koliko vrijedi ova panda ?
Lijepo izgleda, samo što je tu jedino od Pande brojčanik i kazaljke. Kućište je od 6138-8030. Ne znam stvarno, al' sudeći po cijeni od već 50 dolara a do kraja je još 3 dana, mislim da će bit' nešto veća od 200 ili bar približno tome.
(ove cijene uzmite sa rezervom, jer i ja tek odnedavno pratim ovog sellera, tako da se dobro ne sjećam cijena na završenim aukcijama).

Samo još da dodam, Panda bude skoro na svakoj aukciji kod ovog lika, tako da se ne brinete hoćete li propustiti dobar sat :)
ahuseino

#556 Re: Satovi

Post by ahuseino »

BlackCaviar wrote:
BuckScrotum wrote:BlackCaviar-e šta misliš koliko vrijedi ova panda ?
... samo što je tu jedino od Pande brojčanik i kazaljke. Kućište je od 6138-8030. ...
Cekaj... pa onda samo mehanizam osta... ciji je on?... isto od 6138-8030?

Znaci nije uopste Panda?
BlackCaviar

#557 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Ne, to nije Panda. Mislim, jeste Panda, ako se zanemari kućište koje je uzeto sa 6138-8030. Mehanizam im je, ja mislim, isti.

Ako ti to ne smeta, go for it :) Sat dobro izgleda
heckler

#558 Re: Satovi

Post by heckler »

ahuseino wrote:
Vidis, mene sto brine su recenice kao: "the watch keeps time" - sto ce ti ga rec', saHatu se vrte kazaljke, "a kako brzo ili sporo ne znam"...
Ovdje gdje sam ja urarstvo je izumiruci zanat, pa se sve salje postom, sto je dodatna za jebancija slat' na stimanje.

Najbolji od ovih tvojih mi je ovaj crni ronilacki s gumenom narukvicom. I sam gledam jedan takav, ali novi:
Image

A svidja mi se i ovaj:
Image
... Vise nego Orange Monster.

Ja sam prije manje od mjesec dana kupio SKX007 sa gumenom ruckom. Znaci manje vizualne razlike u odnosu na prvu sliku koju si postavio. Okrugli indikatori, trokut na 12ki iz jednog dijela, i kolut na sekundari na drugom kraju plus crno bijeli dizajn na sekundari itd.

Sat je poznat po izdrzljivoscu pa su danas SKX modeli vjerovatno ponajbolji ronilacki satovi za te pare pa i puno vise. Mehanizam 7S26 koji ga pokrece je tradicionalno jako pouzdan pa nije neobicno da i po preko 15 godina rade bez servisiranja. Navodno im preciznost i nije na najvisem nivou pa ljudi prijavljuju i po +- 15 sekundi devijacije dnevno. Moj nije ni blizu toliko pa je odmah iz kutije +-3 sekunde. Mislim da se to moze dovesti do savrsenstva stimanjem kod sahdzije ali me to ne tangira ni najmanje. Ronilacki sat sto se mene tice i nemora biti atomski tacan jer vrijeme pod vodom mjeris u minutama. Sekunda gore dole ne znaci nista.

Iluminacija mu je jako dobra. Znam da je nekad ljudi malo previse hvale pe se prica kako se i na zidu svjetlo oslika ili da mozes skoro knjigu citati pored njega. U svakom slucaju je 100% vidljivo u mraku.

Gumena rucka je prilicno kruta ali meni ne smeta toliko. Volio bih vise da su koristili safirni kristal umjesto hardlexa ali sta je tu je.

Sve u svemu svidja mi se sat. Mozda cak i vise od duplo skupljeg Seika iz Sportura kolekcije koji takodjer nosim regularno. Iako ne treba porediti kruske i jabuke.
BlackCaviar

#559 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

heckler wrote: Ja sam prije manje od mjesec dana kupio SKX007 sa gumenom ruckom. Znaci manje vizualne razlike u odnosu na prvu sliku koju si postavio. Okrugli indikatori, trokut na 12ki iz jednog dijela, i kolut na sekundari na drugom kraju plus crno bijeli dizajn na sekundari itd.

Sat je poznat po izdrzljivoscu pa su danas SKX modeli vjerovatno ponajbolji ronilacki satovi za te pare pa i puno vise. Mehanizam 7S26 koji ga pokrece je tradicionalno jako pouzdan pa nije neobicno da i po preko 15 godina rade bez servisiranja. Navodno im preciznost i nije na najvisem nivou pa ljudi prijavljuju i po +- 15 sekundi devijacije dnevno. Moj nije ni blizu toliko pa je odmah iz kutije +-3 sekunde. Mislim da se to moze dovesti do savrsenstva stimanjem kod sahdzije ali me to ne tangira ni najmanje. Ronilacki sat sto se mene tice i nemora biti atomski tacan jer vrijeme pod vodom mjeris u minutama. Sekunda gore dole ne znaci nista.

Iluminacija mu je jako dobra. Znam da je nekad ljudi malo previse hvale pe se prica kako se i na zidu svjetlo oslika ili da mozes skoro knjigu citati pored njega. U svakom slucaju je 100% vidljivo u mraku.

Gumena rucka je prilicno kruta ali meni ne smeta toliko. Volio bih vise da su koristili safirni kristal umjesto hardlexa ali sta je tu je.

Sve u svemu svidja mi se sat. Mozda cak i vise od duplo skupljeg Seika iz Sportura kolekcije koji takodjer nosim regularno. Iako ne treba porediti kruske i jabuke.
Ljudi ne pretjeruju.Govorim iz vlastitog iskustva, mogu knjigu čitat nekoliko minuta dok ne počne slabiti. Kažu da SKX007 ima za nijansu slabiju luminaciju od Monstera, ali vjerujem da je odlična :)

Što se tiče gumenog remena, krut je, ali i za to postoji lijek. Stavi remen u čašu kipuće vode na 5-10 min kako bi omekšala i poprimila oblik zapešća. Kao na slici...

Image

Poslije toga ćeš uživati u njoj :)
SKX007 bi savršeno pasao Nato remen

Image
Image
ahuseino

#560 Re: Satovi

Post by ahuseino »

heckler wrote:
ahuseino wrote:
Vidis, mene sto brine su recenice kao: "the watch keeps time" - sto ce ti ga rec', saHatu se vrte kazaljke, "a kako brzo ili sporo ne znam"...
Ovdje gdje sam ja urarstvo je izumiruci zanat, pa se sve salje postom, sto je dodatna za jebancija slat' na stimanje.

Najbolji od ovih tvojih mi je ovaj crni ronilacki s gumenom narukvicom. I sam gledam jedan takav, ali novi:
Image

A svidja mi se i ovaj:
Image
... Vise nego Orange Monster.

Ja sam prije manje od mjesec dana kupio SKX007 sa gumenom ruckom. Znaci manje vizualne razlike u odnosu na prvu sliku koju si postavio. Okrugli indikatori, trokut na 12ki iz jednog dijela, i kolut na sekundari na drugom kraju plus crno bijeli dizajn na sekundari itd.

Jesu li 'Sporture' svi kvarcni ili hibridno autimatik = kinetic?

Ja bi radije automatik potpuno mehanicki...

Ovaj je 'interesantan' ($3990):
Image
ahuseino

#561 Re: Satovi

Post by ahuseino »

... kad smo kod kinetickih... nesto mi u zadnje vrijeme samo pasu mehanicki automatik, ni kinetic (Seiko), ni Eco Drive (Citizen) me ne privlace.

Imam ovaj od '98:
Image
http://www.prouds.nf/pages/citizen/prom ... ster_1.htm

I mogu vam reci da sam pravo impresioniran kvalitetom. Prije 3-4 godine sam ga prestao nositi jer sam mislio da je crko... u stvari on rasirio kazaljke na "charge"... jer ga vjerovatno nisam nosio nekoliko dana pa bio u mraku i stao. ... a i malo mi je bio dosadio pa reko da kupim novi.

Neki dan kada sam nesto isao kroz (lafo) kolekciju, bez puno nade, reko da ga stavim u prozor da se napuni, da vidim ima li hajra od njega, je li stvarno crk'o. A citao sam da mu prvi charge treba biti 2-4 dana. Nakon cetiri dana, srce mu prokuca, i on zazivi. Precizniji nego i jedan automatik, a ima i prednost sto zna koji je mjesec, pa ne moram deverat' s datumom na kraju mjeseca... jedino ga jebe prestupna godina. :wink: To su ocigledne prednosti...

Sada ga samo nosam kada imam kakvog fizickog rada da radim, gradim, kucam, kopam itd... Malo mu izgrebano staklo pa mi njega najmanje zao. Ne znam je li Hardex ili mineral...
heckler

#562 Re: Satovi

Post by heckler »

BlackCaviar wrote:
Ljudi ne pretjeruju.Govorim iz vlastitog iskustva, mogu knjigu čitat nekoliko minuta dok ne počne slabiti. Kažu da SKX007 ima za nijansu slabiju luminaciju od Monstera, ali vjerujem da je odlična :)

Što se tiče gumenog remena, krut je, ali i za to postoji lijek. Stavi remen u čašu kipuće vode na 5-10 min kako bi omekšala i poprimila oblik zapešća. Kao na slici...

Image

Poslije toga ćeš uživati u njoj :)
SKX007 bi savršeno pasao Nato remen

Image
Image
Aha, ako se odnosilo za Monster onda ne mogu komentarisati, nisam ga u mraku gledao. SKX me pozitivno iznenadio ali daleko od toga da obasja zid.
Znam za fazon sa kipucom vodom i oblikovanjem remena ali ne osjetim neku potrebu jer sam nakon par dana nosenja prestao i osjecati ista.

Slazem se takodjer za Nato remen. To ce biti sljedeca stvar koju cu nabaviti za njega jer mu bas idealno pase. Daljne modifikacije ne mislim raditi iako sam ih malo istrazivao. Nista me nije dovoljno privuklo da kupim sahdzijski alat potreban za modificiranje kazaljki ili nalicja.
heckler

#563 Re: Satovi

Post by heckler »

ahuseino wrote: Jesu li 'Sporture' svi kvarcni ili hibridno autimatik = kinetic?

Ja bi radije automatik potpuno mehanicki...

Ovaj je 'interesantan' ($3990):
Image
Nisam Sporture istrazivao nakon sto sam svoj kupio tako da neznam je li izasao neki cisto mehanicki automatik. Svoju sam kupio cisto radi izgleda a ne zbog neke velike horoloske vrijednosti. To je ujedno i zadnji kvarcni sat koji cu si kupiti, hajde da ne kazem zauvijek, ali bar za jako dugo.

Jedina stvar koja me iritira kod njega je nestandardna rucka. Vidim da su je vec sljedece godine nakon izlaska modela promijenili. Trebao bih par komada kupiti za rezervu dok ih jos ima ali su me bas naljutili sa ovim.

Image
ahuseino

#564 Re: Satovi

Post by ahuseino »

Evo ovdje "Kako kupiti Seiko Bullhead":

http://forums.watchuseek.com/f281/how-b ... 40801.html

Vjerujem da si vec vidio Black, ali eto da zbog sebe mozda mogu naci jedan dan...
BlackCaviar

#565 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Vidio, vidio :)

Nego, ako hoćeš prodaje lik nenošen Bullhead, mint stanje, nema ni packe, još uvijek mu je naljepnica na poklopcu nazad, kao da je izašao iz Seikove fabrike. Da sam pri parama, kupio bih ga.
ahuseino

#566 Re: Satovi

Post by ahuseino »

BlackCaviar wrote:Vidio, vidio :)

Nego, ako hoćeš prodaje lik nenošen Bullhead, mint stanje, nema ni packe, još uvijek mu je naljepnica na poklopcu nazad, kao da je izašao iz Seikove fabrike. Da sam pri parama, kupio bih ga.

Ne bih sada. Sad cu da naDZem sebi sprotsko-ronilacki... :P
permanentan

#567 Re: Satovi

Post by permanentan »

...
Last edited by permanentan on 22/09/2011 23:11, edited 1 time in total.
anonimni clan

#568 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

permanentan wrote:Posto na ovoj temi ima pravih poznavalaca, molio bih za pomoc... Moze li mi iko reci onako okvirno koliko vrijedi ovaj sat?

Image

Image
Pa ovako:
Uporedi sam ovaj na ebay-u sa svojim.
http://cgi.ebay.de/MIDO-OCEAN-STAR-DATO ... 1c1b698f51

Ovaj sat prodaje neko kome je to posao.Prodao je preko 1000 artikala.Vrijednost profila mu je 100% znaci radi se o nekome ko ne vara.
On nudi ovaj 14 karatni sat koji je servisiran,opisuje mu mehanizam kao visokokvalitetni svicarski automatik (vjerovatno je i tvoj),nanovo regulisan,staklo je hesalit,u dobrom stanju,kruna je originalna sa mido znakom/slovima.Sat ima nov kais.Radi se dakle o satu iz 70-tih godina koji je u dobrom stanju.Ovi zlatni satovi su proizvedeni u ne bas velikom broju,znaci nema ih bas puno.On ga salje u originalnoj kutiji ,daje garanciju od 12 mjeseci i sve to za 1100 Eura.
Sad uporedis svoj sat sa ovim gore napisanim i dobit ces odprilike sliku koliko tvoj sat vrijedi.

I jos nesto:
Vrijednost sata i cijena koja se za taj sat moze dobiti cesto varira.Te varijacije mogu biti jako velike......
Sve zavisi od trenutnog stanja na trzistu odnosno od interesovanja za pojedini sat. Vrijednost sata cesto puta je puno veca od cijene koja se za njega moze dobiti.
Ovo govorim ne misleci konkretno na ebay vec uopste na trziste satova..........naravno ovih starih i onih koji se skupljaju kao dio kolekcije.

Inace imas jako lijep sat :thumbup:
anonimni clan

#569 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

permanentan

#570 Re: Satovi

Post by permanentan »

@anonimni
Hvala puno na ulozenom trudu.
anonimni clan

#571 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Lud i ponosan wrote:E da priupitam za ovu moju automatiku ...

Naime, sat je skoro nov (jacques lemans, u predhodnim postovima sam postavio sliku) i primjetio sam odredjene probleme... Ne nosim ga tako cesto, po par dana stoji, pa ga onda stavim na ruku nekoliko sati i naravno poslije nekog vremena ne nosenja prestane da radi. U pocetku sam ga malo "promuckao" i sve to ide kako treba :D A sada (nakon 2 mjeseca koliko je kod mene) vec trebam malo duze vremena da ga muckam da se uhaviza :D Odmah on pocne da kuca, ali par puta stane uvijek na isto mjesto sve dok ne krene sa normalnim radom (evo zadnji put poslije 5-6 dana pauze).
I evo danas sam ga nosio vise od 10 sati na ruci i stao mi je 2 puta u toku dana? :shock: Kad primjetim, samo mrdnem rukom i on opet proradi.

Posto nisam imao iskustva sa automatikom, jel' to normalno, ili bih ga trebao nositi na reklamaciju? I sto se ovo uopste desava?
Pronadjoh tvoj post.........
Pazi .........kad kupis sat to ne znaci de je on direktno iz fabrike dosao u radnju i ti ga kupio u roku od par mjeseci.
Ponekad je to vrijeme prodje i po nekoliko godina .
U tom periodu sat se seli iz lagera u lager i zavrsi u nekoj prodavnici gdje se svakodnevno vadi iz vitrine i razgleda.
Samim tim se i automatski mehanizam pokrece i "navija".
Poslije odredjenog vremena on prestane raditi jer mu se "potrosi vrijeme kojim je navijen".
Sutra opet dosje musterija i proba ga itd........ Svo to vrijeme od proizvodnje pa dok ga ti kupis moze potrajati i po nekoliko godina...........
Zvuci cudno al je tako pogotovu u dansnje vrijeme globalizacije...........
Automatik se navija prilikom svakog pokretanja tog sata........bilo transporta bilo probe od strane musterije bilo pospremanje izloga i sl..........
Znaci mehanizam radi...........
A kako znamo da se svaki mehanizam mora odrzavati tj podmazivati ...kako brzo ce se to desiti zavisi od maziva tj od kvalitete podmazivanja nakon proizvodnje.....moguce je da je i tvom satu doslo vrijeme da se podmaze.
Preporucujem da ti svoj sat odmah odneses na prodajno mjesto gdje si ga kupio ili kod ovlastenof servisera sa racunom i reklamiras ga.
Automatski mehanizam se navija nosenjem na ruci i on u tom periodu ne smije da staje ili da kasni.
Znaci odmah reklamacija ako postoji garancija ili servis.Obavezno kod ovlastenog servisera jer moze biti i neka druga greska........ako sat otvori neovlasteni majstor mozas izgubiti garanciju.
BlackCaviar

#572 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Slažem se sa svim što je rekao anonimni član. U tvom satu je vjerovatno Miyota, ali bez obzira na to, sat ne smije zastajkivati. Još nešto da dodam, Seiko kojeg sam naručio 2011. godine datira iz 2001...

Pozdrav i sretno sa satom.
sorge_sa

#573 Re: Satovi

Post by sorge_sa »

http://cgi.ebay.co.uk/Brand-New-Authent ... 27bb07de07

kolike su sanse da je ovo replica, cijena je odlicna, jest da je stariji model, mislim 2009, nisam se nesto sretao sa replikama Seiko-a, sto ne znaci da ih nema, pa da vidimo sta se ima reci o ovome

Radilo se o ovom satu

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... Br1zc%253D
anonimni clan

#574 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

sorge_sa wrote:http://cgi.ebay.co.uk/Brand-New-Authent ... 27bb07de07

kolike su sanse da je ovo replica, cijena je odlicna, jest da je stariji model, mislim 2009, nisam se nesto sretao sa replikama Seiko-a, sto ne znaci da ih nema, pa da vidimo sta se ima reci o ovome

Radilo se o ovom satu

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... Br1zc%253D
http://www.brintrup.de/Herren/Seiko/Vel ... A93P2.html

http://www.ciao.de/sr/q-seiko+velatura
oObrati paznju na oznake satova pa uporedi.
Kod Amazona kosta 329,00 Eura
ahuseino

#575 Re: Satovi

Post by ahuseino »

Evo ga ovdje za $329.45
http://www.amazon.com/Seiko-SNAA93P2-Ve ... 240&sr=8-1

Ne razumijem, zar je ovo neki precijenjeni saHat pa da se prave replike?

I kako bi mogao skontati repliku samo sa slika online?

Meni se slike cine iste do u detalj na Amazonu i na Ebay-u, ali mnijem to nije dovoljno ako stvarno postoji sumnja.

$260 na Ebayu u odnosu na $330 na Amazonu - mi se cini razumna razlika s obzirom na neki gray market... sto opet ne znaci da je original.
Ali zar stvarno prave 'replike' satova od $300?
Post Reply