Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Podforum za motocikliste...
Post Reply
mali Ninja

#551 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by mali Ninja »

dadoka84 wrote: Ja se forsiram da vizir spuštam uvijek. Još od bumbara koji me spucao u čelo :)

Kako je juce grijalo htio sam je skroz skinuti... :D
klixoris

#552 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by klixoris »

Bezze ta fleka na viziru, ja razljepim par takvih komada na svakoj voznji :mrgreen:
Gore je kad ti baja uleti pod opremu. Meni jednom ona prdibaba uletila iza kragne od jakne i skliznula niz ledja. Ja u brzini, koncentracija, a ona gmize i grebe po ledjima... :-?
A neki dan me ujede osa za nogu, bio u textil mesh hlacama... Zakuca se izmedju rezervoara i noge i lijepo mi kroz hlace opali 2 plotuna u bedro. Mrak pada na oci, grc, a valja ostati skoncentrisan na cestu...
dadoka84

#553 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

Nezgodno je to. Moj komšija batko se skršio sa motora radi kako on kaže stršljena koji mu je uletio u usta.
klixoris

#554 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by klixoris »

dadoka84 wrote:Nezgodno je to. Moj komšija batko se skršio sa motora radi kako on kaže stršljena koji mu je uletio u usta.
Zato je meni kod kacige obavezna ona mrezica ispod brade. Em manje puse, em ce teze sta uletiti sa donje strane
dadoka84

#555 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

Kod mene je shoei xr 800 i nema tu mrežicu. Batko je nosio jet kacigu koliko se sjecam.
klixoris

#556 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by klixoris »

dadoka84 wrote:Kod mene je shoei xr 800 i nema tu mrežicu. Batko je nosio jet kacigu koliko se sjecam.
Kod mene je Shoei GT-Air, dodje sa mrezicom, pinlock folijom i vizirom za sunce (i to mi je pod must kod kaciga)
Ramzess Veliki

#557 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

dadoka84 wrote:
mali Ninja wrote: Juce negdje na biokovu, a neposredno prije ovoga neki zuti leptir mi se zabio u lijevo oko...
Ja se forsiram da vizir spuštam uvijek. Još od bumbara koji me spucao u čelo :)
Meni pcela uletjela kroz skoro skroz spusten vizir, u onih cenat prostora ... :shock:
Sreca ne ujede me ....
Ramzess Veliki

#558 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

klixoris wrote:Bezze ta fleka na viziru, ja razljepim par takvih komada na svakoj voznji :mrgreen:
Gore je kad ti baja uleti pod opremu. Meni jednom ona prdibaba uletila iza kragne od jakne i skliznula niz ledja. Ja u brzini, koncentracija, a ona gmize i grebe po ledjima... :-?
A neki dan me ujede osa za nogu, bio u textil mesh hlacama... Zakuca se izmedju rezervoara i noge i lijepo mi kroz hlace opali 2 plotuna u bedro. Mrak pada na oci, grc, a valja ostati skoncentrisan na cestu...
Cuj textil vozi ... koznjak jaro samo koznjak sa svim plastikicama. 8-)
Ramzess Veliki

#559 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

klixoris wrote:
dadoka84 wrote:Nezgodno je to. Moj komšija batko se skršio sa motora radi kako on kaže stršljena koji mu je uletio u usta.
Zato je meni kod kacige obavezna ona mrezica ispod brade. Em manje puse, em ce teze sta uletiti sa donje strane
I ja mrezicu koristim. :thumbup:
mali Ninja

#560 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by mali Ninja »

Meni je gore bilo kad sam je vidio da leti prema meni, a taman mi zet obrisao vizir tako da mi je mozak u tom dijelu sekunde pomislio da nema vizira nikako, oci u oci na otprilike 90kmh sa nekom ogromnom bestijom, ne znam jesam li uspio zazmirit prije nego je puklo, kad sam otvorio oci konto sam da je vizir puko... :D

Bilo je tu dosta buba, leptira i leptirica ali ova je bas bila gurava... Organe su joj skupljali po cesti, jajnici se zakacili za retrovizor ko ašlame... :D
dadoka84

#561 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

Ramzess Veliki wrote:
dadoka84 wrote:
mali Ninja wrote: Juce negdje na biokovu, a neposredno prije ovoga neki zuti leptir mi se zabio u lijevo oko...
Ja se forsiram da vizir spuštam uvijek. Još od bumbara koji me spucao u čelo :)
Meni pcela uletjela kroz skoro skroz spusten vizir, u onih cenat prostora ... :shock:
Sreca ne ujede me ....
E svašta. Srećom...
dadoka84

#562 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

klixoris wrote:
dadoka84 wrote:Kod mene je shoei xr 800 i nema tu mrežicu. Batko je nosio jet kacigu koliko se sjecam.
Kod mene je Shoei GT-Air, dodje sa mrezicom, pinlock folijom i vizirom za sunce (i to mi je pod must kod kaciga)

Abd, meni je ovo prva kaciga i bilo je daj samo da se vozi. Pinlock mi strasno fali jer je dosta vlage kod nas. A zbog vizira sam znao dobit glavobolju spustajuci glavu i skiljeci jer nosim obicne naocale.
klixoris

#563 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by klixoris »

Ramzess Veliki wrote: Cuj textil vozi ... koznjak jaro samo koznjak sa svim plastikicama. 8-)
Za lokalno vozanje ili skok do Jadrana (pod uslovom da nije milion stepeni) sam iskljucivo u koznom kombinezonu sa full protektorima. Dvodijelni jer mi je prakticniji.
Textil mesh opremu nosim po velikim vrucinama i uglavnom na duzim turama. Prosle godine sam u 8. mjesecu i textil mesh opremi odvezao kompletnu Korziku i Sardiniju. Takva tura u kozi bi bila teska muka. Znam i to iz iskustva :mrgreen:
Mesh je zakon za vreline ! Imas jaknu, protektore, a puse sa svih strana :) Samo treba paziti i piti cesto vode, jer na propuhu znoj brzo isparava pa tijelo brze dehidrira
Ramzess Veliki

#564 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

klixoris wrote:
Ramzess Veliki wrote: Cuj textil vozi ... koznjak jaro samo koznjak sa svim plastikicama. 8-)
Za lokalno vozanje ili skok do Jadrana (pod uslovom da nije milion stepeni) sam iskljucivo u koznom kombinezonu sa full protektorima. Dvodijelni jer mi je prakticniji.
Textil mesh opremu nosim po velikim vrucinama i uglavnom na duzim turama. Prosle godine sam u 8. mjesecu i textil mesh opremi odvezao kompletnu Korziku i Sardiniju. Takva tura u kozi bi bila teska muka. Znam i to iz iskustva :mrgreen:
Mesh je zakon za vreline ! Imas jaknu, protektore, a puse sa svih strana :) Samo treba paziti i piti cesto vode, jer na propuhu znoj brzo isparava pa tijelo brze dehidrira
Ja naso da ti pricam a tresnuo u pantolama na peglu i bijeloj kosulji, kosulju odmah bacio svu je razgulio, pantalone poslije da ne hodam u gacama. :roll:
klixoris

#565 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by klixoris »

Ramzess Veliki wrote:
klixoris wrote:
Ja naso da ti pricam a tresnuo u pantolama na peglu i bijeloj kosulji, kosulju odmah bacio svu je razgulio, pantalone poslije da ne hodam u gacama. :roll:
Tresnuo sam ja u textil opremi nekad davno, jakna i hlace se bukvalno istopile na mjestu gdje je bio kontakt sa asfaltom. To su bila neka davna vremena kad se nije imalo za kozu...
Sada samo koza, a ovaj textil mesh za lagano, turisticko vozanje ljeti :thumbup:
hali gali halid

#566 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by hali gali halid »

Ljudi da ne otvaram novu temu, imam pitanje za raju koja zivi u zgradi i nema garazu, kakvu zastitu od kradje koristite? Ili na koji nacin osiguravate skuter/motor da ga ne ukradu?
klixoris

#567 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by klixoris »

hali gali halid wrote:Ljudi da ne otvaram novu temu, imam pitanje za raju koja zivi u zgradi i nema garazu, kakvu zastitu od kradje koristite? Ili na koji nacin osiguravate skuter/motor da ga ne ukradu?
Imam garazu, ali kada mi motor noci na ulici (npr kada putujem), koristim disk lock sa alarmom koji reaguje na pokret i debeli Abus lanac sa kojim motor svezem za banderu ili sta je vec pri ruci. Bitno je da lanac provuces kroz ram motora, ne kroz tocak

Sve te zastite sluze da odbiju prosjecnog lopova ili ga uspore kod kradje, ali ako se neko bas nameraci, klepit ce ga bez obzira na zastite
dadoka84

#568 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

Imas na ebay kupit mali gps tracker, ubaci se kartica gsm koja mora biti aktivna i na njoj nesto para. To u kombinaciji sa lancem ako je napolju. Imam najdeblji lanac koji sam nasao, mada bih rado onaj sa cetvrtastim linkovima.
Ramzess Veliki

#569 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

klixoris wrote:
hali gali halid wrote:Ljudi da ne otvaram novu temu, imam pitanje za raju koja zivi u zgradi i nema garazu, kakvu zastitu od kradje koristite? Ili na koji nacin osiguravate skuter/motor da ga ne ukradu?
Imam garazu, ali kada mi motor noci na ulici (npr kada putujem), koristim disk lock sa alarmom koji reaguje na pokret i debeli Abus lanac sa kojim motor svezem za banderu ili sta je vec pri ruci. Bitno je da lanac provuces kroz ram motora, ne kroz tocak

Sve te zastite sluze da odbiju prosjecnog lopova ili ga uspore kod kradje, ali ako se neko bas nameraci, klepit ce ga bez obzira na zastite
Meni su pokusali ukrasti motor ... spasila ga tezina i sto se prednji tocak zakljuca u lijevom polozaju. Dosli narkosi sa alipasina sa kombijem i pokusali ga unijeti, ali su ga samo uspjeli pomjeriti pola metra. Saznali smo i koji su bili u kombiju.
Stajao mi je u pasazu, pa nisu mogli prici kombijem i valjda su skontali da ce im trebati previse vremena. Poslije sam ugradio Hawk alarm unutar konstrukcije, smijao se kad djeca dodju da pipkaju motor a on zavristi. :lol: Aktivira se cim ga barnes. :thumbup:
Inace ga dobar elektricar moze povezati tako da ugasi motor ako je upaljen cesljanjem I blokira ga od paljenja.
TheGodfather001

#570 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by TheGodfather001 »

https://www.revzilla.com/motorcycle-security
Svašta nešto u ponudi. Kol'ko para tol'ko muzike :) Ja sam imao neki jeftini disc-lock i kasko na Nexus-u.
dadoka84

#571 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

Uz disc lock obavezno osigurac koji se kaci na ručke. da ne bude plača kasnije :D
klixoris

#572 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by klixoris »

dadoka84 wrote:Imas na ebay kupit mali gps tracker, ubaci se kartica gsm koja mora biti aktivna i na njoj nesto para. To u kombinaciji sa lancem ako je napolju. Imam najdeblji lanac koji sam nasao, mada bih rado onaj sa cetvrtastim linkovima.
Imam ja to, kupio i nikad ugradio. Koja je svrha realno ? Ako ga zasteka u garazu, a vjerovatno hoce, tesko da ces ga moci locirati.
I kutijica mora biti haman na otvorenom da bi uhvatila GPS signal, ne mozes je zastekati da je lopov ne skonta

Evo ovo je disk lock sa alarmom koji sam spominjao da imam
https://www.louis.at/artikel/abus-detec ... 9a05a1b5e0

A ovo je lanac (upravo taj cetvrtasti). Samo je kod mene katanac umjesto disk locka na slici
https://www.louis.at/artikel/abus-8008- ... 9a05a1b5e0
dadoka84

#573 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

klixoris wrote:
dadoka84 wrote:Imas na ebay kupit mali gps tracker, ubaci se kartica gsm koja mora biti aktivna i na njoj nesto para. To u kombinaciji sa lancem ako je napolju. Imam najdeblji lanac koji sam nasao, mada bih rado onaj sa cetvrtastim linkovima.
Imam ja to, kupio i nikad ugradio. Koja je svrha realno ? Ako ga zasteka u garazu, a vjerovatno hoce, tesko da ces ga moci locirati.
I kutijica mora biti haman na otvorenom da bi uhvatila GPS signal, ne mozes je zastekati da je lopov ne skonta

Evo ovo je disk lock sa alarmom koji sam spominjao da imam
https://www.louis.at/artikel/abus-detec ... 9a05a1b5e0

A ovo je lanac (upravo taj cetvrtasti). Samo je kod mene katanac umjesto disk locka na slici
https://www.louis.at/artikel/abus-8008- ... 9a05a1b5e0
Nikad ne znaš, npr mom su tetku ukrali golfa 1 :shock: prije koju godinu kod tržnice. Auto do neki dan stajalo na grbavici i na kraju zapaljeno. Prijavljeno policiji sve bilo uredno.

Putem gsm cak mozes ukljuciti i snimanje razgovora, i pratiti kojim se putem kretao do te neke garaze. U pravu si za poziciju. Mora biti gotovo na vjetrobranu.
TheGodfather001

#574 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by TheGodfather001 »

gps tracker neutrališu ometačem signala koji košta manje od tog gps trackera na ebay-u. kod nas samo mehanička zaštita pruža određeni stepen sigurnosti, sve ostalo je talašika.
mali Ninja

#575 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by mali Ninja »

Vozdra rajcugo, ima li kandidata za gledanje motogp trke u Brnu, naime postoji akcija za 3 prodata vaucera, jedan vaucer gratis, dakle ja i zet smo planirali ali dobro bi bilo da joa dvojicu nadjemo pa da podijelimo ovaj gratis.

Za one koji ne znaju, ponuda glasi putovanje autobusom, gold ulaznica za subotu trening i kvalifikacije i nedelju trku. Nocenje sa doruckom u hotelu 3*.
Put traje od 2.8. - 4.8.

Ako neko hoce da se javi za ovu akciju do 10.7. bi trebali pazariti...
Post Reply