HardcoreMX wrote:frka je u tome sto se rad nigdje ne cijeni, a nerad se cijeni...to je cinjenica i realnost...sistem obrnutih vrijednosti povlaci svijet neminovno u ponor...
Ovo se slažem u potpunosti
Ja sam 8 godina radio u jednoj jačoj firmi u državi i čega sam se nagledao i naslušao dobro mi nisu svi živci otiši....

Nerad, zabušavanje, hvatanje krivine, rodbinske veze i uvlačenje u šupak su imperativ za bilo kakav vid napretka ili opstajanja na radnom mjestu. Sad pominju ove elektronske kartice za radnike, ja čitam i prevrćem očima na njihove opaske o nemogućnosti vrdanja i muljanja

pa jbt ja sam takvu karticu nosao 8 godina bez koje si samo mogao otići pišati u WC nisi bez nje mogao ni ući ni izaći iz objekta, pa se zajebavalo maximalno. Frajer ostavi svoju karticu kod šefa smjene ili kontrolora i samo nazove na tel u 7 ujutro de me čekiraj na senzoru, on dođe oko 8 i nešto redovno, prokrmelja i srkne kafu do 9, tu je do 11 plafon i opali se nogom u dupe i nema ga, ode za direktora nešto raditi....

i naravno javi se na tel istom šefu de me odjavi neću ja doći......Takvih je dok sam ja radio bilo šest u smjeni od nas 15-17, zemlja gori posla preko glave, njih boli ćuna....na posao kad hoće, s posla kad hoće....I kad se želiš nemaš kome jer ih je taj isti tu stavio i doveo, još te i natrlja što gledaš tuđa posla....

Kad je ovaj direktor smijenjen zbog svakakvih muljaža (mada nije bio loš čovjek i rukovodilac uopšte, ruku na srce ali mobinga nije bilo) ispostavilo se da da su ti isti imali veće plate po 200 KM od nas ostalih, nabijenih prekovremenih sati i slično, a ja sam pukim slučajem vidio njihove preporuke u kojima su takvi hvalospjevi za iste ko da su oni sve sami rukama izgradili od temelja

izašlo je na vidjelo da je ekipa išla na planinu na seminar pet dana, a pisale im se dnevnice da su radili prekovremeno tad....jedeš, piješ, jebeš na račun firme i još ti plate ko da si pet dana kopao kanale
Ovaj drugi što je došao je perverznjak debeli kome je tata inače jak lik, kupio i srednju i fax, bukvalno nepismen! Ima par pičaka koje mu dižu noge i one dobijaju extra namještenje, dobrar rejting prodaje ( spisak dobije koga šta i kome ponuditi jer sigurno uzima) i naravno pohvale, mobilni telefoni ko nagrade itd plus par muških ulizica i cinkaroša koji bi mater prodali za desnu cipelu

Ostali mobing, pravila, iživljavanje i sl. Pukne mi film jedan dan jer konstantno ista ekipa likova ne dolazi na posao u jeku godišnjih kad je najmanje radnika, a najviše posla pa posao gdje pogine 8 ljudi spadne na 3 čovjeka

pa skočim jedan dan i na sred firme se najebem uže i šire familije onome kome je tata posao kupio i ne zna dvije ovce na papiru sastaviti i pokupim se kući!! Sutra me zvali da sam 2 mj suspendovan, ja ga nabijem na qrac i reko da me više ne zovu nikad a kad se sretnemo na ulici slomiću mu vilicu! Ješćeš supu na slamku pa taman te u Foči ležao poslije!!!
Inače u tom qurcu od firme je preko hiljadu ljudi viška, ali isključivo u kancelarijama gdje 6 ljudi radi posao jednog, guzicama se sudaraju po hodnicima nemaju stolica dovoljno, a služba za održavanje na terenima poginu radeći imaju manjka ljudi al jok tu se ne zapošljava, treba raditi....Ovi guzočeši imaju plate preko hiljade km, a da se ne dao Bog zalete raditi punom parom, ne bi efektivno imali ni tri sata posla koliko ih je viška...
Ukratko, u BIH se ne isplati biti vrijedan i zalagati se u poslu, samo te natovare za još troje prdoklačara jer vide da možeš vući a oni kupe poene. Svi guzomlati što sam pomenuo su prešli na bolja radna mjesta i nastavili po starom prst u uvo i poslije 11 u kafanu, što imaš bolju vezu i leđa bolji ti je i uspjeh u karijeri.