exliberal-ex wrote:
Bosnjaci....kazes nosioci multikulture, ja osjetih na svojoj kozi tu multikulturu zato tu pricu ostavi nekom drugom.
Tu otvorenost sam mogao da iskusim tokom rata, od "ubjedjivanja" da ja nisam srbin nego bosanac pravoslavac, pokazivanjem dijagrama dok su me marisali u zatvoru koji objasnjavaju seobu srba iz bosne ( a sto si ti ostao u gradu sto nisi otisao sa svojima) do slucajeva gdje mi nisu htjeli odgovorit jer nisam nazvao selam kad sam ulazio u kancelariju ( ali je bilo ok dok sam popunjavao njihova mjesta na linij)....kad kazes bosnjaci se borili i ocuvali multikulturu ...jel pricamo o islamizacij armije koja se borila za "multietnicku", istoj onoj sto je vodala par srba ko mecke po pregovorima da pokazu da eto mi nismo ko anamo oni.....a onda dodje komadant na linij i kaze nemogu dva srbina zajedno u rov nije sigurno...pa nakraju nemogu srbi na liniju nego na ekonomiju...a meni srce ko planina kad mi to rekose...( sto to neuradise napocetku kad se najvise ginulo?....kad su se zauzimale pozicije po stabovima tad smo bili podobni za rova)
jel treba da pricam o multietnicnosti kad u mom naselju svi dobiju ustakljene prozore cak i oni sto su pobjegli tokom rata a moja kuca jedna od zadnjih ...i to je uradjeno tek kad sam otisao u mz da jebem povjereniku mater i da ga pitam gdje je on proveo rat, i on kasnije prica vidis ti ostao je cetnik poslije svega.....ili da mi govore da sam cetnik po opstini kad odem da trazim ono sto je moje, kad me gleda zena u oci i kaze mi smo poslali dopis ali vi niste bili u drzavi , neznamo mi vasu adresu u srbij...a ja joj izvadim vojnu knjizicu i kazem a znali ste kad ste me mobilisali 92? ...jel to multietnicnost...svi kazu vidi fatu nanu podigli joj crkvu u dvoristu i sad nece da sruse, jesu srbi stoka..., jebem ti drzavu nama oduzeli zemljiste u sred sarajeva, napravili objekte i svi se prave blesavi, nece da plate, djaba sudske presude niko nejebe pet posto,... sad spremamo tuzbu u evropskom sudu pa da vidimo sta ce onda da bude...jel to multietnicnost ...niko nedodje da nas snimi i da nas pita jesmo li mi ugrozeni zbog toga, niko da nas pita jeste li nasli familiju pobijenu u centru multietnickog sarajeva samo zato sto su bili cafiri......cuj kako ces to da kazes.....cetnik jedan
Sad sto se tice dekreta o imenu...naziv je donesen na sjednici u Holiday Inn-u i zna se ko je podnijeo i izglasao taj naziv, srbi i hrvati se nisu pitali sto je u sustini ok ali tu pricu to ime su glasali intelektualci svih svjetnozara....mislim koga farbas, ima nas ovdje na forumu koji smo bili zreli kad je rat krenuo nismo svi pelene nosili pa da vjerujemo u bajke.
Prosta matematika pokazuje da ja jesam za nezaisnost bosne mnogo vise nego mnogi ovdje koji se busaju u patriotska prsa, problem je sto se ja usudim kritikovat bosnjacku politiku a nisam bosnjak....nesikiraj se pljujem ja i po srbima i hrvatima ali to je ok, samo nediraj bosnjake
Nisam ni rekao da je bosnjacka politika bila uvijek savrsena u svom kosmopolitizmu i toleranciji.
Ali nije nikada imala program koji je podrazumijevao ono sto se tebi desilo i imala kao plan ono sto si dozivio. To sto si dozivio je ljudski faktor, zlocin, incident, izuzetak,.. jer mnogima drugima nebosnjacima nije falila dlaka sa glave.
Dokle god bosnjacka politika nije planski i sistematski etnicki cistila, rusila bogomolje, mijenjala imena gradova, vrsila genocid, propagirala cistocu i monolitnost,... ne mozes joj generalno oduzeti multietnicki karakter.
Samo ti kritikuj bosnjacku politiku, to je jako korisno i potrebno, a nazalost se ima i razloga.
Samo - uz sve mane, izuzetke,... ne mozes reci da je identicna agrsorskoj i da je imala isti cilj.
Zao mi je ali ne mozemo stvoriti idilicnu multietnicnu zajednicu gdje se svi vole i postuju i gdje su svi izmjesani. I gdje su svi za to.
Multietnicnost ce se u buducnosti moci svoditi samo na prava drugih na naciju, jezik, zastupljenost, objektivno tumacenje historije, izbjegavanje etnickog eksluziviteta u imenovanju, neutralnu simboliku,..
Bosnjaci su pored nabrojanog odbacili ljiljan i prihvatili vartinu zastavu, slave ZavnoBiH,..
Od multietnicnosti imamo sto imamo, i treba biti realan u ocekivanjima. Ne moze se postici vise.
Multietnicnost BiH ce biti moguca samo pod bosnjackim pokroviteljstvom jer jedini imaju volju i potencijal za to.
Ne svidja ti se - OK, postujem. Ali alternative nemas.