Recimo u BiH, mnoge bosnjacke familije su slale proteste agama i sultanima zasto u Janjicare ne primaju i Bosnjake.
Toliko je taj "danak" bio los, da su se Bosnjaci pobunili sto i oni ne ucestvuju u njemu.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Kakvih si se nebuloza napričao mene samo interesuje odakle si pokupio ove laži i ako bi bio ljubazan pa naveo ta djela koja si čitao.prog321 wrote: Samo sam htio razuvjerit mit o danku u krvi. Nikad se nisu sinovi jedinci uzimali za Janjicare. I krscani su dobijali izuzetno dobre financijske posticaje za ucesce u tom programu.
Zapamti, da se radilo o 15 i 16 vijeku . Znaci, vremenu kada su katolici sjekli glave svakome ko nije htio biti krscan, a u isto to vrijeme su muslimani osmanskog carstva davali financijske podsticaje krscanskim familijama pod svojom vlasti.
Joj brate, naveo si turskog historičara kao relevantan izvor. Njihov odnos prema vlastitoj historiji je odprilike kao srpski prema njihovoj. Mitomani prije svega. Da nije bilo represije vlasti nad narodom ne bi bilo ni toliko janjičara, kada te neko porezima pljačka pa ti onda taj novac nudi u zamjenu za dijete , to nisu "finansijski poticaji" već puko preživljavanje.prog321 wrote:U knjigi Tijane Krstic " Contested Conversions to Islam" ona na stranici 115-135 objasnjava sve privilegije koje su Janjicari uzivali. Da su mnogi od njih dobijale zavidne pozicije u Osmanskom Carstvu i da je to uzrokovalo mnogo ljutne medju originalnim Osmanlijama.
A Metin Kunt u knjigi " , "Transformation of Zimmi into Askeri" na stranici 60-65 govori kako su mnogi krscani davali svoje sinove dobrovoljnu u Janjicare jer su dobijali materijalne privilegije.
Ima jos, ali ovo mi je sa vrha glave.
DR Olga Zirojevic Srbima je bilo bolje pod Turcimasportsman wrote:Postovani,
potrebna mi je vasa pomoc. Svaka informacija je dobro dosla.
Naime, radi se o istaknutim muslimanima iz Bosne koji su osudili otomanske zlocine i teror nad krscanima (prventsveno pravoslavnim).
Ako neko ima/posjeduje neke linkove ili korisne informacije o istaknutim muslimanima iz Bosne iz bilo kog perioda (najbolje modernog perioda) koji su se odupirali ili bili protiv ili osudjivali otomansko ugnjetavanja pravoslavnih krscana u otomanskom carstvu, koji su osudili tzv. "danak u krvi" ili prisilan prelazak krscanskih djecaka na islam i odvodjenje na Portu da bi postali janjicari i koji su osudili transformaciju Aja Sofije iz pravoslavne katedrale u islamsku bogomolju neka mi taj link ili informaciju proslijedi. Bilo bi pozeljno da se nadje neki link na engleskom, ali moze i na bosanskom posto sam ja inace po struci anglista, pa nece biti problem to prevesti. Na njemackom moze takodjer.
Ovo radim na zahtjev eminentnog islamskog ucenjaka i filozofa Imrana Nazara Hoseina. Oni koji poznaju njegov lik i djelo, znaju zasto to cinim.
Unaprijed zahvaljujem,
Vas sportsman
Aaaa, odakle su ih "doveli"? Hvala!Zeljocity wrote: Oni ih doveli u Bosnu itd.. tako da su bas bili okrunti prema njima ne znam bas. Sigurno je bilo kaznjavanja ali to bi bilo to po meni.

I to je sve znanstveno dokazano, zar ne?prog321 wrote:Preko Karpata do Sjevera Albanije i Juzne Srbije. Doseljeni na sjever i zapad Bosne gdje su im Turci dali zemlju I nastanili da sluze kao sigurnosna zona izmedju katolika i muslimana.
Vlasi su bili ogranak rumunskog naroda koji je govorio miks starorimljanskog i ilirskog jezika (zato toliko slicnosti sa albanskim) . Bili su stocari sve to 15 vijeka kada su im Turci dodijelili zemlju.
U 19 -20 vijeku su postali Srbi.
Čovječe lupaš ko maksim po diviziji. Kako ih nije bilo u Bosni do dolaska Turaka ako se Kralj Tvrtko krunisao kraljem Srba nakon osvajanja Servie?prog321 wrote:Nije meni problem dostaviti izvore. Ako te to interesuje ? Mada sumnjam da ti zelis bilo sta znati sto nije zigovano stambiljom SANU![]()
Srba nije bilo u Bosni sve do dolaska Osmanlija . Ako pod Srbe podrazumjevas pripadnike SPC. Nigdje u Bosni nije postojala pravoslavna crkva dok se nisu Turci pojavili.
Ima ih nekoliko u Istocnoj Hercegovini gdje je okorjeli pravoslavac Stjepan Kosaca zivio, i nigdje drugo.
Na obali Drine imaju dvije koje su blago reci sumnjive. Jedna je napravljena na temeljima bosanske crkve, druga je nepoznatog porijekla. Srbi tvde 13 stoljece, ali kod Srba vec znamo da im laz nije strana pojava.
Не чуди ме што профа није поставио гиф за ово.prog321 wrote:Preko Karpata do Sjevera Albanije i Juzne Srbije. Doseljeni na sjever i zapad Bosne gdje su im Turci dali zemlju I nastanili da sluze kao sigurnosna zona izmedju katolika i muslimana.
Vlasi su bili ogranak rumunskog naroda koji je govorio miks starorimljanskog i ilirskog jezika (zato toliko slicnosti sa albanskim) . Bili su stocari sve to 15 vijeka kada su im Turci dodijelili zemlju.
U 19 -20 vijeku su postali Srbi.
Nije moglo biti pravoslavaca jer su bosnjacki kraljevi padali pod rimsku religioznu oblast.Leons wrote:
Čovječe lupaš ko maksim po diviziji. Kako ih nije bilo u Bosni do dolaska Turaka ako se Kralj Tvrtko krunisao kraljem Srba nakon osvajanja Servie?
Kakvi Srbi sa Karpata? Ako je pravoslavni što nije Stefan?
Ako je jezgra Bosne pet puta manja od moderne BiH a susjed je Servia, hoće li biti Serva u Bosni ako Bosna osvoji dijelove Servie?
Slabo ti to, stranica 44-77, stranica 66-96, stranica 443-501, stranica 1342- 1423... slabo slabo

Zar nisi dobio odgovor u prilozenom klipu??? Sta kaze Olga?? Znaci ako krenes da su naseljeni na danasnjem podrucuju Sandzaka gdje su pocinili nevjerovatne zlocine nad domilcinim stanovnistvom sta to dodje "severno" od Sandzaka danas??Woody wrote:Aaaa, odakle su ih "doveli"? Hvala!Zeljocity wrote: Oni ih doveli u Bosnu itd.. tako da su bas bili okrunti prema njima ne znam bas. Sigurno je bilo kaznjavanja ali to bi bilo to po meni.
Znaci ti uzimas zdravo za gotovo da sve sto nije u jezgru Bosne je Srbija?? Ma daj bolan. Na kraju krajeva da su na podrucju Sandzaka i Bosne zivjeli jedan te isti narod dok slaveni tu nisu dosli je i vise nego jasno ako s prosturdira nacin zivljenja i gradnje kuca itd.. prije dolaska slavena.Leons wrote:Čovječe lupaš ko maksim po diviziji. Kako ih nije bilo u Bosni do dolaska Turaka ako se Kralj Tvrtko krunisao kraljem Srba nakon osvajanja Servie?prog321 wrote:Nije meni problem dostaviti izvore. Ako te to interesuje ? Mada sumnjam da ti zelis bilo sta znati sto nije zigovano stambiljom SANU![]()
Srba nije bilo u Bosni sve do dolaska Osmanlija . Ako pod Srbe podrazumjevas pripadnike SPC. Nigdje u Bosni nije postojala pravoslavna crkva dok se nisu Turci pojavili.
Ima ih nekoliko u Istocnoj Hercegovini gdje je okorjeli pravoslavac Stjepan Kosaca zivio, i nigdje drugo.
Na obali Drine imaju dvije koje su blago reci sumnjive. Jedna je napravljena na temeljima bosanske crkve, druga je nepoznatog porijekla. Srbi tvde 13 stoljece, ali kod Srba vec znamo da im laz nije strana pojava.
Kakvi Srbi sa Karpata? Ako je pravoslavni što nije Stefan?
Ako je jezgra Bosne pet puta manja od moderne BiH a susjed je Servia, hoće li biti Serva u Bosni ako Bosna osvoji dijelove Servie?
Slabo ti to, stranica 44-77, stranica 66-96, stranica 443-501, stranica 1342- 1423... slabo slabo
Pa hajde malo mućni glavom. Nije Bosna pala s neba ovakva pa se zakucala ovdje na jugoistoku Evrope. Prosta logika.Zeljocity wrote:
Znaci ti uzimas zdravo za gotovo da sve sto nije u jezgru Bosne je Servia?? Ma daj bolan. Na kraju krajeva da su na podrucju Sandzaka i Bosne zivjeli jedan te isti narod dok servi tu nisu dosli je i vise nego jasno ako s prosturdira nacin zivljenja i gradnje kuca itd.. prije dolaska slavena.
[/b]
Druze vise nismo nego sto jesmo i to je faktum. Na kraju krajeva zar stvarno ne primjetis razliku u izgledu izmedju srbijanaca i nas bosanaca?? Obrati paznu na boju ociju, kose prije svega a ima i nesto drugo ali ne bih o tome sad jer ce ispasti da vrijedjam.Leons wrote:Pa hajde malo mućni glavom. Nije Bosna pala s neba ovakva pa se zakucala ovdje na jugoistoku Evrope. Prosta logika.Zeljocity wrote:
Znaci ti uzimas zdravo za gotovo da sve sto nije u jezgru Bosne je Servia?? Ma daj bolan. Na kraju krajeva da su na podrucju Sandzaka i Bosne zivjeli jedan te isti narod dok servi tu nisu dosli je i vise nego jasno ako s prosturdira nacin zivljenja i gradnje kuca itd.. prije dolaska slavena.
[/b]
I ne razumijem ovo - do dolaska slavena - jel to mi Bošnjaci nismo Slaveni?
Kakva cinjenica majke ti i iz kojih izvora. Ako nismo Slaveni sta smo onda?Zeljocity wrote:
Druze vise nismo nego sto jesmo i to je faktum. Na kraju krajeva zar stvarno ne primjetis razliku u izgledu izmedju srbijanaca i nas bosanaca?? Obrati paznu na boju ociju, kose prije svega a ima i nesto drugo ali ne bih o tome sad jer ce ispasti da vrijedjam.
Ne primjećuješ razliku? Možda zato jer si diplomirao univerzitatis salonaris ili ti salonac na kub? .Leons wrote:
Ja nikakvu razliku izmedju nas i Srba ne primjecujem.