Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
E, jebi ga @paša, đe me napomenu... Sjećam se k'o danas, da su oni krenuli po to "naoružanje" u Pretis k'o svatovi. Svi su govorili i bili ubjeđeni da je to "naše" i da se niko neće protiviti kada oni dođu sa kamionima da isto "izuzmu".
U Pretis se krenulo GRAS-ovim autobusom pod oružjem, a Safet je bio u nekakvom kombiju. Sjećam se da je bio obučen u civilno odijelo sa kravatom i aktovkom.
U istom kombiju su bili (i poginuli) Sead Velić, Nermin Zeljković, Almir Islamović, Senad Ćirić i Fahrudin Čavčić a neki su bili i zarobljeni.
Nedobrovoljac wrote:Sve tacno, osim ove straze i TO. Bilo je samo redovno obezbjedjenje fabrike, a tek naknadno su dosli Blagovcani.
Kakva je razlika između fabričke straže (kako ja napisah) i redovnog obezbjeđenja fabrike (kako ti napisa)?
Uz opasku da ta fabrička straža iliti redovno obezbjeđenje fabrike nije u svom arsenalu imala puškomitraljeze M53 čime su osuli paljbu po kombijima pred kapijom.
Sarajmen,halali morao sam ispraviti krivi navod.
Polupo si loncice! Jel se jos uvijek tako kaze?!
Kad je "Bosna" dosla u Pretis, bilo je samo redovno obezbjedjenje raznih nacionalnosti i niko nije metka opalio, kakav puskomitraljez.
Kad su krenuli po drugu turu, sacekali su ih Blagovcani na teretnoj kapiji, koji su u medjuvremenu zaposjeli fabriku.
Sarajmen, i ja se izvinjavam.
Nedobrovoljac, ti nestade sa one teme o Žuči, a puno si obećavao...
Nazalost, poslije nas (Bosne, koja se tada jos nije tako zvala, nego je bila JSN MUP-a RBiH) koji smo tamo zatekli samo 2 strazara, koliko se sjecam, tamo su krenuli ljudi iz TO, kontajuci da ce izvuci svega kao i mi. Ali, u medjuvremenu su se ovi reorganizovali, i zavrsilo je kako je zavrsilo...
a da li je bilo dovoljno potencijala da se fabrika zauzme i drzi jedno vrijeme (ili duze vremena) a ne da se krisom udje i kraduckaju mrvice?
posebno jer eto na pocetku nije bila nicija tako da kazem.
karanana wrote:a da li je bilo dovoljno potencijala da se fabrika zauzme i drzi jedno vrijeme (ili duze vremena) a ne da se krisom udje i kraduckaju mrvice?
posebno jer eto na pocetku nije bila nicija tako da kazem.
Teoretski i prakticno gledano, za zauzimanje fabrike u tim momentima nije bilo nikakvih problema.
Zadrzavanje fabrike, prakticno - nemoguce.
Razlog jednostavan - nije bilo ni priblizno dovoljno ljudi koji bi je drzali, kao ni oruzja da se drzi. A dodatno - tu se radi o par desetina hala, s jednim dijelom u brdu, i za zadrzavanje onoga bi trebalo minimalno 300 ljudi s ogromnim kolicinama MTS-a i atiljerijom koja bi pokrivala okolinu.
Logistička opskrba takvog jednog "džepa" bi bila "mišn impasibl". S čime? i Kuda? Ali je možda najvažnije pitanje: S kime?
Al' ajd' fala Bogu pa takva suluda ideja nije pala nikome od naših "stratega" A mog'o bi se opkladit' da je dvojac Karavelić/Ajnadžić "predano" radio na takvoj "briljantnoj" ideji
Pozdrav domovini
Last edited by Woody on 21/04/2015 14:29, edited 1 time in total.
Dozer wrote:Teoretski i prakticno gledano, za zauzimanje fabrike u tim momentima nije bilo nikakvih problema.
Razlog jednostavan - nije bilo ni priblizno dovoljno ljudi koji bi je drzali, kao ni oruzja da se drzi. A dodatno - tu se radi o par desetina hala, s jednim dijelom u brdu, i za zadrzavanje onoga bi trebalo minimalno 300 ljudi s ogromnim kolicinama MTS-a i atiljerijom koja bi pokrivala okolinu.
To nismo imali ni u primislima.
ok samo mi malo nejasno,vi ste bili u fabrici i izvlacili oruzje ?jeste izvukli sve,veci,dio,manji dio?misim ne prigovaram...
ali kako je to bilo nepovezano i neorganizovano. mjesto da se sve zajednicki dogovori pa da krene vise ljudi i vozila pa da se odmah izvuce sto se moze a mozda cak i unisti ono sto se ne moze izvuci, ono ide jedna grupa pa uspije uzeti a onda to druga grupa vidi i krene i ona i naravno ovi se vamo skupili i dosli sebi.
Dozer wrote:Teoretski i prakticno gledano, za zauzimanje fabrike u tim momentima nije bilo nikakvih problema.
ok samo mi malo nejasno,vi ste bili u fabrici i izvlacili oruzje ?jeste izvukli sve,veci,dio,manji dio?misim ne prigovaram...
Izvukli smo sta smo uspjeli za onih 30-40 min., a bazirali smo se na OSA-e, jer smo to imali iz cega ispaljivati.
A izvucen je ne manji, nego mikro dio, onoliko koliko je nas 15-ak uspjelo potovariti. Cini mi se da smo klepili nesto preko 100-injak "beba". Fakat...sad kontam...nikad mi ni na pamet nije palo da pitam u magacinu koliko smo donijeli...
A iza nas su ostali krcati magacini svega i svacega sto se projektila tice.
Izvukli smo sta smo uspjeli za onih 30-40 min., a bazirali smo se na OSA-e, jer smo to imali iz cega ispaljivati.
A izvucen je ne manji, nego mikro dio, onoliko koliko je nas 15-ak uspjelo potovariti. Cini mi se da smo klepili nesto preko 100-injak "beba". Fakat...sad kontam...nikad mi ni na pamet nije palo da pitam u magacinu koliko smo donijeli...
Postby Sarajmen » 19/04/2015 10:38
Jedan od učesnika akcije tvrdi da je tada izuzeto oko 800 ''osa i zolja'' , oko 1300 minobacačkih granata ARTF 120 mm.
Nisam znao da si i ti bio tamo. Svaka ti čast,bio si mi uvijek drag ali si mi sad još draži. U doba kad se to odrađivalo,golem uspjeh je bio preći iz naselja u naselje a kamoli ući u četnički osinjak pa uzimati protivoklope.Sva brda oko fabrike su bila načičkana artiljerijom i samo su čekali signal da počnu rokati.rijetki su se smjeli tako žrtvovati,iskren da budem,ja ne bih smio .I da me ko tjerao gledao bi način da sklonim guzicu u stranu.Samo moraš priznati,da si znao šta sve imaju i čime raspolažu - ukrc'o bi se ti na onaj busa za Štutgart.
Tvoja mi priča izgleda nekako realna oko broja izuzetih protivoklopa.1300 granata i 800 beba mi je nekako golem posao za 15 ljudi i pola sata vremena.
Iskreno, tada je jos bila konfuzija i neorganizovanost na sve strane, i u tom ulasku u Pretis je bilo vise srece nego pameti. To se potvrdilo i s grupom iza nas...nazalost.
A ja se cijelo vrijeme presabiram i pokusavam se sjetiti svih detalja, iako je sve to bilo u frci i trci, a u takvim momentima sve najcesce ostane u magli i nejasno....
Ali, sjecam se da je s nama bilo jos nekih ljudi, PL, ZB, TO...fakat se ne sjecam ciji su bili.... A onda, kad sve pretumbam, mslim da smo ipak iznijeli vise od 100 "beba"... Grabilo se i ubacivalo u vozila ko je kako i sta stigao, ali mislim da ipak nije izneseno bas 800 beba i 1300 granata, bez obzira kojih...
Ti drugi jesu nosali i neke granate, ali nemam pojma koliko su ih iznijeli.
U svakom slucaju, skontajte koliko bi ljudi i vremena sad trebalo da se iz nekog objekta iznese tolika kolicina tih stvari, a ako znamo da jedan covjek odjednom moze ponijeti max. 4 bebe ili jedan sanduk s minobacackim granatama manjeg kalibra, recimo 60-ki, a dvojica trebaju za 80-ke ili 120-ke....
Ne znam....necu da tvrdim nista 100% jer nisam siguran, iako sam bio prisutan. 100% mogu samo reci da mi nismo na raspolaganju imali ni priblizno 800 beba u jedinici pocetkom '92, a koliko znam u gradu sve zajedno nije bilo ni 10 lansera za OSA-e.
Dozer wrote:Iskreno, tada je jos bila konfuzija i neorganizovanost na sve strane, i u tom ulasku u Pretis je bilo vise srece nego pameti. To se potvrdilo i s grupom iza nas...nazalost.
A ja se cijelo vrijeme presabiram i pokusavam se sjetiti svih detalja, iako je sve to bilo u frci i trci, a u takvim momentima sve najcesce ostane u magli i nejasno....
Ali, sjecam se da je s nama bilo jos nekih ljudi, PL, ZB, TO...fakat se ne sjecam ciji su bili.... A onda, kad sve pretumbam, mslim da smo ipak iznijeli vise od 100 "beba"... Grabilo se i ubacivalo u vozila ko je kako i sta stigao, ali mislim da ipak nije izneseno bas 800 beba i 1300 granata, bez obzira kojih...
Ti drugi jesu nosali i neke granate, ali nemam pojma koliko su ih iznijeli.
U svakom slucaju, skontajte koliko bi ljudi i vremena sad trebalo da se iz nekog objekta iznese tolika kolicina tih stvari, a ako znamo da jedan covjek odjednom moze ponijeti max. 4 bebe ili jedan sanduk s minobacackim granatama manjeg kalibra, recimo 60-ki, a dvojica trebaju za 80-ke ili 120-ke....
Ne znam....necu da tvrdim nista 100% jer nisam siguran, iako sam bio prisutan. 100% mogu samo reci da mi nismo na raspolaganju imali ni priblizno 800 beba u jedinici pocetkom '92, a koliko znam u gradu sve zajedno nije bilo ni 10 lansera za OSA-e.
Je l' istina da je tada Džilda prvi uletio u fabriku i razoružao stražare?