Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#551 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Woody »

E, jebi ga @paša, đe me napomenu... Sjećam se k'o danas, da su oni krenuli po to "naoružanje" u Pretis k'o svatovi. Svi su govorili i bili ubjeđeni da je to "naše" i da se niko neće protiviti kada oni dođu sa kamionima da isto "izuzmu". :-)

U Pretis se krenulo GRAS-ovim autobusom pod oružjem, a Safet je bio u nekakvom kombiju. Sjećam se da je bio obučen u civilno odijelo sa kravatom i aktovkom.

U istom kombiju su bili (i poginuli) Sead Velić, Nermin Zeljković, Almir Islamović, Senad Ćirić i Fahrudin Čavčić a neki su bili i zarobljeni.

Mila majko, kako se to tada razmišljalo... :-) :-) :-)
Creasy

#552 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

Nedobrovoljac wrote:
PM72 wrote:
Nedobrovoljac wrote:Sve tacno, osim ove straze i TO. Bilo je samo redovno obezbjedjenje fabrike, a tek naknadno su dosli Blagovcani.
Kakva je razlika između fabričke straže (kako ja napisah) i redovnog obezbjeđenja fabrike (kako ti napisa)?

Uz opasku da ta fabrička straža iliti redovno obezbjeđenje fabrike nije u svom arsenalu imala puškomitraljeze M53 čime su osuli paljbu po kombijima pred kapijom.

Sarajmen,halali :D morao sam ispraviti krivi navod.
Polupo si loncice! Jel se jos uvijek tako kaze?!
Kad je "Bosna" dosla u Pretis, bilo je samo redovno obezbjedjenje raznih nacionalnosti i niko nije metka opalio, kakav puskomitraljez.
Kad su krenuli po drugu turu, sacekali su ih Blagovcani na teretnoj kapiji, koji su u medjuvremenu zaposjeli fabriku.

Sarajmen, i ja se izvinjavam.
Nedobrovoljac, ti nestade sa one teme o Žuči, a puno si obećavao... :D
Dozer

#553 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Nazalost, poslije nas (Bosne, koja se tada jos nije tako zvala, nego je bila JSN MUP-a RBiH) koji smo tamo zatekli samo 2 strazara, koliko se sjecam, tamo su krenuli ljudi iz TO, kontajuci da ce izvuci svega kao i mi. Ali, u medjuvremenu su se ovi reorganizovali, i zavrsilo je kako je zavrsilo...
karanana

#554 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by karanana »

a da li je bilo dovoljno potencijala da se fabrika zauzme i drzi jedno vrijeme (ili duze vremena) a ne da se krisom udje i kraduckaju mrvice?
posebno jer eto na pocetku nije bila nicija tako da kazem.

jesu li svi iz druge ture ubijeni i zarobljeni?
sumirprimus

#555 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

karanana wrote:a da li je bilo dovoljno potencijala da se fabrika zauzme i drzi jedno vrijeme (ili duze vremena) a ne da se krisom udje i kraduckaju mrvice?
posebno jer eto na pocetku nije bila nicija tako da kazem.

jesu li svi iz druge ture ubijeni i zarobljeni?
na juris sve more...
Dozer

#556 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Teoretski i prakticno gledano, za zauzimanje fabrike u tim momentima nije bilo nikakvih problema.
Zadrzavanje fabrike, prakticno - nemoguce.
Razlog jednostavan - nije bilo ni priblizno dovoljno ljudi koji bi je drzali, kao ni oruzja da se drzi. A dodatno - tu se radi o par desetina hala, s jednim dijelom u brdu, i za zadrzavanje onoga bi trebalo minimalno 300 ljudi s ogromnim kolicinama MTS-a i atiljerijom koja bi pokrivala okolinu.

To nismo imali ni u primislima.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#557 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Woody »

@Dozer :thumbup:

Kratko i jebitačno!

Uz još jedan razlog:

Logistička opskrba takvog jednog "džepa" bi bila "mišn impasibl". S čime? i Kuda? Ali je možda najvažnije pitanje: S kime?

Al' ajd' fala Bogu pa takva suluda ideja nije pala nikome od naših "stratega" ;-) A mog'o bi se opkladit' da je dvojac Karavelić/Ajnadžić "predano" radio na takvoj "briljantnoj" ideji :-)

Pozdrav domovini :thumbup:
Last edited by Woody on 21/04/2015 14:29, edited 1 time in total.
sumirprimus

#558 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

Dozer wrote:Teoretski i prakticno gledano, za zauzimanje fabrike u tim momentima nije bilo nikakvih problema.
Razlog jednostavan - nije bilo ni priblizno dovoljno ljudi koji bi je drzali, kao ni oruzja da se drzi. A dodatno - tu se radi o par desetina hala, s jednim dijelom u brdu, i za zadrzavanje onoga bi trebalo minimalno 300 ljudi s ogromnim kolicinama MTS-a i atiljerijom koja bi pokrivala okolinu.

ok samo mi malo nejasno,vi ste bili u fabrici i izvlacili oruzje ?jeste izvukli sve,veci,dio,manji dio?misim ne prigovaram...
karanana

#559 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by karanana »

ali kako je to bilo nepovezano i neorganizovano. mjesto da se sve zajednicki dogovori pa da krene vise ljudi i vozila pa da se odmah izvuce sto se moze a mozda cak i unisti ono sto se ne moze izvuci, ono ide jedna grupa pa uspije uzeti a onda to druga grupa vidi i krene i ona i naravno ovi se vamo skupili i dosli sebi.
sumirprimus

#560 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

to je to totalna neorganizaicja...
e sad zamisli na drzavnom nivou...
bog te,dobro smo...
Dozer

#561 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

sumirprimus wrote:
Dozer wrote:Teoretski i prakticno gledano, za zauzimanje fabrike u tim momentima nije bilo nikakvih problema.

ok samo mi malo nejasno,vi ste bili u fabrici i izvlacili oruzje ?jeste izvukli sve,veci,dio,manji dio?misim ne prigovaram...
Izvukli smo sta smo uspjeli za onih 30-40 min., a bazirali smo se na OSA-e, jer smo to imali iz cega ispaljivati.
A izvucen je ne manji, nego mikro dio, onoliko koliko je nas 15-ak uspjelo potovariti. Cini mi se da smo klepili nesto preko 100-injak "beba". Fakat...sad kontam...nikad mi ni na pamet nije palo da pitam u magacinu koliko smo donijeli...
A iza nas su ostali krcati magacini svega i svacega sto se projektila tice.
Creasy

#562 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

Dozer wrote:
sumirprimus wrote:

Izvukli smo sta smo uspjeli za onih 30-40 min., a bazirali smo se na OSA-e, jer smo to imali iz cega ispaljivati.
A izvucen je ne manji, nego mikro dio, onoliko koliko je nas 15-ak uspjelo potovariti. Cini mi se da smo klepili nesto preko 100-injak "beba". Fakat...sad kontam...nikad mi ni na pamet nije palo da pitam u magacinu koliko smo donijeli...

Postby Sarajmen » 19/04/2015 10:38
Jedan od učesnika akcije tvrdi da je tada izuzeto oko 800 ''osa i zolja'' , oko 1300 minobacačkih granata ARTF 120 mm.

Šta su "bebe"?
Fudo387

#563 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Fudo387 »

Pa fino ti momak objasnio, bebe su projektili za osu. Gutavo izgledaju, vise lice na hidrant za vodu nego na nesto sto tenk probusi.
Reisova

#564 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Reisova »

[youtube]https://youtu.be/l77ArsyY6G4[/youtube]
Reisova

#565 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Reisova »

Reisova

#566 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Reisova »

[youtube]https://youtu.be/l77ArsyY6G4[/youtube]
Creasy

#567 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

Fudo387 wrote:Pa fino ti momak objasnio, bebe su projektili za osu. Gutavo izgledaju, vise lice na hidrant za vodu nego na nesto sto tenk probusi.

Pa vidiš li ti moj citat Sarajmena@ koji kaže da je izvučeno oko 800 osa?
A koliko poznajem aritmetiku, 800 je 8x veće od 100, pa me to malo buni...
Creasy

#568 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

Reisova wrote:[youtube]https://youtu.be/l77ArsyY6G4[/youtube]

Oće l' to spamanje? :D
Reisova

#569 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Reisova »

Creasy wrote:
Reisova wrote:[youtube]https://youtu.be/l77ArsyY6G4[/youtube]

Oće l' to spamanje? :D
ma ne mogu da nakacim you tube video :sad: a cinio mi se prigodan za temu ...
VjecitiStudent

#570 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

Stavi http umjesto https
PM72

#571 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Dozer wrote:
sumirprimus wrote:

Nisam znao da si i ti bio tamo. :thumbup: Svaka ti čast,bio si mi uvijek drag ali si mi sad još draži. :kiss: U doba kad se to odrađivalo,golem uspjeh je bio preći iz naselja u naselje a kamoli ući u četnički osinjak pa uzimati protivoklope.Sva brda oko fabrike su bila načičkana artiljerijom i samo su čekali signal da počnu rokati.rijetki su se smjeli tako žrtvovati,iskren da budem,ja ne bih smio .I da me ko tjerao gledao bi način da sklonim guzicu u stranu.Samo moraš priznati,da si znao šta sve imaju i čime raspolažu - ukrc'o bi se ti na onaj busa za Štutgart. :bih:

Tvoja mi priča izgleda nekako realna oko broja izuzetih protivoklopa.1300 granata i 800 beba mi je nekako golem posao za 15 ljudi i pola sata vremena.
Creasy

#572 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

Evo jedna od mene:

:D
Dozer

#573 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Iskreno, tada je jos bila konfuzija i neorganizovanost na sve strane, i u tom ulasku u Pretis je bilo vise srece nego pameti. To se potvrdilo i s grupom iza nas...nazalost.

A ja se cijelo vrijeme presabiram i pokusavam se sjetiti svih detalja, iako je sve to bilo u frci i trci, a u takvim momentima sve najcesce ostane u magli i nejasno....
Ali, sjecam se da je s nama bilo jos nekih ljudi, PL, ZB, TO...fakat se ne sjecam ciji su bili.... A onda, kad sve pretumbam, mslim da smo ipak iznijeli vise od 100 "beba"... Grabilo se i ubacivalo u vozila ko je kako i sta stigao, ali mislim da ipak nije izneseno bas 800 beba i 1300 granata, bez obzira kojih...
Ti drugi jesu nosali i neke granate, ali nemam pojma koliko su ih iznijeli.
U svakom slucaju, skontajte koliko bi ljudi i vremena sad trebalo da se iz nekog objekta iznese tolika kolicina tih stvari, a ako znamo da jedan covjek odjednom moze ponijeti max. 4 bebe ili jedan sanduk s minobacackim granatama manjeg kalibra, recimo 60-ki, a dvojica trebaju za 80-ke ili 120-ke....

Ne znam....necu da tvrdim nista 100% jer nisam siguran, iako sam bio prisutan. 100% mogu samo reci da mi nismo na raspolaganju imali ni priblizno 800 beba u jedinici pocetkom '92, a koliko znam u gradu sve zajedno nije bilo ni 10 lansera za OSA-e.
Dozer

#574 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Ma nisam ja bas siguran ni da smo imali 1300 minobacackih u gradu.... Pa s trecinom toga bismo mogli proci gdje bi zamislili....
Creasy

#575 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

Dozer wrote:Iskreno, tada je jos bila konfuzija i neorganizovanost na sve strane, i u tom ulasku u Pretis je bilo vise srece nego pameti. To se potvrdilo i s grupom iza nas...nazalost.

A ja se cijelo vrijeme presabiram i pokusavam se sjetiti svih detalja, iako je sve to bilo u frci i trci, a u takvim momentima sve najcesce ostane u magli i nejasno....
Ali, sjecam se da je s nama bilo jos nekih ljudi, PL, ZB, TO...fakat se ne sjecam ciji su bili.... A onda, kad sve pretumbam, mslim da smo ipak iznijeli vise od 100 "beba"... Grabilo se i ubacivalo u vozila ko je kako i sta stigao, ali mislim da ipak nije izneseno bas 800 beba i 1300 granata, bez obzira kojih...
Ti drugi jesu nosali i neke granate, ali nemam pojma koliko su ih iznijeli.
U svakom slucaju, skontajte koliko bi ljudi i vremena sad trebalo da se iz nekog objekta iznese tolika kolicina tih stvari, a ako znamo da jedan covjek odjednom moze ponijeti max. 4 bebe ili jedan sanduk s minobacackim granatama manjeg kalibra, recimo 60-ki, a dvojica trebaju za 80-ke ili 120-ke....

Ne znam....necu da tvrdim nista 100% jer nisam siguran, iako sam bio prisutan. 100% mogu samo reci da mi nismo na raspolaganju imali ni priblizno 800 beba u jedinici pocetkom '92, a koliko znam u gradu sve zajedno nije bilo ni 10 lansera za OSA-e.
Je l' istina da je tada Džilda prvi uletio u fabriku i razoružao stražare?
Post Reply