Vjerovati naspram znati

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
thea

#551 Re: Vjerovati naspram znati

Post by thea »

Razmisli malo, Muhamed je imao svoju filozofiju, bio je politicar i imao je svoju grupu ljudi koji su ga pratili.
Pises da je Muhamed ispravio Bibliju, sto je tacno i logicno i ja da mogu sad bih izmijenila zakon Bosne i Hercegovine prema svom pogledu na narod i Buducnost BIH.
Isto ti je i Muhamed uradio, nije mu se svidjeo zakon Biblije pa je napravio izmjene. Vi to zovete vracanje na istinu kako je Bog poslao objavu.
Bilo je onih koji su bili protiv Muhameda, dokaz u islamskom svijetu 4 pravca, znaci da je islam isto politika, i da se muslimani koji su u odredenom pavcu poprijeko gledaju jedni druge. Odnosno ne podrzavaju jedni druge, licno sam se u to uvjerila.
S4mpion

#552 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

thea wrote:kur'an je sablon kao matematika ili jedan jezik.
znaci covjekov rad.
Ova tvrdnja nije pravilo, subjektivna je, i po težini je jednaka tvrdnji: "Kur`an je Božije djelo."
thea wrote: Isto ti je i Muhamed uradio, nije mu se svidjeo zakon Biblije pa je napravio izmjene. Vi to zovete vracanje na istinu kako je Bog poslao objavu.
-||-
thea

#553 Re: Vjerovati naspram znati

Post by thea »

Pa ako je Kur'an Bozije djelo, OK uzmimo to tako, ali hoce li nam taj bog napraviti pitu za veceru. NECE
HOce li nam napraviti autoput u BOsni, nece.
Hoce li nam kupiti inkubatore, renovirati bolnice koje su u fazi raspada, nece.

Digni guzicu i na posao.
S4mpion

#554 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

thea wrote:Pa ako je Kur'an Bozije djelo, OK uzmimo to tako, ali hoce li nam taj bog napraviti pitu za veceru. NECE
HOce li nam napraviti autoput u BOsni, nece.
Hoce li nam kupiti inkubatore, renovirati bolnice koje su u fazi raspada, nece.

Digni guzicu i na posao.
Kakve to veze ima s onim što sam napisao? Samo me to zanima otkud izvuče ovo? :?
thea

#555 Re: Vjerovati naspram znati

Post by thea »

Hocu reci, mani se sta je neko ispisao prije 1500 godina.
Pogotovo sjecanje na to sta su dozivjeli neki sljedbenici ili sam Muhamed.

Gledaj stvari sad kakav je zivot, gledaj na buducnost ne kroz ajete sta je neko dozivjeo prije 1500 godina, pa to ti je isto kao sto srbi u BIH zive u onom vremenu kad su turci vladali nasom zemljom, kad se populacija konvertirala na islam jer su vise voljeli placati porez prema islamu no vatikanu. Jednostavno je priroda Bosanskog naroda vise voljela slobodu no tezi put Vatikana.
Last edited by thea on 06/08/2014 13:46, edited 1 time in total.
Chagalj

#556 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

thea wrote:Razmisli malo, Muhamed je imao svoju filozofiju, bio je politicar i imao je svoju grupu ljudi koji su ga pratili.
Pises da je Muhamed ispravio Bibliju, sto je tacno i logicno i ja da mogu sad bih izmijenila zakon Bosne i Hercegovine prema svom pogledu na narod i Buducnost BIH.
Isto ti je i Muhamed uradio, nije mu se svidjeo zakon Biblije pa je napravio izmjene. Vi to zovete vracanje na istinu kako je Bog poslao objavu.
Bilo je onih koji su bili protiv Muhameda, dokaz u islamskom svijetu 4 pravca, znaci da je islam isto politika, i da se muslimani koji su u odredenom pavcu poprijeko gledaju jedni druge. Odnosno ne podrzavaju jedni druge, licno sam se u to uvjerila.
pa muhammed nije napisao jedno jedino slovo Kurana, jer nije znao citati i pisati, a i da je znao nije mogao znati 100% sta je tacno sta nije

evo jedan primjer, Vladar za vrijeme Jusufa/Josefa u starom kraljevstvu biblija ga naziva faraonom, dok Kuran ga naziva vladarom, a hieroglifi su nam dokazali, da Faraon tek se pocinje zvati u novom kraljevstvu a ne u starom, pa kako je onda muhammed mogao znati da sta je ispravno ako nije znao citati i pisati svoj jezik a kamoli hieroglife.
thea

#557 Re: Vjerovati naspram znati

Post by thea »

Pa zato sto se kur'an adaptirao expresijama-izrazima kroz vrijeme. Logicno
S4mpion

#558 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

thea wrote:Hocu reci, mani se sta je neko ispisao prije 1500 godina.

Gledaj stvari sad kakav je zivot, gledaj na buducnost ne kroz ajete sta je neko dozivjeo prije 1500 godina, pa to ti je isto kao sto srbi u BIH zive u onom vremenu kad su turci vladali nasom zemljom, kad se populacija konvertirala na islam jer su vise voljeli placati porez prema islamu no vatikanu. Jednostavno je priroda Bosanskog naroda vise voljela slobodu no tezi put Vatikana.
Ne znam šta hoćeš reći, ali znam šta jesi rekla, a fulila si poentu skroz na skroz, i muslimani prave autoputeve, i muslimani daju priloge za nabavku inkubatora, i muslimani pomažu izgradnju i obnovu bolnica. To što ti misliš da su muslimani religijom spriječeni da doprinose civilizacijskom napretku je tvoja neinformiranost i neznanje, a kad nešto ne znaš onda je bolje šutjeti nego valjati predrasude. :zoka:
GAU8

#559 Re: Vjerovati naspram znati

Post by GAU8 »

Sjećate li se lektira dok ste išli u školu?
Nije bilo gluplje stvari po mom mišljenju, od te "lektire", gdje si za raspust imao zadatak da pročitaš knjigu (ili više njih) i da ih svojim riječima prepričaš. Valjda kao dokaz da si pročitao, šta ja znam. Kod tih lektira mi je bilo najgore što je naglasak bio na to da se pročita i prepriča, a nijhe bilo puno diskusije o tome, da li se nekome i svodjelo to što je čitao, kako razmišlja o djelu, poruci itd.

Ova digresijau lektiru bila je zato jer je sadržaj Kur'aana ustvari prepričane prethodne svete knjige i događaji u njima (uz mnogo slobodne interpretacije, jer neke stvari su izmijenjene, neke izbačene, druge dodane itd.)

Sasvim je realno da je neko to mogao napisati u to doba, ukoliko je prije toga bio upoznat recimo sa prethodnim knjigama i ko je imao malo smisla za liriku.
thea

#560 Re: Vjerovati naspram znati

Post by thea »

Ja bas nisam tog misljenja, zasto je Kralj Maroka najbogatiji, a nema puteve, ljudi po selima nemaju sta da jedu.

A kao bajagi muslimani, pa zar nije duznost da musliman podijeli svu tu zalihu da i ljudi imaju sta da jedu.
GAU8

#561 Re: Vjerovati naspram znati

Post by GAU8 »

S4mpion wrote:
thea wrote:Hocu reci, mani se sta je neko ispisao prije 1500 godina.

Ne znam šta hoćeš reći, ali znam šta jesi rekla, a fulila si poentu skroz na skroz, i muslimani prave autoputeve, i muslimani daju priloge za nabavku inkubatora, i muslimani pomažu izgradnju i obnovu bolnica. To što ti misliš da su muslimani religijom spriječeni da doprinose civilizacijskom napretku je tvoja neinformiranost i neznanje, a kad nešto ne znaš onda je bolje šutjeti nego valjati predrasude. :zoka:
Ona hoće da kaže, da se sad ukine religija, ne bi se ni osjetilo (osim same religijske institucije gdje bi hrpa ljudi ostala bez posla, ali njih bi se lako moglo preobraziti u dobrotvorne organizacije neprofitnog karaktera i razbježalo bi se ono parazita, a ostala bi korisna suština), ali da ukineš moderne tekovine civilizacije, to bi bila propast svieta.
S4mpion

#562 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

thea wrote:Ja bas nisam tog misljenja, zasto je Kralj Maroka najbogatiji, a nema puteve, ljudi po selima nemaju sta da jedu.

A kao bajagi muslimani, pa zar nije duznost da musliman podijeli svu tu zalihu da i ljudi imaju sta da jedu.
I kralj Maroka je tebi reprezentatvini primjerak islama? :-?
Muslimane izjednačavaš sa islamom, to je upravo ono što sam naveo, elementarno nepoznavanje materije. Islam se zasniva na Kur`anu, a ne na ovom ili onom ;-)
GAU8

#563 Re: Vjerovati naspram znati

Post by GAU8 »

S4mpion wrote:
thea wrote:Ja bas nisam tog misljenja, zasto je Kralj Maroka najbogatiji, a nema puteve, ljudi po selima nemaju sta da jedu.

Muslimane izjednačavaš sa islamom, to je upravo ono što sam naveo, elementarno nepoznavanje materije. Islam se zasniva na Kur`anu, a ne na ovom ili onom ;-)
Što ste se samo nakačili na Islam, niti je biolji nisi išta drugačiji od bilo koje druge religije...
Pa u zadnjih par stotina godina desetine religija je niklo širom svijeta, samo nemaju toliko sljedbenika...
thea

#564 Re: Vjerovati naspram znati

Post by thea »

S4mpion wrote:

ali se ti ljudi se vode serijatom, znaci Kur'anom ne znam jesi li uopce upucen u to :wink:
Last edited by thea on 06/08/2014 13:58, edited 1 time in total.
S4mpion

#565 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

GAU8 wrote:
S4mpion wrote: Ne znam šta hoćeš reći, ali znam šta jesi rekla, a fulila si poentu skroz na skroz, i muslimani prave autoputeve, i muslimani daju priloge za nabavku inkubatora, i muslimani pomažu izgradnju i obnovu bolnica. To što ti misliš da su muslimani religijom spriječeni da doprinose civilizacijskom napretku je tvoja neinformiranost i neznanje, a kad nešto ne znaš onda je bolje šutjeti nego valjati predrasude. :zoka:
Ona hoće da kaže, da se sad ukine religija, ne bi se ni osjetilo (osim same religijske institucije gdje bi hrpa ljudi ostala bez posla, ali njih bi se lako moglo preobraziti u dobrotvorne organizacije neprofitnog karaktera i razbježalo bi se ono parazita, a ostala bi korisna suština), ali da ukineš moderne tekovine civilizacije, to bi bila propast svieta.
Ma ne moraš je pravdat, jasno je k`o dan šta je rekla. Muslimane je u potpunosti isključila od učešća u napretku civilizacije, čuj
Digni guzicu i na posao.
k`o da muslimani samo leže i ljenčare :-)
Towelie

#566 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Towelie »

Sasvim je realno da je neko to mogao napisati u to doba, ukoliko je prije toga bio upoznat recimo sa prethodnim knjigama i ko je imao malo smisla za liriku.
Koliko je realno da neko ko prepisuje iz knjiga toga doba napise u Kur'anu da se svemir siri, i to u vremenu kada su ljudi verovali da se zemlja nalazi na ledjima dzinovske kornjace?
S4mpion

#567 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

thea wrote:
S4mpion wrote:
ali ti ljudi se vode serijatom, znaci Kur'anom ne znam jesi li uopce upucen u to :wink:
Bilo ko može reći da se vodi Kur`anom ili šerijatom, ali njegova djela govore o tome više od riječi, a ukoliko ne poznaješ Kur`an i šerijat onda je sasvim jasno da će te takvi ljudi, upravo zbog tvog neznanja presvlačit pričom "to je po Kur`anu i šerijatu", a zbog svog neznanja, na tu ćeš priču nasjedati uvijek. Jednostavno, ljudi su ti dobro prodali priču, a ti, zbog nepoznavanja materije, ne možeš ocijeniti je li ta priča tačna ili ne, da li ti ljudi poštuju pravila islama ili samo zloupotrebljavaju, a ljudi koji ne vladaju materijom su plodno tlo za manipulacije raznih vrsta. :sabur:
Last edited by S4mpion on 06/08/2014 14:05, edited 1 time in total.
Chagalj

#568 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

thea wrote:Pa zato sto se kur'an adaptirao expresijama-izrazima kroz vrijeme. Logicno
e de mi onda ovo objasni, kako to da Kuran povezuje brojcano sa naucnim cinjenicama svoj tekst koje nauka tek otkrila 1400 poslije

naprimjer

1.Slova neutron (NTRN) jedino se mogu naci u jednom ajetu od 6236 ajeta, i to u ajetu 18:39, a nauka kaze da je neutron tezi od elektron 1,839 puta

2. Slova DNA 3 puta se samo spominju u jednom ajetu od 6236 ajeta, i to u ajetu 18:65, a Naucnik Mendel je oficijelno zapeceo nauku o genetici (DNA) godine 1865

3. Rijec Venus (V, E (elif), N, U(elif) , S) se nalazi u 3 ajeta, od prvog do drugog spominjanja VENUS ima 243 ajeta, poznato je da Venus(Venera) treba 243 dana da se okrene oko svoje ose, i zadnji put kad je Venus spomenut u slovima je u ajetu 17:7 a nagib Venus(venere) je 177 stepeni, dok nasa zemlja ima nagib od 23,5 stepena

4. Prvi put kad se spominje Kaba(Mekka) u Kuranu je u ajetu 2:125, Kaba ima latitudu od 21 stepeni i 25 minuta

5. Jedino gdje se spominje Hallj kevkeb(astronomski objekt) , u ajetu 76, Hallejeva kometi treba 76 godina da obidje oko sunca, znaci mozemo je na nebu vidjeti svako 76 godina.

6. Hmglbin (hemoglobin) se jedino spominje pored slova "Fe" sto je oznaka za zeljezo, a poznato je da hemoglobin u krvi sadrzi zeljezo

sta mislis jeli Muhammed mogao znati ove informacije?? nije sigurno, nego je moralo doci od nekoga ko poznaje nauku i buducnost.
GAU8

#569 Re: Vjerovati naspram znati

Post by GAU8 »

thea wrote:
S4mpion wrote:

ali se ti ljudi se vode serijatom, znaci Kur'anom ne znam jesi li uopce upucen u to :wink:
Je li ti kritikuješ Islam kao ateista, ili kao pripadnik neke druge religije?

Ako je ovo drugo upitanju, fulila si temu žestoko. (I još je licemjerno)
thea

#570 Re: Vjerovati naspram znati

Post by thea »

Eh sad znam da si bravi bukvalac, uopce nisam ni pomislila na nesto takvo a nisam ni ispisala.
Gore smo naveli puno primjera iz islamskog duhovnog svijeta, ajeti, citati, prepricavanje, to vazi i za druge religije-politike.

Nema to veze koja je religija u pitanju, sama religija je utopija, obicno religiozni i praktikanti disu zrak iz 2014 a zive 1500 godina u nazad.
GAU8

#571 Re: Vjerovati naspram znati

Post by GAU8 »

Chagalj wrote:
thea wrote:Pa zato sto se kur'an adaptirao expresijama-izrazima kroz vrijeme. Logicno
e de mi onda ovo objasni, kako to da Kuran povezuje brojcano sa naucnim cinjenicama svoj tekst koje nauka tek otkrila 1400 poslije

naprimjer

1.Slova neutron (NTRN) jedino se mogu naci u jednom ajetu od 6236 ajeta, i to u ajetu 18:39, a nauka kaze da je neutron tezi od elektron 1,839 puta

2. Slova DNA 3 puta se samo spominju u jednom ajetu od 6236 ajeta, i to u ajetu 18:65, a Naucnik Mendel je oficijelno zapeceo nauku o genetici (DNA) godine 1865

3. Rijec Venus (V, E (elif), N, U(elif) , S) se nalazi u 3 ajeta, od prvog do drugog spominjanja VENUS ima 243 ajeta, poznato je da Venus(Venera) treba 243 dana da se okrene oko svoje ose, i zadnji put kad je Venus spomenut u slovima je u ajetu 17:7 a nagib Venus(venere) je 177 stepeni, dok nasa zemlja ima nagib od 23,5 stepena

4. Prvi put kad se spominje Kaba(Mekka) u Kuranu je u ajetu 2:125, Kaba ima latitudu od 21 stepeni i 25 minuta

5. Jedino gdje se spominje Hallj kevkeb(astronomski objekt) , u ajetu 76, Hallejeva kometi treba 76 godina da obidje oko sunca, znaci mozemo je na nebu vidjeti svako 76 godina.

6. Hmglbin (hemoglobin) se jedino spominje pored slova "Fe" sto je oznaka za zeljezo, a poznato je da hemoglobin u krvi sadrzi zeljezo

sta mislis jeli Muhammed mogao znati ove informacije?? nije sigurno, nego je moralo doci od nekoga ko poznaje nauku i buducnost.
Ti si neupućen ili lijen.
Sve ove numerološke zavrzlame su pobijene po 1000 puta do sada... pročitaj nešto u životu
fatamorgana

#572 Re: Vjerovati naspram znati

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:

Eto ako nije kralj Maroka reprezentativni primjer Islama ko je onda? Saudijci? Neko treći? Ne moramo ni ići do Maroka, možda su to ovi naši posljeratni kraljevi koji prednjače u svim vjerskim i svjetovnim vrlinama?
Chagalj

#573 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

GAU8 wrote: Ti si neupućen ili lijen.
Sve ove numerološke zavrzlame su pobijene po 1000 puta do sada... pročitaj nešto u životu
pa de mi molim te pokazi kako je je pobijeno, da vise ne iznosim ove stvari
thea

#574 Re: Vjerovati naspram znati

Post by thea »

Chagalj wrote:

naprimjer

Slazem se da sve to stoji u kur'anu, ali su kuran ispisali ljudi koji su bili visoko obrazovani u tom periodu, logino je bilo da ce najobrazovaniji pisati kur'an.

kao sto je i danas logucno dobiti posao na mjestu za sta si se obrazovao.
GAU8

#575 Re: Vjerovati naspram znati

Post by GAU8 »

Chagalj wrote:
GAU8 wrote: Ti si neupućen ili lijen.
pa de mi molim te pokazi kako je je pobijeno, da vise ne iznosim ove stvari
To sam prije radio, ali prestao jer sam uvidio da nema koristi.
Ako te zaista zanima, naći ćeš lako i sam.

A ako sam upravu i ti si ignorantan i lijen, onda i da ti pokažem nema smisla.
Post Reply